Počet obetí koronavírusu v Európe už presiahol 100-tisíc

Pandémia koronavírusu si už v Európe vyžiadala viac ako 100-tisíc obetí na životoch, čo predstavuje takmer dve tretiny z jej doterajšieho počtu obetí na celom svete. Turecko má najvyšší počet nakazených na Blízkom východe, predstihlo Irán. V USA sa v niektorých štátoch ľudia búria proti karanténe, prezident Donald Trump ich podporil svojimi tweetmi. Dianie sme sledovali online.

18.04.2020 06:30 , aktualizované: 22:33
debata (110)

22:31 Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 si už v Európe vyžiadala viac ako 100-tisíc obetí na životoch, čo predstavuje takmer dve tretiny z jej doterajšieho počtu obetí na celom svete. Vyplýva to z údajov, ktoré na základe oficiálnych dát zhromaždila do soboty 20.00 h SELČ agentúra AFP.

Európa je s najmenej 1 136 672 prípadmi infekcie vrátane 100 501 úmrtí najhoršie zasiahnutým svetadielom. Najvyššie počty obetí v rámci nej eviduje Taliansko (23 227), Španielsko (20 043), Francúzsko (19 323) a Británia (15 464). Na celom svete si koronavírus dosiaľ vyžiadal prinajmenšom 157 163 obetí. Globálne sú krajinou s aktuálne najvyšším počtom obetí Spojené štáty, kde došlo už k viac ako 38 000 úmrtiam.

21:59 Španielsko, ktoré je jednou z krajín najviac postihnutých pandémiou koronavírusu, predĺži platnosť celoštátnych karanténnych opatrení do 9. mája. Oznámil to v sobotu španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorého citovala agentúra AFP. Zároveň však avizoval mierne uvoľnenie niektorých obmedzení pohybu obyvateľstva tak, aby deti mohli od 27. apríla tráviť čas aj vonku.

21:45 Americký štát New York, ktorý je v USA epicentrom pandémie koronavírusu, hlásil v sobotu najnižší denný prírastok úmrtí za vyše dva týždne. Informovala o tom agentúra AP. Podľa newyorského guvernéra Andrewa Cuoma za posledných 24 hodín v štáte zomrelo 540 ľudí nakazených koronavírusom. Po prvý raz od 1. apríla je tak počet úmrtí menší než 550.

21:22 Desaťtisíce ľudí sa v sobotu zúčastnili v Bangladéši na pohrebe známeho moslimského imáma. Stalo sa tak napriek prísnym reštrikciám, ktoré majú zamedziť šíreniu koronavírusu, informovala agentúra AFP.

Polícia sa vopred dohodla s rodinou zosnulého imáma Džubajra Ahmada Ansárího, že sa na pohrebných obradoch v meste Sarail na východe Bangladéša zúčastní len 50 ľudí. Podľa organizátorov sa na pohrebe zišlo až približne 100 000 ľudí, čo potvrdil aj blízky spolupracovník bangladéšskej premiérky Hasíny Vadžídovej.

20:58 Brazílsky sudca zakázal kresťanským misionárom, aby sa približovali k domorodcom v amazonskom pralese. Pôvodný obyvatelia sú totiž veľmi náchylní k chorobám zavlečeným zvonku. K dnešnému dňu sa koronavírusom v Brazílii nakazilo už 23 príslušníkov domorodých kmeňov, z ktorých traja ochoreniu Covid-19 podľahli, píše server RFI.

20:41 Trinásť svetových krajín vrátane mocností ako Veľká Británia či Nemecko cez víkend deklarovalo odhodlanie spolupracovať v boji proti koronavírusu, vymieňať si o ňom informácie a zachovať medzinárodné spojenie medzi sebou vo všetkých možných oblastiach vrátane zdravotníctva, dopravy či obchodu. Ide tak o jeden z prvých signálov zo strany významných krajín, že nechcú úplne zanevrieť na medzinárodnú spoluprácu.

Okrem Británie a Nemecka sa pod dokument podpísali aj Kanada, Taliansko, Francúzsko, Brazília, Mexiko, Peru, Južná Kórea, Indonézia, Maroko, Turecko a Singapur.

20:16 Celkový počet obetí s potvrdeným testom na koronavírusu vo Francúzsku dnes vzrástol na 19 323 z piatkových 18 681, v krajine teda zomrelo ďalších 642 ľudí. Oznámili to dnes podľa agentúry Reuters francúzske úrady. Vo francúzskych nemocniciach už zomrelo 11 842 pacientov, ktorí mali potvrdené ochorenie Covid-19, v opatrovateľských domoch ďalších 7481. Francúzsko je krajinou s štvrtým najvyšším počtom obetí nákazy, po USA, Taliansku a Španielsku.

20:04 Počet potvrdených prípadov koronavírusu v Turecku vzrástol na 82 329, čím krajina predčila bilanciu susedného Iránu a prvýkrát eviduje najviac infikovaných na Blízkom východe. Podľa agentúry Reuters o tom dnes večer informoval turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca.

Za posledných 24 hodín pritom v Turecku pribudlo 3783 ľudí, u ktorých testy preukázali nákazu SARS-CoV-2, dodal minister. Za rovnaký čas tiež zomrelo ďalších 121 ľudí nakazených koronavírusom a celkový počet obetí ochorenia Covid-19 sa tak v Turecku zvýšil na 1890.

19:22 Taliansko dnes ohlásilo 482 nových obetí spojených s ochorením Covid-19. Je to menej ako v piatok, keď ich bolo 575, a najmenej od minulej nedele, kedy pribudlo 431 obetí. Celkovo v Taliansku zomrelo už 23 227 ľudí s vírusom SARS-CoV-2, oznámil dnes podľa agentúry Reuters úrad talianskej civilnej ochrany.

19:20 Hranice medzi Kanadou a Spojenými štátmi zostanú uzavreté ešte ďalších 30 dní v snahe zamedziť šíreniu koronavírusu. Oznámil to v sobotu kanadský premiér Justin Trudeau, ktorého citovala agentúra AFP. „Je to dôležité rozhodnutie, ktoré zaistí bezpečnosť ľuďom na oboch stranách hranice,“ uviedol. Zároveň zdôraznil, že s mesačným predĺžením uzavretia spoločných hraníc súhlasili obe krajiny.

18:54 Dlhé rady sa v sobotu tvorili pred pekárňami a čerpacími stanicami v sudánskej metropole Chartúm. Pre koronavírus tam začne totiž platiť zákaz vychádzania, ktorý má trvať tri týždne, informovala agentúra AP.

Sudánsky minister informácií Fajsal Muhammad Sálih oznámil, že zákaz vychádzania sa bude sa vzťahovať na Chartúm a mesto Ummdurmán, ležiace oproti metropole na druhom brehu Nílu. Obchody s potravinami a lekárne budú stále otvorené po obmedzený čas a obyvatelia si budú môcť nakúpiť základné komodity.

18:49 Chorvátska vláda sa rozhodla predĺžiť platnosť reštrikcií, zavedených v rámci boja proti šíreniu koronavírusu, o ďalších 15 dní, teda do 4. mája. Zároveň však v sobotu uviedla, že zvažuje možnosť postupného zmiernenia niektorých opatrení, informoval denník The Guardian.

18:38 Pravoslávni kresťania slávili v sobotu v Chráme Božieho hrobu v Jeruzaleme obrad zapálenia posvätného ohňa. Na tradičnom rituáli, spojenom s oslavami pravoslávnej Veľkej noci, sa tento raz pre pandémiu koronavírusu zúčastnila len malá skupina duchovných a veriacich, informovala agentúra DPA.

18:23 Príslušníci odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave pokračujú vo vyšetrovaní šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby v súvislosti s prípadom šírenia nákazy koronavírusom v Domove sociálnych služieb (DSS) v Pezinku. Kriminalisti odniesli z DSS počítače aj listiny. Bratislavská polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

18:07 Cookove ostrovy ležiace v južnom Pacifiku sa oficiálne vyhlásili za oblasť bez epidémie koronavírusu. Na súostroví neboli potvrdené nijaké prípady infekcie patogénom SARS-CoV-2 a všetkých doteraz vykonaných 900 testov malo negatívny výsledok, uviedol podľa agentúry DPA v piatok miestneho času úrad premiéra Henryho Punu.

„Vítame túto dobrú správu, ale musíme byť opatrní, pretože vírus je stále za našimi hranicami,“ zdôraznil Puna.

17:47 V nedeľu 19. apríla budú všetci klienti bratislavského Seniorcentra Staré Mesto testovaní na ochorenie Covid-19. „Otestovaní budú aj všetci zamestnanci Seniorcentra a tím zamestnancov sociálneho oddelenia miestneho úradu v Starom Meste,“ informovali starostka bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Zuzana Aufrichtová a riaditeľ Seniorcentra Matej Alex.

17:43 Monitorovanie situácie v Harmonii – Zariadení pre seniorov (ZpS) a lokalít, v ktorých žije miestna rómska komunita, patrili medzi hlavné témy zasadnutia piatkového (17.4.) krízového štábu v Hlohovci v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Medzi seniormi a zamestnancami zo spomínaného zariadenia ani medzi rómskou komunitou sa zatiaľ neobjavili príznaky koronavírusu. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa mesta Zuzana Hrinková Siebenstichová­. (tasr)

17:25 Severokórejské úrady už v marci informovali občanov, že sa v krajine šíri koronavírus. Režim v Pchjongjangu pritom zatiaľ oficiálne nepotvrdil ani jeden prípad nákazy, uviedlo Rádio Slobodná Ázia (RFA) s odvolaním sa na dva zdroje z KĽDR.

Citované zdroje uviedli, že už koncom marca severokórejské úrady zorganizovali prednášky s povinnou účasťou, prostredníctvom ktorých vzdelávali občanov, ako sa chrániť počas pandémie. Na prednáškach sa hovorilo o troch potvrdených prípadoch nákazy v KĽDR a o troch konkrétnych regiónoch, kde sa infekcia šíri. Takéto podujatia sa podľa zdrojov RFA konali v každej inštitúcii a na lokálnych zhromaždeniach občanov.

17:06 Starosta Moskvy Sergej Sobjanin v sobotu oznámil, že do 1. mája predĺžil obmedzenia pohybu v ruskom hlavnom meste, ktoré zaviedli v snahe znížiť riziko šírenia koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA.

V súlade s obmedzeniami, ktoré pôvodne platili do nedele, tak ostane do 1. mája zatvorená aj väčšina podnikov, prevádzok a obchodov. Moskovčania na základe nich môžu vychádzať von, ak si chcú nakúpiť potraviny, vyniesť smeti alebo sa prejsť so psom. Okrem toho môžu chodiť do práce či k lekárovi, to však musia preukázať povolením. Ak ho pri sebe nemajú, hrozia im vysoké finančné pokuty.

16:40 Podľa viacerých prognóz môže na jeseň v Poľsku prísť druhá vlna šírenia koronavírusu. Podľa dnešnej informácie denníka Rzeczpospolita na to upozornil námestník poľského ministra zdravotníctva Waldemar Kraska.

„Môže k tomu dôjsť (k opätovnému nárastu počtu ochorení Covid-19) na jeseň, čo je obzvlášť znepokojujúce, pretože to bude počas chrípkovej epidémie,“ povedal Kraska. Časové prepojenie oboch ochorení by podľa neho bolo veľmi zlé.

16:34 Ousmane Amir Dicko, emir v súčasnosti už neexistujúceho emirátu Liptako v západnej Afrike, ktorý sa historicky rozkladal na častiach územia dnešnej Burkiny Faso, Nigeru a Mali, teraz tieto krajiny obchádza na koni. Ich obyvateľov vyzýva na ukončenie násilných konfliktov v situácii, keď je oblasť ohrozená koronavírusom, píše agentúra AFP.

„Vyzývam všetkých ľudí dobrej vôle, aby reagovali na výzvu emirátu Liptako, ukončili násilnosti v oblasti hraničného trojmedzia a spojili sa proti pohrome, ktorá na nás útočí zo všetkých strán,“ uviedol emir vo výzve, ktorú odovzdal agentúre AFP. Doplnil, že „podporuje výzvu generálneho tajomníka OSN k pokoju zbraní“.

16:14 Výsledky v prípade podozrenia na nákazu koronavírusom u klientov zariadení pre seniorov v správe hlavného mesta v bratislavskom Ružinove a Lamači boli negatívne. Informoval o tom hovorca hlavného mesta SR Bratislavy Peter Bubla. (Viac sa dočítate tu)

16:07 V Holandsku pribudlo za posledných 24 hodín 142 mŕtvych na celkom 3601, v Belgicku koronavírusu podľahlo ďalších 290 ľudí, čo v úhrne predstavuje 5453 obetí. Švajčiarsko hlási nárast úmrtí o 52 na celkovo 1111. Informovali o tom tamojšie zdravotnícke úrady.

15:58 Vo Veľkej Británii pribudlo v piatok 888 ľudí, ktorí zomreli v nemocnici na koronavírus. Takýchto obetí je celkovo 15 464, vyplýva z údajov britského ministerstva zdravotníctva zverejnených v sobotu a platných k piatkovej 18.00 h SELČ. Nárast úmrtí za uplynulých 24 hodín je o niečo vyšší oproti 847 novým úmrtiam zaznamenaným v predchádzajú­ci deň.

15:42 Aj keď oficiálne štatistiky tvrdia, že v Ekvádore zomrelo na ochorenie Covid-19 niečo vyše 400 ľudí, realita by mohla v skutočnosti byť oveľa horšia, vyplýva zo zistení spravodajského serveru BBC. Vládne štatistiky hovoria o niekoľkotisícovom náraste v celkovom počte úmrtí v krajine, rozdiel by mohol byť vysvetlený práve nákazou koronavírusom.

Podľa ekvádorskej vlády zomrelo v provincii Guayas, kde tiež leží najväčšie mesto Ekvádoru Guayaquil, za prvé dva týždne mesiaca apríl 6700 osôb. Obvykle tu avšak za rovnako dlhé obdobie dôjde k 1000 úmrtiam. Od začiatku marca potom v Guayase zomrelo 14 561 osôb, pritom bežný mesačný priemer je asi 2000 úmrtí. Guayaquil je v krajine najväčšie ohnisko nákazy koronavírusom.

15:27 V martinskom Domove sociálnych služieb (DSS) Dom svätého Martina potvrdili testy ochorenie Covid-19 u 25 z 26 k­lientov zariadenia. Klientmi zariadenia sú ťažko zdravotne postihnutí ľudia. Pozitívne testy mali aj niektorí zamestnanci zariadenia. Informoval o tom prednosta Okresného úradu v Martine Marcel Maťovčík. (Viac sa dočítate tu)

15:11 Britským nemocniciam začína chýbať ochranné vybavenie potrebné kvôli ochrane zdravotníkov pred koronavírusom. Cez víkend by tak na početných jednotkách intenzívnej starostlivosti v krajine mohli dôjsť zásoby odporúčaných jednorazových ochranných oblekov s dlhým rukávom, ktoré odpudzujú vlhkosť. Skladové zásoby sa podľa oficiálnych údajov už minuli a úrady preto povolili užívanie iných typov ochranných odevov. Ich rozhodnutie dnes ale narazilo na kritiku odborov, ktoré sa obávajú, že sa tak zvýši riziko nákazy personálu nemocníc.

14:53 Epidémia koronavírusu zatiaľ výraznejšie neovplyvnila počty osobných bankrotov na Slovensku. Kým v januári a februári tohto roka sa čísla držali na minuloročnom priemere, v marci bola v 481 prípadoch podaná žiadosť na konkurz. Dvaja ľudia požiadali o splátkový kalendár a v 792 prípadoch bol priznaný nárok na vyhlásenie konkurzu. Pre porovnanie, v marci 2019 požiadalo o konkurz 1 488 občanov a vo viac ako 1 300 prípadoch bol priznaný.

14:18 Najmenej 20 ľudí zamestnaných v úrade afganskeho prezidenta Ašrafa Ghaního sa infikovalo koronavírusom. Sedemdesiatročný politik preto musel obmedziť kontakty s personálom a komunikuje hlavne na diaľku. Oznámili to dnes afganské vládne zdroje.

Podľa nich začalo mať zdravotné problémy niekoľko členov personálu prezidentského paláca a v apríli boli testovaní na koronavírus. Potvrdil sa u 20 z nich. Zdroj z ministerstva zdravotníctva tvrdí, že zdrojom nákazy bol kontaminovaný dokument, ktorý bol do paláca doručený.

