Slovensko hlási iba dva nové prípady Covid-19

Na Slovensku pribudli za nedeľu iba dva nové prípady vírusového ochorenia Covid-19. Celkovo bolo vykonaných 3171 testov. Informoval o tom permanentný krízový štáb na webovej stránke.

27.04.2020 09:43 , aktualizované: 17:01
debata (425)

Celkovo po nedeli tak Slovensko eviduje 1381 prípadov nákazy koronavírusom. Ako informuje ministerstvo zdravotníctva, 61 osôb s potvrdených ochorením Covid-19 je hospitalizovaných, z toho na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) je sedem osôb, jedna osoba je na umelej pľúcnej ventilácii.

Za nedeľu nepribudlo žiadne úmrtie pacienta pozitívne testovaného na koronavírus, naopak z ochorenia sa vyliečilo ďalších 9 pacientov, celkový počet vyliečených tak stúpol na 403.

Video: Brífing prezidentky Čaputovej, ministra práce Milana Krajniaka a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího o situácii v DSS.

Aj napriek dobrému vývoju so šírením koronavírusu je na Slovensku stále dôležité venovať zvýšenú pozornosť domovom sociálnych služieb (DSS). Upozornila na to prezidentka SR Zuzana Čaputová po stretnutí s ministrom práce Milanom Krajniakom (Sme rodina) a ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽaNO).

Diskutovali spolu o vybavení týchto zariadení ochrannými prostriedkami a personálom, či o problémoch s testovaním. Krajniak na spoločnom brífingu potvrdil začiatok plošného testovania v zariadeniach DSS. Ako prvé sa podľa Krajniaka začne s testovaním v Bratislave a Martine.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí uistil Asociáciu nemocníc Slovenska (ANS) a poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, že tento rok budú mať garantovaných 100 percent platieb na úrovni z minulého roka.

„Pokiaľ by aj zdalo, že budú tlačení zo strany (zdravotných) poisťovní, že tieto peniaze im nebudú chcieť dať, že štát sa určite postará o to, aby ústavná zdravotná starostlivosť na Slovensku neskolabovala,“ zdôraznil.

Krajčí tiež komentoval, že minister financií Eduard Heger (OĽaNO), ho uistil že všetci zdravotníci na Slovensku sa nemusia obávať a dostanú dostatok financií. Tlaky podľa jeho slov prichádzajú najmä z Asociácie zdravotných poisťovní SR, ktoré podľa slov šéfa rezortu zdravotníctva avizujú, že začnú tlačiť na poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, že s nimi nebudú podpisovať zmluvy. „Štát nedovolí, aby došlo k nejakým nevýhodným zmluvám,“ doplnil.

Falšovaný tovar

Úrad priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR v Banskej Bystrici varuje občanov, aby boli v období koronakrízy obzvlášť ostražití pri nákupe ochranných prostriedkov z internetu. Informovala o tom Erika Presperínová z ÚPV SR s tým, že v Európe sa zvyšuje počet falšovaného tovaru, ktorý nespĺňa prísne kvalitatívne požiadavky kladené certifikačnými orgánmi Európskej únie a neposkytuje potrebnú mieru ochrany.

Ide najmä o on-line nákupy rúšok, respirátorov, testov na zistenie prítomnosti koronavírusu v tele, latexových rukavíc, dezinfekčných gélov na báze alkoholu, mydiel, ale tiež farmaceutických výrobkov, antivirotík, antimalarík, vitamínov a doplnkov výživy.

„V apríli bola na základe spolupráce bezpečnostných agentúr odhalená sieť predajcov falošných tvárových masiek v hodnote 15 miliónov eur, ktoré objednávali zdravotnícke zariadenia,“ konštatovala Presperínová.

Obdobie boja s pandémiou koronavírusu je poznačené deficitom farmaceutických a zdravotníckych výrobkov i ochranných prostriedkov na svetových trhoch. Krajiny zápasia s nedostatkom rúšok, respirátorov, ochranných oblekov či dezinfekčných prostriedkov. Ich nedostatok spojený s nárastom cien spomínaných komodít sa stal živnou pôdou pre rapídny nárast obchodu s falšovaným tovarom v danej oblasti.

„Napriek tomu, že väčšina falšovaných výrobkov aj v tomto prípade pochádza z Číny a Indie, dnes už neplatí, že takýto tovar prezradí iba podozrivo nízka cena. Spotrebiteľ by mal preto využívať len osvedčené internetové obchody, prípadne kamenné predajne,“ pripomenula Presperínová.

© Autorské práva vyhradené

425 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19