Matovičov účet pomoci naplnil hlavne bohatý podnikateľ

Na transparentnom účte Fondu vzájomnej pomoci, ktorého zriadenie ohlásil ešte 1. apríla premiér Igor Matovič (OĽaNO), bolo k 17. aprílu podľa portálu Štátnej pokladnice 528 802,03 eura.

18.04.2020 12:19
debata (158)

Fond by mal pomáhať ľuďom, ktorí z rôznych príčin prepadnú záchrannou sieťou, ktorú postupne pripravuje vláda v reakcii na opatrenia v boji s koronavírusom.

Podľa šéfa poslaneckého klubu OĽaNO Michala Šipoša o rozdeľovaní vyzbieraných prostriedkov budú rozhodovať významné osobnosti. Doplnil, že do fondu poslal celý premiérsky plat aj Matovič. Ten sa ale na účte ešte v piatok popoludní neobjavili.

Poslanci OĽaNO prispeli do fondu po 500 eur a peniaze poslali aj ministri najsilnejšieho koaličného hnutia. Podľa Kristiána Čekovského (OĽaNO) ešte nie sú konkretizované pravidlá na čerpanie pomoci z fondu.

Najvyššiu sumu však doteraz poukázal 52-ročný podnikateľ Milan Fiľo – rovných 500-tisíc eur. Fiľo je priemyselný magnát a úspešný privatizér z 90. rokov. Jeho najcennejším aktívom sú ružomberské papierne, spoločnosť Mondi SCP, v ktorej vlastní 49-percentný podiel akcií. Podľa rebríčka časopisu Forbes z roku 2018 ide o štvrtého najbohatšieho Slováka, s majetkom 670 miliónov eur.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #Fond vzájomnej pomoci