Zdrojom koronavírusu sú podľa WHO netopiere z Číny

Všetky dostupné dôkazy svedčia o tom, že zdrojom koronavírusu sú netopiere z Číny, uviedla hovorkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Fadéla Chaibová. Donald Trump chce pre epidémiu dočasne zastaviť imigráciu do Spojených štátov. Počet úmrtí osôb, ktoré boli pozitívne testované na koronavírus, prekročil vo svete hranicu 170 000. Dianie sledujeme online.

21.04.2020 06:00 , aktualizované: 22:29
debata (215)

22:29 Šírenie nového koronavírusu v hlavnom meste Švédska už mohlo minulý týždeň dosiahnuť svoj vrchol a v najbližších dňoch by mal počet infikovaných klesať. Uviedla to v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne údaje švédskych úradov. Úrad verejného zdravotníctva vo svojej správe vychádzajúcej zo štatistického modelu uvádza, že 15. apríla bolo novým koronavírusom nakazených 86.000 z približne dvoch miliónov obyvateľov aglomerácie Štokholmu.

21:54 V Holandsku sa budú môcť od 11. mája znovu otvoriť základné školy, ktoré sú už zhruba mesiac zatvorené pre snahu o zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády to v utorok večer oznámil holandský premiér Mark Rutte, uviedla agentúra AFP. Žiakom základných škôl bude podľa jeho slov od tohto termínu umožnené, aby sa do lavíc „na zmeny“ – časť triedy príde dopoludnia, časť popoludní. To isté bude platiť aj pre deti navštevujúce materské školy.

21:23 Írska vláda v utorok oznámila zákaz organizovania podujatí s vysokou koncentráciou ľudí, ktorý bude platiť do konca augusta. Informovala o tom agentúra AFP. V stanovisku vlády sa uvádza, že miestne samosprávy boli informované o nariadení až do konca augusta neschvaľovať organizovanie podujatí s účasťou viac ako 5000 ľudí. Podľa aktuálnych údajov bolo v Írsku doteraz potvrdených 16.040 prípadov nákazy novým koronavírusom a 730 úmrtí. Za 24 hodín pribudlo 388 nakazených a 44 mŕtvych.

20:55 V Poľsku za 24 hodín evidujú 263 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom celkový počet infikovaných dosiahol 9856. Chorobe COVID-19 doteraz podľahlo 401 ľudí. S odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva o tom v utorok večer informovala agentúra PAP. Podľa údajov ministerstva sa z choroby vyliečilo 1297 ľudí. V nedeľu v krajine potvrdili najvyšší denný prírastok počtu infikovaných (545). Vláda sa však rozhodla zmierniť niektoré obmedzenia, ktoré každodenný život prakticky zastavili. Od pondelka sú tak pre verejnosť znovu otvorené parky i lesy. Minister zdravotníctva Lukasz Szumowski však upozornil, že ak by došlo k výraznému nárastu počtu prípadov nákazy, opatrenia môžu byť znovu sprísnené.

20:35 Taliansko v utorok oznámilo 534 nových úmrtí na koronavírus, čo je o 80 viac ako v pondelok. Počet obetí epidémie choroby COVID-19 sa tak v tejto krajine zvýšil na 24 648. Agentúra AFP však súčasne upozornila, že už druhý deň po sebe v Taliansku evidujú pokles počtu prípadov choroby COVID-19 v aktívnej fáze – v utorok zo 108 237 na 107 709.

19:08 Vo Veľkej Británii pribudlo v utorok ďalších 828 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré vyvoláva nový koronavírus. Celkovo tomuto ochoreniu v britských nemocniciach podľahlo už 17 337 ľudí, vyplýva z najnovších údajov britského ministerstva zdravotníctva zverejnených v utorok a platných k pondelku 18.00 h SELČ. Britský premiér Boris Johnson, ktorý sa zotavuje z ochorenia COVID-19, sa postupne vracia do práce, pričom v utorok popoludní už absolvoval telefonický rozhovor s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. K obsahu tohto telefonátu sa vyjadril premiérov hovorca, informovala Sky News.

18:36 Holandská vláda pripravuje postupné uvoľňovanie obmedzení zavedených pre pandémiu koronavírusu. Informoval o tom v utorok denník The Guardian s tým, že k takémuto rozhodnutiu dochádza v rovnaký deň, ako holandský Národný inštitút pre verejné zdravie a životné prostredie (RIVM) oznámil 729 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najnižší denný prírastok infikovaných od 23. marca.

18:21 Väzenie v marockom meste Warzazát sa stalo epicentrom šírenia nového koronavírusu po tom, ako sa tam ochorením COVID-19, ktoré tento koronavírus spôsobuje, nakazilo 68 osôb. Prevažnú väčšinu nakazených tvoria zamestnanci väzenskej stráže. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie predstaviteľov tohtozariadenia o tom informovala agentúra Reuters. Ešte začiatkom apríla prepustili v Maroku z väzníc 5645 trestancov, pričom niektorí boli už vtedy v zlom zdravotnom stave. Marocká vláda sa týmto krokom snažila zabrániť šíreniu potenciálne smrtiaceho ochorenia v nápravných zariadeniach.

17:43 Karanténu v prezidentskom paláci Naí Dillí, hlavnom meste Indie, trávi od utorka približne 500 jeho zamestnancov. Dôvodom sú obavy zo šírenia nového koronavírusu medzi najvyššími vládnymi predstaviteľmi, keďže príbuzná jedného z pracovníkov upratovacej služby mala pozitívny test na ochorenie COVID-19, píše v utorok agentúra Reuters. Indický prezident Rám Náth Kóvind a jeho poradcovia však do kontaktu s týmito pracovníkmi neprišli, a karanténu preto nemusia absolvovať.

17:07 Hlavné mesto Berlín a ďalšie nemecké spolkové krajiny v utorok oznámili, že zavedú povinné nosenie ochranných masiek počas cestovania verejnou dopravou, resp. v obchodoch. Cieľom tohto opatrenia je zastaviť šírenie koronavírusu, informovala agentúra AFP.

17:00 Koronavírusom sa vo Francúzsku do 11. mája, kedy sa začnú uvoľňovať prísne obmedzenia, nakazí len necelých šesť percent obyvateľov. Vyplýva to zo štúdie, ktorú dnes zverejnil prestížny Pasteurov ústav. Taká zamorenosť populácie je ale podľa štúdie príliš nízka na to, aby zabránila druhej vlne epidémie.

„Aby bola kolektívna imunita dostatočná na to, aby sme sa vyhli druhej vlne epidémie, bolo by potrebné, aby bolo imunizovaných 70 percent obyvateľov,“ uvádza štúdia založená na matematických a štatistických modeloch.

16:42 Epidémia ochorenia Covid-19 sa v Turecku blíži k svojmu vrcholu, uviedol dnes prezident Recep Tayyip Erdogan. Hlava štátu zopakovala, že by sa krajina mohla navrátiť k bežnému životu na konci mája. Informovala o tom agentúra Anadolu.

S celkom 90 980 doteraz potvrdenými prípadmi nákazy je osemdesiatmiliónové Turecko siedme na svete, počty nových prípadov sa v krajine už skoro dva týždne pohybujú zhruba medzi štyrmi a piatimi tisíckami za deň. Doteraz tam zomrelo 2140 pacientov s chorobou Covid-19.

16:39 Estónsky parlament prijal nový zákon, ktorý umožňuje vyhostiť zahraničných pracovníkov z krajín mimo Európskej únie po tom, čo prišli o prácu počas krízy spôsobenej koronavírusom. Oznámila to dnes agentúra Reuters s tým, že v pobaltskej krajine je najviac zahraničných pracovníkov z Ukrajiny, Ruska, Bieloruska, Spojených štátov a Indie.

16:12 Grécki predstavitelia v utorok oznámili, že nákaza koronavírusom SARS-CoV-2 sa začala šíriť medzi migrantmi, ktorí sú ubytovaní v hoteli na východe polostrova Peloponéz. Informovala o tom agentúra DPA. Na nákazu koronavírusom testovali 470 osôb z hotela, z ktorých viac ako 150 malo pozitívne výsledky, povedal na brífingu v Aténach námestník ministra pre civilnú ochranu Nikos Chardalias.

15:39 Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) prijal v utorok na pôde rezortu obrany veľvyslanca Francúzskej republiky Christopha Léonziho. Na stretnutí sa tiež zaoberali vplyvom pandémie koronavírusu na SR a Francúzsko. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková. (tasr)

15:35 Britský premiér Boris Johnson, ktorý sa zotavuje z ochorenia Covid-19, sa postupne vráti do práce a tento týždeň absolvuje telefonické rozhovory britskou kráľovnou a americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Informovala o tom v utorok televízia Sky News s odvolaním sa na premiérov úrad na Downing Street 10. Johnson bude s Trumpom telefonicky hovoriť v utorok popoludní a do konca tohto týždňa aj s kráľovnou. Pre Johnsona to bude prvý kontakt s panovníčkou od 1. apríla.

15:17 Obyvatelia indického hlavného mesta Naí Dillí, ktoré je označované za najviac znečistené mesto sveta, zažívajú najdlhšie obdobie s čistým vzduchom za posledných niekoľko rokov. Prísne karanténne opatrenia zavedené v obavách zo šírenia koronavírusu totiž v indickej metropole úplne zastavili dopravu aj stavebné práce, ktoré sú hlavnými zdrojmi smogu, napísala dnes agentúra Reuters.

15:00 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz oznámil, že v krajine budú od 1. mája otvorené všetky obchody aj nákupné centrá uzavreté pre šírenie koronavírusu. Už od 4. mája sa do škôl vrátia žiaci zo záverečných ročníkov stredných škôl, od polovice mája ich budú postupne nasledovať aj ďalší školáci. Zároveň potvrdil, že v Rakúsku sa 15. mája znovu otvoria reštaurácie, od polovice mája budú povolené tiež bohoslužby. V krajine za posledných 24 hodín pribudlo len 78 potvrdených prípadov ochorenia Covid-19.

14:53 Členské štáty Európskej únie, ktoré porušujú princípy právneho štátu v mene riadenia krízy spôsobenej koronavírusom, sa budú musieť zodpovedať pred Európskou radou. Podľa tlačovej agentúry AFP to v utorok uviedol šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian. „Táto otázka bude nastolená v pravý čas a myslím si, že by to mohlo byť na budúcej Európskej rade,“ povedal Le Drian v rozhovore pre denník Le Monde.

14:48 V čínskej provincii Chu-pej, odkiaľ sa do celého sveta rozšíril koronavírus SARS-CoV-2, nezaznamenali žiadny nový prípad nákazy ani úmrtie na chorobu Covid-19, ktorú vírus spôsobuje. Uviedla to v utorok agentúra Sinchua s odvolaním na miestne zdravotnícke úrady.

Provincia Chu-pej doposiaľ eviduje 68 128 potvrdených prípadov infekcie, z toho 50 333 v hlavnom meste Wu-chan.

14:32 Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že EÚ na základe prijatých žiadostí o pomoc prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany koordinuje a spolufinancuje dodávky zásielok zdravotného materiálu nielen do členských štátov, ale aj do krajín v tesnom susedstve EÚ.

Komisia pripomenula, že Slovensko poslalo masky a dezinfekčné prostriedky do Talianska. Rakúsko v posledných dňoch zabezpečilo zásielku ochranných rukavíc a dezinfekčných prostriedkov do Chorvátska a ďalší zdravotnícky materiál aj do Bosny a Hercegoviny, Severného Macedónska, Čiernej Hory a Moldavska. Srbsko rovnako z Rakúska získa prikrývky, matrace a stany pre migrantov nachádzajúcich sa na území tejto krajiny.

14:20 V Iráne za posledných 24 hodín pribudlo 88 úmrtí s ochorením Covid-19 a počet infikovaných sa zvýšil takmer o 1300. Podľa agentúry Reuters to dnes v Teheráne oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Podľa ich štatistiky je teraz v krajine 5297 úmrtí a 84 802 nakazených.

14:14 Čína dnes zdôraznila, že v boji proti koronavírusu postupuje transparentne. Čínska vláda tak podľa AFP reagovala na pondelkovú výzvu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, aby Peking objasnil pôvod pandémie. V pondelok čínske ministerstvo zahraničia odmietlo slová amerického prezidenta Donalda Trumpa, že by krajina mohla pandémiu choroby Covid-19 spôsobiť vedome.

14:04 Vedci zapojení do medzinárodného programu Nexstrain vystopovali vyše 10-tisíc rôznych mutácií smrtiaceho patogénu koronavírusu. Na základe týchto variantov vytvorili mapu, ktorá ukazuje, ako sa koronavírus v daných časových obdobiach šíril do rôznych častí sveta. Tento genealogický strom by mal byť zásadný v boji s pandémiou koronavírusu a pomôcť pri vývoji vakcíny, napísal denník Financial Times.

Foto: nextstrain.org
Covid-19

13:53 Všetky dostupné dôkazy svedčia o tom, že zdrojom koronavírusu SARS-CoV-2 sú netopiere z Číny. Na tlačovej konferencii to dnes podľa agentúry Reuters povedala hovorkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Fadéla Chaibová. Dôkazy podľa nej nenaznačujú, že by bol vírus umelo upravený alebo dokonca vyrobený v laboratóriu.

Netopiere z Číny majú „na svedomí“ aj ďalšie dve rozsiahle epidémie v posledných rokoch, SARS a MERS. Epidemiológovia sa zhodujú v tom, že aj tieto choroby sú pôvodom z koronavírusu a majú prapôvod v netopieroch.

13:49 Počet úmrtí na ochorenie Covid-19 spôsobované koronavírusom SARS-CoV-2 bolo v Anglicku a vo Walese o 41 percent viac, než uviedli oficiálne údaje britskej vlády v týždni do 10. apríla. Nové údaje zverejnené v správe Národného štatistického úradu (ONS) zohľadňujú aj úmrtia mimo nemocníc. Informovala o tom v utorok spravodajská stanica SkyNews.

13:44 Prezidenta SR Zuzana Čaputová víta, že po týždňoch prísnych bezpečnostných opatrení pre pandémiu koronavírusu už Slovensko pozná aj kontúry ich postupného uvoľňovania. Zvlášť oceňuje, že uvoľňovanie opatrení bude závisieť od epidemiologického vývoja a že v konečnom dôsledku ho môžu všetci ovplyvňovať svojím správaním.

13:38 Belgické úrady v utorok znovu potvrdili klesajúci trend úmrtí aj nových hospitalizácií spojených s ochorením Covid-19. Uviedla tlačová agentúra Belga. Za posledných 24 hodín bolo hospitalizovaných už len 172 ľudí, pričom už niekoľko dní počet hospitalizácií zostáva pod hranicou 200 osôb. V pondelok úrady zaznamenali 170 úmrtí, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 5998 ľudí a podľa predpokladov v utorok bude prekročená šesťisícová hranica.

13:36 Na dezinfekciu priestorov v Maďarsku v súvislosti s prebiehajúcou pandémiou koronavírusu je pripravená 25-členná jednotka protichemického práporu maďarskej armády, povedal pre utorkové vydanie denníka Magyar Nemzet veliteľ práporu János Miklovich.

Jednotka je v pohotovosti od začiatku epidemiologického stavu núdze, ktorý bol vyhlásený maďarskou vládou 11. marca. Vojaci sú schopní do troch hodín od vyhlásenia poplachu vyraziť kamkoľvek a likvidovať jedovaté látky, žiarenie či vírus, píše Magyar Nemzet.

13:31 Austrálsky premiér Scott Morrison sa v utorok postavil za návrh medzinárodného vyšetrovania čínskej reakcie v úvodnej fáze pandémie koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA. „Myslím si, že takéto vyšetrovanie je dôležité a, pri všetkej úcte, môžeme mať s Čínou rozdielne pohľady,“ povedal Morrison novinárom.

13:24 Celkový počet osôb s dosiaľ potvrdeným ochorením Covid-19 bol v Česku v utorok dopoludnia 6914. Vyliečilo sa 1597 ľudí a v súvislosti s infekciou zomrelo 196 ľudí. Informovala o tom webová stránka Českej televízie (ČT). V Česku zatiaľ urobili vyše 170 000 testov. V stredu sa v ČR začne plošné testovanie obyvateľstva na výskyt koronavírusu.

Výsledky štúdie kolektívnej imunity by mali byť známe na začiatku mája, uviedol český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Testovať sa bude 27 000 ľudí z miest s rôznym podielom nakazených. Ak bude podiel nakazených v populácii nízky, čaká Česko ďalší nárast prípadov v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch, upozornil minister.

12:25 Preventívne opatrenia proti šíreniu nákazy koronavírusu väčšinu slovenských seniorov neobťažujú. Ukázal to prieskum, ktorý na vzorke 525 seniorov uskutočnil výskumný tím Katedry psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Celkom 69,7 percenta seniorov vo veku od 61 do 93 rokov uviedlo, že preventívne opatrenia proti šíreniu nákazy, ako napríklad nosenie rúšok či dodržiavanie odstupu od ostatných ľudí, nepovažuje za obťažujúce a podľa 68,8 z nich nie je ich dodržiavanie ani náročné. Pozitívnym zistením je podľa výskumníkov fakt, že 70,5 percenta seniorov je presvedčených, že situáciu dokážu zvládnuť.

12:04 Počet úmrtí na koronavírus vo svete prekročil 170 000. V utorok predpoludním o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá svoj výpočet založila na oficiálnych údajoch od jednotlivých štátov a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

11:57 Tisíce detských rúšok, ale aj ochranné rúška, ochranné okuliare a ochranné obleky pre zdravotníkov dostanú detskí pacienti a zdravotníci Národného ústavu detských chorôb v Bratislave a detských fakultných nemocníc v Banskej Bystrici a Košiciach. Ochranné pomôcky a zdravotnícky materiál potrebný v čase pandémie COVID-19 zakúpilo občianske združenie NÚDCH Deťom z finančnej pomoci 130 000 eur od iniciatívy MiddleCap Help.

11:43 Na Slovensku bolo v pondelok otestovaných 2 694 osôb, z toho 26 testov bolo pozitívnych a 2 668 negatívnych. Podľa štatistík NCZI tak máme na Slovensku celkovo 1 199 pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19. Celkový počet testov s negatívnym výsledkom je 48 229. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Viac si prečítate: TU

11:22 Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová v liste požiadala ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, aby prijal opatrenia, ktoré zabezpečia ženám právo na bezpečný prístup k umelému prerušeniu tehotenstva aj počas pandémie ochorenia COVID-19. Reaguje tak na správy z médií a od mimovládnych organizácií o tom, že lekári v niektorých zdravotníckych zariadeniach odmietajú v aktuálnej situácii vykonávať interrupcie. TASR o tom informovala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

11:04 Európska únia bude pravdepodobne potrebovať približne 1,6 bilióna eur na pomoc ekonomike pri zotavovaní sa z krízy spôsobenej koronavírusom. Vyhlásil to v utorok eurokomisár pre vnútorný trh a služby Thierry Breton pre francúzsku televíznu stanicu BFM TV.

10:48 Taliansko do konca tohto týždňa predstaví plán uvoľňovania prísnych karanténnych opatrení zavedených na zastavenie šírenia pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. V utorok to oznámil taliansky premiér Giuseppe Conte. S postupným uvoľňovaním by sa podľa neho malo začať od 4. mája. Informovala o tom agentúra Reuters.

10:19 Rusko zaznamenalo v priebehu 24 hodín 5 642 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím ich celkový počet stúpol na 52 763. Informovala o tom v utorok agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum.

10:09 Indonézia zakáže tradičný hromadný presun obyvateľov tzv. „mudik“ na konci pôstneho mesiaca Ramadán v máji, aby predišla šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním na vyjadrenie indonézskeho prezidenta Joko Widoda.

10:04 Mesto Žilina pokračuje v dezinfekcii verejných priestorov a miest, ktoré môžu byť potenciálnym zdrojom ochorenia COVID-19. Ako informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík, tento týždeň sústredia pozornosť na kompletné vyčistenie a dezinfekciu 234 zastávok mestskej hromadnej dopravy.

9:54 Na ochorenie COVID-19 zomrelo v Maďarsku do utorka ďalších 14 starších ľudí s chronickými ochoreniami, čím počet obetí stúpol na 213. Za deň pribudlo 114 prípadov infekcie novým druhom koronavírusu, pričom nákaza sa čoraz viac šíri aj v zariadeniach pre bezdomovcov, informoval v utorok spravodajský server Index.hu.

9:47 Austrália potvrdila v utorok čiastočné uvoľnenie opatrení, ktoré zaviedla v dôsledku koronavírusu. Nemocnice budúci týždeň opäť spustia odložiteľné lekárske zákroky. Štát Nový Južný Wales určil dátum otvorenia škôl. Informovala o tom agentúra Reuters. Austrália v marci v boji proti šíreniu koronavírusu zakázala všetky operácie, ktoré nie sú životne nevyhnutné. Cieľom bolo v očakávaní nárastu počtu pacientov nakazených koronavírusom uvoľniť nemocničné lôžka.

9:38 Všetky výsledky testov v Seniorcentre Staré Mesto na ulici Podjavorinskej v Bratislave sú negatívne. Informovala o tom mestská časť Staré Mesto na sociálnej sieti. „Testovanie na COVID-19 v Seniorcentre Staré Mesto ukázalo, že žiadny klient ani člen personálu nie sú nakazení koronavírusom,“ uviedla mestská časť. Staré Mesto testovanie začalo s testovaním po tom, čo bol jeden zo zamestnancov pozitívny na COVID-19. Zachytili ho však pri pravidelnej kontrole pri nástupe do práce.

9:31 Svetová zdravotnícka organizácia v utorok varovala, že akékoľvek zrušenie obmedzení pohybu súvisiacich s pandémiou koronavírusu musí byť postupné. Ak by sa obmedzenia zmiernili príliš skoro, došlo by k opätovnému rozšíreniu vírusu. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním na WHO.

9:26 Zubní lekári v súčasnej situácii spôsobenej koronavírusom poskytujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Zubné ambulancie pracujú v skrátenom režime, a to od 8.00 do 12.00 h. TASR o tom v utorok informovala hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre zubné lekárstvo Neda Markovská.

9:14 Austrálska ekonomika by mohla v dôsledku pandémie koronavírusu klesnúť v 1. polroku tohto roka zhruba o 10 %. Predpokladá to austrálska centrálna banka. Ak sa prognóza vyplní, bude to najvýraznejší pokles ekonomiky za posledných približne 90 rokov. (TASR)

8:50 V Nemecku mierne stúpol prírastok novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, ale výraznejšie stúpol počet nových úmrtí súvisiacich s infekciou. Vyplýva to z dnešných údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), citovaných agentúrou Reuters. Počet infikovaných sa za predchádzajúci deň rozrástol o 1 785 prípadov a celkovo je v Nemecku registrované 143 457 ľudí, ktorí sa koronavírusom nakazili.

8:05 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Česku stúpol v utorok ráno na 6 900. V pondelok ich pribudlo 154, čo je najviac za päť dní. Na ochorenie COVID-19 zomrelo celkovo v nemocniciach podľa údajov z pondelkového večera 194 ľudí, vyliečilo sa 1559 infikovaných. Informácie priniesol podľa TASR český portál Novinky.cz s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

7:40 Čína zaznamenala za posledných 24 hodín 11 ľudí, ktorí sa novo nakazili koronavírusom. Za toto obdobie pritom nezaznamenala žiadne nové úmrtia v súvislosti s chorobou covid-19. Posledná bilancia je o jedného nakazeného nižšia, než o deň skôr. Denný prírastok tam klesá už tretí deň za sebou. Štyria ľudia s pozitívnym testom prišli zo zahraničia, čo je dvakrát menej ako predchádzajúci deň. Zvyšných sedem ľudí sa nakazilo na území pevninskej Číny, do ktorej sa nepočíta Hongkong a Macao. Peking tiež informoval o ďalších 37 osobách, ktorí nejavia symptómy choroby covid-19, ale preukázala sa u nich prítomnosť koronavírusu. O deň skôr bol tento údaj o 12 ľudí vyššia.

6:44 Čína zrejme neoznamuje ostatným krajinám všetky informácie, ktoré má o koronavíruse, pretože chce ako prvá vyrobiť vakcínu proti chorobe covid-19 a zarobiť na jej predaji ďalším štátom. V televízii Fox News to vyhlásil poradca Bieleho domu Peter Navarro. Valné zhromaždenie OSN v pondelok jednomyseľne schválilo rezolúciu, v ktorej žiada rovnaký prístup všetkých krajín k akejkoľvek budúcej vakcíne na koronavírus. Na chorobu covid-19 v súčasnej chvíli neexistuje účinný liek. Nákaza si po celom svete vyžiadala vyše 170 000 úmrtí, koronavírus sa preukázal už u 2,47 milióna osôb.

6:25 V súčasnosti sa nedá presne určiť, odkiaľ pochádza koronavírus. Ochranné opatrenia je nutné uvoľňovať len postupne, inak hrozí ďalší rozvoj nákazy. Ľudia si preto musia zvyknúť na nový spôsob života, aby mohla spoločnosť fungovať, kým nebude objavená vakcína. Vyhlásil to regionálny riaditeľ WHO pre západné Tichomorie Takeši Kasai. Dostupné dôkazy však podľa Kasaia poukazujú na to, že sa nákaza preniesla na človeka zo zvierat. Donald Trump minulý týždeň vyhlásil, že sa jeho vláda snaží zistiť, či vírus nevzišiel z laboratória v čínskom meste Wu-Chan.

6:00 Americký prezident Donald Trump na twitteri uviedol, že sa chystá podpísať exekutívny príkaz, ktorým chce dočasne pozastaviť imigráciu do Spojených štátov. „Vo svetle útokov neviditeľného nepriateľa, rovnako ako nutnosti ochrániť zamestnanie našich SKVELÝCH amerických občanov, podpíšem exekutívne príkaz, ktorý dočasne pozastaví imigráciu do Spojených štátov,“ napísal Trump. Neuviedol, akých imigračných programov sa bude zákaz týkať, ani ako dlho by mal trvať. Trump opakovane chváli zákaz vstupu do krajiny pre cestujúcich z Európy a Číny, ktorý vyhlásil a ktoré podľa neho pomohol spomaliť šírenie vírusu v USA. Spojené štáty evidujú viac ako 42 000 úmrtí spájaných s chorobou covid-19 a takmer 787 000 nakazených.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

215 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus