Matovič predložil program vlády, Fico ho označil za sci-fi

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) sa postavil pred poslancov Národnej rady (NR) SR a predložil programové vyhlásenie vlády (PVV). Plénum má o ňom rokovať počas šiestej schôdze parlamentu a následne má hlasovať o vyslovení dôvery novej vláde. Na získanie dôvery potrebuje kabinet aspoň 76 hlasov poslancov. Poslanci Smeru pred vystúpením premiéra opustili plénum.

20.04.2020 11:25 , aktualizované: 15:54
debata (357)

„Skúsme naplniť najviac z toho, čo sme ľuďom sľúbili. Ruku na srdce, sľúbili sme toho veľa a bude to chcieť veľa práce,“ povedal Matovič. Zdôraznil, že vládna koalícia má v pléne parlamentu ústavnú väčšinu a má tak šancu dramaticky zmeniť Slovensko. „Máte možnosť a zodpovednosť a my sme vaším prostredníkom ako vláda,“ adresoval koaličným poslancom s tým, že je potrebné držať spolu.

Video: Brífing hnutia OĽaNO po rokovaní vlády.

Matovič vo svojom vystúpení kritizoval predchádzajúcu vládu, ktorá podľa neho prispela k strate dôvery občanov v kľúčové štátne inštitúcie a spravodlivosť. Zdôraznil, že to treba zmeniť. „Skúsme dať nádej, že Slovensko sa naozaj môže zmeniť na krajinu, kde si v prvom rade budeme všetci pred zákonom rovní,“ poznamenal.

Poslancov Smeru kritizoval, že opustili plénum pred rokovaním o dôležitom vládnom dokumente. Ostatných, ktorí ostali v rokovacej sále, označil za tých, ktorí chcú Slovensko posunúť dopredu svojimi víziami. Programové vyhlásenie vlády má byť podľa jeho slov najambicióznejším plánom na zmenu. Vyzval preto poslancov na konštruktívnu diskusiu bez ohľadu na stranícku príslušnosť.

Vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) k odchodu poslancov Smeru z pléna pred rokovaním podotkla, že ide o neúctu voči občanom Slovenska a v prvom rade je to podľa nej neúcta voči demokracii ako takej.

Video: Brífing strany Za ľudí po rokovaní vlády.

Remišová ocenila, že do PVV sa podarilo dostať všetky protikorupčné opatrenia, ktoré strana navrhovala a takisto aj hĺbkovú reformu justície. Garantovala tiež, že Za ľudí bude vo vláde konštruktívnym a zároveň aj racionálnym partnerom.

Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár je rád, že sa do PVV podarilo dostať všetky najdôležitejšie veci z programu hnutia, ide o výstavbu štátnych nájomných bytov, exekučnú amnestiu či zrušenie doplatkov za lieky. Zároveň vyzval všetkých poslancov, aby boli vo vystúpeniach v parlamente vecní, struční a aby sa vyhli osobným invektívam a urážkam.

Video: Brífing predsedu parlamentu Borisa Kollára.

Paškvil, sci-fi a bláboly

Programové vyhlásenie vlády označil predseda Smeru Robert Fico za nereálne. Po jeho predložení v parlamente zdôraznil, že v štátnom rozpočte nie je dostatok financií na pokrytie sľubovaných opatrení.

Rovnako, že PVV nereaguje na základné veci týkajúce sa štátu, ako sú veda a výskum, pandémia nového koronavírusu či migračná politika. Kritizoval tiež, že opozícia nedostala priestor vyjadriť sa už po jeho predložení.

Video: Tlačová konferencia Smeru po rokovaní vlády.

„Je to nereálne, schizofrenické, vymyslené. Je to science-fiction Igora Matoviča (OĽaNO),“ povedal Fico. Dodal, že dokument nereaguje na problém pandémie nového koronavírusu. „Vôbec nerieši, čo sa bude diať v najbližších týždňoch a mesiacoch, pretože netušia, čo by mali robiť,“ podotkol.

Nerieši sa podľa neho ani podpora vedy a výskumu. Skonštatoval, že túto kapitolu tvorí desať riadkov „blábolov“ bez konkrétnych cieľov. Vyzval radu prokurátorov a sudcovské organizácie, aby sa vyjadrili ku kapitole z oblasti justície, ktorá podľa neho hovorí o policajnom štáte.

Programové vyhlásenie vlády

Vláda sa v programovom vyhlásení zaväzuje zabezpečiť kvalitné vzdelanie, základnom má byť včasná a kvalitná zdravotná starostlivosť. Sľubuje tiež rovnosť pred zákonom a skutky, na základe ktorých sa zvýši dôvera ľudí v štát a ľudí, ktorí ho reprezentujú.

Osobitnú pozornosť chce venovať chudobným, chorým a slabším. Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) tiež plánuje zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska a nastaviť spravodlivý systém podpory poľnohospodárov.

„Rovnosť príležitostí bude základným kritériom akejkoľvek súťaže či výberového konania. Zmysluplnou informatizáciou premeníme Slovensko na inteligentnú, inovatívnu a transparentnú krajinu.

Efektívnym využívaním fondov Európskej únie znížime regionálne rozdiely a zvýšime ochranu životného prostredia. Budeme pôsobiť ako spoľahlivý a zodpovedný partner v európskych a medzinárodných vzťahoch," píše vláda vo svojom programovom vyhlásení.

Ďalší balík opatrení

Členovia zákonodarného orgánu budú na svojom dnešnom rokovaní rozhodovať aj o ďalšom balíku opatrení v súvislosti so šírením ochorenia Covid-19. Väčšinou ide o vládne návrhy ministerstva práce. Poslanci budú taktiež schvaľovať návrh rezortu školstva, ktorého cieľom je zabezpečiť, aby sa štátnice študentov vysokých škôl konali online formou.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) zasa na rokovanie parlamentu predkladá návrh zákona, ktorý má vytvoriť právny rámec pre poskytnutie dočasnej ochrany podnikateľom, ktorí majú sídlo alebo miesto podnikania v Slovenskej republike a sú zasiahnutí negatívnymi dopadmi šírenia pandémie. Všetky zákony navrhuje vláda prijať v skrátenom legislatívnom konaní.

V rámci šiestej schôdze budú poslanci voliť aj členov Súdnej rady a predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Predsedu komisie volí NR SR v tajných voľbách zo všetkých členov komisie. Opakovane sa bude voliť aj predseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva. V predchádzajúcich štyroch voľbách neuspel líder opozičnej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marian Kotleba.

357 debata chyba
Viac na túto tému: #programové vyhlásenie vlády #nová vláda #vláda Igora Matoviča