Na Slovensku pribudlo 72 infikovaných, nákaze podľahol ďalší klient DSS

Vo štvrtok pribudlo na Slovensku 72 pozitívnych prípadov ochorenia Covid-19. Informoval o tom hlavný hygienik SR Ján Mikas. Doteraz sa tak zaznamenalo 1 049 pozitívnych vzoriek tohto ochorenia. Celkovo otestovali včera rekordných 3 279 ľudí. Nákaza si na Slovensku vyžiadala už 9 obetí.

17.04.2020 12:46 , aktualizované: 20:53
debata (449)

Aktuálne je podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) hospitalizovaných 203 pacientov, z toho u 73 je potvrdené ochorenie COVID-19 a u 130 pacientov sa čaká na výsledky testov. Najmladšia osoba štvrtkových testov má šesť rokov, najstaršia 85 rokov.

Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je sedem pacientov, dvaja sú na umelej pľúcnej ventilácii. Z nového koronavírusu sa na Slovensku vyliečilo doteraz 175 ľudí, z toho 46 bolo hospitalizovaných v nemocniciach a 129 sa vyliečilo v domácej izolácii.

Ďalšie úmrtie z DSS v Pezinku

Rezort zdravotníctva tiež potvrdil ďalšie úmrtie na ochorenie COVID-19. V Univerzitnej nemocnici Bratislava zomrela žena z Domova sociálnych služieb z Pezinka, ktorá bola hospitalizovaná v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti v Univerzitnej nemocnici Bratislava.

„Už v najbližších hodinách nastupuje do zariadenia sociálnych služieb v Pezinku krízová manažérka. Jej prvou úlohou bude zistiť, aký je reálny stav v zariadení a následne navrhnúť opatrenia,“ uviedli z Úradu Bratislavského samosprávneho kra­ja.

DSS Pezinok je od soboty (11. 4.) v karanténe a v okolí domova je ochranné pásmo. V uplynulých dňoch tam bolo pozitívne testovaných viacero klientov a pracovníkov na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, a boli zaznamenané aj prvé úmrtia. V tejto súvislosti odvolal vo štvrtok predseda BSK Juraj Droba riaditeľku domova Violu Schmidtovú.

U zamestnanca Seniorcentra Staré Mesto potvrdili ochorenie COVID-19

U jedného zamestnanca Seniorcentra Staré Mesto na Podjavorinskej ulici v Bratislave sa v piatok potvrdil pozitívny výsledok na ochorenie COVID-19. Ide o upratovača, s klientmi zariadenia prichádzal do kontaktu v obmedzenej miere. Vedenie Seniorcentra a mestskej časti okamžite pristúpilo k sprísneniu preventívnych opatrení, v najbližších hodinách zrealizujú testovanie všetkých klientov a personálu. TASR o tom informoval hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Pracovníkovi Seniorcentra namerali zvýšenú teplotu v stredu (15. 4.) pri nástupe do služby. „Zamestnanca, ktorý pracuje ako upratovač, sme okamžite po zistení zvýšenej teploty poslali k jeho ošetrujúcemu lekárovi, ktorý mu nariadil testovanie na COVID-19. V piatok nám oznámili, že výsledok testovania bol pozitívny,“ informoval riaditeľ Seniorcentra Staré Mesto Matej Alex. Zamestnanec je v súčasnosti v domácej karanténe, priebeh ochorenia označuje ako mierny. Okrem zvýšenej teploty mínus 37,2 stupňa Celzia sa u neho zatiaľ neobjavili žiadne ďalšie príznaky.

V zariadení je v súčasnosti v opatere viac ako päťdesiat klientov, stará sa o nich tridsaťčlenný personál. U klientov ošetrujúca lekárka nezistila žiadne príznaky ochorenia COVID-19. Na mimoriadnom zasadnutí krízového štábu riešila mestská časť možnosti testovania klientov a zamestnancov. „Robíme všetko pre to, aby sa testovanie podarilo zrealizovať v najbližších hodinách. Preverujeme všetky dostupné možnosti, je to v tejto chvíli absolútne prvoradé,” uistila starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Doplnila, že mestská časť zabezpečila personálu ďalšie ochranné pomôcky a s riaditeľom centra je v nepretržitom kontakte.

Seniorcentrum je podľa riaditeľa od začiatku mimoriadneho stavu pripravené aj na možnosť karantény a krízový režim fungovania. Okamžite je schopné zriadiť izolačnú izbu a upraviť priestory tak, aby sa pri klientoch mohol striedať obmedzený a nevyhnutný počet ošetrovateľov. Zamestnanci sú vybavení rúškami a rukavicami, k dispozícii majú dezinfekciu.

Pozitívni ôsmi zdravotníci a traja pacienti v Bojniciach

V Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach potvrdili ochorenie COVID-19 u ôsmich zdravotníkov a troch pacientov. Podľa regionálnej hygieničky Zuzany Tornócziovej ochorenie zistili v Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) u pacienta, ktorý prišiel z Bojníc na operačný zákrok.

Pacient podľa nej nemal žiadne príznaky. „V rámci predoperačných vyšetrení mu odobrali vzorku na COVID-19 a jeho test bol pozitívny. Na základe toho sme na oddelení neurológie odobrali vzorky všetkým zdravotníckym pracovníkom a pacientom. Vyšlo osem pozitívnych zdravotníckych pracovníkov a dvaja pacienti,“ uviedla Tornócziová.

„Pozitívne testovaní odišli automaticky domov do karantény aj s rodinnými príslušníkmi. Nariadili sme dezinfekciu oddelenia a vybavili sme personál patričnými prostriedkami,“ dodala regionálna hygienička.

Doplnila, že momentálne skúmajú všetky kontakty a vzorky odobrali aj ďalším ľuďom. „Bola tam sestrička, ktorá robila EKG pacientom aj na internom oddelení, lekárka, ktorá slúžila na centrálnom príjme. Čiže teraz sa pokračuje v zisťovaní a v ďalších odberoch materiálu,“ uzavrela Tornócziová.


VIDEO: Rómske osady sú veľkým problémom, lebo sa v nich vírus dokáže šíriť komunitným spôsobom, varuje premiér Igor Matovič.
Video

Nákazu potvrdili u šiestich pracovníkov popradskej nemocnice

V Popradskej nemocnici dnes potvrdili pozitívne testy na COVID-19 u šiestich zdravotníkov. „Ide o personál z oddelení anestéziológie, vnútorného lekárstva, intenzívnej medicíny a z COVID oddelenia,“ priblížila hovorkyňa popradskej nemocnice Sylvia Galajda. V karanténe je tak 21 ľudí z personálu, ktorí prišli do kontaktu s nakazenými pracovníkmi. Ďalších zamestnancov priebežne testujú.

„Nemocnica v Poprade už dlhší čas funguje so záložnými tímami, to znamená, že každý pracovník má akoby svoju dvojičku. Jeden týždeň je v práci jedna skupina, druhý týždeň druhá skupina,“ uviedla hovorkyňa s tým, že v tejto situácii sú možné aj presuny na iné oddelenia podľa zváženia krízového štábu a nadriadených osôb. „Personál si teda pomáha v rámci oddelení a priebežne ho zaškoľujú a učia, aby vedel podľa potreby plnohodnotne nahradiť konkrétneho neprítomného pracovníka,“ dodala Galajda.

Mužovi, ktorý ušiel z karantény v Košiciach, hrozí až dvojročný trest

Trest odňatia slobody až na dva roky hrozí 31-ročnému mužovi, ktorý sa nepodrobil určenej karanténe a karanténne stredisko v Košiciach svojvoľne opustil. Obvinený je z trestného činu porušovania povinností za krízovej situácie. Informovala o tom v piatok košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Muž mal ešte v pondelok krátko po 13.30 h spolu s tehotnou priateľkou a maloletým dieťaťom v osobnou aute prekročiť hranice Slovenska v smere z Maďarska. Opatrením Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR sa pritom všetkým osobám, ktoré od 6. apríla vstúpia na územie SR, nariaďuje izolácia v zariadeniach určených štátom na dobu nevyhnutnú na vykonanie diagnostiky ochorenia COVID19. „Keďže na tehotné ženy sa v tomto prípade vzťahuje výnimka, tehotnej priateľke bola nariadená karanténa v domácom prostredí. Vodič s maloletým dieťaťom bol poučený o povinnosti strpieť izoláciu v zariadeniach určených štátom, čo však odmietol, a uviedol, že sa radšej vráti na územie Maďarska, čo mu bolo umožnené,“ uviedla Ivanová.

V ten istý deň muž s dieťaťom krátko pred 16.00 h opäť prekročil štátnu hranicu. Uviedol pritom, že je živnostník a na územie republiky vstupuje s cieľom výkonu práce, čo však dokladovať nevedel. Počas doby, kým bolo určené zariadenie na vykonanie izolácie, ho muži zákona vyzvali, aby zotrval na mieste, výzvu však neuposlúchol a z miesta odišiel. Policajti po ňom pátrali a na druhý deň ho našli v košickej mestskej časti Šaca.

„Po vykonaní potrebných procesných úkonov bol muž odovzdaný do jedného z košických zariadení štátnej karantény. Pár minút po 18.00 h však karanténne zariadenie svojvoľne opustil,“ konštatovala hovorkyňa. Zanedlho však 31-ročný Marián opäť skončil v rukách policajtov, tentoraz putoval priamo do cely policajného zaistenia. Okrem vzneseného obvinenia bol spracovaný podnet na jeho väzobné stíhanie, ktorý sudca Okresného súdu v Košiciach akceptoval a obvineného vzal do väzby. Výsledok jeho testu na ochorenie COVID-19 bol negatívny.

Tri pozitívne prípade v DSS v Martine

V Martine potvrdili tri pozitívne prípady ochorenia Covid-19 v Centre sociálnych služieb v mestskej časti Ľadoveň a Dome svätého Martina v mestskej časti Jahodníky. Informovala o tom hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.

Ako uviedla, Bezpečnostná rada okresu Martin a Krízový štáb mesta Martin prijali opatrenia, ktorých cieľom je situáciu riešiť rýchlo a efektívne. Oba domovy sú momentálne v karanténe a situácia je pokojná.

V Dome svätého Martina dnes podľa Kalmanovej prebehlo testovanie všetkých klientov a zamestnancov, pričom zamestnanci sú ubytovaní na internátoch. Momentálny stav nákazy je jeden prípad u klienta domova a jeden prípad u zamestnanca, ktorý nebol niekoľko týždňov v práci.

Centrum sociálnych služieb v mestskej časti Ľadoveň je uzatvorené a v rámci možnosti budú vykonávané testy všetkých klientov a zamestnancov. Momentálny stav nákazy je jeden prípad u zamestnanca.

Ako hovorkyňa dodala, v prípade zhoršenia situácie sú pre oba domovy sociálnych služieb pripravené varianty na oddelenie pacientov s koronavírusom od zdravých klientov a zamestnancov. Univerzitná nemocnica Martin je taktiež pripravená prijať všetkých pacientov s klinickými príznakmi choroby. Mesto Martin je v prípade potreby pripravené samostatne zakúpiť testy a pomôcť s testovaním všetkými dostupnými prostriedkami.

Situácia v rómskych osadách je podľa Lučanského pokojná

Situácia v rómskych osadách je v súvislosti s pandémiou koronavírusu momentálne pokojná. Ako ďalej na sociálne sieti uvádza Policajný zbor SR, skonštatoval to pri dnešnej návšteve osád na východnom Slovensku policajný prezident Milan Lučanský. Ten osady navštívil spolu s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO).

„Prišli sme sem preto, aby sme spoločne so Slovenskou poštou našli najbezpečnejšie riešenie počas vydávania sociálnych dávok od budúceho týždňa. Polícia bude pracovať podobne ako minulý mesiac. Spoločne s vojakmi budeme dozerať na rozostupy, používanie bezpečnostných pomôcok a najmä, aby nedošlo k porušeniu verejného poriadku," povedal Lučanský. Dodal, že Rómovia si po dávky nepôjdu na poštu, ale využijú mobilné kancelárie v podobe unimobuniek.

Vláda SR v snahe o zastavenie šírenia koronavírusu rozhodla ešte pred veľkonočnými sviatkami o uzavretí piatich osád v okrese Spišská Nová Ves. Konkrétne ide o tri lokality v rámci mesta Krompachy a obce Bystrany a Žehra.

ASL a Zdravita: Paušálne platby pre ambulancie zatiaľ isté nie sú

Ambulancie zatiaľ napriek prísľubu nemajú isté paušálne platby vo výške minimálne 75 percent z priemeru minulého roka. TASR na to upozornili Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR a Zdravita. Tvrdia, že existencia viacerých ambulancií je ohrozená.

„Naše ambulancie bez garantovaného paušálu nemôžu prežiť. Nemajú žiadne rezervy, keďže sú dlhodobo podfinancované. Existencia mnohých ambulancií je ohrozená,“ komentovali, pričom skonštatovali, že ambulantní lekári boli a sú na svojich miestach aj v súčasnej neľahkej situácii.

Podľa ASL SR a Zdravity štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) doposiaľ nepristúpila k úprave zmluvných podmienok, ktorými by bola zabezpečená paušálna platba. „Naopak, ambulancie združené v Zdravite sú v tejto poisťovni v dohodovacom konaní,“ komentovali s tým, že po dobu 60 dní pre nich platia naposledy dohodnuté podmienky, ktoré boli platné do konca marca. Po uplynutí tejto lehoty hrozí nezmluvný vzťah.

Zdravotné poisťovne Dôvera a Union síce pristúpili k úprave zmluvných podmienok v súvislosti s ochorením COVID-19, ale podľa ASL SR a Zdravity nemajú jednoznačnú garanciu paušálnej platby pre všetky segmenty ambulantného sektora vrátane primárnej starostlivosti, gynekologických ambulancií, tzv. SVALZ pracovísk, Agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS), jednodňovej chirurgie, stacionárov a na príklad aj ambulancií FBLR, kde je do paušálu nevyhnutné zahrnúť aj nelekárske výkony, ktoré tvoria podstatnú časť činnosti týchto ambulancií.

Pýtajú sa preto, kedy bude vláda SR riešiť otázku dofinancovania rezortu zdravotníctva. „Podľa dostupných informácií majú zdravotné poisťovne finančné zdroje do konca apríla. Už rozpočet pre zdravotníctvo na rok 2020 bol finančne poddimenzovaný. Už dnes vieme, že v porovnaní s rokom 2019 chýba minimálne 200 miliónov eur len na udržanie úrovne z roku 2019. Dnes sa k tomu pridáva dramatický výpadok zdrojov verejného zdravotného poistenia,“ komentovali s tým, že hrozí to, že zdravotné poisťovne nebudú môcť zabezpečiť adekvátne úhrady poskytovateľom zdravotnej starostlivosti za poskytovanú zdravotnú starostlivosť.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

449 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus