Andruskó spája Zsuzsovú s ďalšou vraždou

Alenu Zsuzsovú, Romana Ostružlíka a Vladimíra Mosnára doviezli v stredu ráno na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici, kde pokračuje hlavné pojednávanie v prípade vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Ako svedok vypovedal Zoltán Andruskó, ktorý si už odpykáva 15-ročný trest za úkladnú vraždu novinára Jána Kuciaka.

22.04.2020 10:52 , aktualizované: 17:00
debata (24)

Video: Zsuzsovú priviedli pred Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici

Video

Zsuzsová a jej dvaja kumpáni sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. Objednávateľom likvidácie Basternáka mal byť Ostružlík, sprostredkovať to mala Zsuzsová. Mosnár podľa obžaloby Úradu špeciálnej prokuratúry objednávku prevzal a zadal jej vykonanie. Všetkým trom hrozí v prípade dokázania viny 25 rokov alebo doživotie. Hneď na úvodnom pojednávaní, ktoré sa konalo začiatkom mesiaca, však svorne vyhlásili, že sú nevinní.

Do Banskej Bystrice v stredu doviezli policajti spútanú Zsuzsovú, ktorá je momentálne vo väzbe za vraždu Kuciaka a jeho snúbenice. Na sebe mala červenú bundu s kapucňou, do tváre jej nebolo vidieť. Na bunde mala oblečenú aj nepriestrelnú ves­tu.

Už o pár minút nato priviezla eskorta Ostružlíka s Mosnárom. Vzápätí vystúpil z ďalšej dodávky Andruskó. Aj on mal na sebe nepriestrelnú vestu, no kukla na jeho hlave, ktorou si predtým zvykol zakrývať tvár, teraz chýbala. Sčasti bol však „maskovaný“ rúškom.

Video: Na súd priviezli aj Andruskóa

Video

Do súdnej siene sa aj tentoraz dostali len verejnoprávne média. Pred predsedom senátu Jánom Hrubalom vypovedal Andruskó, ktorý z vraždy Basternáka nepriamo Zsuzsovú usvedčuje. Vraj si spomenul na rozhovor medzi ňou a Ostružlíkom, ktorý sa mal odohrať v aute a on si ho, sediac v ňom s nimi, vypočul.

Zsuzsová podľa neho v jednej chvíli do telefónu na niekoho kričala, pýtajúc sa, prečo to ešte nebolo urobené. Andruskóovi, ktorý sa s ňou zoznámil cez internetovú zoznamku, sa dokonca mala pochváliť, že nastražila nejakú bombu. Až potom, keď sa od nejakého kamaráta dozvedel o vražde, mu vraj došlo, že sa vlastne rozprávali o nej.

VIDEO: Pozrite si, ako ohodnotil výpoveď Andruskóa obhajca Štefan Neszméry

Zsuzsovej obhajca Štefan Neszméry považuje výpoveď Andruskóa za zmes klamstiev a jeho teórií. „Pretože, ako sa vyjadroval, on iba tušil, len si to dal dokopy. Na otázku predsedu senátu jednoznačne odvetil, že slovo vražda Basternáka v tom aute neodznelo,“ hovorí Neszméry.

Jeho klientka podľa neho nemala motív zavraždiť hurbanovského exprimátora. V súvislosti s tým spomenul aj jej diagnózu. „Treba sa pozrieť na to, či človek, ktorý trpí panickou poruchou a bojí sa smrti, dokáže spôsobiť smrť niekomu druhému. Je o tom viacero vyjadrení odborníkov, psychológov a psychiatrov. Takže ja túto vec úplne vylučujem,“ povedal advokát.

„Už v predchádzajúcich výpovediach vo veci Kuciak som poukázal na znalecký posudok, v ktorom je uvedené, že Andruskóovi bola ponúknutá spolupráca s políciou a keď bude vypovedať vo všetkých ostatných veciach, dostane nižší trest. Vypovedal teda účelovo a v celom rozsahu nepravdivo, aby sa ochránil on sám,“ mieni obhajca.

Za nelogické považuje aj to, že od roku 2010 do roku 2016 Andruskó neoznámil spáchanie trestného činu polícii a pritom je vypočúvaný v ekonomických trestných veciach. „Čiže mal možnosť, ako spolupracujúci páchateľ, tak ako to urobil teraz, ale nevyužil ju,“ doplnil Neszméry.

Exprimátora a regionálneho politika Basternáka zavraždili 9. júla 2010 večer pred jeho domom. Zsuzsová mala pomáhať v kampani v komunálnych voľbách jeho protikandidátovi, ktorým bol Ostružlík. Basternáka zastrelil Štefan Kaluz, člen skupiny sýkorovcov, ktorý je už právoplatne odsúdený a odpykáva si 25-ročný trest.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Zoltán Andruskó #László Basternák