Rýchlotesty na koronavírus v zľave nie sú spoľahlivé

V ponuke zľavového portálu sa objavili dva rýchlotesty, ktoré by mali z kvapky krvi pomôcť diagnostikovať koronavírus.

18.04.2020 06:00
debata (13)

Ide o testovacie súpravy z Číny, pri ktorých sľubujú ich distribútori výsledok do niekoľkých minút. Štátny ústav na kontrolu liečiv reagoval na podnet denníka Pravda a ich kúpu neodporúča.

„Dostali sme odporučenie na tento test od našich obchodných partnerov v Číne, sú medzi nimi aj lekári,“ povedala zástupkyňa prešovskej firmy Local Samurai, ktorá testy dováža. Dodala, že na test, ktorý predávajú za 33 eur, majú pozitívne ohlasy aj z radov slovenských lekárov. „Je to spoľahlivý test, funguje na osobnú indikáciu. Nie je schválený ministerstvom zdravotníctva a výsledok musia potvrdiť v nemocnici,“ pripomína zástupkyňa, ktorá nechce byť menovaná.

Štátny ústav na kontrolu liečiv však kúpu neodporúča. Riaditeľka ústavu Zuzana Baťová hovorí, že ide o zbytočne vyhodené peniaze. „ Výpovedná hodnota testov je nízka. Ani prekonané ochorenie nezaručuje tvorbu protilátok, a tak negatívny výsledok môže vyvolať falošné presvedčenie o COVID-19 negativite. Okrem toho testy v súčasnosti dostupné na trhu v EÚ nie sú určené laickej verejnosti a mnohé z nich sú necertifikované,“ povedala pre Pravdu.

Druhý, takmer 40-eurový test, začala ponúkať cez zľavový portál spoločnosť FaboStav, tiež z Prešova. Jej zástupca sa pred nami zatajil. Test, ktorý firma ponúka, na prvý pohľad pôsobí dôveryhodne.

„Ide o testy na detekciu protilátok, nie na detekciu vírusu,“ upozorňuje ústav na kontrolu liečiv. Jeho hovorkyňa Magdaléna Jurkemíková dodáva, že „nemajú možnosť zakázať plošne predaj rýchlotestov“. „Súčasné odporúčanie je také, aby si laická verejnosť rýchlotesty vôbec nekupovala,“ vysvetlila.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus