Počet úmrtí v dôsledku Covid-19 vo svete prekročil 210-tisíc

Ochoreniu Covid-19 alebo s ním spojeným komplikáciám už na celom svete podľahlo viac ako 213-tisíc ľudí. Až 85 percent z celkového počtu obetí vírusu evidujú v Európe a USA. Od začiatku vypuknutia pandémie bolo na celom svete zaznamenaných viac ako 3 milióny prípadov nákazy. Dianie sme sledovali online.

28.04.2020 06:00 , aktualizované: 23:53
debata (77)

23:50 Pandémia koronavírusu odhalila, aké sú spoločnosti vo svete krehké, no ak budú vlády spolupracovať na spoločných výzvach, môžu ju podľa generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) využiť ako príležitosť na „prebudovanie nášho sveta k lepšiemu“. António Guterres sa tak vyjadril počas dvojdňového medzinárodného stretnutia o klimatickej kríze, pričom tiež povedal, že jedinou efektívnou odpoveďou na súčasnú krízu je „odvážne, vizionárske a spoločné vedenie“.

23:04 Storočný poľský veterán z druhej svetovej vojny vyhral svoj boj s koronavírusom. Oznámila to hovorkyňa varšavskej nemocnice Iwona Soltysová. Vyliečenému Stanislawovi Bigosovi zároveň popriala veľa zdravia, pozitívneho myslenia a energie do budúcnosti. Námestník ministra vnútra Blažej Pobožy to v tweete označil za “super novinku z našej nemocnice”. Bigosovi tiež zaslal pozdravy a lekárom gratulácie.

Poľsko s približne 38 miliónmi obyvateľov má doteraz okolo 12-tisíc potvrdených prípadov koronavírusu a takmer 570 úmrtí.

22:12 Francúzsko v utorok hlásilo 367 nových úmrtí na koronavírus, celkový počet mŕtvych je tak v krajine od 1. marca 23 660. Naďalej klesá počet ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS). Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Denný počet úmrtí je nižší než 437 mŕtvych hlásených v pondelok. Táto správa prišla v čase, keď vláda oznámila plán na opatrné rušenie prísnych celoštátnych karanténnych obmedzení, a to od 11. mája.

21:40 Maďarská vláda by mala nariadiť povinné nosenie rúšok na verejných priestranstvách a mala by k tomu zabezpečiť potrebné ochranné prostriedky, vyhlásil v utorok v Budapešti poslanec opozičnej strany Jobbik László György Lukács po schôdzke výboru parlamentu pre prosperitu. Lukács pripomenul, že podľa vlády je v skladoch k dispozícii už 86 miliónov rúšok, pričom zahraniční experti tvrdia, že nosenie rúšok a zachovanie obmedzení je nutné. Celkový počet obetí v Maďarsku do utorka stúpol na 291 a počet infikovaných na 2 649.

20:51 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Spojených štátoch (USA) presiahol v utorok jeden milión. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Univerzitu Johnsa Hopkinsa. Spojené štáty s 1 002 498 in­fikovanými tak majú celosvetovo najvyšší počet prípadov. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v USA vyše 57-tisíc ľudí.

20:48 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že nariadil jednotlivým orgánom pripraviť do 5. mája plány, na základe ktorých by sa od 12. mája postupne rušili obmedzenia zavedené proti šíreniu koronavírusu. Informovala o tom agentúra TASS. V krajine je momentálne na ochorenie COVID-19 pozitívne testovaných 93 558 osôb, počet vyliečených stúpol na 8 456. Celkový počet obetí je 867.

20:19 Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR schválila predĺženie núdzového stavu v dôsledku pandémie v krajine do 17. mája. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24. Hlasovanie pôvodne iniciovala vláda, ktorá sa snažila presadiť trvanie núdzového stavu až do 25. mája. V Poslaneckej snemovni nakoniec ale z celkových šiestich návrhov zvíťazil návrh Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM).

19:58 Organizácia Spojených národov (OSN) vyzvala Bielorusov, aby pre rastúce šírenie koronavírusu v Bielorusku zostali doma. Zdravotnícke orgány v krajine v pondelok zaregistrovali 900 nových prípadov infekcie, čo je najväčší tamojší denný prírastok. Bielorusko celkovo eviduje 12 208 prípadov vírusu, no aj napriek tomu a výzvam medzinárodných organizácií je stále jednou z mála krajín, ktoré nezaviedli obmedzenie pohybu obyvateľov.

V utorok je v Bielorusku štátny sviatok, počas ktorého si tisícky ľudí chodia uctiť zosnulých na cintoríny. Prezident Alexander Lukašenko túto tradíciu však odmieta tento rok zakázať.

19:40 Koronavírusom by sa na celom svete mohla nakaziť až miliarda ľudí, pokiaľ zraniteľným štátom nebude poskytnutá urgentná pomoc. Vyplýva to zo správy humanitárnej organizácie Medzinárodný záchranný výbor (IRC). Tá upozorňuje, že na zastavenie globálneho šírenia vírusu je potrebná finančná aj humanitárna pomoc. Najmä „nestabilné krajiny“ ako Afganistan a Sýria potrebujú „nevyhnutné dotácie“, aby sa vyhli epidémii. „Ostáva už malý časový priestor na ráznu reakciu,“ varuje organizácia.

19:06 Taliansko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 382 úmrtí na ochorenie COVID-19, informovala agentúra ANSA s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu. V krajine tak podľahlo nákaze už 27 359 ľudí. Celkovo v nej zaznamenali 201 505 prípadov nákazy, a to vrátane mŕtvych, uzdravených a momentálne infikovaných.

18:58 Počet úmrtí na koronavírus stúpol v Británii za 24 hodín o 586 na celkovo 21 678, informovalo v utorok britské ministerstvo zdravotníctva. Obete zomreli v nemocnici po tom, čo mali pozitívne testy na ochorenie COVID-19. Správu priniesla tlačová agentúra AFP. Počet obetí je výrazne vyšší ako v pondelok, keď zaznamenali 360 úmrtí, čo bol najnižší počet obetí od marca.

18:38 Grécko začne od 4. mája postupne uvoľňovať opatrenia zavedené v boji s koronavírusom SARS-CoV-2. Oznámil v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, ktorého citovala agentúra AFP. Premiér zároveň uviedol, že implementácia nových nariadení bude monitorovaná na dennej báze. Pohyb vonku je v súčasnosti dovolený iba s oficiálnym povolením. Opatrenia mali pôvodne platiť do 27. apríla. Vláda ich minulý týždeň predĺžila do 4. mája.

18:12 Verejné priestory budú v Srbsku znovu otvorené na budúci týždeň a lety sa obnovia v polovici mája, informovali v utorok srbskí predstavitelia. Pred niekoľkými dňami už uvoľnili ďalšie opatrenia zavedené v boji proti novému koronavírusu, pripomenula tlačová agentúra AFP. „Od pondelka 4. mája sa znovu otvoria reštaurácie a kaviarne, ale pri rešpektovaní spoločenského odstupu a všetkých ostatných, už platných bezpečnostných opatrení,“ povedal novinárom Branislav Tiodorovič z vládneho tímu odborníkov.

17:35 Počet prípadov ochorenia COVID-19 stúpol vo Švédsku na 19 621, 81 ľudí zomrelo a celkový počet obetí je 2 274. V súčasnosti je 1388 pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Najvyšší počet prípadov je v hlavnom meste Štokholm. Informovala o tom v utorok agentúra TASS.

16:59 Počas koronakrízy by mohli na Slovensku vzniknúť epidemiologické ambulancie pre pacientov s ochorením Covid-19. Ich fungovanie má umožniť novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorú v utorok odobrila vláda. (tasr)

16:49 Výnimky z povinnej štátnej karantény by sa mohli týkať širšieho okruhu osôb a pohraničných oblastí, než len zdravotníckych pracovníkov a prihraničných krajov v Českej republike. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to vo forme chystaného návrhu predniesol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Martin Klus (SaS).

„Radi by sme, aby sa viaceré skupiny dostali do širšieho poľa výnimiek, vyzerá to tak, že by sa to mohlo vzťahovať aj na tých, ktorí pracujú v sociálnych službách, a nielen v Českej republike, ale aj v Rakúsku,“ uviedol Klus. Výnimka by sa vzťahovala na Slovákov pracujúcich v spolkových krajinách Dolné Rakúsko, Burgenland a Viedeň. Aj im by stačilo preukázať sa potvrdením od zamestnávateľa a negatívnym testom na Covid-19. (tasr)

16:11 Počet nových hospitalizácií v Belgicku spojených s ochorením Covid-19 sa stabilizuje a podľa všetkého krajina už prekonala aj vrchol krivky počtu úmrtí na nový koronavírus. Uviedol to v utorok nový hovorca federálneho krízového centra pre Covid-19 a epidemiológ Yves Van Laethem.

