Covid-19 si na Slovensku vyžiadal ďalšie úmrtie. Pribudlo 26 infikovaných

V pondelok pribudlo na Slovensku 26 pozitívnych prípadov ochorenia Covid-19. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Celkovo tak evidujeme 1 199 prípadov tohto ochorenia. Z celkového počtu 2 694 odobratých vzoriek, bolo 2 668 negatívnych. Počet úmrtí pacientov v dôsledku koronavírusu stúpol na 14.

21.04.2020 11:43 , aktualizované: 17:16
debata (107)

V pondelok pribudlo jedno úmrtie pacientky s pozitívnym testom na koronavírus z Domova sociálnych služieb (DSS) Pezinok, ktorá bola hospitalizovaná v Univerzitnej nemocnici Bratislava.

Z nových potvrdených prípadov sú tri osoby z karanténnych stredísk a päť ľudí z Účelového zoskupenia pre operáciu (OP) Karusel. Hospitalizovaných je aktuálne 207 pacientov, u 82 bolo ochorenie potvrdené, u 125 sa čaká na výsledky testov. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je sedem pacientov, jeden na umelej pľúcnej ventilácii. Najmladší pondelkový prípad má jeden rok, najstaršou je 83-ročná pacientka.

Vyliečených bolo celkovo 258 ľudí, z toho bolo 61 hospitalizo­vaných v nemocniciach a 197 sa vyliečilo v domácej izolácii. Celkový počet testov s negatívnym výsledkom je 48 229.

Prvá fáza v platnosti

Ústredný krízový štáb v utorok schválil prvú fázu uvoľnenia opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19, ktoré v pondelok (20. 4.) navrhlo konzílium odborníkov. Informoval o tom počas zasadnutia štábu premiér Igor Matovič (OĽaNO). Krízový štáb sa bude tiež zaoberať tzv. pendlermi a ich povinným mesačným testovaním na nový koronavírus. Viac sa dočítate v tomto článku.

Testovanie pendlerov

Pendleri by sa do najbližšieho pondelka nemali dať testovať na koronavírus. Uviedol to premiér Matovič s tým, že ak sa pandemická situácia v okolitých krajinách do budúceho týždňa výrazne zhorší, povinné mesačné testovanie pre pendlerov vstúpi do platnosti.

„Ak bude Úrad verejného zdravotníctva SR do pondelka vidieť, že epidemiologická situácia sa vyrovnala medzi okolitými krajinami a Slovenskom, tak nebude mať žiaden zmysel, aby sa akékoľvek obmedzenia v prípade pendlerov uplatňovali,“ uviedol Matovič.

Premiér tvrdí, že podľa neho má zmysel testovať pendlerov. Ako príklad uviedol prípad muža z Prievidze, ktorý býva v Bratislave a pracuje v Rakúsku. Bol pozitívne testovaný a ukázalo sa, že nakazil v Prievidzi ďalších šesť ľudí.

Na základe rozhodnutia ústredného krízového štábu by sa mali pendleri od 1. mája pri každom vstupe do SR preukázať negatívnym testom na ochorenie Covid-19, ktorý nesmie byť starší ako 30 dní. Ak by v susedných krajinách stúpol počet pozitívne testovaných ľudí na ochorenie Covid-19, tak sa termín povinného testovania posunie, poznamenal Matovič. Nevidí tiež problém v zabezpečení odberného miesta pre pendlerov na najfrekventova­nejších hraničných priechodoch.

Klus: Evidujeme ešte 2-tisíc žiadostí o repatriáciu

„Už to nevoláme repatriáciou, ale návratovou politikou, pretože mnoho z tých ľudí nie je v núdzi a niektorí nás dokonca požiadali, či by sme im nevedeli pomôcť s cestou naspäť,“ povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí (MZV) Martin Klus (nom. SaS).

VIDEO: Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus (SaS) o aktuálnej situácii s koronavírusom.

Na Slovensko sa chce vrátiť približne ešte 2-tisíc ľudí. Uviedol tiež, že veľa ľudí, pri cestách z Francúzska a Švajčiarska odmietlo nastúpiť do autobusov, pretože nechceli skončiť v povinnej štátnej karanténe, prípadne im prekážalo, že si so sebou nemôžu zobrať domáceho miláčika.

Z Veľkej Británie evidujeme najviac žiadostí, a to 1 200. No posledný let vládnym špeciálom sa nám nepodarilo naplniť, čo svedčí o tom, že tam možno nie je až taká núdza občanov,“ povedal Klus s tým, že väčšina ľudí, ktorí žiadajú o repatriáciu z Británie tam žijú dlhodobo.Na Slovensko sa podarilo repatriovať celkovo 550 občanov s pomocou iných krajín z toho 340 vďaka Českej republike a 370 ľudí pomohlo repatriovať Slovensko. Na krízovom štábe chce otvoriť otázku povinného testovania pendlerov. „Môj osobný názor je, že tá lehota 30 dní nespĺňa ten účinok, ktorý by mala mať, a preto je podľa mňa na mieste zvážiť iné možnosti,“ uzavrel Klus.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

107 debata chyba
Viac na túto tému: #krízový štáb #koronavírus