Čína sa obáva druhej vlny epidémie

Región na severozápade Číny v blízkosti hraníc s Ruskom by sa mohol stať novým epicentrom výskytu prípadov infekčnej choroby Covid-19 spôsobovanej koronavírusom. V Spojených štátoch po niekoľkodňovom poklese prudko stúpol počet mŕtvych s ochorením Covid-19. Bieloruský prezident sa nechce dať testovať, aj keď sa nakazil jeho hokejový spoluhráč. Dianie sledujeme online.

22.04.2020 06:00 , aktualizované: 23:27
Covid-19 Foto: ,
debata (207)

23:27 Niektoré opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu budú musieť v Británii pravdepodobne platiť aj v budúcom kalendárnom roku. Bude to závisieť od rýchlosti, s akou bude vyvinutá vakcína alebo liek na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus vyvoláva. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie poradcu britskej vlády pre zdravotníctvo profesora Chrisa Whittyho o tom informovala agentúra Reuters. V Spojenom kráľovstve platia už päť týždňov karanténne opatrenia, v rámci ktorých môžu Briti opúšťať svoje domovy len na cestu do práce, nákup potravín, za účelom individuálneho športovania alebo z nemnohých iných výnimočných dôvodov.

22:18 Pakistanskí lekári vyzvali v stredu vládu a duchovných, aby odvolali svoje nedávne rozhodnutie, ktorým povolili počas nadchádzajúceho pôstneho miesiaca ramadán zhromažďovanie veriacich v mešitách. Toto rozhodnutie môže podľa ich názoru prispieť k prudkému rozšíreniu koronavírusu v krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

21:58 Fínsko zakáže verejné zhromažďovanie viac ako 500 ľudí. Nariadenie bude platiť až do konca júla, oznámila v stredu premiérka Saana Marinová, ktorú cituje agentúra AFP. Podľa Marinovej však ostatné reštrikcie prijaté v dôsledku šírenia nového koronavírusu môžu byť čoskoro zrušené.

21:30 Vietnamské úrady ukončili obmedzenia v sociálnej oblasti v Hočiminovom Meste a vo väčšine metropoly Hanoj, dvoch najväčších aglomeráciách tejto ázijskej krajiny. Informovala o tom v stredu agentúra DPA. Úrady 1. apríla mesiaca požiadali občanov, aby dodržiavali pravidlá spoločenského odstupu, čím prakticky celoštátne obmedzili pohyb obyvateľstva. Toto opatrenie malo platiť 15 dní. Vo vysoko rizikových lokalitách ako Hočminovo Mesto a Hanoj bolo predĺžené do 22. apríla. Obyvatelia týchto miest, ak nepracovali v prevádzkach poskytujúcich základné služby, mohli vyjsť zo svojich domovov iba za účelom nevyhnutných úkonov, ako je nákup potravín či liekov.

21:13 Ochoreniu COVID-19 za uplynulých 24 hodín podľahlo vo Francúzsku ďalších 544 ľudí, čím sa celkový počet obetí v krajine zvýšil na 21.340, informovala v stredu agentúra AFP. Koronavírusom SARS-CoV-2 je vo Francúzsku nakazených už viac ako 158-tisíc ľudí. Riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon v stredu oznámil povedal, že v porovnaní s utorkom sa celkový počet hospitalizovaných znížil o 365 a počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti o 215.

20:48 Novým koronavírusom sa vo výskumnom zdravotníckom ústave v ruskom Petrohrade nakazili všetci zamestnanci jedného oddelenia. Na svojom účte v sociálnej sieti Instagram o tom v stredu napísal vedúci oddelenia Dmitrij Ptašnikov, informovala agentúra Interfax. Nákaza sa rozšírila na oddelení neuroortopédie vo výskumnom a vývojovom ústave traumatológie a ortopédie R. R. Vredena. „Na našom oddelení máme 32 pacientov a desať pacientov-kolegov. Áno, počuli ste správne. Všetci naši zamestnanci sú dnes chorí. U deviatich z desiatich zamestnancov bol prostredníctvom počítačovej tomografie potvrdený zápal pľúc. Má ho aj 12 pacientov. Dvoch z nich museli pre zdravotné ťažkosti odviezť na špecializované oddelenia,“ napísal Ptašnikov.

19:58 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) trvá na tom, že pandémiu infekčnej choroby COVID-19 vyhlásila za stav globálnej zdravotnej núdze v čase primeranom na to, aby sa jednotlivé krajiny mohli pripraviť a naplánovať svoju reakciu. „Pri pohľade späť sa domnievam, že sme núdzový stav vyhlásili v správny čas“ 30. januára, uviedol v stredu na brífingu v Ženeve generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dodal, že svet „mal dosť času“, aby sa na nákazu pripravil.

19:26 Čínsky novinár Li Ce-chua, ktorý bol nezvestný takmer dva mesiace, sa znova objavil a tvrdí, že ho zadržala polícia a umiestnila do karantény. Žurnalista zmizol po tom, ako zverejnil videá z mesta Wu-chan, pôvodného epicentra pandémie koronavírusu. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník The Guardian.

Li Ce-chua bol jedným z troch novinárov, ktorí prinášali správy z mesta Wu-chan počas najhorších týždňov tamojšej epidémie. Pracoval pre čínsku štátnu televíznu stanicu CCTV.

19:12 V Kanade zomrelo 1871 ľudí nakazených koronavírusom, zatiaľ čo infekcia sa od začiatku šírenia potvrdila v 38 932 prípadoch. O aktualizovanej štatistike miestnych úradov dnes informovala agentúra Reuters. Od utorka počet známych nakazených stúpol o viac ako 1500 a bilancia obetí narástla o 143, teda približne o osem percent.

18:58 V Taliansku zomrelo za posledných 24 hodín 437 nakazených koronavírusom, je to o takmer stovku menej, než bol denný nárast v utorok, keď miestne úrady oznámili 534 úmrtí. Prípadov infekcie pribudlo dnes 3370, viac ako v utorok, informovala miestna civilná ochrana. Celkom sa v Taliansku doteraz potvrdilo 187 327 prípadov ochorenia Covid-19, z toho 25 085 ľudí zomrelo a 54 543 sa uzdravilo.

18:52 Britská vláda sa v stredu stala v parlamente terčom ostrej kritiky niektorých poslancov za spôsob, akým reaguje na pandémiu koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters. „Meškali sme so zavedením karanténnych opatrení, meškali sme s testovaním, meškali sme pri zháňaní ochranných prostriedkov a meškáme v reakcii na ponuky britských firiem,“ povedal nový líder Labouristickej strany Keir Starmer.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že Johnson spočiatku váhal pri zavádzaní karanténnych opatrení, hoci mal možnosť sledovať, ako sa nákaza šírila inde v Európe. K ich zavedeniu sa jeho kabinet odhodlal až po tom, ako sa objavili odhady, podľa ktorých by si koronavírus mohol v Británii vyžiadať celkovo až štvrť milióna obetí na životoch.

18:40 Nemecký týždenník Die Zeit či americký časopis Time dnes ocenili grécku vládu za spôsob, akým zvláda pandémiu koronavírusu. V jedenásťmili­ónovom Grécku sa zatiaľ potvrdilo len 2400 prípadov infekcie, z toho 121 ľudí zomrelo. Tieto čísla patria k najnižším v EÚ, uviedol Time. Americký týždenník tiež pripomenul, že Grécko má po Taliansku druhú najstaršiu populáciu v Európe a že jeho zdravotníctvo utrpelo kvôli škrtom po finančnej kríze, v ktorej sa pred desiatimi rokmi krajina ocitla na pokraji bankrotu.

„Grécko, považované v čase krízy za skrachovancov, robí teraz príkladnú prácu v boji proti koronavírusu,“ napísal Die Zeit. „Vďaka rýchlej reakcii vlády sa krajina vyhla kríze zdravotníckeho systému, s ktorou sa teraz stretávajú mnohé bohatšie štáty,“ dodal nemecký denník, ktorý pochválil aj šéfa vládneho krízového výboru Sotirisa Tsiodrasa.

18:35 Ústavný súd Bosny a Hercegoviny nariadil zrušiť zákaz vychádzania pre seniorov nad 65 rokov a mladistvých, ktorý vydali úrady v rámci boja proti pandémii. Podľa súdu je opatrenie protiústavné kvôli svojej neprimeranosti a zároveň porušuje základné právo na slobodný pohyb, uviedol dnes server Balkan Insight.

Vo vysvetlení verdiktu súd argumentoval tým, že obmedzenie pohybu nebolo „primerané“, pretože úrady neboli schopné objasniť, prečo práve u týchto skupín obyvateľov panuje väčšie nebezpečenstvo nákazy či prenosu infekcie než u iných.

18:28 Príslušníci maďarskej armády v záujme spomalenia šírenia nákazy koronavírusu vydezinfikujú stovky domovov dôchodcov po celej krajine. Agentúru MTI o tom v stredu informovalo maďarské ministerstvo obrany. Na dezinfekčné práce nasadí armáda príslušníkov protichemického práporu v Székesfehérvári, ako aj 700 vojakov v zálohe, ktorých vycvičia špeciálne pre túto úlohu.

18:22 Región na severozápade Číny v blízkosti hraníc s Ruskom by sa mohol stať novým epicentrom výskytu prípadov infekčnej choroby Covid-19 spôsobovanej koronavírusom. V snahe zabrániť druhej vlne epidémie tamojšie úrady obyvateľom znovu nariadili, aby obmedzili pohyb mimo svojho domova.

Ako pripomenula agentúra AFP, Čína do značnej miery obmedzila šírenie vírusu, ale v krajine rastú obavy z možnej druhej vlny epidémie. Provincia Chej-lung-ťiang na severozápade Číny sa javí ako možné nové epicentrum nákazy. V tomto regióne došlo k nárastu „importovaných“ prípadov, a to väčšinou v radoch ľudí, ktorí sa vrátili do provincie z iných oblastí. Narastá však aj počet prípadov komunitného prenosu, čo už malo za následok prepustenie alebo potrestanie niekoľkých úradníkov a lekárov obvinených zo zodpovednosti za tento stav a z laxnosti.

17:08 Počet pracovníkov bojnickej nemocnice, u ktorých sa potvrdila nákaza koronavírusom, stúpol na 15. Uviedla to regionálna hygienička Zuzana Tornócziová. Nemusí však ísť o konečné číslo, keďže podľa hygieničky naďalej testujú. (tasr)

16:35 India plánuje vyrobiť tisíce náramkov, ktorých úlohou bude monitorovať pohyb a teplotu ľudí nakazených koronavírusom. Náramky taktiež pomôžu úradom nájsť ľudí, s ktorými mohli byť infikovaní v kontakte. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

16:30 Nemocnice v Británii za deň nahlásili úmrtia ďalších 763 pacientov s ochorením Covid-19, čím sa oficiálne bilancia epidémie zvýšila na 18 100 mŕtvych. Informovalo o tom dnes britské ministerstvo zdravotníctva. Počet novo evidovaných úmrtí je o niekoľko desiatok nižší ako v utorok, avšak skoro rovnaký ako minulú stredu.

16:29 V nadchádzajúcich dňoch budú pracovníci budapeštianskeho mestského dopravného podniku BKK v spolupráci s magistrátom hlavného mesta rozdávať na frekventovaných verejných priestranstvách ľuďom rúška. Informoval o tom v stredu spravodajský server penzcentrum.hu.

16:15 Od dnešného dňa, stredy 22. apríla 2020, bude z iniciatívy Úradu vlády (ÚV) SR zverejňovať permanentný krízový štáb komplexné informácie a štatistiky týkajúce sa testovaných ľudí na ochorenie Covid-19 každý deň vrátane sviatkov či víkendov v dopoludňajšom čase, teda o cca 10.00 hodine, na stránke www.korona.gov.sk. Informácie tak budú mať na jednom mieste k dispozícii rovnako médiá, ako aj verejnosť, pod nadpisom: Koronavírus na Slovensku v číslach.

15:59 V Rakúsku stúpol za deň počet nakazených vírusom SARS-CoV-2 iba o 0,34 percenta, čo je doteraz najnižšia hodnota. Informovalo o tom dnes rakúske ministerstvo zdravotníctva. Za posledných 24 hodín pribudlo 52 infikovaných, čím sa bilancia nakazených zvýšila na 14 925. Väčšina z nich sa už ale vyliečila, aktuálne s ochorením Covid-19 v krajine s 8,5 milióna obyvateľov zápasí 3087 ľudí. Mŕtvych je 510, čo je o necelú dvadsiatku viac ako v utorok.

15:56 V Nemecku druhým dňom po sebe rástol počet nových prípadov nákazy koronavírusom – za utorok sa bilancia zvýšila o 2237 infiko­vaných. Uviedol to dnes Inštitút Roberta Kocha (RKI). Výrazne sa zvýšil aj počet infikovaných, ktorí zomreli. Bolo ich 281, čo je skoro o sto viac ako v pondelok.

15:50 Združenie tureckých zdravotníkov (TTB) obvinilo v stredu tureckú vládu, že nie je neschopná dostatočne ochrániť lekárov bojujúcich proti pandémii koronavírusu. Stalo sa tak po tom, ako si toto infekčné ochorenie v krajine za posledný mesiac vyžiadalo životy 24 zdravotníkov. Informovala o tom agentúra AFP.

TTB, ktoré zastupuje až 80 percent tureckých lekárov, uviedlo, že príčinou nákaz a úmrtí pomedzi zdravotníkmi bojujúcimi s koronavírusom je nečinnosť zodpovedných úradov.

15:42 Dve tretiny Maďarov si myslia, že súčasný život ovplyvnený opatreniami pre pandémiu koronavírusu sa do normálu vráti až koncom leta. Vyplýva to z výsledkov prieskumu inštitútu Závecz Research, ktoré v stredu zverejnila internetová stránka komerčnej televízie ATV.

15:16 Minister zdravotníctva Bosny a Hercegoviny (BaH) Vjekoslav Mandič v stredu oznámil, že v krajine nastalo mierne zvýšenie v počte ľudí nakazených koronavírusom, avšak ubezpečil, že situácia je pod kontrolou.

Minister zároveň varoval, že je ešte priskoro odhadovať, kedy sa kríza skončí. Informácie priniesla chorvátska tlačová agentúra HINA. „V žiadnom prípade si nesmieme myslieť, že sa už blížime ku koncu pandémie,“ povedal Mandič na tlačovej konferencii v hlavnom meste Sarajevo.

15:07 Oslobodenie od povinnosti platenia preddavkov, ale aj úpravu daňovej straty prináša novela zákona z dielne Ministerstva financií (MF) SR. Plénum Národnej rady (NR) SR ju v stredu schválilo 141 hlasmi zo 145 prítomných poslancov. Novela sa zaoberá ďalšími opatreniami vo finančnej oblasti v súvislosti s koronavírusom. (Viac sa dočítate TU)

15:05 V Spojenom kráľovstve začali cvičiť psy, ktoré budú schopné čuchom zistiť u ľudí prítomnosť ochorenia Covid-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-12. Tieto psy majú kontrolovať osoby prichádzajúce na letiská v Británii. Informovala o tom v stredu spravodajská stanica Sky News.

Psy by mali byť vycvičené približne za šesť až osem týždňov. Odborníci sú presvedčení, že psy rozpoznajú osoby prichádzajúce do Spojeného kráľovstva, ktoré nebudú vykazovať známky choroby. Podobne postupovali aj v minulosti, keď psy vycvičili na zisťovanie rakoviny, malárie alebo Parkinsonovej choroby.

15:02 Parlament SR schválil 139 hlasmi zo 143 prítomných odpustenie platenia poistného za apríl tohto roka pre zamestnávateľa alebo povinne nemocensky poistenú a povinne dôchodkovo poistenú samostatne zárobkovo činnú osobu (SZČO). Táto výnimka sa bude týkať tých, ktorí mali v apríli uzatvorenú prevádzku na základe rozhodnutia štátneho orgánu najmenej na 15 dní. (Viac sa dočítate TU)

14:57 Belgické úrady zaznamenali v utorok mierny nárast počtu obetí na chorobu Covid-19 a prekročenie šesťtisícovej hranice úmrtí, avšak celková situácia spojená s pandémiou koronavírusu sa podľa úradov stabilizuje a k vrcholu úmrtí zrejme došlo už pred desiatimi dňami. Uviedla to v stredu tlačová agentúra Belga.

V priebehu posledných 24 hodín hlásili v krajine 266 úmrtí, z toho 87 v nemocniciach a 178 v opatrova­teľských ústavoch. Od začiatku zdravotnej krízy v spojitosti s Covid-19 zomrelo v Belgicku 6262 ľudí.

14:54 Irán hlási za uplynulých 24 hodín ďalších 94 úmrtí na ochorenie Covid-19, čím sa celkový počet obetí tejto infekcie spôsobovanej koronavírusu zvýšil na 5391. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu ministerstva zdravotníctva Kijánúša Džahánpúra.

14:46 Zmierniť negatívne dosahy na dopravu, výstavbu, ale aj bytovú politiku má za cieľ návrh zákona z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR. Zaoberá sa opatreniami v pôsobnosti rezortu dopravy pre situáciu okolo koronavírusu. Zámerom je tiež znížiť riziko ohrozenia verejného zdravia. Návrh zákona plénum Národnej rady (NR) SR v stredu schválilo hlasmi 142 zo 145 prítomných poslancov. (Viac sa dočítate TU)

14:40 Podnikatelia budú môcť požiadať o dočasnú ochranu, pokiaľ boli zasiahnutí negatívnymi dosahmi pandémie koronavírusu. Dočasnú ochranu pri neschopnosti platiť nájom v dôsledku straty príjmov v súvislosti s krízou budú môcť získať aj fyzické osoby. Vyplýva to z novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby Covid-19 a v justícii, ktorú v stredu schválila Národná rada SR. (Viac sa dočítate TU)

14:26 V Českej republike podľahlo ochoreniu Covid-19 už 204 osôb a celkovo 1800 ľudí sa z nej vyliečilo. Od rána tak v Česku pribudli tri úmrtia, informovalo v stredu tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Česko eviduje celkovo 7041 prípadov tejto infekcie, hospitalizovaných je 412 ľudí. V ČR zatiaľ urobili vyše 186 900 testov na koronavírus.

14:00 Pápež František sa v stredu modlil za európsku jednotu – urobil tak pred videokonferenciou lídrov Európskej únie, zameranou na riešenie dlhodobých ekonomických následkov koronavírusovej pandémie. Pápež vyzval lídrov, aby „počas tejto tragickej pandémie“ dali bokom názorové rozdiely.

13:46 Celkový počet osôb nakazených koronavírusom na Filipínach je v súčasnosti 6710. Za posledných 24 hodín potvrdili 111 nových prípadov infekcie. V krajine evidujú 446 úmrtí na ochorenie Covid-19 spôsobené týmto patogénom, pričom počet vyliečených pacientov stúpol na 693.

13:41 Thajské úrady zaevidovali v priebehu uplynulého dňa 15 nových prípadov nákazy patogénom SARS-CoV-2, čím pokračuje trend znižovania počtu novoinfikovaných. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva je v tejto ázijskej krajine celkovo nakazených 2826 ľudí.

V Thajsku dosiaľ zomrelo 49 ľudí s pozitívnym testom na Covid-19, informuje tlačová agentúra AFP. Z nemocníc prepustili 244 osôb, uzdravilo sa 2352 pacientov. Celkovo zostáva v zdravotníckej starostlivosti 425 ľudí.

13:39 V Maďarsku stúpa počet pacientov s ochorením Covid-19 a v máji ich bude veľmi veľa. V júni však epidémia už zrejme poľaví, povedal v utorok večer v rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu M1 primár Ústavu hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik.

13:31 Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 435 nových úmrtí s ochorením Covid-19. Podobný počet hlásili v krajine aj predchádzajúci deň (430). Informovali o tom v stredu denník El País a agentúra AFP s odolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva. Nákaze koronavírusom SARS-CoV-2 doposiaľ v Španielsku podľahlo 21 717 ľudí. Celkový počet nakazených stúpol o 4211 na 208 389.

13:27 Nemecký Inštitút Paula Ehrlicha získal v stredu povolenie na začatie klinických testov vakcíny na koronavírus. Informovala o tom agentúra DPA. Vakcínu vyvinula nemecká firma Biontech so sídlom v meste Mainz na západe krajiny v spolupráci s americkou firmou Pfizer. Pôjde o vôbec prvé klinické skúšky vakcíny na koronavírus v Nemecku. Povolenie bolo podľa regulačného úradu výsledkom dôsledného vyhodnotenia. Testy bude inštitút vykonávať na zdravých jedincoch.

13:23 Počet prípadov nákazy koronavírusu presiahol v Singapure 10 000, keď úrady hlásili v stredu 1016 nových prípadov. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Singapur si tak v pandémii zachováva postavenie najhoršie zasiahnutej krajiny v juhovýchodnej Ázii. Už tretí deň po sebe zaznamenali v Singapure nad 1000 nových prípadov, ale úmrtí je stále 11.

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že drvivá väčšina nových prípadov nákazy sa opäť týka ubytovní pre zahraničných robotníkov. Tie boli medzičasom uzatvorené a zrýchlilo sa tam testovanie, ktorého cieľom je zabrzdiť prenos koronavírusu. Okolo 200 000 ľudí, väčšinou mladých mužov-stavebných robotníkov z celej Ázie, spalo v týchto ubytovniach tak, že v jednej izbe sa ich nachádzalo 10–20.

12:35 Počet úmrtí na koronavírus v Európe presiahol 110 000. Ukázal to výpočet tlačovej agentúry AFP, vychádzajúci z údajov z oficiálnych zdrojov, platných v stredu do 11.20 h SELČ. Z celkovo 1 246 840 zaz­namenaných prípadov nákazy v Európe zomrelo 110 192 ľudí. Európa je tak kontinentom najťažšie zasiahnutým pandémiou koronavírusu, počas ktorej už zomrelo po celom svete celkovo 177 368 ľudí. Taliansko zaznamenalo 24 648 mŕtvych, Španielsko 21 717 obetí, Francúzsko 20 769 a Británia 17 337.

12:04 Bratislavský Ružinov otestuje všetkých klientov a zamestnancov vo svojich dvoch domovoch seniorov. Týka sa to domova seniorov na Sklenárovej ulici, ktorý je zároveň najväčším takýmto zariadením na Slovensku a domova dôchodcov na Pažítkovej ulici. V spolupráci s iniciatívou MiddleCap Help by malo byť koncom týždňa na koronavírus otestovaných okolo 650 ľudí.

11:52 Strojárenská skupina Matador Group zaviedla na zabránenie šíreniu koronavírusu novú bezpečnostnú stratégiu. Tá významne zvyšuje hygienický štandard v rámci jednotlivých spoločností skupiny, upravuje systém organizácie práce a aplikuje technológie určené na automatické meranie telesnej teploty či inštaláciu dezinfekčných brán. V stredu o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Michaela Bereta.

11:43 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ predpovedá, že v dôsledku šírenia koronavírusu budú musieť Ukrajinci nosiť ochranné masky najmenej dva roky. Jeho vyjadrenie priniesla v stredu agentúra UNIAN.

11:29 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Poľsku za uplynulých 24 hodín vzrástol o 178 a dosiahol 10 034, uviedlo v stredu ráno poľské ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra PAP. Celkový počet úmrtí v dôsledku choroby COVID-19 sa v krajine zvýšil o tri na 404. Podľa údajov, ktoré ministerstvo zdravotníctva zverejnilo na sociálnej sieti Twitter, väčšina nových prípadov pochádza z Lodžského vojvodstva.

11:15 Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky spustila nové odberné miesto na diagnostiku ochorenia COVID-19. „Novozámocká nemocnica sa tak od utorka zapojila do siete zdravotníckych zariadení, ktoré testujú pacientov na toto ochorenie a zabezpečila diagnostiku pre obyvateľov okresu Nové Zámky,“ informoval hovorca nemocnice Ján Baček. Unimobunka slúžiaca na účely testovania pribudla na parkovisku pred budovou nemocnice.

10:53 Tretina britských domácností bude v dôsledku pandémie koronavírusu pravdepodobne potrebovať v najbližších troch mesiacoch pomoc štátu. Poukázal na to prieskum spoločnosti Kantar, ktorý tak naznačil rastúci pesimizmus, čo sa týka ekonomickej situácie a istoty zamestnania. Podľa spoločnosti približne 44 % zamestnaných Britov uviedlo, že už nemajú takú istotu zamestnania ako pred 12 mesiacmi. To je najvyššie percento od začatia zverejňovania príslušných prieskumov v auguste 2011. (TASR)

10:43 Americký Senát jednomyseľne schválil balík finančnej pomoci na zmiernenie vplyvu koronavírusu v sume 483 mld. USD. Po dohode medzi Kongresom a Bielym domov sa financie použijú na doplnenie fondu uhrádzania miezd v malých firmách a na podporu nemocníc a testovania. Prezident USA Donald Trump na Twitteri balík podporil a sľúbil, že ho rýchlo podpíše. Hlasovať o ňom ešte vo štvrtok bude Snemovňa reprezentantov.

10:34 Na Slovensku v utorok otestovali 3 468 osôb, z toho 45 testov bolo pozitívnych na Covid-19. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Na Slovensku tak máme podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií celkovo 1 244 ľudí pozitívne testovaných na toto ochorenie. Celkový počet testov s negatívnym výsledkom je 52 649. Doposiaľ v dôsledku koronavírusu zomrelo štrnásť osôb. Viac si prečítate: TU

10:16 Rusko zaznamenalo v priebehu 24 hodín 5 236 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím ich celkový počet stúpol na takmer 58 000. Informovala o tom v stredu agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum.

10:03 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Maďarsku stúpol za deň o 70 na celkových 2 168 prípadov. Zomrelo ďalších 12 starších pacientov, ktorí trpeli aj inými chronickými ochoreniami, informoval v stredu krízový štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

9:58 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa v stredu zvýšil o 467 na 6 592. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Podľa neho ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo v krajine 174 ľudí, z toho 90 mužov a 84 žien. Ide väčšinou o ľudí vo veku nad 50 rokov (85 percent). Na Ukrajine sa z nákazy uzdravilo 424 ľudí vrátane 27 detí – opakovaný laboratórny test u nich nezistil vírus.

9:50 Potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 je v Bulharsku 1 015, čo je za posledných 24 hodín nárast o 49 prípadov. V stredu ráno o tom informoval bulharský krízový štáb poverený riešením pandémie nového druhu koronavírusu, ktorý túto chorobu spôsobuje.

9:34 Slovinský premiér Janez Janša v utorok oznámil možnosť obnovenia hospodárskych a sociálnych aktivít v krajine o dva týždne pod podmienkou, že počet nakazených koronavírusom bude postupne klesať. Informovala o tom v stredu agentúra Hina. „Epidémiu sme z väčšej časti zvládli, hoci vírus je stále medzi nami a počet úmrtí bohužiaľ ešte rastie. Dosiahnuté úspechy nám však umožňujú začať zmierňovať niektoré obmedzenia,“ povedal premiér.

9:30 Prvá fáza postupného uvoľňovania činnosti prevádzok je spustená. Oddnes sú otvorené aj obchody a prevádzky služieb s rozlohou do 300 metrov štvorcových, služby verejného stravovania, avšak iba cez predajné okienko. Využívať sa už budú dať aj vonkajšie športoviská pre bezkontaktné športy bez využitia šatní a toaliet a bez obecenstva, služby dlhodobého ubytovania bez stravy, vonkajšie trhoviská podľa stanovených podmienok. Predajne automobilov, motoriek a autobazáry sú tiež otvorené. Kompletné znenie opatrenia súvisiace s postupným uvoľňovaním činnosti prevádzok v prvej fáze.

8:18 Austrálsky premiér Scott Morrison požaduje podporu na začatie medzinárodného vyšetrovania pandémie nového koronavírusu. Uviedol to počas telefonického rozhovoru s prezidentom Spojených štátov Donaldom Trumpom, ako aj lídrami Nemecka a Francúzska. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

8:05 Počet väzňov vo väzniciach v americkom meste New York klesol minulý týždeň na menej než 4 000. Stalo sa tak po prvý raz za posledných 70 rokov, povedal v utorok starosta New Yorku Bill de Blasio, píše agentúra DPA. New York sa počet väzňov usiluje znížiť už od polovice marca. Dôvodom sú obavy zo šírenia koronavírusu. Tamojšie úrady sa pritom zameriavajú na najviac ohrozených väzňov.

7:26 Británia začne vo štvrtok na ľuďoch klinicky testovať novú vakcínu na koronavírus SARS-CoV-2, ktorú vyvinuli vedci z Oxfordskej univerzity, citovala TASR spravodajskú stanicu BBC. Minister zdravotníctva Matt Hancock zdôraznil, že najlepší spôsob, ako poraziť koronavírus, je pomocou účinnej vakcíny. Ako ďalej uviedol, ide pritom o metódu „pokusu a omylu“, avšak Británia stojí podľa jeho slov „na čele globálneho úsilia“ a do vyvinutia vakcíny investovala viac financií než iné krajiny. Tím výskumníkov na Oxfordskej univerzite začne s produkciou vakcíny ešte pred ukončením testovania a do septembra chce pripraviť zásielku s miliónom vakcín, napísala stanica Sky News. V nemocniciach v Británii pribudlo v utorok ďalších 823 úmrtí, čím sa ich celkový počet zvýšil na 17 337.

7:24 Americký štát Missouri podal žalobu na čínsku vládu. Podľa TASR o tom informoval denník Die Welt. Generálny prokurátor Eric Schmitt podal žalobu na okresnom súde v Missouri, ktorá čínskych predstaviteľov obviňuje z toho, že svetu vrátane obyvateľov Missouri spôsobili „nenapraviteľné škody“, ako chorobu, úmrtia, ľudské utrpenie a hospodárske straty. „Čínska vláda klamala svetu o nebezpečenstve a nákazlivej povahe (ochorenia) COVID-19, umlčiavala whistleblowerov a robila len málo pre to, aby zastavila šírenie tejto choroby,“ napísala štátna prokuratúra. „Za svoje činy musia prevziať zodpovednosť,“ dodala.

7:20 Republikánski zákonodarcovia v americkom štáte Wisconsin súdne napadli karanténne nariadenia demokratického guvernéra Tonyho Eversa. Na jeho príkaz bolo do 26. mája predĺžené nariadenia, ktoré až na výnimky obmedzuje pohyb mimo domova. Republikáni opatrenia považujú za porušenie právomocí. „Predĺženie vyvoláva značné rozhorčenie, pretože je za hranicou zákonnej právomocí výkonnej moci. Obyvatelia Wisconsinu sú nútení sedieť s rukami v lone bez možnosti proces ovplyvniť,“ uviedlo republikánske vedenie miestneho zákonodarného zbo­ru.

7:15 V Nemecku druhý deň po sebe rastie počet nových prípadov nákazy, za utorok sa bilancia zvýšila o 2237 infiko­vaných. Výrazne sa zvýšil aj počet obetí – bolo ich 281, takmer o sto viac ako za pondelok. Doteraz v Nemecku našli koronavírus u 145 694 ľudí, z ktorých 4 879 zomrelo. Počet úmrtí sa v utorok oproti pondelku, keď bolo ohlásených 194 takýchto prípadov, výrazne zvýšil. Už pondelkový údaj bol v porovnaní s nedeľou, kedy zomrelo 110 nakazených, takmer dvojnásobný.

6:37 Čína v utorok zaznamenala 30 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o takmer dvadsať viac ako o deň skôr. Rovnako ako v pondelok, tak ani v utorok nie je evidované žiadne úmrtie na komplikácie súvisiace s chorobou covid-19. Z novo hlásených prípadov infekcie pripadá 23 na chorobu, ktorú ľudia do Číny zavliekli zo zahraničia. V pondelok bola importovaná nákaza potvrdená u štyroch ľudí.

6:15 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko nehodlá podstúpiť karanténu, aj keď bol medzitým pre nákazu koronavírusom hospitalizovaný jeho spoluhráč, s ktorým hral pred desiatimi dňami hokej. „Prezident nebol a nebude v izolácii, karanténe atď.,“ vyhlásila podľa serveru Tut.by jeho hovorkyňa Natália Ejsmontová. Lukašenko podľa nej nepokladá za potrebné podstúpiť test na koronavírus. Nabitý pracovný program hlavy štátu podľa hovorkyne svedčí o tom, že sa Lukašenko cíti dobre. „Nedočkáte sa!“ odkázala prezidentovým odporcom. Prezidentov spoluhráč v amatérskom hokejovom tíme bol najprv hospitalizovaný s podozrením na zápal pľúc, neskôr ale test potvrdil, že má koronavírus, poznamenala agentúra Reuters. Bielorusko, ktoré má približne 9,5 milióna obyvateľov, má 6 723 potvrdených prípadov nákazy, 55 pacientov zomrelo.

6:00 V Spojených štátoch v priebehu jedného dňa podľahlo komplikáciám s koronavírusom 2751 ľudí. Vyplýva to z aktuálnych údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa. V USA tak po niekoľkých dňoch výrazného poklesu obetí opäť za jediný deň zomrelo vyše 2000 ľudí. Čísla z posledných dní pritom odborníci aj politici považovali za znak zlepšujúcej sa situácie. Spojené štáty, kde žije zhruba 330 miliónov ľudí, sú najhoršie postihnutou krajinou. V USA sa doteraz nakazilo vyše 824 000 ľudí, z ktorých viac ako 45 000 infekcii podľahlo. Obe hodnoty sú najvyššie na svete.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

207 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus