Minimálne 23 000 školákov nemá aktuálne prístup k vzdelávaniu, odhadujú analytici

Desaťtisíce školákov stratilo pre pandémiu prístup k vzdelávaniu. Ako vyplýva z analýzy Inštitútu vzdelávacej politiky pri ministerstve školstva, minimálne 23-tisíc žiakov nemusí mať pripojenie na internet. Menej dostupný pritom nie je len pre deti z rómskych domácností, ale aj pre deti z chudobných majoritných domácností.

20.04.2020 09:23
debata (8)

Najmenej dostupný je internet v okresoch Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja. Prezenčná výučba na školách bola vzhľadom na mimoriadnu situáciu v súvislosti so šírením koronavírusu prerušená 16. marca.

Podľa analytikov inštitútu sú na niektorých školách zo vzdelávania vylúčené deti, ktoré nemajú napríklad pripojenie na internet a škola pre ne nedokáže zabezpečiť alternatívne formy dištančnej výučby. Deti z chudobných majoritných aj rómskych domácností majú v porovnaní s bežnými domácnosťami výrazne horší prístup nielen k technologickému vybaveniu, ale majú aj horšie digitálne zručnosti.

Podľa reprezentatívneho prieskumu, ktorý sa konal v apríli 2019, má prístup k internetu 52 percent detí z chudobných domácnosti a 40 percent detí z rómskych domácností. V prípade bežných domácností má prístup k internetu 95 percent detí. Smartfón vlastní vyše 90 percent detí z bežných domácností, 60 percent detí z chudobných rodín. Detí z rómskych domácností, ktoré vlastnia mobil, je necelých 60 percent.

Najmenej dostupný je internet v okresoch Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja.

Vládni analytici poznamenávajú, že v prípade dištančného vzdelávania je nutné prihliadať aj na domáce zázemie žiakov. Podľa údajov z Eurostatu 2018 žije na Slovensku každý druhý mladý človek pod 18 rokov v preplnenej domácnosti. V prípade chudobných rodín takto žijú viac ako dve tretiny mladých ľudí. Odborníci tiež poukazujú, že v posledných rokoch žil každý štvrtý až šiesty mladý človek pod 18 rokov z chudobnej rodiny v domácnosti, kde zatekala strecha, nebola dostupná sprcha či splachovacia toaleta alebo boli zlé svetelné podmienky.

Prezenčná výučba na školách bola vzhľadom na mimoriadnu situáciu v súvislosti so šírením koronavírusu na Slovensku prerušená 16. marca. V súčasnosti funguje dištančné vzdelávanie primárne cez portál Edupage. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR spolu s mimovládnymi organizáciami založili webstránku Učíme na diaľku, kde sú zhromaždené potrebné zdroje a rady pre výučbu z domu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #koronavírus