Schválili ďalšie výnimky zo štátnej karantény, pendleri sa nemusia preukazovať testom

Pendleri sa nebudú musieť pri vstupe na Slovensko preukazovať negatívnym testom na ochorenie Covid-19. Po rokovaní Ústredného krízového štábu o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

28.04.2020 18:12 , aktualizované: 18:59
debata (40)

„Pozerali sme na vývoj epidemiologickej situácie u nás aj v okolitých štátoch. Z toho dôvodu, že je relatívne priaznivá, rozhodli sme sa, že zrušíme povinnosť pre pendlerov pri každom vstupe na Slovensko preukázať sa negatívnym testom,“ konštatoval. Opatrenie, ktoré malo platiť od 1. mája, teda do platnosti nevošlo.

VIDEO: Igor Matovič a Ján Mikas po zasadnutí krízového štábu.

Čo sa týka pendlerov, povolí sa aj vstup detí a neplnoletých osôb, ktorí sú ich rodinní príslušníci. Ako Mikas dodal, povinnosť izolácie sa nebude vzťahovať na osoby, ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a pracujú ako zdravotníci alebo opatrovatelia v Juhomoravskom, Zlínskom, Moravsko-sliezskom, Olomouckom kraji Českej republiky alebo v spolkových krajinách Viedeň, Dolné Rakúsko alebo Burgenlandsko a sú držiteľmi potvrdenia od zamestnávateľa o takomto výkone práce.

„Táto osoba je povinná pri vstupe na Slovensko odovzdať výsledok negatívneho testu na ochorenie Covid-19 nie starším ako 96 hodín. Týchto 96 hodín sme menili aj v ostatných bodoch, pôvodne tam bolo 48 hodín, aby mali ľudia čas si tento test zaobstarať,“ konštatoval. Upraviť sa majú podľa neho aj opatrenia týkajúce sa prijímacích a záverečných skúšok študentov.

„V prípade pendlerov sme veľmi radi, že epidemiologická situácia v Rakúsku, Česku alebo Maďarsku sa za posledný týždeň výrazne zlepšila,“ uviedol predseda vlády SR Igor Matovič. Rozdiel medzi epidemiologickými situáciami v týchto okolitých krajinách a Slovenskom podľa neho nie je natoľko výrazný, aby ľudia, ktorí bývajú v blízkom pohraničí, nejakým spôsobom zvýšili počet pozitívne testovaných.

Na sociálnej sieti o tom ešte z prebiehajúceho rokovania ústredného krízového štábu informoval štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Klus (SaS).

Klus pred rokovaním avizoval, že rezort prichádza aj s návrhom, aby výnimka z povinnej karantény platila tiež pre osoby, ktoré s pendlermi žijú v spoločnej domácnosti. Klus uvádza, že sa o tejto i ďalších výnimkách bude rozhodovať v stredu (29. 4.). „Je tiež prísľub, že o týždeň v závislosti od vývoja situácie budeme diskutovať o ďalšom rozširovaní,“ dodal štátny tajomník MZVaEZ SR.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #koronavírus #pendleri