14:06 Počet úmrtí súvisiacich s ochorením Covid-19 už v Španielsku prekročil 20 000 po tom, čo v dôsledku nákazy koronavírusom zomrelo za 24 hodín ďalších 565 ľudí. Celkovo tam evidujú 20 043 obetí nákazy, informovala v sobotu agentúra AFP.

13:36 Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zverejnilo protokol, ktorý upravuje avizované spustenie niektorých plánovaných operácií počas epidémie ochorenia Covid-19. Konkretizuje, za akých podmienok sa môžu realizovať hospitalizácie, operácie a jednodňová chirurgia. Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová potvrdila, že manažment pacientov vyžadujúcich zákrok, je už v súčasnosti platný. (tasr)

13:08 V severovýchodnej Sýrii bolo potvrdené prvé úmrtie na ochorenie Covid-19 spôsobené koronavírusom. Informovala o tom v sobotu rakúska pobočka medzinárodnej humanitárnej organizácie Care.

Podľa regionálnej kurdskej samosprávy je obeťou 53-ročný muž, ktorý zomrel už 2. apríla v nemocnici v meste Kámišlí. Vzorka, ktorú poslali na testovanie do Damasku, bola pozitívna. Aj keď je tento región pod kontrolou Kurdov, spomínanú nemocnicu spravuje vláda v Damasku.

12:38 Nemocnica Levice zrealizovala simulovanú operáciu pacienta-figuranta, ktorý bol pozitívne testovaný na ochorenie Covid-19 a utrpel ťažký úraz. Informovala o tom hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková. (Viac sa dočítate tu)

Celý zákrok tak musel byť simulovaný v špeciálnych podmienkach v tzv. červenej covidovej zóne a v osobitne vyčlenenej operačnej sále. Celý operačný tím musel operovať v ochranných oblekoch a prísne dbať na to, aby popri záchrane zraneného nedošlo k nakazeniu lekárov a sestier.

12:35 Počet nakazených koronavírusom prekročil v Iráne hranicu 80-tisíc prípadov. Novo tam zomrelo cez sedem desiatok pacientov, takže celkový počet úmrtí v krajine prekonal číslo 5000. Údaje z posledných 24 hodín dnes zverejnilo ministerstvo zdravotníctva. V Teheráne a okolitých oblastiach sa dnes začala obnovovať činnosť v niektorých podnikoch a obchodoch, hoci je Irán epidémiou najviac zasiahnutým štátom z krajín Blízkeho východu.

12:22 Sociálna sieť Facebook od budúceho týždňa umožní svojim užívateľom odoslať symbolické objatie v podobe nového emodži. Vytvorenie symbolu vyplynulo z aktuálnej situácie, keď sú ľudia následkom pandémie Covid-19 nútení zotrvávať v domácej izolácii. Emodži s prezývkou Hug (objatie) má podobu známej okrúhlej žltej tváre, ktorá rukami nežne objíma červené srdce, informovala v piatok tlačová agentúra AFP.

12:14 V Afrike sa koronavírusom infikovalo už takmer 20-tisíc ľudí a zomrelo tam zatiaľ viac ako 1000 pacientov. Oznámilo to dnes africké stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb. Prípady nákazy hlási 52 z 54 afrických štátov. V afrických štátoch Komory a Lesotho neboli dosiaľ hlásené žiadne prípady výskytu ochorenia Covid-19.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok zaznamenala 51-percentný nárast prípadov koronavírusu v Afrike a minulý týždeň nárast úmrtí o 60 percent. WHO tiež upozornila, že skutočný počet prípadov je na kontinente zrejme oveľa vyšší, pretože sa dosť netestuje.

12:06 Singapur zaznamenal v piatok rekordný počet 942 nových prípadov infekcie koronavírusom, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 5992. Informovalo o tom v sobotu denník The Guardian s odvolaním na singapurské ministerstvo zdravotníctva. Počet prípadov nákazy v uplynulých dňoch rástol. Zatiaľ čo v stredu ich evidovali 447, vo štvrtok ich bolo už 728. Na chorobu Covid-19 tam doteraz zomrelo 11 ľudí.

