Predsedom výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva sa stal Sloboda

Parlament pokračoval už štvrtý deň v rozprave k programovému vyhláseniu vlády (PVV). V utorok chýbali v pléne mnohí poslanci, ktorí boli ústne prihlásení do rozpravy a stratili tak poradie. Vystúpiť k PVV by tak malo ešte 21 poslancov, a to z radov koalície aj z opozície. Poslanci budú v rozprave pokračovať opäť v stredu od 9.00 h. Diskusiu k vládnemu programu začali zákonodarcovia 22. apríla.

28.04.2020 09:41 , aktualizované: 19:42
debata (36)

Programové vyhlásenie vlády predložil na schôdzu premiér Igor Matovič (OĽaNO) v jej úvode v pondelok uplynulý týždeň. Následne sa ním zaoberali parlamentné výbory, ktoré ho odporučili schváliť.

Vystúpilo viacero rečníkov, hneď v úvode požiadali o slovo predseda snemovne Boris Kollár a podpredsedovia Gábor Grendel (OĽaNO), Juraj Šeliga (Za ľudí), Milan Laurenčík (SaS) a Peter Pellegrini (Smer).

Slobodu zvolili za predsedu výboru na kontrolu činnosti VOS

Predsedom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VOS) sa stal Radovan Sloboda (SaS). Rozhodli o tom poslanci v utorkovom tajnom hlasovaní. Na pozíciu kandidoval opätovne aj šéf ĽSNS Marian Kotleba, vo voľbe nezískal dostatok hlasov.

Sloboda v tajnom hlasovaní získal zo 137 platných hlasov celkovo 75 hlasov, proti jeho zvoleniu bolo 50 zákonodarcov a 12 sa zdržali hlasovaní. Kotlebu podporilo len 58 zákonodarcov, 70 boli proti a deviati sa zdržali.

Podľa dohody o prerozdelení parlamentných výborov má funkcia šéfa výboru na kontrolu činnosti VOS patriť opozícii. Koaliční poslanci viackrát avizovali, že Kotlebu do funkcie voliť nebudú. Sloboda pred voľbou avizoval, že sa postu predsedu výboru vzdá a kandidatúrou ho chce len sfunkčniť.

Vaľovej chýbajú v PVV nástroje na boj proti hoaxom

Poslankyni NR SR Jane Vaľovej (Smer) chýba v programovom vyhlásení vlády zadefinovanie nástrojov, pomocou ktorých chce vláda bojovať proti hoaxom a dezinformáciám.

„Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala bojovať proti hoaxom. Nekonkretizuje však nástroje, ktorými to chce dosiahnuť. Vláda taktiež neuviedla, kto bude posudzovať, čo je a čo nie je hoax,“ priblížila Vaľová. V oblasti kultúry však vyzdvihla časť, ktorá má za cieľ podporiť kreatívny priemysel a ochranu kultúrneho dedičstva. „Ako žene mi tam taktiež chýbajú silnejšie opatrenia vlády na zrovnoprávnenie postavenia žien s mužmi, aj keď sa prostredníctvom PVV zaväzuje prispieť k tomuto zrovnoprávneniu,“ dodala Vaľová.

Poslanec a starosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký (Za ľudí) vyzdvihol snahu vlády zaviesť možnosť elektronického hlasovania vo voľbách. Predseda opozičnej strany ĽSNS Marian Kotleba to, naopak, považuje za veľký výkričník, keďže sa tým podľa jeho slov môže spochybniť konanie a výsledky volieb.

Poslancovi Jaroslavovi Baškovi (Smer) prekáža absencia previazanosti PVV s aktuálnou situáciou na Slovensku v súvislosti so šírením ochorenia Covid-19.

Hajšelová ocenila časť venovanú boju proti korupcii

Poslankyňa Petra Hajšelová (Sme rodina) ocenila časť PVV venovanú boju proti korupcii a očiste justície. Nezávislé súdnictvo je totiž podľa jej slov jedným z hlavných pilierov právneho štátu. „Korupcia je negatívny spoločenský jav s dopadom na štát, spoločnosť a občana. Boj proti nej preto musí byť našou prioritou na všetkých úrovniach spoločnosti,“ ozrejmila koaličná poslankyňa.

Je rada, že sa v PVV nachádza stanovenie časových rámcov, dokedy majú súdy o veciach rozhodnúť. „Súdy musia pracovať efektívnejšie, rýchlejšie a transparentnejšie, aby to v prvom rade pocítil občan. Tu platí, že neskoro poskytnutá spravodlivosť je odmietnutá spravodlivosť. Občan sa musí bez ohľadu na svoje majetkové pomery domôcť svojho práva na proces bez zbytočných súdnych prieťahov,“ dodala Hajšelová.

Opozičný poslanec Boris Susko (Smer) poznamenal, že stanovenie časových rámcov má význam skôr z manažérskeho hľadiska, ako pri určovaní lehôt na vyriešenie sporu. Podľa poslanca Jozefa Pročka (OĽaNO) je potrebné celé súdnictvo nielen zmeniť, ale „kompletne celé prekopať“.

Szőllős ocenil ambíciu programového vyhlásenia zaoberať sa zefektívnením verejnej správy

Opatrenia vlády na vyrovnávanie regionálnych rozdielov nebudú úspešné, ak do ich implementácie nebude zapojená efektívna verejná správa a územná samospráva. V pléne Národnej rady (NR) SR to povedal poslanec Ján Szőllős (OĽaNO). V diskusii k programovému vyhláseniu vlády poukázal aj na potrebu prehodnotiť volebný systém a členenie regiónov na samosprávy. Ocenil ambíciu vlády sa tým zaoberať. Ján Ferenčák (Smer) uvítal, že na tento účel vláda zvažuje vytvorenie samostatnej komisie, ktorá to má prehodnotiť. Zároveň zdôraznil, že reforma verejnej správy musí ísť ruka v ruke s reformou štátnej správy.

„Efektívna verejná správa a s ňou spojená územná samospráva je jedným z kľúčov spravovania štátu,“ zdôraznil Szőllős. Za potrebné považuje prehodnotiť kompetencie obcí aj územné členenie Slovenska. „Bez zmeny územného členenia môžeme na efektívnu verejnú správu zabudnúť,“ poznamenal s tým, že je potrebná úzka spolupráca so samosprávami a adekvátne nastavenie kompetencií.

V tejto súvislosti spomenul aj volebný systém. Jeden volebný obvod pri voľbách do NR SR označil za nezmyselný. „Posilňuje stranícky centralizmus,“ povedal s tým, že 26 okresov nemá svojich zástupcov v parlamente, a to aj okresy s väčším počtom obyvateľov.

Upozornil, že akýkoľvek zásah do územného členenia a volebného systému vyvoláva vášne, a preto je dôležité sa nad zmenou dôsledne zamyslieť. Szőllős skonštatoval, že nový systém verejnej správy by mal byť efektívny, ľuďom blízky, spravodlivý a funkčne prepojený, rovnako by mal brať do úvahy historické ukotvenie obcí a regiónov.

Ferenčák podotkol, že reforma verejnej sa nesmie robiť politicky, ale naprieč politickým spektrom. „Verejná správa nie je len samospráva, ale aj štátna správa. Kto sa púšťa do zmysluplnej reformy, musí začať aj reformou štátnej správy,“ poznamenal. Za otázne považuje prehodnotenie kompetencií samospráv. Podotkol, že vláda pri prehodnocovaní možno zistí, že je potrebných menej ministerstiev a menej úradníkov. Zdôraznil, že reforma musí byť rovnomerná na úrovni verejnej i štátnej správy.

Ľudskoprávny výbor odobril návrh na odvolanie Pőtheovej

Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny súhlasí s návrhom vlády odvolať Soňu Pőtheovú z funkcie predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) SR. Výbor o návrhu rokoval v utorok. O odvolaní má rozhodnúť parlament.

Odvolanie Pőtheovej odporučil vláde ľudskoprávny výbor po prerokovaní zistení verejnej ochrankyne práv v súvislosti s postupom úradu pri získavaní informácií od Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku v súvislosti so zverejnením nahrávky z kancelárie bývalého generálneho prokurátora.

„Úrad na ochranu osobných údajov SR novinárom hrozil pokutou desať miliónov eur, pokiaľ mu svoj zdroj nevyzradia. Udržiavanie svojich zdrojov v anonymite je pritom jedno zo základných práv novinárov a slobody tlače,“ píše sa v návrhu vlády na odvolanie Pőtheovej. Ombudsmanka skonštatovala, že konaním úradu došlo k zásadnému porušeniu práva na slobodu prejavu.

Vláda sa podľa materiálu domnieva, že predsedníčka úradu nepostupovala nezávisle a podliehala vonkajším vplyvom, pretože postup úradu voči novinárom mohol byť v prospech Mariana K., ktorý je obžalovaný v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a pre ktorého Pőtheová v minulosti pracovala.

ÚOOÚ ešte vlani vyzval viaceré inštitúcie a subjekty na súčinnosť v súvislosti s nahrávkou z kancelárie bývalého generálneho prokurátora. So žiadosťou sa obrátil na Generálnu prokuratúru SR, Ministerstvo vnútra SR, políciu, ale aj server investigace.cz, ktorý nahrávku zverejnil. ÚOOÚ to odôvodnil tým, že ide len o výzvu na súčinnosť a bežný postup. Nahrávku z kancelárie vtedajšieho šéfa slovenskej prokuratúry zverejnil server investigace.cz koncom októbra 2019.

Poslanci schválením vládneho programu vyslovia dôveru vláde. Kabinet premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) potrebuje získať aspoň 76 hlasov poslancov zo 150. Koalícia má v pléne 95 hlasov. Nateraz je známe vyjadrenie poslankyne Jany Cigánikovej (SaS), ktorá uviedla, že za vládny program hlasovať nebude. Prekáža jej, že do programového vyhlásenia sa dostal prísľub zaviesť unitárny systém zdravotného poistenia. Fakticky to znamená, že by fungovala jedna zdravotná poisťovňa. PVV nepodporia ani opozičné strany Smer a ĽSNS. Zatiaľ nie je zrejmé, kedy by mohla snemovňa o programe vlády hlasovať.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #programové vyhlásenie vlády #nová vláda #vláda Igora Matoviča