Vládny špeciál priviezol 2,5 milióna rúšok

Vládny špeciál priviezol v piatok večer na Slovensko 2,5 milióna rúšok pre potreby Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR. Ministerstvo vnútra (MV) SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

17.04.2020 20:02 , aktualizované: 20:48
debata (48)

Vládny špeciál priviezol v piatok večer na Slovensko 2,5 milióna rúšok pre potreby Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR. Ministerstvo vnútra (MV) SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

Ako priblížil rezort, lietadlo Airbus A319 OM-BYK je momentálne prispôsobené na prevoz materiálu. Technici odstránili sedadlá pasažierov, a tak môže letka MV SR prepraviť väčší objem nákladu. „Vďaka tomuto modernému vládnemu špeciálu, ktorý sa dá prerobiť na cargo prepravu, je zvýšenie ceny na jedno rúško len 0,018 eura,“ uviedlo MV SR.

Posádka preletela vzdialenosť 16 300 kilometrov a čistý letový čas do Pekingu a späť bol približne 20,5 hodiny. Lietadlo priviezlo 76 kubických metrov materiálu.

Minister Mikulec: Musíme riešiť aj umiestnenie migrantov

Piatkovú pracovnú cestu na východ Slovenska využil minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) i na návštevu hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom v okrese Sobrance. Ako sa po jeho obhliadke a po obhliadke slovensko-ukrajinskej hranice vyjadril pre médiá, aj keď je východná hranica s Ukrajinou strážená dobre, nelegálni migranti sa na územie Slovenska vďaka prevádzačom dostávajú aj v súčasnosti. Je preto potrebné riešiť ich umiestnenie.

Na snímke vrtuľník s ministrom vnútra SR... Foto: TASR, Roman Hanc
SR Krčava Ukrajina Hranica Obhliadka KEX Na snímke vrtuľník s ministrom vnútra SR Romanom Mikulcom (OĽaNO) odlieta z areálu strelnice po obhliadke hranice s Ukrajinou v obci Krčava, okres Sobrance v piatok 17. apríla 2020.

„Nápad migrantov, ktorí prekračujú zelenú hranicu, je menší, ale nie je to nulové a stále sú skupiny, ktoré sa snažia sem nejakých ľudí dostať. Momentálne počas pandémie nie je možné tých ľudí, pokiaľ ich zachytíme na Slovensku, vrátiť na Ukrajinu, takže musíme riešiť aj toto, kam s tými ľuďmi, kde ich budeme mať a ako dlho to bude trvať,“ uviedol Mikulec s tým, že s prácou tamojších hraničiarov v členitom a často ťažko dostupnom teréne je spokojný.

Minister sa oboznámil i zo zložkami hraničnej a cudzineckej polície, ako aj s technikou, ktorú používajú. „Veľmi ma zaujal georadar, ktorý používajú na vyhľadávanie rôznych tunelov, kade sa pašujú cigarety alebo rôzny tovar z Ukrajiny sem na Slovensko,“ priblížil. Doplnil však, že i v technickom vybavení vidí vylepšenia, rovnako tak by si modernizáciu podľa neho zaslúžili i samotné hraničné priechody. V tejto súvislosti nevylúčil, že v budúcnosti dôjde k zníženiu ich počtu.

Potvrdil tiež informáciu, že jeden z príslušníkov hraničnej a cudzineckej polície z Vyšného Nemeckého bol pozitívne testovaný na nový koronavírus. „Momentálne prebiehajú opatrenia v tejto veci. Kto s touto osobou prišiel do kontaktu, je v karanténe a budú sa riešiť ďalšie opatrenia podľa toho, ako sa to vyvinie ďalej,“ uviedol s tým, že efektivitu hraničiarov tento prípad nijako neovplyvnil, zamestnancov na hraniciach má rezort dostatok.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Ruska #koronavírus