11:44 Rusko ohlásilo rekordný nárast nových prípadov koronavírusu. Za posledných 24 hodín ich pribudlo vyše 4700, v piatok nárast predstavoval niečo cez 4000. Mŕtvych má krajina novo 313. Informoval o tom dnes štáb pre riešenie epidémie koronavírusu.

11:12 V Japonsku dosiahol počet ľudí infikovaných koronavírusom 10-tisíc osôb. Oznámila to dnes televízna stanica NHK. Krajina má do dnešného dňa 200 mŕtvych, najpostihnutejšou oblasťou zostáva Tokio. V piatok tam zaregistrovali 201 nových prípadov, NHK ohlásila, že dnes Tokio zaznamenalo 181 nových prípadov.

11:09 Grécke úrady použijú drony na monitorovanie kostolov počas nadchádzajúcich pravoslávnych veľkonočných sviatkov. Okrem toho plánujú posilniť pouličné hliadky, ktoré majú kontrolovať dodržiavanie prísnych nariadení o zákaze pohybu s cieľom predísť šíreniu koronavírusu. Informoval o tom v piatok denník The Guardian. K piatku evidovali v krajine 105 úmrtí na ochorenie Covid-19 a celkovo 2207 nakazených.

10:59 Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo uviedol, že Spojené štáty sú znepokojené hrozbou kybernetických útokov na české nemocnice v čase, keď svet bojuje s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie amerického rezortu diplomacie zverejneného na Twitteri.

10:22 Na Slovensku pribudlo za piatok 40 osôb s ochorením Covid-19, ktorý spôsobuje nový koronavírus. Celkovo sa tak počet infikovaných zvýšil na 1089. Počet úmrtí v dôsledku koronavírusu stúpol na 11, naopak 213 ľudí sa z ochorenia vyliečilo. (Viac sa dočítate tu)

10:19 Polícia v americkom štáte Florida zatkla muža, ktorý hrozil streľbou v miestnom supermarkete. Nepáčil sa mu prístup ľudí k ochrane pred koronavírusom. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP. Robert Kovner (62) zverejnil na Facebooku hrozbu, že „vyprázdni všetky svoje zásobníky“ v miestnom supermarkete, kde podľa neho príliš málo nakupujúcich nosí ochranné masky proti koronavírusu. „Verte mi, vírus nie je jediná vec, ktorá môže spôsobiť váš koniec!“ varoval Kovner.

9:57 Prezident USA Donald Trump avizoval v piatok záchranný balík vo výške 19 miliárd dolárov, ktorý má pomôcť poľnohospodárstvu prekonať ekonomický pokles vyvolaný opatreniami proti šíreniu koronavírusu. Informovali o tom v sobotu agentúry AFP a DPA. „Program bude zahŕňať priame platby poľnohospodárom, ako aj hromadné nákupy mliečnych, mäsových a poľnohospodárskych produktov, aby sa jedlo dostalo ľuďom v núdzi,“ vysvetlil šéf Bieleho domu.

9:44 Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) doteraz zaevidoval na slovenskom trhu výpadok viacerých voľnopredajných liekov s obsahom paracetamolu, ibuprofénu či kyseliny acetylsalicylovej. Ako potvrdila hovorkyňa ústavu Magdaléna Jurkemíková, spôsobené to bolo z dôvodu vysokého dopytu zo strany pacientov, ktorí v kontexte epidémie koronavírusu hromadne skupovali lieky a spôsobili tak ich nedostupnosť. Ako priblížila, podobný scenár nastal u niektorých liekoch na chronické ochorenia, keď sa pacienti „predzásobili“ na niekoľko mesiacov vopred. (tasr)

9:32 Počet vyliečených z koronavírusu sa za posledných 24 hodín v ČR zvýšil o viac ako 200 na 1183. Potvrdených prípadov nákazy je 6553. Informovala o tom na svojej webovej stránke spravodajská televízia ČT24. Do sobotného rána podľahlo ochoreniu 176 ľudí.

9:04 Srbsko v piatok doručilo do Kosova 1000 testovacích súprav na zisťovanie prítomnosti koronavírusu. Podľa tlačovej agentúry Reuters ide o gesto solidarity napriek obchodným sporom, nedávnej násilnej minulosti a neochote Belehradu uznať kosovskú suverenitu.

8:57 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nalieha na vlády Blízkeho východu a severnej Afriky, aby „využili príležitosť“ na boj proti koronavírusu, kým je počet prípadov v regióne ešte stále relatívne nízky. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

„Musíme využiť príležitosť konať, keďže nárast prípadov v regióne nie je taký rýchly,“ povedal Yvan Hutin, riaditeľ sekcie infekčných chorôb v pobočke WHO pre východné Stredomorie, ktorá sídli v Káhire. Vo východnom Stredomorí, ktoré podľa definície WHO siaha až po Afganistan, bolo zaznamenaných približne 111 000 prípadov koronavírusu a viac ako 5500 úmrtí, uviedla AFP.

8:45 Na Ukrajine podľahlo koronavírusu už 150 ľudí, oznámil v piatok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Štatistiky sú pravdivé: máme o niečo viac ako 4500 pacientov, 150 prípadov bolo smrteľných,“ citovala Zelenského agentúra UNIAN.

8:26 Po nákaze koronavírusom zomrel v piatok vedúci kancelárie nigérijského prezidenta Muhammadua Buhariho. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej sedemdesiatnik Abba Kyari patril k najmocnejším mužom v krajine. Nigéria doteraz potvrdila 493 ľudí infikovaných koronavírusom, 17 z nich nákaze podľahlo. Kyari trpel aj inými zdravotnými problémami, vrátane cukrovky.

7:45 Guvernér Minnesoty Tim Walz vyhlásil, že po Trumpových piatkových vyjadreniach na Twitteri telefonoval do Bieleho domu, aby sa spýtal „čo si myslia, že sme mohli urobiť inak“. „Prezident predstavil trojfázový plán, ktorý presne odráža, čo sa snažíme robiť,“ povedal Walz novinárom. Na piatkovej tlačovej konferencii Trump na otázku, či by spomínané štáty mali opatrenia zmierniť, povedal: „Nie, ale niektoré rozhodnutia, ktoré tieto štáty prijali, zachádzajú príliš ďaleko.“

7:44 Čína v piatok zaznamenala 27 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o jeden prípad viac ako vo štvrtok. Sedemnásť nakazených si infekciu priviezlo zo zahraničia. Čína do svojej štatistiky nezahŕňa pacientov bez klinických príznakov, ako sú horúčka či kašeľ. Prípadov infekcie u ľudí, ktorí nevykazovali žiadne príznaky, bolo novo registrovaných 54. Celkový počet potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 v Číne dosiahol 82 719. Číslo je o 300 vyššie ako predchádzajúci deň, čo zdravotnícka komisia vysvetlila prehodnotením štatistík.

7:30 Nemecko v piatok zaznamenalo ďalších 242 úmrtí osôb, celkovo už 4110, informoval v sobotu Inštitút Roberta Kocha (RKI). Nových infekcií za piatok RKI hlási 3609, čo celkovú štatistiku posúva na 137 439 prípadov. Kým počet úmrtí je oproti štvrtku nižší, počet novo nakazených vzrástol už štvrtý deň po sebe. Za veľmi dôležité odborníci aj politici, ktorí rozhodujú o ďalších opatreniach, považujú číslo, ktoré udáva, koľko jeden infikovaný priemerne nakazí ďalších ľudí. Kým začiatkom epidémie bol tento údaj v Nemecku vyšší ako päť, teraz kleslo pod jedna. Ak by sa tento trend podarilo udržať, bude sa počet nakazených v krajine postupne znižovať.

6:30 Americký prezident Donald Trump zjavne podporil demonštrácie proti prísnym karanténnym opatreniam, ktoré boli v niektorých amerických štátoch prijaté v súvislosti so šírením koronavírusu. V sérii piatkových tweetov vyzval na „oslobodenie“ Minnesoty, Michiganu a Virgínie. Demonštranti opatrenia kritizujú kvôli ekonomickým dopadom, zdravotnícki predstavitelia ale varujú, že zmiernenie karantény by mohlo prispieť k ďalšiemu šíreniu nákazy. Protestné akcie boli v rôznych štátoch rôzne veľké, niekde sa ich zúčastnilo pár desiatok ľudí, inde, ako napríklad v Michigane, tisíce.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus