Koronavírus sa na Slovensku potvrdil u ďalších 72 osôb

Na Slovensku za sobotu potvrdili výskyt koronavírusu u ďalších 72 osôb. Z celkového počtu 3323 odobratých vzoriek, bolo 3251 negatívnych. Oficiálne tak Slovensko eviduje 1161 ľudí s ochorením Covid-19. Vyliečilo sa ďalších 16 ľudí, jedna osoba s pozitívnym testom na koronavírus v sobotu zomrela.

19.04.2020 10:53 , aktualizované: 20:34
debata (207)

Počet úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom na Slovensku tak stúpol na 12. V Univerzitnej nemocnici Bratislava zomrela ďalšia žena z Domova sociálnych služieb Pezinok. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Celkový počet testov s negatívnym výsledkom je 43 115. V nemoc­niciach je podľa slov hovorkyne ministerstva zdravotníctva hospitalizovaných 212 pacientov.

U 81 bolo ochorenie Covid-19 potvrdené, u 131 sa čaká na výsledky testov. Na JIS je osem pacientov, dvaja sú na umelej pľúcnej ventilácii. „Slovensko má aj uzdravených. Vyliečených je 229 ľudí, z toho bolo 56 hospitalizo­vaných v nemocniciach a 173 sa vyliečilo v domácej izolácii,“ uzavrela Eliášová.

Všetci zamestnanci DSS budú testovaní

Testovať na koronavírus sa budú všetci zamestnanci domovov sociálnych služieb (DSS). Pendleri by mali s testovaním zatiaľ počkať. Rozhodnutie otvoriť obchody bude na hlavnom hygienikovi SR, premiér Igor Matovič (OĽaNO) chce, aby rozhodol bez tlaku. Matovič to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

„Vláda nemá kompetenciu otvoriť žiadnu prevádzku, to je rozhodnutie hlavného hygienika,“ uviedol premiér. Dodal, že chce, aby o tom rozhodovali ľudia, ktorí vedia, čo je epidémia a majú na to patričné vzdelanie. V súvislosti s otvorením odmietol odpovedať na to, aký bude presný postup, avšak uviedol, že vidí pesimisticky fakt, že bol zaznamenaný nárast nakazených. Nové prípady podľa neho priniesla aj nezodpovednosť niektorých občanov počas Veľkej noci.

V otázke DSS potvrdil premiér slová šéfa parlamerntu Borisa Kollára (Sme rodina), že sa začne testovanie všetkých ich zamestnancov. Dôjde k tomu najprv cez tzv. rýchlotesty, ktoré budú neskôr doplnené cieleným testovaním cez PCR testy.

Kritiku štátu zo strany predsedu BSK Juraja Drobu (SaS) považuje za smiešnu, keďže má na starosti štátne hmotné rezervy minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík v rámci svojich kompetencií. „Nech sa spoločne dohodnú, keď nemajú ochranné prostriedky,“ uviedol premiér s tým, že na druhej strane štátne hmotné rezervy nemajú povinnosť zásobovať DSS.

Na hlavného hygienika sa odvolával Matovič aj pri opatreniach v súvislosti s tzv. pendlermi, ktorí cestujú za prácou na Slovensko, avšak bývajú v pohraničí okolitých krajín. V súvislosti s ich povinným testovaním na vlastné náklady ich premiér vyzval, aby ešte pár dní počkali. „Ak bude chorobnosť v porovnaní s ostatnými krajinami rovnaká, tak opatrenie stráca význam,“ spresnil premiér.

Situácia v rómskych osadách zatiaľ pokojná

Situácia v rómskych osadách je zatiaľ pokojná, polícii sa ju darí v spolupráci s Ozbrojenými silami SR zvládať. Vláda sa snaží navýšiť počet karanténnych zariadení. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Minister sa bol na situáciu v rómskych osadách počas týždňa pozrieť aj osobne v Krompachoch. Prioritou polície je podľa neho strážiť hranice osady, aby bolo dodržané karanténne opatrenie, avšak nájdu sa aj situácie, keď bezpečnostné zložky riešia menšie konflikty vnútri osady.

Na margo dodržiavania karantény v rómskych osadách Mikulec uviedol, že si ľudia vymýšľajú rôzne spôsoby, ako sa z karantény dostať. „Dnes riešime aj trestné stíhanie občana, ktorý je momentálne vo väzbe,“ doplnil minister.

Testovanie v osadách pokračuje

Preventívne testovanie na koronavírus v mestách a obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami sa počas víkendu uskutočnilo na siedmich miestach Prešovského a ôsmich Košického kraja.

Podľa hovorkyne ministerstva obrany Martiny Kovaľ Kakaščíkovej tam počas soboty a nedele vojenskí zdravotníci odobrali približne 520 vzoriek. Ako vyplýva z vyjadrení oslovených starostov, výsledky najviac očakávajú v obci Vŕbnica v okrese Michalovce. Pri predošlom testovaní tam už mali viacero nakazených.

„Z prvého testovania, ktoré sme tu mali 15. apríla, bolo z 38 odberov sedem pozitívnych,“ vysvetlil vŕbnický starosta Jaroslav Tokár s tým, že má ísť o repatriantov z Čiech a Veľkej Británie.

Keďže sú sociálne kontakty v obci s približne 1000 obyvateľmi, z ktorých 80 až 90 percent tvoria Rómovia, prirodzenou súčasťou života, pri sobotňajšom (18. 4.) testovaní tu odobrali 117 vzoriek.

„Išli sme po rodinách a blízkych a pre istotu sme dali otestovať aj takých, ktorí s nimi (pozitívne testovanými) mohli byť v kontakte. Z každej rodiny aspoň niekoho. Aj nerómovia sa nám prihlásili, že chcú byť testovaní, vzhľadom na to, že chodia do práce, chcú mať istotu,“ priblížil výber testovaných osôb s tým, že pri rozhodovaní zavážilo aj odporúčanie krízového štábu a obecných poslancov.

Ako ďalej uviedol, vzhľadom k zisteniam je v súčasnosti približne 400 až 500 obyvateľov obce v povinnej domácej karanténe. Všetci siedmi pozitívne testovaní sú podľa Tokára zatiaľ bez príznakov. V obci sú od nedele prítomné aj hliadky policajtov a vojakov.

Situácia medzi obyvateľmi je však podľa Tokárových slov nateraz pokojná. „Zatiaľ to znášajú veľmi dobre,“ skonštatoval. Ocenil tiež prácu všetkých zložiek, ktoré sa na testovaní i dohľade nad dodržiavaním povinnej karantény podieľajú.

Stabilizácia situácie

Posilnenie personálnych kapacít, stabilizácia a ochranné opatrenia. To sú priority krízovej manažérky, ktorá nastúpila v sobotu do zariadenia sociálnych služieb v Pezinku. Informoval o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Spoločne s krízovou manažérkou, ktorá sa presunula z úradu samosprávneho kraja, nastúpili do zariadenia ešte opatrovateľka, zdravotná sestra a terapeutka. „V pondelok posilnia personál ďalší traja zamestnanci – opatrovateľka, zdravotná sestra a terapeutka. Pôvodný personál v najbližších dňoch doplnia ich kolegovia, ktorým sa končia PN či karanténa,“ dodal predseda BSK Juraj Droba.

Pripomenul, že v Domove sociálnych služieb (DSS) a Zariadení pre seniorov (ZpS) na Hrnčiarskej v Pezinku je momentálne 62 klientov, o ktorých sa stará 21 zamestnancov.

„Pôvodne sme uvažovali o tom, že zdraví klienti budú presunutí do iného zariadenia, ale po dohode s regionálnym hygienikom sme našli riešenie, že všetci klienti zostanú v Pezinku. Pozitívne testovaní klienti sú už v tejto chvíli fyzicky oddelení od tých s negatívnym výsledkom. Tým sa aj riziko prenosu vírusu znížilo na minimum,“ povedal Droba.

Zdôraznil, že prioritou pre kraj a krízové vedenie zariadenia je v súčasnosti stabilizácia, nastavenie procesov a systém striedania zmien vo vnútri zariadenia. "V prvom rade potrebujeme overiť, ktoré zo sťažností, ktoré sa v posledných dňoch objavili, sa zakladajú na pravde,“ zhrnul šéf BSK.

DSS Pezinok je od soboty (11. 4.) v karanténe a v okolí domova je ochranné pásmo. V uplynulých dňoch tam bolo pozitívne testovaných viacero klientov a pracovníkov na ochorenie Covid-19, ktoré spôsobuje koronavírus, a boli zaznamenané aj prvé úmrtia. V nedeľu oznámili už siedmu obeť z radov klientov DSS v Pezinku.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

207 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19