Naď: Nákup stíhačiek F-16 by sa mal dokončiť, vyplatená miliarda by sa už nevrátila

Nákup amerických stíhačiek F-16 by sa mal dokončiť. Zrušiť by sa ho už totiž neoplatilo, keďže už vyplatená miliarda eur by sa v prípade zrušenia nevrátila. Vyplýva to z vyjadrení ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

19.04.2020 15:41
F-16 Foto: ,
Na archívnej snímke z 27. apríla 2010 americké stíhacie lietadlo F-16
debata (257)

Nákup stíhačiek za minulej vlády Naď nepovažuje za transparentný. Zároveň tvrdí, že 500 miliónov eur, ktoré sa majú americkej strane zaplatiť budúci rok, nie sú v pandemickej situácii reálne. S americkou stranou tak rokuje a tvrdí, že má pozitívne náznaky, že vyjdú Slovensku v ústrety a buď splátky natiahnu, alebo znížia. „Model B“ je podľa ministra niektoré stíhačky neskôr predať inej krajine.

Z ďalších projektov spomenul Naď obstarávanie húfnic Zuzana, za ktoré podľa neho rezort pod vedením SNS zaplatil, aj keď si ich vojaci nežiadali a už teraz sa vie, že bude dodávka meškať. Rovnako nepovažuje za dobrý proces obstarávania radarov, ale bude musieť pokračovať, pretože súčasné radary sú štyri roky po svojej životnosti. V otázke projektu vozidiel 8×8 bude rezort ďalej rokovať.

Minister naďalej nepovedal meno kandidáta na post šéfa Vojenského spravodajstva. Uviedol však, že je to osoba, ktorá v obrannom spravodajstve dlhodobo pôsobila a je to odborník, ktorý sa podrobuje bezpečnostnej previerke. Naď skritizoval aj plat dnes už bývalého šéf vojenského spravodajstva Ján Balciara. Ako príklad uviedol, že mal v marci hrubý plat 43 000 eur vrátane preplatenia dovolenky z minulého roka.

Naď hovoril aj o situácii v osadách v súvislosti s novým koronavírusom. Uviedol, že keby sa zapojili do riešenia problému v osadách všetky dostupné zložky armády, polície, hasičov, záchranárov a iných uniformovaných zložiek, tak by ich zvládli možno zopár stovák. Osád je podľa jeho slov viac ako 1000.

„K dnešnému dňu sme pretestovali 155 osád. Z tých 155 osadách boli v 16 osadách nájdení nakazení ľudia,“ uviedol minister. Do stráženia osád je momentálne zapojených približne 200 vojakov. Ozbrojené sily (OS) SR podľa neho suplujú v osadách aj miestne autority a zabezpečujú bežné veci ako drevo a vodu. OSSR zabezpečili v osadách tiež dezinfekciu.

257 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #F-16