Pendleri protestovali v Bergu, štát im sľubuje úľavy

Hlavný hygienik SR Ján Mikas navrhne na rokovaní Ústredného krízového štábu SR úpravu v opatrení vo vzťahu k pendlerom, zdravotníckym pracovníkom a pracovníkom sociálnych služieb tak, aby mali pri vstupe na územie Slovenska zjednodušené podmienky.

26.04.2020 13:14
opatrovateľky, protest, hraničný priechod... Foto: ,
Protest pendlerov na hraničnom priechode Petržalka - Berg.
debata (184)

VIDEO: Protesty opatrovateliek na hraničnom priechode Petržalka – Berg.

Video

Reagoval tak na nedeľné zhromaždenie na hraničnom priechode Berg. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

„Konečná podoba zmien v opatrení bude známa po diskusii a schválení Ústredným krízovým štábom SR,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ SR. Podotkla, že ÚVZ SR denne sleduje a vyhodnocuje epidemiologickú situáciu na Slovensku a v okolitých krajinách vo výskyte ochorenia COVID-19 a prispôsobuje tomu rozhodnutia v záujme čo najviac zamedziť jeho šíreniu.

„V čase, keď sa rozhodovalo o opatreniach vo vzťahu k ‚pendlerom‘ či zdravotníckemu personálu zo zahraničia, vývoj chorobnosti ochorenia COVID-19 v okolitých krajinách nebol optimálny,“ poznamenala. Ako doplnila, epidemiologická situácia v okolitých krajinách je však v posledné dni priaznivá a hlavný hygienik SR sa preto rozhodol, že navrhne zjednodušenie podmienok.

VIDEO: Pendleri, opatrovateľky – ich príbehy, čo žiadajú.

Video

Mikulec: Pri proteste sa vystavujú riziku nákazy

„Rešpektujeme právo ľudí na slobodné vyjadrenie ich názoru, je mi však ľúto, že v aktuálnej situácii sa sami vystavujú riziku nákazy, keď organizujú hromadné podujatia. Zároveň toto podujatie považujem za neopodstatnené, vzhľadom na to, že prebieha neustála komunikácia s Úradom verejného zdravotníctva a hlavným hygienikom, ktorí posudzujú aktuálny vývoj epidemiologickej situácie,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec vo svojom stanovisku.

Ústredný krízový štáb bude na najbližšom zasadnutí rokovať o ďalších možnostiach postupného zmierňovania opatrení, aj vo vzťahu k pendlerom a repatriantom, uviedol. „Dovoľujem si upozorniť a pripomenúť, že ministerstvo vnútra SR nemá kompetenciu samo rozhodovať o takýchto krokoch. Zároveň chcem zdôrazniť, že vláda nikdy nesmie konať v záujme konkrétnej skupiny obyvateľstva, ale vždy na základe komplexných analýz podporujúcich záujmy Slovenskej republiky a jej občanov,“ uvádza minister vnútra vo svojom stanovisku.

Minister vnútra SR Roman Mikulec ďalej pripomína, že výsledky, ktoré doteraz na Slovensku máme, hovoria jasnou rečou. Počet nakazených a počet úmrtí je výrazne nižší ako predikoval najoptimistickejší odhad vývoja pandémie spred niekoľkých týždňov. V prepočte na počet obyvateľov patrí Slovensko vo svetovom meradle na prvé priečky v najnižšom počte nakazených a úmrtí.

„Sú to čísla a fakty, ktoré nepustia a ktoré sú zároveň jasným dôkazom toho, že kroky, ktoré robíme, majú zmysel a fungujú,“ zdôraznil Mikulec.

184 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #pendleri