Počet obetí nákazy v USA už presiahol 50-tisíc

WHO zaradila deväť vakcín vyvíjaných v Rusku proti koronavírusu SARS-CoV-2 na zoznam potenciálnych možností riešenia pandémie. Európsku úniu môže stáť reštart ekonomiky od päť až do desať percent HDP. Počet obetí v USA presiahol 50-tisíc. Dianie sledujeme online.

24.04.2020 05:30 , aktualizované: 20:56
debata (167)

20:56 Francúzsko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 389 úmrtí na ochorenie COVID-19, ku ktorým došlo v nemocniciach a domoch s opatrovateľskou službou. Ide o nižší prírastok ako v predchádzajúcich dňoch, pričom v krajine sa znižuje aj počet hospitalizovaných osôb a pacientov ležiacich na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS), napísala agentúra AFP. Počet nových úmrtí oznámil médiám riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon. Celkový počet obetí ochorenia COVID-19 tak vo Francúzsku už dosiahol 22 245.

20:46 Svetová zdravotnícka organizácia Spojených národov (WHO) spoločne so svetovými lídrami a súkromným sektorom spustili v piatok globálnu inciatívu, ktorej cieľom je urýchliť proces vývoja, výroby a spravodlivej distribúcie liekov na ochorenie COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP. „Toto je dôležitá spolupráca zameraná na urýchlenie vývoja, výroby a spravodlivej distribúcie vakcín, diagnostiky a liečby (ochorenia) COVID-19,“ povedal na virtuálnom brífingu šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Naším spoločným záväzkom je zaistiť, aby mali všetci ľudia prístup ku všetkým nástrojom v boji proti COVID-19,“ dodal.

19:55 V Taliansku pribudlo v piatok 420 nových úmrtí na koronavírus, čo je o 44 menej než vo štvrtok. Zároveň ide o najnižší denný prírastok od 19. marca, informovali predstavitelia talianskej civilnej ochrany. Celkový počet obetí choroby COVID-19 tak v tejto krajine dosiahol 25 969.

Ochorenie COVID-19, ktorého pôvodcom je nový druh koronavírusu, sa začalo v Taliansku šíriť už v januári. Vyplýva to zo štúdie, ktorú pripravila talianska nadácia Bruna Kesslera (FBK), informovala v piatok agentúra Reuters. Talianske úrady začali ľudí na prítomnosť nového koronavírusu testovať až po tom, ako bola nákaza 21. februára potvrdená u muža z mestečka Codogno v severotalianskom regióne Lombardsko. Keďže už zakrátko nato začal počet nových prípadov nákazy a úmrtí prudko narastať, začali mať vedci podozrenie, že koronavírus v skutočnosti v tejto stredomorskej krajine koloval už niekoľko týždňov predtým.

Stefano Merler z FBK na tlačovej konferencii, na ktorej sa zúčastnili aj predstavitelia talianskeho zdravotníctva, vyhlásil, že jeho inštitút analyzoval prvé potvrdené prípady a dospel k jasným výsledkom v otázke šírenia nákazy. „Uvedomili sme si, že mnoho ľudí sa v Lombardsku nakazilo už dávno pred 20. februárom, čo znamená, že epidémia sa šírila už skôr. Určite ešte v januári a možno ešte predtým. To nebudeme s istotou vedieť nikdy,“ uviedol Merler. Charakter šírenia však podľa jeho slov naznačuje, že nákazu do krajiny nepriniesol jednotlivec, ale skupina ľudí.

19:25 Šírenie ochorenia COVID-19 v radoch príslušníkov jednotiek NATO v Litve sa podarilo eliminovať. Oznámil to litovský minister obrany Raimundas Karoblis. Karoblis podľa agentúry DPA povedal, že nedávno hovoril s nemeckou ministerkou obrany Annegret Krampovou-Karrenbauerovou o šírení vírusu v Litve a zdravotnom stave vojakov aliancie rozmiestnených na jej území. Krampová-Karrenbauerová ho ubezpečila, že Nemecko bude aj napriek pandémii v Litve naďalej plniť svoje bezpečnostné záväzky. Podľa predchádzajúcich informácií litovskej armády malo viac ako 20 vojakov zo síl NATO na základni Rukla pozitívne testy na nový koronavírus. Medzi pozitívne testovanými boli aj nemeckí vojaci.

18:24 Nákazy novým druhom koronavírusu sa veľmi obáva až 66 percent Maďarov. Vyplýva to z prieskumu inštitútu Kantar Hungary, ktorého výsledky v piatok zverejnil spravodajský server mfor.hu. Z prieskumu verejnej mienky tiež vyplynulo, že takmer 18 percent maďarských rodín sa v čase pandémie iba s ťažkosťami zmestí do rozpočtu. Zhruba desiatim percentám rodín spôsobilo šírenie nákazy finančné problémy.

17:50 Počet úmrtí na koronavírus v USA presiahol podľa údajov z Univerzity Johna Hopkinsa 50-tisíc. Za posledných 24 hodín podľahlo v USA nákaze vyše 3000 ľudí. Informoval o tom portál BBC.

17:42 Takmer polovica nových prípadov nákazy koronavírusom zistených v Taliansku v apríli bola zistená v zariadeniach starajúcich sa o dôchodcov. Vyplýva to zo štúdie talianskeho Národného zdravotníckeho inštitútu (ISS) zverejnenej v piatok, píše agentúra DPA. Výskumníci z ISS vyhodnotili 4500 vzoriek odobratých od 1. do 23. apríla a zistili, že 44,1 percenta pochádza z opatrovateľských centier. Štúdia ďalej ukázala, že doma sa nakazilo 24,7 percenta pacientov, v nemocniciach 10,8 percenta a 4,2 percenta na pracovisku.

Domovy dôchodcov v Taliansku zasiahla pandémia koronavírusu mimoriadne silno, pričom sa predpokladá, že dôvodom bolo sčasti aj zanedbanie preventívnych opatrení zo strany miestnych úradov.

16:57 Vo Veľkej Británii pribudlo za 24 hodín ďalších 684 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré vyvoláva nový koronavírus. Celkovo mu podľahlo 19 506 ľudí, vyplýva z najnovších údajov britského ministerstva zdravotníctva zverejnených v piatok a platných k štvrtkovej 18.00 h SELČ.

Od piatka je dočasne neprístupná nová webová stránka vlády pre pracovníkov v kľúčových odvetviach, ktorí si prostredníctvom nej môžu rezervovať testy na koronavírus. Ministerstvo zdravotníctva podľa BBC uviedlo, že pracuje na „rýchlom zlepšení“ jej dostupnosti a ďalšie testy by mali byť k dispozícii v sobotu.

16:38 Porušenie protikoronaví­rusových nariadení o nosení rúšok budú úrady v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko trestať pokutou do 5 000 eur. Vyplýva to z aktualizovaného sadzobníka pokút, ktorý v piatok získala agentúra DPA. Opatrenie vstúpi do platnosti v pondelok.

16:25 Počet potvrdených úmrtí po nákaze koronavírusom v Nemecku za uplynulých 24 hodín stúpol o 227. Nakazených pribudlo 2 337, čo je oproti predchádzajúcim dňom mierny pokles. Vyplýva to z údajov zverejnených Inštitútom Roberta Kocha (RKI). Najnovší prírastok v počte nakazených predstavuje pokles po trojdňovom náraste, napísala agentúra Reuters.

16:17 Školy, materské školy a jasle v Poľsku budú z dôvodu pandémie koronavírusu minimálne do 24. mája zatvorené. Vyučovanie tak bude aj naďalej pokračovať v on-line režime, cituje v piatok poľského ministra školstva Dariusza Piontkowského agentúra PAP.

Maturitné skúšky na stredných školách vláda presunula z mája na jún. Začnú sa 8. júna a potrvajú do konca mesiaca, budú však prebiehať len v písomnej forme. Záverečné skúšky pre posledné ročníky základných škôl sa budú konať 16. – 18. júna.

16:10 Najmenej piati obyvatelia palestínskeho utečeneckého tábora na východe Libanonu sa infikovali koronavírusom SARS-CoV-2. S odvolaním sa na správy miestnych zdravotníkov a Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) o tom v piatok informovala agentúra DPA.

16:05 Irán potvrdil v piatok 1168 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 93 úmrtí. Celkový počet nakazených v krajine je 88 194 a ochoreniu Covid-19 podľahlo celkovo 5574 ľudí. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa iránske ministerstvo zdravotníctva. Počet vyliečených pacientov je v súčasnosti 66 596 a podľa ministerstva už Irán tie najprísnejšie obmedzenia zmierňuje.

15:40 Prevádzky budú môcť obsluhovať seniorov aj mimo vyhradeného času cez pracovné dni od 9.00 h do 11.00 h. Keďže hlavný hygienik prijal množstvo podnetov k opatreniu na ochranu pred koronavírusom, najmä zo strany pracujúcich seniorov, rozhodol sa ho prehodnotiť.

„Dôrazne však vyzývame seniorov, aby využívali vyhradený nákupný čas vždy, keď je to možné, a mimo tohto času, ak to nie je nevyhnutné, obchody nenavštevovali, respektíve aby požiadali o nákup príbuzných, známych, susedov alebo aby využili v danej oblasti ponúkané služby samospráv,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Zdôrazňuje to pre ochranu zdravia seniorov, ktorým môže ochorenie Covid-19 spôsobiť vážne až život ohrozujúce stavy. (Viac sa dočítate tu)

15:15 Francúzsko obmedzilo v piatok predaj výrobkov s obsahom nikotínu, ktoré pomáhajú pri odvykaní od fajčenia. Stalo sa tak po tom, ako nový výskum naznačil možný potenciál tejto návykovej látky ochrániť ľudí pred nákazou koronavírusom: či tomu tak skutočne je zatiaľ nebolo potvrdené. Informovala o tom agentúra AFP.

14:46 Štátnice či rigoróznu skúšku, ale aj obhajobu rigoróznej či habilitačnej práce budú môcť pre epidémiu koronavírusu vysoké školy uskutočniť aj bez fyzickej prítomnosti kandidátov, prostredníctvom videokonferencie alebo inými prostriedkami informačnej a komunikačnej technológie. Žiakov základných škôl bude možné hodnotiť aj slovne. Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok podpísala novelu zákona o vysokých školách.

14:34 Zariadenie pre seniorov Náruč v Prešove má už k dispozícii okrem výsledkov testov na ochorenie Covid-19, ktoré realizovali u zamestnancov, aj kompletné výsledky testov prijímateľov sociálnej služby. Všetky testy boli negatívne, čo znamená, že koronavírus sa do tohto zariadenia nedostal. Informoval o tom hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek. (tasr)

14:24 Úloha vypracovať plán oživenia európskeho hospodárstva, ktorou vo štvrtok večer v rámci on-line summitu Európskej únie šéfovia štátov a vlád poverili Európsku komisiu, je podľa slovenských europoslancov Michala Šimečku a Ivana Štefanca „momentom pravdy“ pre budúcnosť Európskej únie.

Komisia sa zaviazala, že ozdravný plán – teda Fond obnovy naviazaný na budúci dlhodobý rozpočet EÚ – predloží už začiatkom mája. Štvrtkové rokovania šéfov štátov a vlád boli zamerané na to, ako prekonať hospodársky šok spôsobený pandémiou koronavírusu a stagnáciou ekonomiky v dôsledku ochranných opatrení prijímaných po celej Európe.

14:12 Košický samosprávny kraj (KSK) doposiaľ neeviduje pozitívny prípad nákazy koronavírusom v žiadnom zo svojich 13 zariadení sociálnych služieb, ktorých je zriaďovateľom. Testovať chce všetkých ich klientov a zamestnancov. Potvrdila to hovorkyňa KSK Anna Terezková. (tasr)

14:00 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila deväť vakcín vyvíjaných v Rusku proti koronavírusu SARS-CoV-2 na zoznam potenciálnych možností riešenia pandémie. Informovala o tom v piatok agentúra TASS s odvolaním sa na stanovisko ruskej vlády.

13:57 Česká vláda požiada Poslaneckú snemovňu Parlamentu ČR o predĺženie núdzového stavu, ktorý v dôsledku pandémie koronavírusu v krajine platí od 12. marca. Informovala o tom v piatok spravodajská televízia ČT24.

13:24 Ekvádorské úrady oznámili vo štvrtok dvojnásobný nárast potvrdených prípadov koronavírusu, ktorý tak v tejto krajine dosiahol 22 160. Počet sa zvýšil po započítaní oneskorených výsledkov testov, informoval denník El Comercio s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Ekvádor je tak na druhom mieste v počte potvrdených prípadov v Latinskej Amerike po najväčšej krajine regiónu Brazílii, ktorá registruje takmer 50 000 prípadov. Počet úmrtí s potvrdeným ochorením Covid-19 v 17-miliónovom Ekvádore dosiahol 537.

13:17 Rakúsko naďalej pokračuje v trende len miernych nárastov počtu nových prípadov nákazy koronavírusom. V krajine sa za posledných 24 hodín nakazilo len 69 ľudí, dokopy 15 071. Počet úmrtí osôb s koronavírusom SARS-CoV-2 sa zvýšil na 530, čo je o osem viac, než rakúske ministerstvo zdravotníctva uvádzalo vo štvrtok dopoludnia. Rakúsko sa radí medzi krajiny, ktorým sa zatiaľ podarilo šírenie infekcie do značnej miery zadržať.

13:08 Mesto Bratislava sa usiluje rokovať s vládou o finančnej podpore pre Dopravný podnik Bratislava (DPB). DPB potvrdil, že od zavedenia mimoriadnej situácie pre pandémiu koronavírusu mu klesli tržby od cestujúcich o 91 percent. Mesačne to znamená prepad o asi štyri milióny eur. Dopravca sa preto zrejme nevyhne prepúšťaniu.

13:03 Výjazdová činnosť hasičov vzrástla v uplynulom období o 60 percent. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), zvýšenie počtu výjazdov priamo súvisí s plnením úloh na zamedzenie šírenia ochorenia Covid-19.

Medzi takéto činnosti hasičov patria najmä každodenné odbery vzoriek u osôb s podozrením na koronavírus, činnosti v karanténnych zariadeniach – dezinfekcie priestorov, rozvoz stravy, administratívne práce a v neposlednom rade aj servisné práce na vecných prostriedkoch, ktoré sú dislokované na hraničných priechodoch pre repatriantov či ako zázemie pre záchranné zložky.

12:56 Británia bude predlžovať obmedzenia pohybu platné v súvislosti s pandémiou koronavírusu napriek ekonomickým škodám až do momentu, keď bude bezpečné ich zrušiť, vyhlásil v piatok minister zdravotníctva Matt Hancock, ktorého citovala agentúra Reuters.

12:51 Zo siedmich susedných krajín Maďarska sú pre pendlerov otvorené všetky existujúce hraničné priechody jedine s Chorvátskom, vyhlásil v piatok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na maďarsko-chorvátskom cestnom hraničnom priechode Letenye-Goričan po rokovaní so šéfom chorvátskej diplomacie Gordanom Grličom-Radmanom.

12:40 Španielsko zaznamenalo v piatok – za uplynulých 24 hodín – 367 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP s odolaním sa na údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva. Celkový počet obetí sa tak v krajine zvýšil na 22 524. Počet nakazených stúpol na vyše 213 000, uviedlo ministerstvo.

12:18 Indonézia pozastavila všetku vnútroštátnu osobnú leteckú aj námornú dopravu v snahe spomaliť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2. Informovalo o tom v piatok indonézske ministerstvo dopravy, ktoré citovala agentúra DPA.

11:40 Bratislavský Ružinov začal v piatok s testovaním klientov a zamestnancov vo svojich dvoch domovoch seniorov. Ako prví podstúpili testovanie na COVID-19 prevažne imobilní klienti na Pivoňkovej ulici. S testovaním sa pokračuje v Ružinovskom domove seniorov (RDS) na Sklenárovej ulici, ktorý je najväčším zariadením svojho druhu na Slovensku, pod ktoré spadá zariadenie na Pivoňkovej. Budúci týždeň sa bude testovať v domove dôchodcov na Pažítkovej ulici.

11:21 Česká vláda zrušila zákaz voľného pohybu osôb. Informuje o tom portál Novinky.cz s tým, že dosiaľ mohli ľudia teoreticky chodiť len do práce, do obchodov a k lekárovi. Teraz je však čas toto opatrenie uvoľniť, vyjadril sa minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Zároveň tiež povedal, že namiesto maximálne dvoch ľudí, ktorí spolu môžu byť na verejnosti, pokiaľ nie sú členovia jednej domácnosti, to po novom môže byť desať ľudí. Zrušenie zákazu voľného pohybu sa týka aj možnosti vycestovať za hranice.

„Prijali sme krízové opatrenie, ktoré ruší zákaz voľného pohybu osôb na verejnosti,“ oznámil vo štvrtok večer minister, podľa ktorého uvoľnenie reštrikcií umožňuje epidemiologická situácia v Česku. Zmeny platia od piatka 24. apríla.

10:59 Počet úmrtí na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 prekročil vo svete 190 000. V piatok o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá svoj výpočet založila na oficiálnych údajoch od jednotlivých štátov a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Celkovo zomrelo vo svete počas pandémie nového koronavírusu 190 089 ľudí, vrátane 116 221 osôb v Európe, kde zaznamenali dovedna jeden milión 296 248 prípadov nákazy.

10:53 Po tom, ako vo štvrtok bola pozitívne na COVID-19 testovaná jedna z pracovníčok Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb pre dospelých v Seredi, otestovali vo večerných hodinách všetkých 111 klientov zariadenia. TASR to potvrdila riaditeľka Milada Floriánová. „S napätím čakáme, ako to dopadne. Otestovaných je aj všetkých 46 zamestnancov, infikovaná pracovníčka je v domácej karanténe. Otázkou zostáva, ako sa novým koronavírusom nakazila,“ povedala Floriánová.

10:44 Americký prezident Donald Trump vo štvrtok ponúkol ďalšie svoje tipy na boj s pandémiou koronavírusu, ktoré nenechali lekársku komunitu chladnou a vyslúžili si vlnu kritiky. Tentoraz navrhol výskum možnej liečby vstrekovaním dezinfekcie do tela a tiež ožarovanie pacientov UV svetlom. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

10:33 Indonézska vláda pozastavila projekt presunu hlavného mesta a prostriedky venuje aktuálnemu riešeniu koronavírusovej krízy. Iniciatíva sa však môže obnoviť na budúci rok, vyhlásila ministerka financií Sri Mulyaniová, ktorú v piatok citovala tlačová agentúra Reuters. Projekt v hodnote 33 miliárd dolárov, ktorý počíta s presunom metropoly z hlavného indonézskeho ostrova Jáva na ostrov Borneo, ešte stále musí schváliť parlament.

10:23 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 5 849 na 68 622, informovalo v piatok tamojšie krízové centrum. Podľa neho však miera rastu nepresahuje desať percent tretí deň po sebe.

9:54 Počas štvrtka pribudlo na Slovensku 35 prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo tak Slovensko má 1 360 takýchto prípadov. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na sociálnej sieti. Viac si prečítate: TU

9:53 Francúzsky prezident Emmanuel Macron poďakoval nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko za starostlivosť poskytovanú francúzskym pacientom infikovaným koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

9:45 V Maďarsku stúpol počet obetí nákazy koronavírusom už na 250. Za uplynulý 24 hodín zomrelo 11 starších ľudí. Počet nakazených dosiahol 2 383, informoval v piatok krízový štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu. Z nemocníc prepustili 401 osôb, ktoré sa z ochorenia COVID-19 vyliečili. V povinnej domácej karanténe je 10 942 ľudí. Akreditované laboratóriá vykonali už 58 251 testov.

9:42 V Českej republike od polnoci pribudla len jedna pozitívne testovaná osoba na koronavírus SARS-CoV-2. Do piatkového rána zaznamenali celkovo 7 188 pozitívne testovaných ľudí, z ktorých 4 789 trpí ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus. Informoval o tom v piatok spravodajský kanál ČT24.

9:36 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom sa na Ukrajine v piatok zvýšil – za posledných 24 hodín – o 477 na 7 647. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva

9:04 Slovenskí biskupi prejavili solidaritu s Talianskom. Bratislavský arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský vo štvrtok (23. 4.) v mene biskupov podpísal dar pre Taliansku biskupskú konferenciu vo výške 200.000 eur. TASR o tom informovala KBS.

8:48 Brazília zaznamenala za posledných 24 hodín 407 úmrtí na následky ochorenia COVID-19, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 3 313, informoval v piatok na svojej webovej stránke denník El País. Brazília je najviac postihnutou krajinou v oblasti Latinskej Ameriky. Nakazených je viac ako 49 000 ľudí, uvádza na svojej webovej stránke spravodajská stanica al-Džazíra s odvolaním sa na brazílske ministerstvo zdravotníctva.

8:31 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo na svojom portáli www.ucimenadialku.sk aplikáciu na pomoc učiteľom telesnej výchovy, inštruktorom pohybových aktivít a športovým trénerom najmä mládeže. Aplikácia HybSaDoma.sk umožňuje učiteľovi zostavovať pre svojich žiakov súbory cvičení pre virtuálne hodiny telesnej výchovy, trénerom zase pripravovať pre svojich zverencov tréningové jednotky. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

8:22 Na talianskej výletnej lodi Costa Atlantica, zakotvenej v japonskom prístave Nagasaki, potvrdili dnes už 91 prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra Reuters.

8:11 Taliansko začalo vo štvrtok v regióne Lombardsko s testovaním na protilátky proti chorobe COVID-19 spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-2. Cieľom je získať informácie o kolektívnej imunite obyvateľstva, čo úradom pomôže pri uvoľňovaní krízového režimu a opätovnom spúšťaní ekonomiky, informovala agentúra AFP.

8:05 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom sa v Nemecku za posledných 24 hodín zvýšil o 2 337 na celkových 150 383, informovala v piatok agentúra Reuters. V prípade počtu zistených nových prípadov infikovania sa ide o mierny pokles po predošlých troch dňoch nárastu, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), zverejnených v piatok ráno. Vo štvrtok pribudlo v krajine 2352 infikovaných.

6:45 Takmer 50 000 ľudí už v USA podľahlo ochoreniu COVID-19 po tom, ako v krajine v priebehu jedného dňa zaznamenali ďalších 3176 úmrtí, citovala v piatok TASR agentúru AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa. Údaje sa vzťahujú na obdobie 24 hodín do 20.30 h miestneho času (2.30 h SELČ) vo štvrtok 23. apríla. Celkový počet obetí nákazy koronavírusu SARS-CoV-2 je 49 759 a 866 646 osôb je infikovaných. Počet prípadov nákazy sa v porovnaní s predchádzajúcim dňom zvýšil o viac ako 26 900.

5:30 Koronavírus podľa poznatkov odborníkov americkej vlády rýchlejšie oslabuje, keď je vystavený slnečnému žiareniu, teplu a vlhkosti. Najlepšie sa mu darí v interiéri a v suchu. S odvolaním na oznámenie Williama Bryana, ktorý je na čele oddelenia pre vedu a technológie amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť, o tom napísala agentúra Reuters. Poznatok podľa nej môže signalizovať, že sa nákazlivosť vírusu v letných mesiacoch zníži.

5:27 Šéfovia vlád Česka, Rakúska, Austrálie, Nového Zélandu, Dánska, Izraela a Grécka budú v piatok prostredníctvom telemostu rokovať o pandémii. Po dopoludňajšom rokovaní týchto krajín, ktoré podľa agentúry APA spája úspech v ťažení proti koronavírusu, vystúpi s vyhlásením rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

5:25 Britský premiér Boris Johnson, ktorý musel byť začiatkom apríla hospitalizovaný pre ťažký priebeh nákazy koronavírusom, by sa mohol od pondelka vrátiť do práce, napísal spravodajský web The Telegraph. Premiér podľa informácií webu požiadal svojich ministrov, aby na budúci týždeň naplánovali rokovanie kabinetu, kde ho zoznámia s najnovším vývojom. Johnsona, ktorý sa po prepustení z nemocnice zotavuje na vidieckom sídle Chequers, dočasne zastupuje minister zahraničných vecí Dominic Raab.

5:22 Čína za štvrtok ohlásila šesť nových prípadov nákazy koronavírusom, dva z nich boli importované. O deň skôr úrady evidovali desať nových prípadov infekcie, z toho šesť ľudí sa nakazilo v zahraničí. Celkom sa v Číne nákaza potvrdila u 82 804 ľudí a 4 632 z nich zomrelo. Vo štvrtok, rovnako ako v stredu a v utorok, nikto z ľudí nakazených koronavírusom podľa čínskych úradov nezomrel. Počet asymptomatických pacientov, teda nakazených bez príznakov, vo štvrtok stúpol na 34, v stredu ich bolo 27.

5:18 Americký prezident Donald Trump uviedol, že takzvané sociálne dištancovanie nariadené pre koronavírus by mohlo v USA platiť do začiatku leta. Šéf Bieleho domu tiež poznamenal, že veľmi skoro bude vakcína, ale bohužiaľ následné klinické testy budú ešte nejakú chvíľu trvať. „Máme veľa brilantných mozgov, ktoré na tom pracujú… Bohužiaľ nie sme príliš blízko k testovaniu, až začne testovanie, bude to určitý čas trvať, ale zvládneme to,“ povedal prezident k vývoji vakcíny s tým, že prebieha v USA, Nemecku, Spojenom kráľovstve či Číne.

5:12 V americkom štáte New York, kde žije približne 19 miliónov ľudí, sa koronavírusom mohlo nakaziť okolo 14 percent obyvateľov. Rozbory vzoriek od 3000 ľudí ukazujú, že sa nakazilo 13,9 percenta obyvateľov štátu, uviedol newyorský guvernér Andrew Cuomo. Vzorky boli odobraté v obchodoch s potravinami na 40 miestach v 19 okresoch štátu New York. „Zistili sme, že v celom štáte bolo pozitívne testované na protilátky 13,9 percenta ľudí,“ povedal Cuomo. „Čo to znamená? Znamená to, že to sú ľudia, ktorí boli infikovaní a u ktorých sa vytvorili protilátky,“ vysvetlil.

5:07 Brat americkej demokratickej senátorky Elizabeth Warrenovej, Don Reed Herring, podľahol komplikáciám súvisiacim s nákazou koronavírusom. Mal 86 rokov. Senátorka, ktorá sa tento rok neúspešne uchádzala o prezidentskú nomináciu opozičnej Demokratickej strany, to oznámila na twitteri.

5:00 Európska únia musí na koronavírusovú krízu reagovať investíciami prinajmenšom vo výške päť až desať percent výkonu svojej ekonomiky. Po videokonferencii prezidentov a premiérov krajín Európskej únie to vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Povedal tiež, že Európa nemá budúcnosť, ak sa nedokáže zhodnúť na reakciu na terajšej výnimočnú situáciu. Prvý balík pomoci vo výške 540 miliárd eur už lídri štátov EÚ odklepli, Európska komisia odhaduje, že ďalší bude musieť byť vo výške dvoch biliónov eur, plus budú potrebné ešte peniaze navyše. Celková suma tak môže prekročiť tri bilióny eur.

© Autorské práva vyhradené

167 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus