Vláda schválila svoje programové vyhlásenie

Vláda v nedeľu schválila svoj program. Kabinetu ho predložil premiér Igor Matovič (OĽaNO). Programové vyhlásenie vlády (PVV) následne v pondelok predloží na rokovanie Národnej rady (NR) SR a požiada parlament o dôveru.

19.04.2020 09:47 , aktualizované: 15:32
debata (484)

Programové vyhlásenie vlády (PVV) bolo výsledkom spoločných kompromisov. Vládne strany deklarovali, že ich hlavné priority a sľuby, ktoré dali voličom pred voľbami, sa doň dostali. Po nedeľňajšom rokovaní vlády to povedal premiér Matovič, predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina), vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) a vicepremiér pre ekonomiku Richard Sulík (SaS).

Video: Tlačová konferencia po schválení programového vyhlásenia vlády.

Video

„Počas nášho vládnutia sa zaväzujeme vždy hovoriť pravdu a čestne konať. K verejným financiám a štátnemu majetku budeme pristupovať ako dobrí hospodári a nebudeme tolerovať žiadnu korupciu. Zabezpečíme dôslednú rovnosť pred zákonom a budeme konať tak, aby sme výrazne zvýšili dôveru ľudí v štát a ľudí, ktorí ho reprezentujú,“ píše sa vo vyhlásení. (Podrobne si o PVV môžete prečítať TU).

Za základ označuje vláda v PVV i včasnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť, rovnako ako vzdelanie. Zaväzuje sa vytvoriť atraktívne podnikateľské prostredie tak, aby zamestnanci mali dobrú prácu za férovú mzdu. Pozornosť chce vláda venovať aj chudobným, chorým a slabším.

Podpora pri napĺňaní PVV

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si želá zmysluplnú diskusiu v parlamente aj podporu pri napĺňaní programového vyhlásenia vlády. Prezidentka o tom informuje na sociálnej sieti. „Blahoželám vláde Igora Matoviča k schváleniu Programového vyhlásenia vlády SR. V takýchto zložitých podmienkach ho zatiaľ nepripravovala žiadna iná vláda na Slovensku,“ uviedla Čaputová.

Najlepšie v histórii Slovenska

Programové vyhlásenie vlády kabinetu Igora Matoviča (OĽaNO) bude najlepším dokumentom, aký kedy exekutíva SR pripravila. Pred nedeľňajším rokovaním vlády, ktorá schválila strategický dokument, to uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO).

Zopakoval, že z hľadiska ministerstva obrany bude PVV jasným odrazom proeurópskeho, proatlantického smerovania a zároveň transparentnosti a zodpovednosti v rezorte. Vyhlásenie ohľadom obrany konzultoval s koaličnými partnermi, odborníkmi na obranu, zástupcami ministerstva zahraničných vecí i mimovládnym sektorom.

Očista justície a obnova dôvery ľudí v právny štát

V programovom vyhlásení vlády sa spomína prijatie takých zmien, ktoré pomôžu obnoviť dôveru ľudí v právny štát a očistiť justíciu. Dosiahnuť to mieni ústavným zákonom v oblasti justície, reformou súdnej mapy, efektívnym zákonom o zaisťovaní majetku a presadiť chce aj trestný čin prikrmovania.

Ústavný zákon v oblasti justície má okrem iného zahŕňať zmeny v Súdnej rade SR, previerku majetkových pomerov všetkých sudcov. Reforma čaká aj Ústavný súd (ÚS) SR. Voľba ústavných sudcov má byť verejná, na vzatie sudcu a generálneho prokurátora do väzby by už nemal byť potrebný súhlas ÚS. Má sa tiež napríklad zrušiť rozhodovacia imunita sudcov.

PVV počíta okrem iného aj so zriadením Najvyššieho správneho súdu SR, ktorý bude plniť aj funkciu disciplinárneho súdu pre sudcov, prokurátorov, exekútorov, notárov, správcov, prípadne aj pre iné právnické profesie. Reforma súdnej mapy má okrem iného zefektívniť justíciu a pretrhnúť korupčné väzby v justícii.

Zákonom o zaisťovaní majetku mieni vláda zabezpečiť efektívne vyhľadávanie, zaisťovanie a odnímanie výnosov z trestnej činnosti a zavedenie jasných a účelných pravidiel pre správu zaisteného majetku a nakladanie s ním. „Osobitný dôraz sa venuje zamedzeniu účelových prevodov nelegálne získaného majetku vykonávaných s cieľom mariť výkon majetkových trestov uložených v trestnom konaní,“ píše sa v PVV.

Kabinet chce aj celoplošné zavedenie časových rámcov na rozhodovanie v jednotlivých veciach. Vláda plánuje tiež presadzovať zefektívnenie správy súdov založené na princípe „hodnota za peniaze“. PVV hovorí aj o modernizácii justície, ktorá počíta s rozširovaním používania informačných technológií. Okrem iného chce vláda vytvoriť centrálny register súdnych rozhodnutí a doložiek právoplatnosti a vykonateľnosti tak, aby sa znížila administratívna záťaž veriteľov.

Plánuje tiež posilniť postavenie detských obetí v trestnom konaní v záujme ich ochrany a zabezpečenia ich najlepšieho záujmu. Prehodnotí aj odškodňovanie obetí násilných trestných činov. Podnikne kroky k vybudovaniu a fungovaniu detenčného ústavu.

Zmeny by sa mali okrem iného dotknúť aj prokuratúry, voľby kandidátov na generálneho prokurátora a špeciálneho prokurátora. PVV hovorí o transparentnom výberovom konaní. Tiež sa venuje otázke exekúcií, exekučnej amnestii. Spomína aj reformu opatrovníckeho práva zameranú na osoby s hendikepom, tiež hovorí o budovaní systémových riešení na ochranu a podporu obetí domáceho násilia, sexuálneho násilia a násilia páchaného na ženách.

Vláda chce aj nový Občiansky zákonník a zákon o obchodných spoločnostiach. Zmenami chce prispieť aj k zlepšeniu podnikateľského prostredia. Sľubuje zároveň, že zásadným spôsobom posilní princíp právnej istoty. Deklaruje skvalitnenie ochrany ľudských práv či podporu zvyšovaniu povedomia o totalitných obdobiach slovenskej histórie. „Vláda SR podporuje výstavbu múzea zločinov totalitných režimov,“ píše sa v PVV.

Dokument hovorí aj o podpore národnostných menšín, vláda má prijať zákon o postavení národnostných menšín. Chce sa tiež zasadzovať za zlepšenie sociálneho, ekonomického a občianskeho postavenia Rómov v spoločnosti.

Problematika dvojakého občianstva

„Vláda SR umožní občanom SR dlhodobo žijúcim na území iného štátu, nadobudnúť občianstvo toho štátu bez straty občianstva SR… Niečo, čo sme sa snažili aj opakovane v minulosti, len akosi nebola dobrá vôľa,“ napísal Matovič na sociálnej sieti, kde sľubuje aj „kopu iných zmien k lepšiemu“.

PVV má byť podľa jeho slov dvakrát rozsiahlejšie oproti tým z minulosti. „Je najambicióznejšie v snahe posunúť Slovensko k lepšiemu,“ doplnil.

Potravinová sebestačnosť

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO) uviedol, že PVV z hľadiska jeho rezortu kladie dôležitosť na otázku potravinovej sebestačnosti, v tejto súvislosti i na pomoc začínajúcim, malým i stredným poľnohospodárom.

„Chceme jednoducho viac potravín, ktoré sa na Slovensku vyprodukujú. Napokon, na nevyhnutnosť tohto kroku poukazuje aj súčasná doba,“ upozornil šéf agrorezortu. Na poliach podľa jeho slov nemôžu byť len plodiny, ktoré majú ekonomický benefit, „ale sa z nich nenajeme“.

Nastavenie smeru pre školstvo

V prípade školstva kladie PVV dôraz na zefektívnenie rezortu, siete škôl, zjednotenie financovania a kompetencií. „PVV by malo nastaviť smer, kadiaľ ísť, reálne veci sa budú následne rozpracovávať,“ povedal pred rokovaním vlády minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

Video: Minister školstva Branislav Gröhling aj o tom, ako je riešené zvyšovanie učiteľských platov.

Video

Gröhling na tlačovke uviedol, že debatoval s Ministrom financií SR Eduardom Hegerom (OĽaNO) o zvyšovaní platov v rezorte školstva. „Nechcem sa zaviazať k žiadnym percentám, ktoré by som nevedel následne splniť. Preto sme sa dohodli, že to zvyšovanie platov bude priamo úmerné k možnostiam štátneho rozpočtu,“ uviedol.

PVV by sa malo podľa premiéra Igora Matoviča opierať aj o koaličnú dohodu, ktorú okrem vedúcich predstaviteľov koaličných strán a hnutí podpísali aj takmer všetci koaliční poslanci.

484 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #dvojaké občianstvo #programové vyhlásenie vlády