Grendel: Vláda vydrží celé obdobie. Pellegrini: Nenájde financie na sľuby

Poslanci Národnej rady (NR) SR v rámci šiestej schôdze diskutovali k programovému vyhláseniu vlády (PVV). Plénu ho predložil predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) v pondelok. Následne o ňom rokovali parlamentné výbory, odporučili PVV schváliť a vysloviť dôveru vláde.

22.04.2020 11:44 , aktualizované: 21:45
debata (305)

Podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Gábor Grendel (OĽaNO) je presvedčený, že vláda vydrží celé volebné obdobie, pretože k nej neexistuje alternatíva. Šéf parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár uviedol, že na jeho hnutí vláda určite nepadne a bude v koalícii dobrým partnerom. Podľa podpredsedu pléna a bývalého premiéra Petra Pellegriniho (Smer) na všetky sľuby, ktoré sú v programovom vyhlásení vlády (PVV), nebude mať vláda financie. Marian Kotleba zo strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) PVV vytkol časť, ktorej prioritou je naplniť záväzky Slovenska voči severoatlantickej aliancii NATO a Európskej únii (EÚ). Poslanci to uviedli v rozprave k PVV, o ktorom začali členovia zákonodarného orgánu rokovať dnes v poobedňajších hodinách. Prípadné schválenie PVV bude znamenať vyslovenie dôvery vláde, za ktoré musí hlasovať nadpolovičná väčšina všetkých členov zákonodarného orgánu, teda najmenej 76 poslancov. Koaličné strany disponujú v pléne 95 mandátmi.

Grendel v rozprave zdôraznil, že hlasovanie o dôvere má veľmi vážne následky, pretože ak vláda dôveru nezíska, prezidentka ju odvolá. Každý z poslancov by sa preto podľa jeho slov mal zamyslieť nad tým, aký signál voči verejnosti vyšlú.

Opozícia sa opakovane pokúšala prerušiť schôdzu, podala viaceré procedurálne návrhy. Pellegrini navrhol zvolanie poslaneckého grémia, aby sa vyjasnilo, či rokovanie NR SR nie je v rozpore s uznesením vlády, ktoré zakazuje zhromažďovanie. Po rokovaní grémia poslanci hlasovaním odmietli návrh na prerušenie schôdze, kým jasné stanovisko nezaujme ústavnoprávny výbor. Procedurálny návrh predložil aj predseda ĽSNS Marian Kotleba. Žiadal prerušiť schôdzu, kým nebude v pléne prítomný premiér.

Grendel deklaroval dôveru klubu OĽaNO voči všetkým členom vlády

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽaNO) deklaroval, že vláda má dôveru poslaneckého klubu OĽaNO. Verí, že ustojí aj prípadné pokusy o rozbitie koalície. Vyhlásil, že táto vláda nemá alternatívu, a poukázal na dôležitosť hlasovania o programovom vyhlásení vlády (PVV), pretože ním poslanci vyslovujú dôveru vládnemu kabinetu. Mali by sa preto podľa neho zamyslieť, či chcú, aby vláda začala napĺňať svoje sľuby.

„Dôverujeme vláde Igora Matoviča (OĽaNO) a dôverujeme programovému vyhláseniu vlády,“ zdôraznil s tým, že poslanci OĽaNO veria premiérovi, že zmení Slovensko na skutočne právny štát, kde si budú všetci rovní. Rovnako deklaroval dôveru podpredsedovi vlády pre ekonomiku Richardovi Sulíkovi (SaS) a vicepremiérke pre investície a informatizáciu Veronike Remišovej (Za ľudí), ako aj všetkým členom vlády.

Peter Žiga (Smer) kritizoval neúčasť členov vlády v pléne. „Musím konštatovať, že jedna tretina členov vlády sa nezúčastňuje rokovania,“ povedal s tým, že by mali sedieť v pléne a vysvetľovať svoje priority. Je to podľa neho elementárna slušnosť.

Erik Tomáš (Smer) vláde nedôveruje. „Ja tejto vláde nedôverujem a žiadnu dôveru jej vyjadrovať nebudem,“ vyhlásil s tým, že ani členovia vlády nemajú voči sebe dôveru. Ako príklad uviedol Matoviča a Sulíka.

„Nie sme rovnakí, máme na mnohé veci navzájom rôzne názory, rôzne skúsenosti, ale napriek tomu sme sa spojili, lebo nám ide o Slovensko, chceme posunúť našu krajinu dopredu,“ reagoval Ondrej Dostál (SaS). Zdôraznil potrebu vzájomnej dôvery a vecnej diskusie medzi partnermi. V reakcii na predrečníkov uviedol, že vláda sa neuchádza o dôveru opozície, ale parlamentu.

Cigániková PVV nepodporí

Predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Cigániková (SaS) sa pred začiatkom schôdze vyjadrila, že programové vyhlásenie vlády nepodporí. Podľa jej slov nemôže súhlasiť s takým PVV, ktoré obsahuje systém unitárnych zdravotných poisťovní. Pred novinármi povedala, že minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) jej prisľúbil kompromis, že táto časť bude z dokumentu vyňatá, čo sa napokon nestalo.

„Ja som jasne komunikovala, že systém, ktorý ruší pluralitu zdravotných poisťovní je pre mňa absolútne za čiarou, a že nebudem súhlasiť s takým PVV, ktoré by toto obsahovalo,“ povedala v stredu novinárom Cigániková. „Akceptujem to, ale nemajú odo mňa čakať, že to podporím,“ dodala s tým, že svoje rozhodnutie neplánuje meniť.

„Som za to, aby bola pluralita zdravotných poisťovňami, to znamená konkurencia medzi nimi, ktoré by sa mali o poistencov biť lepšími službami,“ priblížila Cigániková s tým, že v dôsledku unitárneho systému môže dôjsť k plytvaniu financií, pod čo sa nedokáže podpísať. Podotkla, že vládu plne podporuje, no dokument nepodporí.

Sulík rešpektuje Cigánikovej rozhodnutie

Predseda SaS, minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík, rešpektuje rozhodnutie šéfky zdravotníckeho parlamentného výboru Jany Cigánikovej (SaS) nehlasovať za programové vyhlásenie vlády (PVV). „Poslankyňa Národnej rady SR Jana Cigániková sa rozhodla uprednostniť svoje ústavné právo pred poslaneckou disciplínou a ja to rešpektujem. O závažnosti dôvodov ma informoval môj štátny tajomník Ján Oravec, ktorý za stranu SaS viedol rokovania o PVV,“ povedal Sulík.

Oravec na rokovaniach podľa vlastných slov opakovane uviedol, že ak budú súčasťou PVV problematické body ako unitárny systém či štátne distribučné spoločnosti, tak hrozí zásadný nesúhlas predsedníčky zdravotníckeho výboru, ktorá využije svoje ústavné právo nehlasovať.

Pellegrini kritizoval Matoviča, PVV podľa neho nereaguje na krízu

Programové vyhlásenie vlády (PVV) nereflektuje na aktuálnu krízovú situáciu v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu a nestavia si ciele do budúcna. Skonštatoval to expremiér a podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Smer) počas diskusie v pléne. Premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) vyzval, aby PVV doplnil a predstavil stratégiu. Zároveň ho kritizoval pre jeho verejné vystúpenia a skonštatoval, že nie je schopný konštruktívneho dialógu.

Pellegrini tvrdí, že Matovič namiesto upokojovania verejnosti rozoštváva. „Tak ako bolo celé jeho pôsobenie v opozícii postavené výlučne na konfrontácii, tak v ňom pokračuje aj z úradu vlády. Nepriateľ je každý, kto prejaví vlastný názor, koaliční partneri, opozícia, mimovládne organizácie i novinári. Na všetkých už stihol povylievať špinu, pretože nepochopil svoju novú životnú a politickú situáciu,“ uviedol Pellegrini s tým, že nevidí nádej na jeho zmenu.

Vyzval ho k doplneniu PVV o najdôležitejšie výzvy súčasnosti. „Ak to nespravíte, váš program si nezaslúži hlbšiu diskusiu,“ povedal. Poukázal na to, že opatrenia v PVV sú mimo dostupných zdrojov a spochybnil ambíciu vlády na vyrovnaný rozpočet. Upozornil na policajný štát a udavačstvo za odmenu, k čomu podľa neho môžu opatrenia z PVV viesť. Dokumentu vyčíta, že v ňom chýbajú širšie sociálne opatrenia a vyhliadky do budúcna, napríklad rekcia na starnutie obyvateľstva či digitalizáciu. Vyčíta vláde, že si nestanovila dlhodobé ciele, na ktoré by sa dalo nadviazať.

Laurenčík: Vláde dôverujem, mnoho návrhov SaS sa dostalo do PVV

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Milan Laurenčík (SaS) vláde dôveruje. Predovšetkým je rád, že sa do programového vyhlásenia vlády (PVV) dostalo množstvo návrhov strany SaS. Verí, že napriek kríze sa ich podarí naplniť.

„Osobne tejto vláde dôverujem a určite moju dôveru získa,“ zdôraznil Laurenčík v stredu v parlamente. Vo vládnom programe je podľa neho mnoho návrhov z predvolebného programu SaS, ktorými by sa mal zlepšiť a zjednodušiť život občanov Slovenska. Nebude to podľa jeho slov jednoduché, skonštatoval však, že sú pripravení sa s tým „popasovať“.

Podľa Matoviča by si mal Sulík nastaviť mód fungovania strany

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) drží palce predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi, aby si určité veci v SaS skonsolidoval čím skôr. Vyhlásil to v reakcii na informáciu, že Jana Cigániková neplánuje podporiť PVV, ale napríklad aj na odkazy na sociálnych sieťach.

„Držím palce Richardovi Sulíkovi, aby nastavil mód fungovania v rámci svojej strany, či aj poslaneckého klubu alebo aj mimo neho. Aby bolo čo najmenej odkazov cez facebook, čo najmenej otvorených listov, kde sa podpíše štátny tajomník za tú konkrétnu stranu a vyzýva svoju vlastnú vládu. Myslím si, že to by sme si do budúcna robiť nemali,“ skonštatoval na stredajšej tlačovej konferencii pred parlamentom. Premiér zároveň dodal, že tlaky záujmových skupín rozobrať jednotlivé poslanecké kluby sú obrovské.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová uviedla, že zvyšných 12 poslancov za SaS jednoznačne podporí programové vyhlásenie vlády. Postoj Cigánikovej ju mrzí. Z rozhodnutia Cigánikovej je prekvapený aj štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS). „Možno to ešte pani poslankyňa do hlasovania prehodnotí,“ doplnil Klus.

Sme rodina a Za ľudí podporia PVV

Hnutie Sme rodina vždy dodržalo to, čo sľúbilo. Vyhlásil to predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár s tým, že do PVV sa dostali všetky priority, ktoré poslanci hnutia presadzovali aj v predchádzajúcom volebnom období.

„Je tam veľmi veľa zákonov smerujúcich k ľuďom. Je to dobre urobené PVV a v kontexte toho, že sme mali na to málo času, sme ho pripravili dobre. Táto vláda nemala žiadny čas, musela okamžite konať pre nový koronavírus,“ vyhlásil Kollár. Program podľa neho obsahuje 120 strán kvalitných návrhov. „Našou prioritou sú sociálne veci. Vláda si zakladá aj na boji proti korupcii. Chcem dať týmto odkaz, že si ľudia môžu byť istí, že keď sme niečo povedali, tak sme to dodržali,“ doplnil Kollár, že tohto princípu sa budú poslanci držať aj naďalej.

Poslanecký klub strany Za ľudí podporí PVV, pretože je s tým spojená dôvera vláde, povedal novinárom podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí). Podotkol, že vďaka strane Za ľudí sa do materiálu dostali dôležité veci a zároveň sú aj veci, ktoré sa tam vďaka nim nedostali. „Politika je o kompromisoch,“ do­dal.

Ak by sa tejto vláde nepodarilo presadiť nič iné, len nového generálneho prokurátora, ktorý bude riadne verejne vypočutý, tak vláda si splnila svoju základnú úlohu a poslanie. V stredajšej diskusii v pléne o programovom vyhlásení vlády (PVV) to vyhlásil podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) s tým, že táto vláda chce presadiť zmenu spôsobu voľby generálneho prokurátora. Skonštatoval tiež, že výkladnou skriňou PVV je oblasť justície, ktorá obsahuje jasné záväzky na boj s korupciou, organizovaným zločinom a enormnú snahu prinavrátiť dôveru v štát a právny štát.

„Zmena spôsobu voľby generálneho prokurátora je vec, na ktorú nenabrala odvahu žiadna koalícia, táto vládna koalícia si ju dáva ako svoju prioritu. Premiér Igor Matovič (OĽaNO), ministerka Mária Kolíková (Za ľudí) a ďalší členovia vlády pripravia takú zmenu, aby sme konečne mohli mať vo funkcii generálneho prokurátora človeka, ktorý bude bojovať proti mafii, proti ‚našim ľudom‘ a korupcii,“ vyhlásil Šeliga.

Fico: Text PVV je neprofesionálny, Smer ho nepodporí

Text programového vyhlásenia vlády je neprofesionálny a bez finančného krytia. Strana ho preto nepodporí a bude hlasovať proti dokumentu. Na dnešnej tlačovej konferencii pred budovou Národnej rady SR to povedal predseda Smeru Robert Fico. Už v týchto dňoch sa podľa neho vláda správa v príkrom rozpore s tým, čo je v dokumente napísané. Od členov poslaneckého klubu strany preto očakáva, že budú v rozprave k programovému vyhláseniu vlády aktívni a profesionálne poukážu na jeho hlavné nedostatky.

Programové vyhlásenie

Vláda sa v programovom vyhlásení zaväzuje zabezpečiť kvalitné vzdelanie, základom má byť včasná a kvalitná zdravotná starostlivosť. Sľubuje tiež rovnosť pred zákonom a skutky, na základe ktorých sa zvýši dôvera ľudí v štát a ľudí, ktorí ho reprezentujú.

Osobitnú pozornosť chce venovať chudobným, chorým a slabším. Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) tiež plánuje zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska a nastaviť spravodlivý systém podpory poľnohospodárov.

„Rovnosť príležitostí bude základným kritériom akejkoľvek súťaže či výberového konania. Zmysluplnou informatizáciou premeníme Slovensko na inteligentnú, inovatívnu a transparentnú krajinu. Efektívnym využívaním fondov Európskej únie znížime regionálne rozdiely a zvýšime ochranu životného prostredia. Budeme pôsobiť ako spoľahlivý a zodpovedný partner v európskych a medzinárodných vzťahoch," píše vláda vo svojom programovom vyhlásení.

Členovia štátnej komisie zložili sľub

Noví členovia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán zložili v stredu v priestoroch Bratislavského hradu sľub do rúk predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina). Zložením sľubu sa začalo funkčné obdobie štátnej komisie. Okrem parlamentných strán nominovali do komisie po jednom členovi aj predseda Ústavného súdu (ÚS) SR, Najvyššieho súdu (NS) SR, Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR a generálny prokurátor SR. Komisia má 14 členov.

zväčšiť Na snímke členovia Štátnej komisie pre voľby a... Foto: TASR, Jaroslav Novák
NR SR Štátna komisia voľby sľub Na snímke členovia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán počas slávnostného aktu zloženia sľubu v Bratislave 22. apríla 2020.

Členmi komisie sa stali Miroslav Sopko, Jiří Kubáček (delegáti OĽaNO), Peter Zoľák (delegát Sme rodina), Karol Kubela (delegát SaS), Radovan Ondrejka (delegát Za ľudí), Ján Knapp, Augustín Hambálek, Jaroslav Rybanský (delegáti Smeru), Marek Mališ, Radovan Hrádek (delegáti ĽSNS). Ďalšími členmi sú Ladislav Orosz (delegát predsedu ÚS), Juraj Vačok (delegát sudcu NS, ktorý vykonáva úlohy predsedu tohto súdu), Vladimíra Klimentová (delegátka generálneho prokurátora) a Janka Pisková (delegátka predsedu NKÚ).

Šéf parlamentu členom komisie pripomenul, že preberajú na seba zodpovednosť za celé volebné obdobie, pričom budú dohliadať na všetky voľby. Verí, že štátna komisia nájde vždy zhodu a súlad v rozhodovaniach, ktoré budú nezávislé a bez vplyvu politických strán. Predsedu štátnej komisie by mal parlament voliť v stredu v tajnej voľbe zo všetkých členov komisie.

Štátna volebná komisia je nezávislým orgánom zriadeným na kontrolu financovania politických strán a hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb. Kontroluje tiež financovanie a vedenie volebnej kampane.

Súdna Rada

Ústavnoprávny výbor parlamentu dnes uznesením schválil troch kandidátov na členov Súdnej rady SR. Voľba nominantov do súdnej rady dnes nebude. Presunula sa na štvrtok. Poslanci začnú o kandidátoch rokovať ráno o 9.00 h, voľba bude o 17.00 h.

Advokáta Andreja Majerníka navrhol podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí). Bývalého predsedu Ústavného súdu SR Jána Mazáka za člena rady navrhli poslanci Alojz Baránik a Anna Zemanová (obaja SaS) a sudkyňu Najvyššieho súdu SR Alenu Svetlovskú navrhol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Súdna rada je momentálne nekompletná. Z 18 členov chýbajú traja nominanti vlády a traja nominanti parlamentu. Zvyšnými členmi rady sú deviati sudcovia, ktorých vyberajú v tajnej voľbe sudcovia z celého Slovenska a troch členov rady vymenovala prezidentka SR.

Členovia zákonodarného orgánu budú opakovane voliť aj predsedu parlamentného výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva. V predchádzajúcich štyroch voľbách neuspel líder opozičnej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marian Kotleba.

305 debata chyba
Viac na túto tému: #programové vyhlásenie vlády #vláda Igora Matoviča