Ministri Korčok a Naď: Treba aktualizovať strategické dokumenty

Šéfovia rezortov diplomacie a obrany Ivan Korčok (nominant SaS) a Jaroslav Naď (OĽaNO) sa zhodli na potrebe aktualizácie, respektíve tvorbe nových strategických dokumentov. Ako avizoval Korčok na piatkovej spoločnej tlačovej konferencii, na aktualizácii Bezpečnostnej stratégie SR by sa malo začať pracovať hneď, ako to situácia dovolí.

17.04.2020 18:11 , aktualizované: 18:25
debata (18)

„Chceme, aby Slovenská republika mala jasno v tom, aké sú hrozby, kto sú naši partneri a ako chceme zabezpečiť bezpečnosť a obranu našej krajiny,“ uviedol Korčok. Poznamenal, že medzi máloktorými rezortmi je toľko presahov a spoločných prienikov ako medzi rezortmi diplomacie a obrany.

Podľa Naďa bolo piatkové rokovanie ministrov plné obsahu. „Tém, kde máme spoločné záujmy ako Slovenská republika a sú reflektované ako na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, tak aj na Ministerstve obrany SR je naozaj veľmi veľa. Prešli sme mnohé z nich a mnohé nás ešte čakajú,“ povedal Naď. Dodal, že by sa v budúcnosti už nikdy nemali opakovať politicky negatívne presahy, ktoré sa stali medzi rezortmi v minulosti.

„Vieme, kde Slovensko patrí, kde sú naši partneri a spojenci. Časový rámec je daný okolnosťami,“ dodal Korčok, ktorý zároveň v súvislosti s aktuálnou mimoriadnou situáciou vyzdvihol prácu slovenských profesionálnych vojakov v rámci domáceho krízového manažmentu, pričom pochválil tiež ich nasadenie v zahraničí.

Korčok s Borellom hovorili aj o pandémii

Spolupráca v boji s koronavírusom a zmierňovanie sociálnych následkov pandémie boli témami prvého rozhovoru medzi ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nominantom SaS) a vysokým predstaviteľom Európskej únie (EÚ) pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepom Borrellom. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

„Vzhľadom na aktuálne dianie sa musel aj tento úvodný rozhovor zmeniť na telefonát. Bol však dôležitý a to najmä preto, že sme sa mohli porozprávať o spoločnom postupe EÚ, ale aj o aktívnej úlohe EÚ pri koordinácii riešenia pandémie na globálnej úrovni,“ poznamenal šéf slovenskej diplomacie.

Korčok a Borello sa zhodli, že pre zvládnutie súčasných výziev je mimoriadne dôležitá podpora multilateralizmu a spolupráca medzinárodných organizácií, ako aj úzka transatlantická spolupráca založená na spoločných hodnotách.Ďalšie spoločné rokovanie čaká ministra a predstaviteľa EÚ v stredu 22. apríla na neformálnej videokonferencii ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ. Zaoberať sa bude pomocou východným partnerom aj vývojom na Ukrajine.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #Ivan Korčok