Špecializovaný trestný súd rozhodol o väzobnom stíhaní Kajetána Kičuru

Bývalého predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána Kičuru budú stíhať väzobne. Rozhodol o tom vo štvrtok sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica. Kajetána Kičuru, sudcu s prerušeným výkonom funkcie od roku 2012, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) obvinil z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

23.04.2020 14:08 , aktualizované: 22:21
Kajetán Kičura Foto:
Ozbrojená eskorta privádza exšéfa Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici 23. apríla 2020.
debata (826)
VIDEO: Kičurov advokát: Nedá sa povedať, že ide o politický revanš
Video

Kičuru priviezli policajti na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici vo štvrtok pred treťou popoludní. Ruky, v ktorých držal dokumenty, mal spútané, na otázky novinárov neodpovedal.

Sudca Peter Pulman o ňom rozhodoval štyri hodiny, verdikt padol o siedmej večer – obvinený putoval do kolúznej väzby. Dôvodom je obava z možného ovplyvňovania svedkov.

„Sudca pre prípravné konanie skonštatoval, že v tomto štádiu konania nie je dokázané, ani vo forme dôvodného podozrenia, že by sa obvinený dopustil korupčného konania,“ uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

„Dôvodom väzby, ako aj trestného stíhania, je výlučne tá skutočnosť, že na jeho žiadosť iná osoba pozmenila zmluvu o pôžičke staršieho dáta z roku 2016,“ povedala Kudjaková s tým, že rozhodnutie nie je právoplatné. „Obvinený proti nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd,“ doplnila.

„Môj klient prijal rozhodnutie pokojne a vyrovnane. Dnes pred sudcom rozsiahlo vypovedal, ale obsah neprezradím,“ reagoval krátko po verdikte Kičurov obhajca Rastislav Palovič. „Nedá sa priamo povedať, že by išlo o politický revanš, ale miera politizácie tohto prípadu v rozhodnutí určite zavážila,“ dodal.

Bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura mal medzi rokmi 2017 a 2018 dostať úplatky v šiestich platbách dokopy za 220-tisíc eur.

Peniaze mu chodili na účet jeho otca a po odvolaní z funkcie sa ich dokonca snažil ukryť na zahraničnom účte. Vyplýva to z uznesenia Ústavného súdu, ktorý v stredu udelil súhlas na jednanie o Kičurovej väzbe. O tej bude vo štvrtok rozhodovať Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

Video: Pozrite si, ako predvádzajú obvineného Kičuru na súd v Banskej Bystrici

„Skrytým spôsobom, najmä formou bezhotovostných bankových prevodov s poznámkami „pôžička, vrátenie pôžičky, splátka pôžičky a podobne“, prípadne bez uvedenia dôvodu prevodu, ako aj formou priamych vkladov na peňažné účty, ku ktorým má dispozičné právo, žiadal a prijímal úplatky od osoby, ktorá pôsobila ako konateľ spoločnosti, s ktorou v dobe od roku 2012 do roku 2017 uzatvoril a podpísal v mene Správy štátnych hmotných rezerv spolu 6 kúpnych zmlúv. V období od 16. marca 2017 do 27. augusta 2018 prijal na účet patriaci jeho otcovi, ktorého je však disponentom, v šiestich bezhotovostných bankových prevodoch 220 680 eur,“ opisuje uznesenie Ústavného súdu.

Tieto platby sa Kičura navonok snažil vydávať za vracanie údajnej pôžičky. Sfalšoval kvôli tomu zmluvu, ktorú datoval k 9. septembru 2016. „Avšak v skutočnosti podpísanú 25. marca 2020, pričom samotná zmluva o pôžičke a z nej vyplývajúce právne úkony, ako aj popisy transakcií v prevodných príkazoch banke slúžili výlučne na zakrytie pôvodu finančných prostriedkov získaných korupčným konaním z titulu štatutára Správy štátnych hmotných rezerv,“ uvádza ďalej Ústavný súd. Následne potom, ako bol 24. marca 2020 odvolaný z funkcie, sa snažil „o prevod celého zostatku finančných prostriedkov na účet patriaci zahraničnej spoločnosti s popisom – vrátenie pôžičky.“

VIDEO: Predseda Ústavného súdu: Súhlasíme s väzbou Kajetána Kičuru.

Video

Generálny prokurátor ako navrhovateľ väzbu odôvodnil predpokladom, že Kičura by sa v prípade ponechania na slobode snažil o zakrytie skutočného pôvodu peňazí zaslaných na účet jeho otca. „Existuje obava, že obvinený by ovplyvňoval svedkov, ktorí dosiaľ neboli vypočutí, prípadne boli vypočutí pred vznesením obvinenia. O doterajších kolúznych aktivitách obvineného svedčí podľa navrhovateľa aj fakt, že predložil antedatovanú zmluvu o pôžičke až 25. marca 2020,“ konštatuje súd.

Kičura pred plénom Ústavného súdu dostal možnosť k obvineniu sa vyjadriť. „Vyhlásil, že sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania, a poprel, že by prijímal úplatky. Všetky činnosti, ktoré sa mu dávajú za vinu, neboli nelegálnymi platbami, ale sú výsledkom reálnych občianskoprávnych vzťahov. Dodal tiež, že vo svojom trestnom stíhaní vidí cielenú diskreditačnú kampaň a dôvody väzby neexistujú,“ zhrňuje Kičurovu obranu uznesenie.

V utorok 21. apríla v skorých ranných hodinách vykonala Národná kriminálna agentúra v rámci akcie „Rezervy“ domovú prehliadku u Kičuru v Čadci a u jeho otca v obci Lopej neďaleko Podbrezovej. Kičura je obvinený z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku a obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. O deň neskôr mala polícia zo zločinu podplácania obviniť aj Miroslava Solavu, konateľa firmy ZVS technology z Dubnice nad Váhom.

VIDEO: Kičura bol náš nominant. Informácie sú vážne, ale nemôžete niesť zodpovednosť za každého, hovorí Tomáš zo Smeru.

Video

© Autorské práva vyhradené

826 debata chyba
Viac na túto tému: #Správa štátnych hmotných rezerv #Kajetán Kičura