V Európe klesá počet nových obetí Covid-19

Rusko zaznamenalo v priebehu 24 hodín rekordných 6060 nových prípadov koronavírusu, ich celkový počet stúpol na takmer 43-tisíc. Taliansko, Británia, Francúzsko a Španielsko, ktoré sú v Európe najviac zasiahnuté epidémiou, už niekoľko dní v rade hlásia pokles počtu úmrtí osôb s ochorením Covid-19. Dianie sme sledovali online.

19.04.2020 07:00 , aktualizované: 22:29
debata (659)

22:27 Tisíce ľudí protestovali v nedeľu v Tel Avive proti dočasnému izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Podľa demonštrantov premiér zneužíva opatrenia voči koronavírusu na podkopávanie demokracie a pokúša sa vyhnúť súdnemu procesu pre obvinenia z korupcie.

Demonštranti mali na tvárach ochranné rúška a prevažne dodržiavali dvojmetrové rozstupy. Ak by tieto bezpečnostné opatrenia nedodržali, polícia by mohla zhromaždenie rozpustiť, píše agentúra DPA.

22:11 V Poľsku od soboty pribudlo 545 ľudí, ktorí sa nakazili koronavírusom SARS-CoV-2, potvrdených prípadov infekcie je tak v krajine 9287. Informovalo o tom dnes večer ministerstvo zdravotníctva. Za rovnaký čas zomrelo ďalších 13 nakazených, počet obetí sa tak v Poľsku zvýšil na 360. Ministerstvo zdravotníctva okrem iného uviedlo, že v krajine bolo doteraz vykonaných 204 246 testov na koronavírus.

21:23 Guvernér juhotalianskeho regiónu Kampánia Vincenzo De Luca rozhodol v nedeľu o úplnom uzatvorení mesta Saviano, nachádzajúceho sa neďaleko Neapola. Rozhodol sa tak po tom, ako na internete začalo kolovať video z pohrebu v tomto meste, na ktorom sa napriek vládnym nariadeniam zakazujúcim zhromažďovanie viacerých osôb zúčastnili stovky ľudí. Šlo o pohreb starostu tohto mesta, ktorý bol lekárom a zomrel na ochorenie Covid-19.

20:49 Hackeri vnímajú nemocnice ako ľahkú korisť, píše americký server The Hill, ktorý v tejto súvislosti pripomína útoky na nemocnice v Českej republike, Spojených štátoch a Británii. Experti varujú, že podobných útokov bude pribúdať. Vydieračské útoky, pri ktorých hackeri zamknú sieť a žiadajú platbu za opätovné sprístupnenie systému, predstavujú pre nemocnice rastúcu hrozbu od januára, píše portál.

20:06 Nových prípadov nákazy koronavírusom v štáte New York začalo prvýkrát ubúdať, oznámil dnes guvernér Andrew Cuomo. New York je pritom v Spojených štátoch ohniskom infekcie. Úrady ale varujú, že bude záležať na ďalšom postupe a až potom bude možné povedať, či priaznivý vývoj vydrží. „Všetky dáta ukazujú na to, že sme sa dostali do fázy, kedy postup vírusu spomaľuje,“ uviedol guvernér na tlačovej konferencii. Zdôraznil ale, že na mieste je stále ešte opatrnosť.

19:36 Turecko aktuálne registruje 86 306 potvrdených prípadov koronavírusu SARS-CoV-2. Oznámil to dnes minister zdravotníctva Fahrettin Koca. Agentúra Reuters poznamenala, že Turecko sa tak stalo krajinou s najvyšším množstvom nakazených mimo Európy a USA.

Minister Koca tiež informoval, že od soboty pribudlo 127 ľudí, ktorí v súvislosti s infekciou skonali. Celkový počet obetí epidémie sa tým v Turecku zvýšil na 2017. Z nákazy sa na druhej strane doteraz zotavilo 11 976 ľudí.

18:52 Taliansko dnes oznámilo ďalší pokles denného počtu nových obetí infikovaných koronavírusom. Kým v sobotu hlásili 482 úmrtí, dnes ich úrad talianskej civilnej ochrany oznámil 433. Celkovo tak v krajine doteraz zomrelo 23 660 pacientov, informovala agentúra Reuters.

Od soboty sa v Taliansku zvýšil počet potvrdených prípadov koronavírusu. Za deň ich pribudlo 3047, na Apeninskom polostrove tak už zaregistrovali celkom 178 972 infiko­vaných ľudí.

18:23 Venezuelský prezident Nicolás Maduro v sobotu oznámil, že kvôli kríze spojenej s koronavírusom sa v krajine možno odložia plánované parlamentné voľby. Informovala o tom agentúra AFP. Medzinárodné spoločenstvo prezidenta Madura viní z porušovania ľudských práv a z humanitárnej krízy vo Venezuele.

18:20 Počet obetí s ochorením Covid-19 vo Francúzsku vzrástol oproti sobote o 395 a dosiahol 19 718. Oznámilo to dnes francúzske ministerstvo zdravotníctva. V sobotu úrady hlásili, že za deň zomrelo v súvislosti s koronavírusom 642 ľudí. Vo Francúzsku piaty deň po sebe klesá počet hospitalizovaných s nákazou. Situácia sa zlepšuje, ale kríza ešte nie je zažehnaná, povedal dnes francúzsky premiér Édouard Philippe.

18:06 V pravoslávnom Chráme sv. Rastislava v Bratislave sa v nedeľu ráno zišla viac ako stovka veriacich napriek zákazu Úradu verejného zdravotníctva SR vydaného vzhľadom na pandemickú situáciu. (Viac sa dočítate tu)

16:53 Britský vojnový veterán Tom Moore vybral na pomoc zdravotníkom v boji proti koronavírusu 25 miliónov libier. Moore takto chcel vyjadriť vďaku britským zdravotníkom, ktorí sa o neho vždy skvele postarali. Pôvodne chcel vybrať 1000 libier, túto sumu sa mu ale podarilo mnohonásobne prekonať. Do jeho zbierky prispelo cez 100-tisíc ľudí, medzi nimi aj britský princ William.

Foto: SITA/AP
Covid-19

16:43 Pandémiu koronavírusu môžeme brať aj ako skúšku, ktorá má ľudstvo pripraviť na budúcnosť, a tá, ak v skúške obstojíme, by mohla byť lepšia a spravodlivejšia ako súčasnosť. Počas nedeľňajšej omše v Ríme, na ktorej bolo v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu prítomných len niekoľko málo kňazov, to povedal pápež František. Pandémia nám podľa neho opäť pripomenula, že medzi trpiacimi nejestvujú štátne hranice, a že národnosť človeka nemá nijaký vplyv na to, kto zomrie a kto bude ušetrený. „Toto nie je nejaká ideológia. To je kresťanstvo,“ povedal pápež.

16:38 Bohatý moskovský podnikateľ, ktorý zostal, tak ako prevažná väčšina obyvateľov Moskvy, v posledných týždňoch zatvorený doma v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu, sa zamestnal ako poslíček pre firmu na rozvoz potravín. Tridsaťosemročný Sergej Nočovnij tvrdí, že sa chcel „pozrieť na život z inej perspektívy“. Dodáva, že sa pre zmenu zamestnania nerozhodol preto, že by mu jeho vlastné podnikanie vinou koronavírusu skrachovalo. To, že jeho motivácia naozaj nie je finančná, ukazuje aj fakt, že pokiaľ doteraz zarábal ročne vyše 150 miliónov rubľov (v prepočte takmer 2 milióny eur), vo svojom novom zamestnaní si príde len na tisíc až tisíc päťsto rubľov (12 až 18 eur) za deň.

16:26 Vo Veľkej Británii pribudlo v sobotu 596 ľudí, ktorí zomreli v nemocnici na nákazu koronavírusom. Takýchto obetí je celkovo 16 060, vyplýva z údajov britského ministerstva zdravotníctva zverejnených v nedeľu a platných k sobotňajšej 18.00 h SELČ. Nárast úmrtí za uplynulých 24 hodín je výrazne nižší oproti 888 novým prípadom zaznamenaným v predchádzajú­ci deň.

15:47 Dvaja civilisti pôsobiaci v medzinárodnej misii pod velením NATO (KFOR) v Kosove zomreli na Covid-19. V sobotu večer to podľa agentúry DPA oznámilo velenie KFOR v Prištine. Nešpecifikovaný počet civilných zamestnancov i vojakov KFOR mal navyše pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2. Webová stránka denníka Koha Ditore cituje zdroje KFOR, podľa ktorých je jednou z civilných obetí 70-ročný Kosovčan pôsobiaci na základni Camp Bondsteel ležiacej na východe Kosova. Podľa agentúry APA je medzi nakazenými vojakmi aj jeden Rakúšan. „V rakúskom kontingente je jedna chorá osoba,“ potvrdil hovorca rakúskeho ministerstva obrany Michael Bauer.

14:52 Približne dva milióny rúšok na tvár bude Paríž zadarmo distribuovať v nadchádzajúcich týždňoch všetkým svojim obyvateľom ako ochranu pred koronavírusom. S odvolaním sa na vyjadrenie parížskej starostky o tom v nedeľu informovala agentúra DPA.

14:49 Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Nové Zámky zatiaľ uskutočnili viac ako 600 testov na ochorenie Covid-19. Informoval o tom hovorca nemocnice Ján Baček. Novozámocká nemocnica v sobotu oznámila, že štyria zamestnanci z Kliniky vnútorného lekárstva I. boli pozitívne testovaní na ochorenie Covid-19. „Z následne zrealizovaných testov, ktorých výsledky priebežne prichádzajú, sú zatiaľ všetky negatívne. Kompletné výsledky budú známe v pondelok,“ uviedol hovorca nemocnice. (tasr)

14:45 Britský premiér Boris Johnson, ktorý sa lieči z koronavíru, sa pomaly vracia k plneniu svojich povinností. Minulý piatok mal trojhodinový videohovor s ministrom zahraničných vecí Dominicom Raabom, ktorý ho čiastočne zastupuje, a ďalšími spolupracovníkmi, informoval nedeľník Sunday Telegraph.

14:42 V Iráne za posledný deň zomrelo 87 ľudí na ochorenie Covid-19. Oznámilo to dnes ministerstvo zdravotníctva. Po niekoľkodňovom znižovaní nárastu nových prípadov je to opäť vyšší počet. Nakazených je v krajine vyše 82 000 ľudí.

14:39 Pitie alkoholu nechráni pred Covid-19 a môže byť nebezpečné. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. V súvislosti s pandémiou vznikajú totiž rôzne mýty, medzi inými sa šíri aj taký, že konzumácia alkoholu ničí vírus, ktorý spôsobuje Covid-19.

„Konzumácia alkoholu neničí vírus, ale naopak pravdepodobne zvýši zdravotné riziká, ak sa osoba infikuje. Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že v žiadnom prípade by ste nemali konzumovať akýkoľvek druh alkoholického produktu ako prostriedok prevencie alebo liečby infekcie Covid-19," konštatoval ÚVZ SR.

14:24 Koronavírusu podľahol vysoko postavený guinejský vládny predstaviteľ a blízky spolupracovník prezidenta Sékou Kourouma. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie úradu vlády.

„Komplikáciám spôsobeným ochorením Covid-19 už podľahlo viacero vysoko postavených predstaviteľov,“ uvádza sa vo vyhlásení guinejskej vlády. Infekcia stála život aj predsedu guinejskej ústrednej volebnej komisie Salifa Kébého či šéfa tamojšieho Interpolu Victora Traorého. V Guinei evidujú 518 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a podľa oficiálnych štatistík jej doposiaľ podľahlo päť ľudí.

14:06 Singapur zaznamenal k nedeľňajšiemu poludniu miestneho času 596 nových prípadov infekcie koronavírusom, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 6588. Informoval o tom denník The Strait Times s odvolaním na singapurské ministerstvo zdravotníctva. Len 25 nových nakazených sú Singapurčania alebo osoby s trvalým pobytom v tomto mestskom štáte ležiacom v juhovýchodnej Á­zii.

13:23 Situácia v rómskych osadách je zatiaľ pokojná, polícii sa ju darí v spolupráci s Ozbrojenými silami SR zvládať. Vláda sa snaží navýšiť počet karanténnych zariadení. Uviedol to minister vnútra Roman Mikulec. (Viac sa dočítate tu)

13:05 Koronavírus potvrdili v Maďarsku už v 18 domovoch dôchodcov, zaznelo v nedeľu na tlačovej konferencii krízového štábu vlády v Budapešti. Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság (HVG) na ochorenie Covid-19 zomrelo za deň 17 chronicky chorých pacientov, čím počet obetí stúpol na 189. V priebehu uplynulých 24 hodín potvrdili testy akreditovaných laboratórií koronavírus SARS-CoV-2 v 82 prípadoch, celkovo tak v krajine evidujú už 1916 infikova­ných osôb.

12:32 Celosvetový počet úmrtí na koronavírus prekročil v nedeľu hranicu 160 000. Infor­movala o tom v nedeľu agentúra AFP, ktorá údaje zozbierala od jednotlivých štátov a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Na následky nákazy zomrelo globálne 160 502 ľudí, z toho 92 900 v Európe, najťažšie zasiahnutom kontinente. Celosvetovo je zaznamenaných viac ako 2,33 milióna infikovaných, z ktorých približne polovica žije v Európe, kde už nákaze podľahlo 101 398 ľudí.

12:13 Počet úmrtí súvisiacich s ochorením Covid-19 dosiahol v Španielsku 20 453 po tom, čo v dôsledku infekcie zomrelo za 24 hodín ďalších 410 ľudí. Nakazených je 195 944 osôb a 77 357 ľudí sa z nákazy vyliečilo. Informovala o tom agentúra AFP. Počet nových prípadov úmrtia sa v Španielsku výrazne znížil oproti sobote, keď v priebehu uplynulých 24 hodín ochoreniu Covid-19 podľahlo 565 osôb.

12:07 Posilnenie personálnych kapacít, stabilizácia a ochranné opatrenia. To sú priority krízovej manažérky, ktorá nastúpila v sobotu do zariadenia sociálnych služieb v Pezinku. V uplynulých dňoch tam bolo pozitívne testovaných viacero klientov a pracovníkov na ochorenie Covid-19 a boli zaznamenané aj prvé úmrtia. (Viac sa dočítate tu)

11:34 Rusko zaznamenalo v priebehu 24 hodín rekordných 6060 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím ich celkový počet stúpol na 42 853. Infor­movala o tom v nedeľu agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum. Z ochorenia Covid-19, ktorú koronavírus spôsobuje, sa doposiaľ v Rusku vyliečilo 3291 osôb a podľahlo jej 361 ľudí.

11:13 Izrael v nedeľu zmiernil niektoré obmedzenia, ktoré vláda v krajine zaviedla v súvislosti so šírením koronavírusu SARS-CoV-2. Doposiaľ mu v izraelských nemocniciach podľahlo 171 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

Na základe vyhlásenia izraelskej vlády sa v súvislosti so zmiernením opatrením môže na pracoviská vrátiť 30 percent zamestnancov; doteraz to bolo 15 percent. Športovanie je po novom povolené v okruhu 500 metrov od miesta bydliska a maximálne vo dvojiciach; doteraz to bolo 100 metrov. V platnosti zostáva nariadenie o povinnosti nosiť rúško. Za jeho nedodržanie hrozí pokuta vo výške 200 šekelov (približne 51 eur).

10:51 Na Slovensku za sobotu potvrdili výskyt koronavírusu u ďalších 72 osôb. Z celkového počtu 3323 odobratých vzoriek, bolo 3251 negatívnych. Oficiálne tak Slovensko eviduje 1161 ľudí s ochorením Covid-19. Vyliečilo sa ďalších 16 ľudí, jedna osoba s pozitívnym testom na koronavírus v sobotu zomrela. (Viac sa dočítate tu.)

10:42 Južná Kórea dnes prvýkrát po dvoch mesiacoch zaznamenala iba jednociferný nárast počtu prípadov koronavírusu. Pacientov pribudlo za posledných 24 hodín osem. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na kórejskej centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Celkom Južná Kórea eviduje 10 661 nakazených a 234 obetí ochorenia Covid-19.

10:38 Austrália bude požadovať medzinárodné vyšetrovanie, ktoré by objasnilo pôvod nového typu koronavírusu a jeho rozšírenie. Ministerka zahraničia Marise Payne sa pripojila ku kritike Číny a povedala, že nedôveruje tomu, ako Čína o situácii informuje. Uviedla to dnes agentúra Reuters.

10:35 Počet ľudí nakazených korononavírusom sa v pevninskej Číne v sobotu zvýšil o 16, čo je najmenej od polovice marca. V piatok pribudlo 27 infikovaných. S odvolaním sa na čínsku Národnú zdravotnú komisiu o tom dnes informovala agentúra Reuters. Taiwan, ktorý po tri dni nezaznamenal žiadny nový prípad infekcie, dnes ohlásil vyše 20 novo infikovaných.

9:07 V Českej republike nepribudlo od sobotného večera v súvislosti s ochorením Covid-19 ani jedno úmrtie. Informovala o tom v nedeľu spravodajská televízia ČT24. České úrady zaznamenali doposiaľ 6657 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, pričom za sobotu pribudlo 105 nových prípadov. Ich počet tak klesol tretíkrát za sebou. Vyliečených je zatiaľ 1235. V nemoc­niciach s ochorením Covid-19, ktoré koronavírus spôsobuje, zomrelo 181 ľudí.

8:32 Počet potvrdených prípadov koronavírusu na Ukrajine sa v sobotu zvýšil o 444 na 5106. Z tohto počtu 133 ľudí nákaze podľahlo a 275 sa uzdravilo. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pritom v piatok večer tvrdil, že v krajine podľahlo nákaze už 150 ľudí. „Štatistiky sú pravdivé: máme o niečo viac ako 4500 pacientov, 150 prípadov bolo smrteľných,“ citovala vtedy Zelenského agentúra UNIAN.

7:30 Americký prezident Donald Trump varoval Čínu pred následkami, ak vedome nezasiahla a nezabránila rozšíreniu koronavírusu do sveta. Vírus sa prvýkrát objavil na prelome roka v čínskom meste Wu-chan a Čína čelí obvineniam, že nákazu spočiatku tajila. Podľa Trumpa je teraz nutné si položiť otázku, či rozšírenie koronavírusu bola „chyba, ktorá sa vymkla kontrole“, alebo či to bol dôsledok vedomého konania. „Ak to bola chyba, nech je, chyby sú chyby. Pokiaľ sú ale za to vedome zodpovední, potom by samozrejme mali niesť následky,“ povedal Trump. Podľa Trumpa boli vzťahy USA a Číny dobré, „dokiaľ (Číňania) nevykonali toto“.

7:19 Počet obetí nákazy v Spojených štátoch vzrástol o 2 394 na 35 443. Oznámilo to americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Potvrdených prípadov nákazy je teraz 690 714, čo je o 29 002 viac ako v predchádzajúcej bilancii. Univerzita Johnsa Hopkinsa, ktorá štatistiky tiež sleduje, aktuálne uvádza, že v USA bolo evidovaných celkovo 694 296 potvrdených prípadov infekcie.

7:00 Vo veľkých európskych krajinách silne zasiahnutých pandémiou sa v sobotu potvrdil klesajúci trend alebo aspoň stagnácia v počte nových obetí a počtu novo potvrdených prípadov nákazy. Krajiny ako Taliansko a Španielsko, ale aj tvrdo zasiahnutý americký štát New York, sa domnievajú, že vrchol epidémie už majú za sebou. Vážna zostáva situácia zostáva napríklad v Británii alebo v Turecku, ktoré v počte nakazených prekonalo susedný Irán.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

659 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus