TIS: Zvolenie Svetlovskej do Súdnej rady sťaží snahu o zlepšenie povesti justície

Zvolenie Aleny Svetlovskej (nom. Sme rodina) za členku Súdnej rady môže sťažiť zvrátenie nepriaznivého vnímanie justície zo strany verejnosti. Uviedol to analytik z Transparency International Slovensko (TIS) Ľuboš Kostelanský.

24.04.2020 11:35
súdna rada, súdy, kancelária Foto:
Sídlo Súdnej rady SR na Hlavnom námestí v Bratislave. Ilustračná foto.
debata (3)

Podľa neho je na škodu, že sa čerstvý záväzok z programového vyhlásenia vlády nepodarilo naplniť a hnutie Sme rodina si za členku Súdnej rady SR presadilo sudkyňu. Podobne vníma situáciu aj občianske združenie Via Iuris. Mimovládne organizácie sa zhodujú, že obsadzovanie súdnej rady sudcami je v rozpore s medzinárodnými štandardami. Národná rada (NR SR) okrem Svetlovskej zvolila vo štvrtok 23. apríla za členov súdnej rady aj Andreja Majerníka (nom. Za ľudí) a Jána Mazáka (nom. SaS).

„Medzinárodné štandardy jasne stanovujú princíp obsadzovania súdnych rád tak, že sudcov by za členov tohto orgánu mali zvoliť iba ostatní sudcovia. Od sudcov sa totiž očakáva, že sa nebudú usilovať získať priazeň politických strán, čo môže následne vzbudzovať pochybnosti o ich nezávislosti,“ uviedlo pre agentúru SITA združenie Via Iuris.

Vyšší počet nesudcov v Súdnej rade môže podľa združenia prispieť k zvýšeniu verejnej kontroly justície, čo je jedna z ústavných úloh súdnej rady. Takýto prístup deklarovala vláda aj vo svojom programovom vyhlásení, a preto podľa Via Iuris nemala do súdnej rady navrhovať aktívnu sudkyňu. Svetlovská je sudkyňou Najvyššieho súdu SR.

Mazák dlhodobo pôsobí mimo súdnictva

Za člena súdnej rady bol zvolený aj bývalý predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák ako nominant strany Sloboda a solidarita (SaS). Jeho nomináciu podľa TIS nie je možné vnímať ako sudcovskú, keďže ide o akademika, ktorý takmer 15 rokov pôsobí mimo prostredia slovenských súdov.

„Ide o jednu z mála osobností, ktoré majú za sebou dlhoročnú významnú právnickú kariéru vrátane prostredia medzinárodného súdneho dvora. Pre súdnu radu bude jeho prítomnosť prínosom,“ povedal Kostelanský. Podľa analytika TIS bude vzhľadom na svoju kariéru Mazák v prípade uvoľnenia postu predsedu súdnej rady vážnym kandidátom na tento post.

Alenu Svetlovskú, Jána Mazáka a advokáta Andreja Majerníka zvolili poslanci NR SR za členov Súdnej rady vo štvrtok 23. apríla.

Súdna rada predkladá prezidentovi republiky návrhy na vymenovanie a odvolanie predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu SR. Tiež volí a odvoláva členov disciplinárnych senátov, rozhoduje o pridelení a preložení sudcov alebo sa vyjadruje k návrhu rozpočtu súdov pri zostavovaní štátneho rozpočtu. Má 18 členov, momentálne je nekompletná.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #NR SR #justícia #VIA IURIS #TIS #Súdna rada SR #Transparency International Slovensko