Uzavreté osady: Roztržky pre liter mlieka, predaj alkoholu je zakázaný

Modré kontajnery sa stali akýmisi dočasnými poštami, kde si môžu obyvateľa osád, ktoré sú v karanténe, vybrať sociálne dávky. Stoja v Krompachoch, Bystranoch a Žehre.

18.04.2020 08:53
osada, dávky, koronavírus Foto: ,
V Krompachoch obyvatelia osád vzorne čakali, kým na nich príde rad.
debata (291)

VIDEO: Situácia v Krompachoch: Chorých mali zobrať preč.

Video

V piatok sa takto vyplatilo podľa ministra dopravy Andreja Doležala (nom. Sme rodina) 1 100 sociálnych dávok. Na poriadok dohliadali policajti, vojaci a miestne občianske poriadkové služby. Podobne by chceli vyplácať aj dôchodky.

Obyvatelia krompašskej Hornádskej ulice, odkiaľ sa dá do mesta dostať iba cez most, poctivo čakali v rozstupoch. K okienku púšťali policajti vždy len jedného. Pracovníčka pošty im na ruky nastriekala dezinfekčný roztok, ďalšia prebrala občiansky preukaz a potom vydali peniaze. Poštárky boli po celý čas v ochranných oblekoch, na rukách rukavice, na tvári respirátory a tvárové štíty.

Rad čakajúcich usmerňoval aj člen miestnej občianskej poriadkovej služby Angel Holub. „Už sú opatrní, dodržiavajú odstup. Nechcú dostať vírus a začali nosiť aj rúška," hovorí. Podľa Holuba sa miestni hnevajú, že si nemôžu vybrať obchod, v ktorom môžu nakúpiť. Musia kúpiť od toho, kto ponúka tovar pred osadou. Vraj aj drahšie ako v iných obchodoch.

Vymiznúť by mal aj problém s alkoholom, na ktorý idú peniaze z dávok. „V Bystranoch garantujem, že ani deci alkoholu sa do osady nedostane. Podnikatelia, ktorí tam predávajú, majú prísny zákaz dovážať akýkoľvek alkohol,“ tvrdí František Žiga, starosta obce Bystrany.

Poštárky boli po celý čas v ochranných oblekoch. Foto: Robo Hakl, Pravda
osada, dávky Poštárky boli po celý čas v ochranných oblekoch.

V Žehre aj v Krompachoch sa už stali aj incidenty, ktoré riešila polícia. Ustriehnuť to úplne nevieme, to sa nedá,“ vysvetľuje prednosta obecného úradu v Žehre Miloš Pacovský. Zhoduje sa s krompašskou primátorkou Ivetou Rušinovou, že konflikty vznikajú aj pre potravinovú pomoc od neziskových organizácií.

„Neinformujú samosprávu ani sociálnych pracovníkov o svojich aktivitách. A tak sa stane, že jeden obyvateľ osady dostane liter a druhý dva litre mlieka. Keď donesú pätnásť litrov mlieka do lokality, kde je osemsto ľudí, nie je to dobré. V osade vznikne napätie a konflikt musí riešiť polícia,“ posťažovala sa Rušinová. Dodala, že ľudia majú zabezpečené potraviny, ktoré si musia zaplatiť, dostávajú lieky, drevo.

„Apelujem na mimovládne organizácie, aby nepoľavili v snahe pomáhať ľuďom v osadách, ale nech to robia koordinovane,“ požiadal o spoluprácu so samosprávou minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ktorý tiež navštívil osady v karanténe.

VIDEO: Mikulec: Žiaden alkohol, zabudnite na bašavely.

Video

Povedal, že o niektorých problémoch sa krízový štáb dozvedá neskoro, napríklad o ochranných prostriedkoch pri vývoze odpadu z osád. Podľa šéfa Ústredného krízového štábu a rezortu vnútra je v súčasnosti vyčlenených dostatok policajtov a vojakov, ktorí zabezpečujú ochranu uzavretých osád.

Primátorka Rušinová vysvetľovala, že obyvatelia sa snažia najmä v noci dostať von z uzavretých osád. „V meste je momentálne zlá nálada. Keď vidia ľudia rómskeho spoluobčana, boja sa, či nie je z uzavretej osady,“ dodala s tým, že pozitívne bola na koronavírus testovaná aj pracovníčka mestského úradu.

291 debata chyba
Viac na túto tému: #osada #koronavírus