Nosenie ochranných rúšok bude mať svoje výnimky

Nosenie ochranných rúšok bude mať od utorka (21. 4.) 00.00 h svoje výnimky. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. Nové nariadenie platí do odvolania.

20.04.2020 12:12 , aktualizované: 13:29
koronavírus rúško rodina Foto: ,
Deti vo veku do dvoch rokov rúško nosiť nemusia.
debata (75)

Podľa nariadenia hlavného hygienika SR Jána Mikasa sa zakazuje vychádzať a pohybovať sa na verejnosti bez prekrytia horných dýchacích ciest. Nos a ústa teda musia byť prekryté napríklad rúškom, šatkou alebo inými prostriedkami, ktoré bránia šíreniu kvapôčok, a to s výnimkou:

  • detí vo veku do dvoch rokov
  • osôb so získanými poruchami autistického spektra
  • osôb v uzavretom vozidle, ak sú všetky osoby vo vozidle zo spoločnej domácnosti
  • vodičov verejnej dopravy, ktorí sú sami v uzavretej kabíne oddelene od ostatného priestoru určeného na prepravu osôb
  • osôb žijúcich v spoločnej domácnosti pri pohybe v prírode, ak je ich vzdialenosť od iných minimálne 20 metrov
  • osôb nežijúcich v spoločnej domácnosti pri pobyte v prírode, ak je ich vzájomná vzdialenosť minimálne 20 metrov.

Pred prekrytím horných dýchacích ciest je potrebné umyť si ruky mydlom a vodou alebo použiť dezinfekciu na báze alkoholu. Pri nasadení je potrebné zakryť si nos a ústa tak, aby medzi tvárou a rúškom neboli žiadne medzery.

Predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre sociálne veci Jana Žitňanská (Za ľudí) pre TASR uviedla, že ju pre nosenie rúšok kontaktovali viaceré organizácie pracujúce s deťmi s poruchou autistického spektra, ako aj rodičia týchto detí. Upozornili na fakt, že nosenie rúšok u ľudí s autizmom vyvoláva nekontrolované záchvaty úzkosti. Ako doplnila, práve na základe pripomienok pacientskych organizácií pristúpila k zrušeniu povinnosti nosiť rúško pre ľudí s autizmom minulý týždeň aj česká vláda, preto rozhodnutie o rovnakom postupe víta aj na Slovensku.

Prísne pravidlá počas operácií

Pri postupnej obnove plánovaných operácií budú podľa ministerstva zdravotníctva platiť prísne pravidlá na ochranu verejného zdravia. „Operácia, ktoré nie je akútna, sa poskytne na základe rozhodnutia konziliárneho tímu daného zdravotníckeho zariadenia,“ priblížil šéf rezortu Marek Krajčí (OĽaNO).

Konzílium bude tvoriť zástupca operačnej disciplíny alebo ďalší špecialisti, ktorí posúdia, či je vykonanie daného výkonu bezpečné. Podľa jeho slov bude pri rozhodovaní prihliadať na fakt, či je nemocnica schopná poskytovať v stopercentnej kondícii neodkladnú zdravotnú starostlivosť. „Dôležitým rozmerom pri posudzovaní bude aj aktuálna epidemiologická situácia daného zariadenia,“ doplnil.

V prípade, že by sa kapacita nemocnice na riešenie pacientov v urgentnom stave naplnila, zabezpečí sa ich presmerovanie na pracoviská s dostatočnou kapacitou. „Takýto transfer je potrebné podľa potreby realizovať v spolupráci so zdravotnými poisťovňami pri zohľadnení reprofilizačných plánov ústavných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,“ ozrejmil Krajčí.

Ministerstvo už zverejnilo protokol, ktorý upravuje spustenie operácií počas epidémie ochorenia COVID-19. Usmernenie k plánovanej zdravotnej starostlivosti vytvoril Národný krízový klinický tím po konzultácii so šéfom rezortu.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #operácie #koronavírus