Epidemiológ pred novinármi priznal, že používanie lieku s názvom Tocilizumab je aj pre Belgicko „smer, ktorý bude zaujímavé sledovať“, najmä pri kategórii pacientov s ochorením na Covid-19 so zhoršenou zdravotnou situáciou. Tocilizumab je liek, ktorý je v Belgicku zaregistrovaný pre úplne iné indikácie, ako je liečba choroby Covid-19, avšak úrady zaujali skúsenosti Francúzska, kde vďaka tomuto lieku sa výrazne znížil podiel pacientov, ktorí by ináč skončili na jednotke intenzívnej starostlivosti alebo by zomreli.

16:07 Rusko bude pokračovať vo financovaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) aj napriek aktivitám ostatných krajín, citovala v utorok agentúra TASS ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Minister zahraničných veci reagoval na nedávne rozhodnutie prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa o pozastavení financovania WHO.

Podľa Trumpa si WHO „nesplnila svoje základné povinnosti a musí za to niesť zodpovednosť“. Vyhlásil, že WHO šírila o víruse „dezinformácie“. Obvinil ju pritom, že jej dôvera voči údajom poskytnutým čínskymi úradmi pravdepodobne prispela k až 20-násobnému nárastu globálneho počtu prípadov nákazy.

15:57 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na Ukrajine sa zvýšil za posledných 24 hodín o 401 na 9410. Informovala o tom v utorok agentúra UNIAN s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Podľa neho ochoreniu Covid-19 podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 19 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 239.

15:52 Detský fond Organizácie Spojených národov (UNICEF) v utorok upozornil, že južnej Ázii môže hroziť ďalšia zdravotná kríza, keďže miestne deti pre pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2 vynechávajú povinné očkovania. Napísala o tom agentúra AFP.

„Zatiaľ čo Covid-19 nespôsobuje deťom väčšinou vážne komplikácie, zdravie stoviek tisíc detí môže byť negatívne ovplyvnené prerušením pravidelnej imunizácie. Ide o veľmi vážnu hrozbu. Kľúčové bude rýchle podniknutie (potrebných) krokov,“ uviedla riaditeľka kancelárie UNICEF pre južnú Áziu Jean Goughová.

15:44 Všetci zamestnanci Centra sociálnych služieb (CSS) a Zariadenia sociálnych služieb (ZSS) pre občanov bez prístrešia v Poprade sú podľa výsledkov testov na koronavírus negatívni. Informovalo o tom mesto na svojej internetovej stránke. Radnica dodáva, že testovanie všetkých 146 zamestnancov sa realizovalo 21. apríla v záhrade CSS na Komenského ulici za prísnych hygienických podmienok. (tasr)

15:41 Americký prezident Donald Trump odmieta zodpovednosť za zvýšený počet ľudí, ktorí si po jeho minulotýždňových vyjadreniach do tela vpichli alebo prehltli dezinfekčný prostriedok v nádeji, že ide o účinný spôsob liečby koronavírusu. Uviedla to v utorok britská spravodajská televízia Sky News.

15:02 Prvé testovanie v domovoch sociálnych služieb (DSS) v Martine prinieslo negatívne výsledky. Informoval o tom po skončení parlamentného sociálneho výboru minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Upozornil však na to, že výsledky sú len na 50 %, ak by sa preukázala nákaza, budú všetci testovaní kvalitnými PCR testami. Testovanie odštartovalo v pondelok. (tasr)

14:49 Luxembursko predstavilo v utorok ambiciózny plán, ktorého cieľom je za jeden mesiac otestovať na prítomnosť koronavírusu celú populáciu krajiny a zabrániť tak druhej vlne šírenia nákazy. Informoval o tom francúzskojazyčný portál L'Essential.

Vláda v Luxembursku plánuje s testovaním obyvateľstva začať 19. mája. Denne je možné vykonať 20-tisíc testov na 17 odberných miestach, uviedol tamojší minister školstva a výskumu Claude Meisch.

14:39 V domovoch dôchodcov v Británii zomrelo na následky ochorenia Covid-19 za dva týždne (od 10. do 24. apríla) 4343 ľudí. Vyplýva to z utorňajších údajov Národného štatistického úradu (ONS), informuje spravodajská televízia Sky News.

14:23 Maďarsko poskytlo Moldavsku 100-tisíc rúšok a 5000 lekárskych ochranných odevov. Podľa agentúry MTI o tom v utorok informoval maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý so zásielkou pomoci pricestoval do Kišiňova, kde krátko rokoval s rezortným partnerom Olegom Tuleom.

13:39 Afganský prezident Ašraf Ghaní podpísal v pondelok dekrét o prepustení tisícov väzňov v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu vo väzniciach. V procese prepúšťania je v súčasnosti už 10-tisíc odsúdencov, uviedol v utorok britský denník The Guardian.

Z väzníc tak na základe špecifických podmienok prepustia ďalších 12 399 väzňov odsúdených za rôzne zločiny. Všetci prepustení väzni majú v rámci preventívnych opatrení nariadené zostať v karanténe najmenej 14 dní, informovala štátna správa väzníc.

13:22 Prominentná americká lekárka Lorna Breenová, ktorá sa vyznamenala v boji s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 v New Yorku, spáchala samovraždu. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie amerických úradov o tom informovala agentúra DPA. Množstvo prípadov nákazy, ktoré musela Breenova riešiť, bolo podľa slov jej otca Philipa Breena „zdrvujúce“.

So svojou dcérou hovoril naposledy predtým, ako odišla na svoju poslednú zmenu, ktorú však nevládala dokončiť. „Tesne predtým, ako išla späť, povedala, že pred nemocnicou stoja tri hodiny sanitky plné nakazených ľudí. Neboli podľa nej schopní ani len dostať ľudí von zo sanitiek,“ uviedol Breen.

13:13 Španielsko zaznamenalo v utorok ďalších 301 úmrtí na následky ochorenia Covid-19, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 23 822, informovala agentúra AFP. Počet úmrtí prestavuje pokles v porovnaní s pondelkovými údajmi, keď ochoreniu podľahlo 331 ľudí. Koordinátor ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón označil vývoj v súvislosti s dennými počtami úmrtí za „dobrý“, konštatovala AFP.

13:06 Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová odporúča zmeniť systém povinnej štátnej karantény. Obrátila sa preto na hlavného hygienika SR Jána Mikasa a požiadala ho o nápravu v prípade možného porušovania základných práv. (Viac sa dočítate tu)

12:18 Taliansky premiér Giuseppe Conte v pondelok, počas svojej prvej návštevy v Lombardsku – najviac zasiahnutom regióne v krajine – od začiatku koronavírusovej krízy, obhajoval len minimálne uvoľňovanie obmedzení. Tento prístup kritizovali opozičné strany i cirkevní predstavitelia, uviedla agentúra DPA. „Všetci dúfali, že sa rýchlo vrátime späť k normálu, avšak podmienky nevyhnutné na návrat k normálu ešte nenastali. To musíme povedať nahlas a dôrazne,“ poznamenal Conte v pondelok večer v Miláne.

12:10 Spojené kráľovstvo si v utorok minútou ticha pripomenie pamiatku zdravotníckych pracovníkov, ktorí v krajine zomreli na ochorenie COVID-19, informovala na svojej webovej stránke stanica BBC. Tento prejav úcty je naplánovaný na 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) a zúčastní sa na ňom aj premiér Boris Johnson. Viac ako 100 zdravotníkov a sociálnych pracovníkov zomrelo v Británii v súvislosti s koronavírusom.

11:58 Zvýšené riziko prenosu koronavírusu prostredníctvom bankoviek neexistuje, uviedla Európska centrálna banka. Výsledky testov, ktoré urobili laboratória spolupracujúce s ECB, ukázali, že na iných povrchoch, ako napríklad na plaste, prežije „v prvých hodinách 10– až 100-krát viac vírusov ako na našich bankovkách“, napísal člen Výkonnej rady ECB Fabio Panetta v článku, ktorý zverejnilo viacero európskych novín.

11:32 Reštaurácie v Rakúsku sa v súlade s už zverejnenými plánmi otvoria 15. mája, hotely budú nasledovať o dva týždne neskôr, 29. mája. Uviedla to v utorok ministerka cestovného ruchu Elisabeth Köstingerová. V gastronomických zariadeniach budú môcť pri jednom stole sedieť štyri dospelé osoby plus deti. Povinnosť držať od seba bezpečný odstup sa na zákazníkov nevzťahuje, personál reštaurácií však musí nosiť rúška na tvári.

11:14 Bratislavská vodárenská spoločnosť tento týždeň preventívne otestuje takmer 200 svojich kľúčových zamestnancov na ochorenie COVID-19. Týka sa to ľudí pracujúcich na divíziách výroby a distribúcie vody, čistenia odpadových vôd, dispečingu a v laboratóriách, ktoré odoberajú vzorky pitnej aj odpadovej vody. Testovať sa bude v Bratislave, Malackách a Trnave.

11:07 Český Ústavný súd zamietol v utorok sťažnosti proti vyhláseniu núdzového stavu, prijatiu krízového opatrenia a niekoľkým ďalším opatreniam ministerstva zdravotníctva, informoval spravodajský server Novinky.cz. Ústavný súd prijal celkovo 11 sťažností proti opatreniam vlády a ministerstva zdravotníctva. Jeden podnet podávateľ stiahol, a tak sa súd zaoberal desiatimi.

Ľudia sa sťažovali na obmedzenie pohybu na území ČR i na zákaz cestovať za hranice krajiny, na povinné nosenie rúšok, uzavretie škôl, obmedzenie maloobchodného predaja a prevádzky úradov i na zákaz mať počas pôrodu pri sebe sprievod.

11:02 Rusko v utorok v počte nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 predbehlo Irán a v celosvetovej bilancii najviac postihnutých krajín sa ocitlo na ôsmom mieste. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na federálny krízový štáb. Počet infikovaných v Rusku za uplynulých 24 hodín stúpol o ďalších 6 411 prípadov, takže v krajine je momentálne na ochorenie COVID-19 pozitívne testovaných 93 558 osôb.

10:47 Od stredy by sa mal stať novým karanténnym miestom pre repatriantov trnavský hotel Holiday Inn v historickom centre. Oznámil to primátor Trnavy Peter Bročka na sociálnej sieti s odvolaním sa na rozhodnutie Ministerstva vnútra SR. Ide už o druhé karanténne zariadenie, ktoré má vzniknúť v intraviláne Trnavy.

10:33 Za uplynulý deň pribudlo v Maďarsku 11 úmrtí na ochorenie COVID-19 a u 66 osôb potvrdili nákazu koronavírusom. Celkový počet obetí stúpol na 291 a počet infikovaných na 2 649, informoval v utorok ústredný krízový štáb na stránke koronavirus.gov.hu.

9:52 Rakúska vláda v utorok oznámila, že o polnoci z 30. apríla na 1. mája sa skončí platnosť obmedzení vychádzania, ktoré boli zavedené s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. V platnosti avšak zostáva nariadenie o dodržiavaní aspoň metrového odstupu od iných osôb, informoval podľa agentúry APA na tlačovej konferencii rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober. Na verejných priestranstvách sa od 1. mája bude môcť zhromažďovať maximálne desať ľudí, na pohreboch bude povolená účasť maximálne 30 osôb. Neplatí to pre demonštrácie, ktorých konanie upraví osobitná právna norma, doplnil minister vnútra Karl Nehammer. Tieto obmedzenia budú nateraz platiť do konca júna.

9:45 Na Slovensku pribudli tri nové prípady ochorenia COVID-19. Celkovo tak máme 1 384 pozitívne testovaných ľudí na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1 767 testov. Koronavírusu podľahli dvaja ľudia, celkový počet obetí stúpol na 20. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií. Viac v článku: Počet obetí koronavírusu na Slovensku stúpol na 20

9:41 Reštaurácie v čase koronakrízy zabezpečujú zadarmo donášku jedla personálu nemocníc v prvej línii. Do výzvy iniciatívy Jedlo zdravotníkom sa zapojili desiatky reštaurácií, ktoré im pravidelne vozia obedy a večere. Zatiaľ najmä personálu v najvyťaženejších nemocniciach a oddeleniach v Bratislave, no postupne sa do výzvy pridávajú aj Žilina, Pezinok či Malacky.

9:36 Výsledky testovania na ochorenie COVID-19 všetkých 98 zamestnancov v Domove dôchodcov v Spišskej Novej Vsi sú podľa predbežných informácií negatívne. Pre TASR to uviedol riaditeľ tunajšieho domova dôchodcov Štefan Šiška s tým, že výsledky testovania dostali zamestnanci na svoj súkromný mobilný telefón.

9:06 Medzinárodné sankcie zavedené voči Severnej Kórei nie sú prekážkou možnej spolupráce medzi Južnou Kóreou a KĽDR v boji proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2. „Toto je humanitárna záležitosť a preto sa na ňu nevzťahujú sankcie,“ povedal zdroj z prostredia prezidentského paláca v Soule, ktorý chcel zostať v anonymite. Píše o tom agentúra Jonhap.

8:58 Takzvané reprodukčné číslo koronavírusu (R0) udávajúce, koľko zdravých ľudí sa v priemere nakazí od jedného infikovaného človeka, sa v Nemecku opäť zvýšilo na hodnotu 1. Stalo sa tak po tom, ako sa od minulého týždňa začali postupne uvoľňovať niektoré obmedzenia v boji proti pandémii, upozornil podľa rakúskej verejnoprávnej televízie ORF v pondelok Inštitút Roberta Kocha.

8:46 Zamestnanci Zariadenia pre seniorov (ZpS) Harmónia v prešovskej mestskej časti Cemjata majú negatívne výsledky testov na COVID-19. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek. "Po oznámení negatívnych výsledkov testov v Zariadení pre seniorov Náruč na Veselej ulici v Prešove prišla dobrá správa aj na Cemjatu.

8:39 Po vyprázdnených uliciach japonskej metropoly Tokio začali vo zvýšenej miere pobehovať potkany, ktoré tam hľadajú potravu. Stalo sa tak po tom, ako boli pre obavy zo šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 zatvorené reštaurácie a obyvatelia za začali zdržiavať doma, uviedla v utorok agentúra Reuters.

8:05 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok ohlásil trojdňový zákaz vychádzania, ktorý sa týka 31 veľkých miest a provincií vrátane metropoly Ankara a najväčšieho mesta Istanbul. Rovnaké opatrenie platilo v krajine aj počas posledných troch víkendov, píše agentúra DPA. Podľa Erdogana bude zákaz vychádzania platiť od polnoci (23.00 h SELČ) z 30. apríla na 1. mája, ktorý je v krajine štátnym sviatkom, a potrvá do polnoci z 3. na 4. mája.

6:37 Pevninská Čína ohlásila šesť nových prípadov nákazy počas pondelka 27. apríla, čo je vzostup oproti predchádzajúcemu dňu, keď hlásila iba tri prípady. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním na čínske úrady. Celkový počet potvrdených prípadov v pevninskej Číne, ktorá nezahŕňa Hongkong a Macao, tak dosiahol 82 836.

6:30 V Spojených štátoch zaznamenali za uplynulých 24 hodín ďalších 1303 úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom. Vyplýva to z údajov, ktoré k utorňajšej 02.30 h SELČ zverejnila Univerzita Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore. Informovala o tom agentúra AFP. Koronavírusu SARS-CoV-2 v USA doteraz podľahlo 56 144 ľudí. Pozitívne testy na prítomnosť tohto vírusu malo 987 022 osôb, pričom najmenej 111 109 ľudí sa uzdravilo. Denný prírastok obetí dosiahol v piatok večer 1258 osôb, čo je najmenej za takmer tri týždne. V sobotu však už opäť stúpol na 2494 osôb a v nedeľu opäť klesol na 1330. V počte potvrdených infekcií a úmrtí sú Spojené štáty najviac zasiahnutou krajinou na svete.

6:15 Spojené štáty vedú vážne vyšetrovanie Číny a jej zodpovednosti za rozšírenie koronavírusu vo svete, potvrdil Donald Trump. Viac v článku USA vyšetrujú Čínu, chcú jej predložiť mastný účet za vírus.

6:02 Nie je vylúčené, že v lete bude možné odísť na dovolenku do Rakúska. Podľa vyhlásenia rakúskeho ministra zahraničných vecí Alexandra Schallenberga môžu byť pobyty cudzincov v Rakúsku a zahraničné dovolenky Rakúšanov možné, hoci vzájomná turistika bude viazaná na výsledky boja proti koronavírusu.

6:00 Štáty od Talianska po Nový Zéland postupne zmierňujú opatrenia zavedené pre koronavírus. Nákaza sa po celom svete potvrdila už u viac ako troch miliónov ľudí a choroby COVID-19, ktorú vírus vyvoláva, podľahlo viac ako 209 000 osôb. Uvádza to špecializovaný server worldometers.info. Z mnohých krajín prichádzajú údaje svedčiace o klesajúcom počte úmrtí.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus