DSS v Martine hlási 36 prípadov ochorenia Covid-19

Koronavírus sa dnes potvrdil u 25 klientov a 11 členov personálu martinského Domova sociálnych služieb (DSS) Dom svätého Martina. Informovala o tom hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.

18.04.2020 10:24 , aktualizované: 19:43
debata (525)

„Na základe dnešných výsledkov zasadala bezpečnostná rada okresu spolu s Krízovým štábom mesta Martin za účasti zástupcov Univerzitnej nemocnice Martin a Odboru zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja. Z celkového počtu 27 testovaných klientov v Dome svätého Martina u dvoch pacientov nákaza k dnešnému dňu nebola potvrdená. Šesť klientov, u ktorých boli prítomné klinické známky infekcie, bude prevezených do Univerzitnej nemocnice Martin,“ uviedla Kalmanová.

Ako dodala, areál DSS Dom sv. Martina je momentálne uzatvorený, stráži ho martinská mestská polícia. Okrem pacientov boli otestovaní aj všetci zamestnanci, z ktorých bolo negatívnych päť. Zamestnanci aj naďalej zostali v karanténe v rámci zariadenia alebo v internátoch.

„Bezpečnostná rada preverila, či je v zariadení dostatok ochranných prostriedkov a zároveň zabezpečila doplnenie zo štátnych hmotných rezerv. Rada je pripravená okamžite prijať opatrenia v prípade, že si to situácia vyžiada, vrátane opatrovateľskej a zdravotnej starostlivosti,“ doplnila hovorkyňa.

V Centre sociálnej starostlivosti v mestskej časti Ľadoveň, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, bolo v sobotu otestovaných 100 klientov a 67 členov personálu. Výsledky budú známe v najbližších dňoch.

V Martine potvrdili v uplynulých dňoch tri prípady ochorenia Covid–19 v Centre sociálnych služieb v mestskej časti Ľadoveň a Dome svätého Martina v mestskej časti Jahodníky. Bezpečnostná rada okresu Martin a Krízový štáb mesta Martin prijali opatrenia, ktorých cieľom je situáciu riešiť rýchlo a efektívne. Oba domovy sú v karanténe.

Zamestnanci nemocnice v Nových Zámkoch s vírusom

Štyria zamestnanci z Kliniky vnútorného lekárstva (KVL) I. Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch boli pozitívne testovaní na ochorenie Covid-19. Potvrdil to hovorca nemocnice Ján Baček.

„Ako došlo k nákaze štyroch zamestnancov je predmetom epidemiologického skúmania pracovníkov našej nemocnice a pracovníkov regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Pracuje sa aj s variantom, že k nákaze došlo mimo nemocnice,“ uviedol Baček.

V súčasnosti sú všetci štyria zamestnanci v domácej karanténe, nemajú žiadne príznaky a ani zdravotné ťažkosti. Nemocnica okamžite prijala prísnejšie opatrenia, hlavne v oblasti striktného dodržiavania osobnej hygieny, nosenia rúšok a správneho používania osobných ochranných prostriedkov pri práci.

Klinika naďalej pracuje v štandardnom režime. „Testy na Covid-19 sme vykonali aj u ostatných pracovníkov a pacientov Kliniky vnútorného lekárstva I., ako aj na druhej KVL. Všetky vykonané testy boli doteraz s negatívnym výsledkom,“ doplnil hovorca nemocnice.

Negatívne výsledky v Ružinove a Lamači

Výsledky v prípade podozrenia na nákazu koronavírusom u klientov zariadení pre seniorov v správe hlavného mesta v bratislavskom Ružinove a Lamači boli negatívne. Informoval o tom hovorca hlavného mesta SR Bratislavy Peter Bubla.

„V piatok (17.4.) podvečer sme dostali informáciu o negatívnych testoch v Domove seniorov v Lamači, v sobotu ráno potvrdili negatívny výsledok aj u klientky zariadenia Gerium v Ružinove,“ uviedol hovorca. „O celom postupe bola dôkladne informovaná rodina klientov i personál zariadení,“ dodal.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo v piatok informoval, že magistrát prijal sériu opatrení v siedmich zariadeniach pre seniorov, ktoré prevádzkuje a kde je umiestnených vyše 1150 klientov. K opatreniam pristúpil aj v súvislosti s podozreniami na možnú nákazu v dvoch domovoch.

„Neboli sme schopní ich s pomocou štátu otestovať. Museli sme si poradiť sami,“ uviedol. Mesto sa preto rozhodlo začať testovať klientov i personál vo svojich zariadeniach po vlastnej línii. Pomohli k tomu aj súkromné firmy, ktoré mestu darovali 1500 testov.

Covid-19 potvrdili u ďalších 40 osôb

Na Slovensku pribudlo za piatok 40 osôb s ochorením Covid-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Celkovo sa tak počet infikovaných zvýšil na 1089. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Počet úmrtí v dôsledku koronavírusu stúpol na 11, naopak 213 ľudí sa z ochorenia vyliečilo.

Na následky spojené s koronavírusom podľahli na Slovensku ďalšie dve osoby. Úmrtie pozitívne testovanej pacientky – klientky Centra sociálnych služieb v Batizovciach nahlásila ešte v piatok (17.4.) Nemocnica Poprad, v sobotu ráno zomrela v Univerzitnej nemocnici Bratislava ďalšia klientka DSS v Pezinku.

Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NZCI) je v prípade hospitalizovaných pacientov v nemocniciach na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) v súčasnosti desať pacientov, dvaja sú na umelej pľúcnej ventilácii.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová dodala, že ochorenie prekonalo a uzdravilo sa 213 ľudí. „Z nich bolo 52 hospitalizo­vaných v nemocniciach a 161 sa vyliečilo v domácej izolácii. Údaje o vyliečených hlásia regionálne úrady Úradu verejného zdravotníctva,“ dodala hovorkyňa.

V piatok bolo odobratých 3144 vzoriek, z toho 3104 bolo negatívnych. Celkovo sa na Slovensku vykonalo už viac ako 40-tisíc testov na zistenie prítomnosti koronavírusu, negatívnych bolo 39 864 vzoriek.

S odberom vzoriek v piatok pomohli aj príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). „Stalo sa tak vo Svidníku, Vranove nad Topľou, v Trnave, Moravskom Svätom Jáne, Častej a Gabčíkove,“ informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ. Pripomenula, že trnavskí hasiči v spolupráci s regionálnym úradom verejného zdravotníctva a mestom Trnava vykonali odbery aj ľuďom bez domova.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

525 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus