V bratislavskej Vrakuni horela budova stajne, behali tam splašené kone

Bratislavskí hasiči v sobotu a v nedeľu zasahovali pri požiari v mestskej časti Vrakuňa v Bratislave. Podľa starostu Martina Kuruca po Vrakuni behali splašené kone. V sobotu bol požiar lokalizovaný, všetkých 32 koní je v poriadku. V nedeľu po 24 hodinách bol požiar uhasený.

25.04.2020 14:10 , aktualizované: 26.04.2020 16:52
Vrakuňa, požiar Foto: ,
Obyvateľom bratislavskej Vrakune sa naskytol takýto pohľad na horiacu budovu stajne.
debata (8)

„Po príchode na miesto udalosti bolo zistené, že požiar zachvátil budovu stajne o rozlohe 10×100 metrov. Na mieste udalosti sa momentálne nachádza viac ako 50 profesionálnych hasičov zo všetkých bratislavský staníc a členovia DHZ obcí Most pri Bratislave, Prievoz a Podunajské Biskupic, ktorí sa snažia požiar lokalizovať,“ uviedli hasiči v sobotu na sociálnej sieti. Požiar sa následne podľa hasičov rozšíril aj na autovrakovisko a počet zasahujúcich hasičov sa zvýšil na 80.

Rozsiahly sobotný požiar v areáli stajní v bratislavskej Vrakuni, ktorí sa následne rozšíril aj na blízke autovrakovisko, sa hasičom podarilo lokalizovať. Jeho uhasenie však trvalo 24 hodín. Zo zasiahnutého územia sa podarilo dostať do bezpečia 32 koní, požiar si nevyžiadal zatiaľ žiadne zranenia. Na tlačovom brífingu to uviedol Marián Bugár, veliteľ Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR Bratislavy.

„Požiar je pod kontrolou. Bude trvať však niekoľko hodín, kým sa nám ho podarí skrotiť, keďže je zasiahnutá veľká kopa pneumatík, ktoré sú uložené na sebe. Tie musíme následne s ťažkou technikou po tom, ako sme ich pokryli ťažkou penou, celé popremiestňovať a prevzdušniť, aby sme ich dokázali uhasiť,“ skonštatoval Bugár v sobotu večer s tým, že hasiacich látok aj pracovných síl je dostatok.

Ako ďalej zdôraznil, včasným zásahom a spoluprácou so zamestnancami areálu sa podarilo uchrániť pred požiarom 32 koní, ktoré sú v bezpečí. Pozitívom podľa neho je tiež, že nebola zranená žiadna osoba. „Čo je vzhľadom na silný vietor a rozsiahly požiar potešujúce,“ doplnil.

Požiar stajne a autovrakoviska v bratislavskej... Foto: Mikuláš Kvetan
kone vrakuna Požiar stajne a autovrakoviska v bratislavskej Vrakuni.

Na mieste bol tiež zisťovateľ príčin požiaru, ktorý predbežne cudzie zavinenie vylúčil. Predmetná príčina požiaru je podľa Bugára v štádiu vyšetrovania, keďže sú stále vypočúvaní zamestnanci areálu, ako aj tí, ktorí požiar ohlásili. Predbežná škoda bola vyčíslená na 10 000 eur, konečná škoda však môže byť omnoho vyššia.

Starosta Vrakune Martin Kuruc v tejto súvislosti žiadal ľudí, aby dávali pozor a neohrozovali svoje zdravie. „Behajú v okolí splašené kone z blízkeho žrebčína, tak dávajte pozor aj na ne,“ píše na sociálnej sieti Kuruc. Starosta zároveň verí, že požiar sa podarí dostať pod kontrolu čo najskôr. Podľa Kuruca vo Vrakuni behajú splašené kone. Podľa informácií bratislavskej mestskej polície ušlo do poľa približne desať koní.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #požiar #Vrakuňa