Počet obetí koronavírusu na Slovensku stúpol na 20

Počet nových prípadov koronavírusu na Slovensku sa po pondelku zvýšil o 3, celkovo evidujeme 1384 osôb s ochorením Covid-19. Dvaja pacienti s koronavírusom zomreli, počet obetí tak stúpol na 20. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

28.04.2020 09:48 , aktualizované: 15:50
debata (318)

VIDEO: Dovolenkujme na Slovensku, buďme hrdí na rúška, hovorí profesor Krčméry.

V pondelok bolo vykonaných 1767 testov, celkovo tak štátne i súkromné laboratória doteraz urobili 75 866 testov na zistenie prítomnosti infekčného ochorenia Covid-19.

Počet hospitalizovaných osôb s koronavírusom je 57, z toho šesť osôb na jednotke intenzívnej starostlivosti, žiadny pacient nepotrebuje umelú pľúcnu ventiláciu. Uzdravilo sa ďalších 20 osôb, celkový počet doteraz vyliečených tak stúpol na 423.

Dobré čísla v štatistike nízkeho šírenia koronavírusu sú výsledkom všetkých, ktorí zodpovedne pristupujú k epidemiologickým opatreniam a výzvam na disciplínu. Po rokovaní rady epidemiológov to zhodne deklarovali odborníci spolu s predsedom vlády SR Igorom Matovičom (OĽaNO).

Video: Brífing premiéra Matoviča po stretnutí s epidemiológmi.

„Pozitívny vývoj, ktorý môžeme v súčasnosti vidieť, je výsledkom nariadených obmedzení, vlastnej zodpovednosti, ale i ekonomických strát, ktoré sme utrpeli,“ uviedol Matovič. „Nepokazme si to, zostaňme naďalej zodpovední, odmenou za to bude možnosť postupne pokračovať v uvoľňovaní opatrení,“ vyzval.

Súčasný minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) poukázal na to, že systém nariadení, previazaný s ich dôsledným dodržiavaním vytvorili zo Slovenska príklad pre ostatné krajiny.

Odborníci preto apelovali na zachovanie súčasného trendu a zodpovednosti. Exministerka zdravotníctva Andrea Kalavská zdôraznila, že stále platí systém „niečo za niečo“. „Stále platia tie isté pravidlá, ak ich budeme dodržiavať, benefitom bude postupne väčšia voľnosť, ak však zodpovední nebudeme, môžeme tvrdo dopadnúť,“ zdôraznila.

Odborník na tropickú medicínu a predseda Permanentného krízového štábu Vladimír Krčméry poukázal na to, že stále existujú rizikové faktory.

„Jedným je to, že upadneme do sebauspokojenia a opustíme doterajšiu disciplínu a zodpovednosť pri nosení rúšok a sociálneho odstupu. Druhým je režim na hraniciach,“ uviedol Krčméry a poukázal na to, že prípadná druhá vlna epidémie je takmer vždy „importovaná“.

„Samozrejme, režim na hraniciach nesmie sankcionovať tých, ktorí nie sú rizikom,“ dodal. Avizoval tým i tému opatrení, ktoré sa týkajú pendlerov, o ktorých bude hovoriť ústredný krízový štáb po rokovaní vlády. V súvislosti s nebezpečenstvom druhej vlny importovaných prípadov odborníci zdôraznili aj riziko letných dovoleniek v zahraničí, odporúčali preto plánovať si dovolenku na Slovensku.

Štátna karanténa a možné porušovanie základných práv

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová odporúča zmeniť systém povinnej štátnej karantény. Obrátila sa preto na hlavného hygienika SR Jána Mikasa a požiadala ho o nápravu v prípade možného porušovania základných práv.

Vykonávanie obmedzení sprevádzané zásahom do ľudskej dôstojnosti či dokonca ponižujúcim zaobchádzaním, podľa nej nie je primerané a takýto zásah nie je v demokratickej spoločnosti akceptovateľný ani v zložitej situácii, v akej sa Slovensko v súčasnosti nachádza. List spolu s odporúčaniami poslala na vedomie aj vláde SR, ústrednému a permanentnému krízovému štábu. Informovala o tom Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

„V posledných týždňoch sa na mňa obracajú občania, ktorí opisujú svoju negatívnu skúsenosť s procesom umiestnenia do štátnej karantény. Mnohí sa dokonca odmietajú vrátiť, lebo sa boja možnej nákazy počas štátom organizovaného prevozu a počas umiestnenia v zariadení, ktoré na výkon štátnej karantény slúži,“ uviedla Patakyová v liste hlavnému hygienikovi.

Zistila, že pri prepravovaní sú ľudia zastavovaní na štátnych hraniciach, kde často trávia dlhý čas čakajúc na prevoz do niektorého z určených štátnych zariadení. V niektorých prípadoch na týchto stanovištiach nebola zabezpečená pitná voda či podmienky na vykonanie základných hygienických úkonov.

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová počas... Foto: SITA (Brano Bibel)
Mária Patakyová Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová počas tlačovej konferencie po zasadnutí Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny pred budovou Národnej rady Slovenskej republiky. Bratislava, 28. apríl 2020.

Podľa zistení verejnej ochrankyne práv dochádza v rámci presunu do zariadení ku koncentrácii osôb, ktoré predtým spolu neprišli do kontaktu, čím vzniká riziko prenosu a šírenia nákazy. V podnetoch sa stretla aj s námietkou, že osoby s pôvodne negatívnym výsledkom testovania, ktoré boli umiestnené v spoločných bunkách s pozitívne testovanými osobami, boli nakazení ochorením Covid-19, čo sa ukázalo po opakovanom testovaní.

Ombudsmanka preto navrhla opatrenia na zlepšenie situácie v štátnej karanténe. Navrhla, aby povinnosť vykonať karanténu v štátnom zariadení nebola uložená všeobecne, ale iba osobám, u ktorých existuje podozrenie z nákazy a nedokážu si zabezpečiť domácu karanténu.

Ďalej odporúča identifikáciu vysoko a nízkorizikových krajín, vytvoriť postupy na včasnú identifikáciu rizikových prípadov či v prípadoch, ak cestovateľská anamnéza, vyplnený dotazník a výsledok rýchlo-testu neodôvodňujú umiestnenie osoby v štátnej karanténe, uložiť takýmto osobám výkon 14-dňovej karantény v domácich podmienkach. Platila by však dôsledná kontrola.

Patakyová tiež navrhuje aj dobrovoľnú možnosť absolvovať povinnú karanténu v štátnom zariadení. Odporučila takisto podrobne informovať osoby, u ktorých sa má testovanie vykonať, o možných obmedzeniach súvisiacich s vykonaním odberu biologického materiálu, aby nedochádzalo k skresleniu výsledku testov.

© Autorské práva vyhradené

318 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #koronavírus