Súdna rada opäť nezvolila predsedu Najvyššieho súdu

Súdna rada SR opätovne nezvolila predsedu Najvyššieho súdu. K samotnej voľbe ani nedošlo, voľba aj zasadnutie Súdnej rady boli odročené z dôvodu, že nemali noví členovia menovaní vládou a parlamentom dostatok času na naštudovanie materiálov. Nová voľba sa bude konať 11. mája.

27.04.2020 10:14 , aktualizované: 13:25
debata (36)

Počas diskusie otvoril nový člen Súdnej rady Juraj Kliment otázku o tom, či nie je na mieste voľbu a samotné zasadnutie odročiť. Ako dôvod uviedol fakt, že si noví členovia nestihli naštudovať materiály, ktoré niektorým členom neboli ani doručené.

Z dôvodu trvajúcej pandémie koronavírusu nemala verejnosť do Miestodržiteľského paláca prístup a voľbu tak mohla sledovať online na webe Súdnej rady SR ako aj sociálnej sieti jej predsedníčky Lenky Praženkovej.

Video: Zasadnutie Súdnej rady.

„Nie som dostatočne oboznámená s tým, o čom mám hlasovať. Mne by to veľmi pomohlo, aby som mohla zodpovedne vo veci rozhodnúť,“ uviedla na margo odročenia advokátka a bývalá prokurátorka Eva Mišíková. Tá bola do Súdnej rady zvolená v nedeľu (26. 4.) spolu s Klimentom, čiže si materiály zasadnutia nestihli naštudovať.

Odročenie kritizovala sudkyňa Marcela Kosová, ktorá pripomenula, že Súdna rada je dlhodobo kritizovaná odbornou i laickou verejnosťou za neschopnosť zvoliť od jesene minulého roku nového predsedu NS SR. Napokon za odročenie hlasovalo všetkých 16 prítomných členov Súdnej rady.

Situácia sa môže zopakovať

Situácia, keď sa bude musieť opätovne odročiť voľba predsedu Najvyššieho súdu a riadne zasadnutie Súdnej rady SR, sa môže v máji zopakovať. Myslia si to predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková, ako aj členka Súdnej rady Marcela Kosová, vzhľadom na to, že vláda môže ďalšou nomináciou opätovne zdržiavať. Novinárom to uviedli v pondelok po odročení zasadnutí.

„Súdna rada by mala byť funkčná, lebo naozaj rozhoduje o závažných otázkach, a preto každé posúvanie termínov rokovaní je na úkor výkonu súdnictva. Na druhej strane, je to silný argument zo strany nových členov Súdnej rady, ktorí naozaj tým, že boli zvolení len deň pred zasadnutím, objektívne nemali možnosť sa oboznámiť so všetkými materiálmi,“ myslí si Praženková.

„Vnímam to ako nešťastné pritom, že sa deklaruje sfunkčnenie justičného systému a Súdnej rady a v zásade to dopadlo presne naopak,“ uviedla na margo odročenia členka Súdnej rady Marcela Kosová.

Varuje spolu s predsedníčkou, že sa situácia môže zopakovať. Súdnej rade chýba ešte tretí nominant za vládu, na ktorom sa kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) zatiaľ nezhodol. Nová voľba predsedu NS SR je naplánovaná na 11. mája. Ak v najbližších dňoch vláda ďalšieho člena nezvolí a urobí tak až bližšie k termínu zasadnutia, mohol by sa taktiež odvolávať na právo naštudovať si materiály rokovania, a voľbu predsedu NS SR by tak museli znova odročiť. „Naša snaha je, aby sme konečne toho predsedu zvolili, a preto sme taký termín určili,“ vysvetlila Kosová.

Kartelová dohoda?

Na post predsedu Najvyššieho súdu kandidujú sudcovia Ivan Rumana a Ján Šikuta. Rumanu navrhlo ako predsedu pôvodne 12 členov Súdnej rady, na úspešné zvolenie potrebuje desať hlasov.

To, že ho navrhli samotní členovia Súdnej rady, ktorí ho aj následne môžu zvoliť, označila jedna z členiek Súdnej rady Elena Berthotyová za „kartelovú dohodu“. Šikuta, ktorého navrhla Sudcovská rada Okresného súdu Bratislava III, sa v predchádzajúcich voľbách o post predsedu NS SR uchádzal neúspešne.

Počas diskusie sa otvorila aj možnosť presunutia piateho zasadnutia Súdnej rady, ktoré má naplánovaný začiatok taktiež v pondelok dopoludnia, opätovne z dôvodu nemožnosti si adekvátne materiály naštudovať. Piate zasadnutie má v programe 25 bodov, rokovania Súdnej rady trvajú bežne do večerných hodín.

Podpredseda Pilek sa vzdal funkcie

Podpredseda Súdnej rady SR Pavol Pilek sa vzdal funkcie. Na začiatku dnešného zasadnutia rady to uviedla jej predsedníčka Lenka Praženková. Doplnila, že Pilek členom súdnej rady zostáva. Rovnako ako dnešnú voľbu šéfa Najvyššieho súdu aj svoje následné riadne zasadnutie rada odročila.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #voľba #predseda najvyššieho súdu