Vláda chce odvolať bývalú Kočnerovu spolupracovníčku

Pred parlamentný výbor pre ľudské práva šéfka Úradu na ochranu osobných údajov Soňa Pőtheová minulý týždeň neprišla. V nedeľu vláda súhlasila s jej odvolaním, parlament by mal rozhodnúť ešte tento týždeň.

26.04.2020 17:05 , aktualizované: 18:48
debata (161)

Návrh pripravila ministerka správodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Pőtheovej úrad sa vlani v decembri obrátil na český web investigace.cz s otázkou, od koho dostal videonahrávku, na ktorej Marian Kočner inštaloval kameru v kancelárii generálneho prokurátora, ktorým bol Dobroslav Trnka. Táto kamera nahrala aj rozhovor medzi Trnkom a niekdajším ministrom financií Jánom Počiatkom o postupe v kauze Tipos/Lemikon.

Pőtheová v minulosti pracovala pre Kočnera, ktorý je dnes už neprávoplatne odsúdený v kauze televíznych zmeniek a obžalovaný je z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Ministerka v zdôvodnení odvolania vysvetľovala, že Pőtheová mala nadštandardný vzťah s týmto podnikateľom, čo potvrdzuje aj ich komunikácia prostredníctvom šifrovacej aplikácie Threema.

„Možno sa domnievať, že predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky nebola pri výkone svojej právomoci nezávislá, resp. bola pri výkone svojich právomocí pod vonkajším vplyvom, či už priamym alebo nepriamym,“ dodala Kolíková. Ako dodala, návrh by sa mal na rokovanie parlamentu dostať ešte tento týždeň. Pőtheovej mandát sa totiž končí približne v polovici mája.

Vláda tiež schválila dvoch nových členov Súdnej rady SR, Juraja Klimenta a Evu Mišíkovú. Jedno miesto, ktoré obsadzuje vláda, zatiaľ zostalo voľné. Premiér Igor Matovič potvrdil, že nominácie vlády, čiže obidvaja schválení členovia aj tretí ešte neznámy, možno považovať za nominácie hnutím OĽaNO.

161 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda Igora Matoviča