Test odhalí aj prekonaný koronavírus

Pozitívny, negatívny či po prekonaní ochorenia COVID-19. Nový test odhalí prítomnosť protilátok voči koronavírusu v tele. Vďaka tomu je možné odhaliť prítomnosť choroby aj spred troch týždňov.

23.04.2020 09:48
test koronavírus Foto: ,
Krvné testy sú ďalším krokom, aby sa mohlo testovať viac ľudí.
debata (8)

Krvné testy sú ďalším krokom, aby sa mohlo testovať viac ľudí a aby sa odborníci posunuli v diagnostike. Vyšetrenie testom Elisa odhalí v krvi protilátky na ochorenie, ak s ním telo bojuje alebo bojovalo.

„Výsledok nám ukáže, či je pacient pozitívny, negatívny alebo ochorenie prekonal. Ak je pozitívny, ide o akútnu infekciu, ak je pacient zdravý, ale ochorenie prekonal, má v krvi protilátky s názvom IgG, teda také pamäťové bunky. Tie u pacienta potom pretrvávajú a vytvárajú istú imunitu,“ vysvetlila biochemička a manažérka Centrálneho laboratória – Západ, Bratislava zo spoločnosti Alpha medical, Katarína Dudová.

Či sa prekonaním ochorenia buduje imunita, je zatiaľ otázne. „Akákoľvek miera prítomnosti protilátok však telu pomôže rýchlejšie reagovať a vie sa rýchlejšie začať brániť,“ dodala odborníčka. Krvné testy sú spoľahlivé na 99 percent. Vďaka spätnému zisťovaniu sa tiež dá odhaliť, kde sa nakazený pohyboval a nájsť tak ohniská nákazy.

Test ukáže protilátky v krvi asi po desiatich dňoch od nakazenia, vtedy si ich začne telo tvoriť. Genetické testy zachytia prítomnosť vírusu skôr, okolo tretieho až piateho dňa. „Elisa ukáže, ako ochorenie pokračuje, s akou intenzitou, v akej fáze ochorenia sa pacient nachádza. Plus vieme zistiť prekonanú nákazu,“ vymenovala Dudová.

Technika vyhodnocovania výsledkov funguje na základe čiarových kódov, ktoré sú nalepené na pacientskych vzorkách, každý pacient je označený svojím jedinečným kódom. Laboratórium vie denne reálne vyhodnotiť asi 3 500 testov.

Súkromná laboratórna spoločnosť začala s novým testovaním u pacientov na Klinike infektológie Lekárskej fakulty a Univerzitnej nemocnice Bratislava. „Tiež začíname spoluprácu s Klinikou infektológie Univerzitnej nemocnice Martin,“ spresnil Peter Lednický, generálny riaditeľ spoločnosti. V utorok sa uskutočnili aj prvé odbery od pacientov v rómskych osadách v spolupráci s armádou. O krvné testy prejavili záujem aj automobilky.

„Začali sme tiež rokovať so zdravotnými poisťovňami, aby testovanie preplácali,“ naznačil riaditeľ. Miera protilátok u pacienta môže byť dobrou indíciou pre zamestnávateľov pri rozhodovaní, kto sa bude môcť vrátiť do pracovného procesu.

Krvné testy sú dostupné aj pre samoplatcov. „Vzorku, teda odobratú krv, môže vziať aj všeobecný lekár a poslať nám ju,“ vysvetlil Lednický. Vyšetrenie pre samoplatcov stojí 43 eur. Test je vhodný pre každého.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus