Infikovaných koronavírusom zatiaľ neeviduje 34 krajín sveta

Spojené štáty sú najviac postihnutou krajinou sveta koronavírusom. Vojna vo Vietname trvala 10 rokov, počtom obetí ju vírus dobehol za dva mesiace. Pandémia spôsobená koronavírusom SARS-CoV-2 si celosvetovo vyžiadala viac než 219-tisíc životov, nakazili sa vyše tri milióny ľudí, vyplýva zo stredajšej bilancie Univerzity Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore. Dianie sme sledovali online.

29.04.2020 05:30 , aktualizované: 23:42
debata (100)

23:40 Kanada má viac ako 50-tisíc potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, oznámili dnes miestni zdravotníci. Lekári varujú pred novou epidemickou vlnou, ktorá môže krajinu zasiahnuť vzhľadom k nedostatočnej imunite miestnej populácie. Podľa štatistiky americkej univerzity Johnsa Hopkinsa je v Kanade cez 51-tisíc chorých a s diagnózou Covid-19 zomrelo takmer 3 000 ľudí.

23:24 Jemen oznámil päť prípadov nákazy koronavírusom v meste Aden na juhu krajiny, informovala agentúra DPA. Organizácia Spojených národov (OSN) v utorok oznámila, že v Jemene, kde prebieha občianska vojna, je vysoká pravdepodobnosť výskytu nákazy. Táto krajina doteraz zaznamenala len jeden potvrdený prípad nákazy ešte 10. apríla v provincii Hadramaut. Pacient sa už z ochorenia COVID-19 zotavil.

23:11 Cyprus zverejnil plán postupného uvoľňovania prísnych opatrení. Informovala o tom agentúra AFP. Prezident Nikos Anastasiadis oznámil, že časť opatrení vláda uvoľní v prvej fáze už 4. mája. Tie zahŕňajú najmä povolenie výstavby a otvorenie niektorých menších a stredne veľkých obchodov.

V krajine platia prísne obmedzenia pohybu. Obyvatelia môžu svoje domovy opustiť iba raz do dňa – na nákup základných potrieb alebo na športovanie. Príslušným úradom však predtým musia zaslať na schválenie SMS a uviesť číslo svojho preukazu totožnosti aj poštové smerovacie číslo bydliska. V noci platí úplný zákaz vychádzania.

22:39 Fínsko v máji postupne otvorí školy a centrá dennej starostlivosti, ktoré sú pre stav pandémie koronavírusu zatvorené od 18. marca. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie fínskej premiérky Sanny Marinovej. Deti sa budú do škôl vracať postupne od 14. mája, teda zhruba dva týždne predtým, ako im začiatkom júna začnú letné prázdniny. Žiaci vyšších stredných a odborných škôl budú pokračovať v štúdiu na diaľku.

22:03 Pacienti, ktorých hospitalizovali s ochorením COVID-19 v pokročilom štádiu a s dýchacími ťažkosťami, sa po užívaní antivírusového lieku remdesivir vyliečili rýchlejšie než takíto pacienti užívajúci placebo. Ukazujú to predbežné údaje z rozsiahleho pokusu pod vedením Spojených štátov. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

21:22 V Budapešti a v jej okolí zostávajú v platnosti obmedzenia pohybu osôb, avšak v ďalších regiónoch krajiny budú od 3. mája platiť miernejšie epidemiologické opatrenia, vyhlásil v stredu na Facebooku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa spravodajského servera Index.hu premiér po rokovaní kabinetu spresnil, že medzi tieto miernejšie opatrenia patrí neobmedzený čas otvorenia obchodov, znovuotvorenie reštauračných zariadení a kaviarní, ktoré majú terasy či záhrady, ale otvoriť budú môcť už aj kúpaliská.

20:56 Grécke úrady oznámili, že nosenie ochranných rúšok bude od pondelka 4. mája povinné vo verejnej doprave a v obchodoch, inak budú musieť ľudia zaplatiť pokutu 150 eur. Krajina pritom v pondelok začne uvoľňovať prísne karanténne obmedzenia zavedené proti šíreniu koronavírusu, pripomenula tlačová agentúra AP. Zakrývanie tváre bude však dobrovoľné v školách, pričom študenti stredných škôl sa do tried vrátia 11. mája za dodržiavania prísnych podmienok.

20:35 Francúzsko v stredu hlásilo 427 nových úmrtí v dôsledku koronavírusu, celkový počet mŕtvych je tak v krajine 24 087. Ide o vyšší prírastok ako v predchádzajúci deň, pričom v krajine naďalej klesá počet hospitalizovaných osôb a pacientov ležiacich na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS). Informovala o tom agentúra Reuters.

20:15 V Rakúsku je momentálne už len 2 043 osôb infikovaných koronavírusom. Niečo vyše 500 z nich sa nachádza v nemocniciach, informuje v stredu portál rakúskej verejnoprávnej vysielacej stanice ORF. Celkovo v Rakúsku registrujú 15 345 ľudí s koronavírusom, doteraz mu podľahlo 554 osôb. Medzi obete pandémie počítajú rakúske úrady len tých ľudí, u ktorých bolo lekársky preukázané, že dôvodom ich úmrtia bolo ochorenie COVID-19.

19:47 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvolala na štvrtok zasadnutie svojho krízového výboru, aby zhodnotila súčasný stav pandémie koronavírusu – tri mesiace po tom, ako táto agentúra OSN vyhlásila stav globálnej zdravotnej núdze. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

19:26 Británia eviduje viac ako 26-tisíc mŕtvych s koronavírusom SARS-CoV-2, čo je druhý najvyšší počet v Európe. Do štatistík začali tamojšie úrady v stredu zahŕňať aj obete, ktoré nákaze COvid-19 podľahli v domovoch opatrovateľskej služby. Informovala o tom agentúra AFP. V stredu v Británii evidovali 26 097 obetí koronavírusu, čo je o 4 419 mŕtvych viac ako v utorok.

19:08 V Českej republike zaznamenali v stredu 59 nových prípadov ochorenia COVID-19. Nákaze nikto nepodľahol, informovala spravodajská televízia ČT24. Z ochorenia sa v ČR vyliečilo už vyše 3 000 ľudí, v stredu ich pribudlo 137. V ČR vykonali dosiaľ 234.985 testov na koronavírus a zaznamenali 7563 prípadov nákazy. Uzdravilo sa 3096 ľudí a 227 nákaze podľahlo.

18:34 Švajčiarska vláda predĺžila v stredu zákaz zhromaždení s účasťou nad 1 000 ľudí do konca augusta, píše agentúra Reuters. V súčasnosti sú v krajine zakázané všetky podujatia s účasťou nad päť osôb. Švajčiarsko začalo od pondelka postupne uvoľňovať niektoré ďalšie opatrenia. Otvorené sú kaderníctva, masážne salóny aj kozmetické štúdiá. Krajina dosiaľ potvrdila 29 407 prípadov nákazy koronavírusom a 1 699 úmrtí.

17:57 Na svete je stále 34 štátov a teritórií, kde dosiaľ nehlásili žiadny prípad nákazy koronavírusom. Patria medzi ne Komorské ostrovy, africké kráľovstvo Lesotho, Tadžikistan, Turkménsko, ako aj malé ostrovné štáty v Tichom oceáne, ako sú Nauru, Kiribati či Šalamúnove ostrovy. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Aspoň jeden prípad nákazy k 20. aprílu zaznamenali v 213 štátoch a teritóriách z dovedna 247 uznaných OSN. Až v 186 krajinách sveta sa zároveň objavil lokálny prenos vírusu v rámci komunity. Smrteľné obete hlásilo najmenej 162 z nich. To, že štát nepotvrdil žiadnych infikovaných, nemusí nutne znamenať, že sa tam koronavírus neobjavil.

16:32 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 456 na 9866. Informovala o tom v stredu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinského ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova. Podľa neho ochoreniu Covid-19 podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 11 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 250.

15:59 Počet obetí nákazy Covid-19 presiahol v Európe 130-tisíc. Informovala o tom v stredu agentúra AFP, ktorá svoj výpočet založila na oficiálnych údajoch od jednotlivých štátov a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Taliansko zaznamenalo najviac obetí zo všetkých európskych krajín. Nákaze tam do utorka podľahlo už 27 359 ľudí. Španielsko oznámilo 24.275 úmrtí, Francúzsko 23 660 a Británia 21 678. Európa je s celkovým počtom 130 002 úmrtí a 1 433 753 prípadmi nákazy najviac postihnutým kontinentom v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

14:39 EÚ poskytne vyše 3,3 miliardy eur na pomoc krajinám západného Balkánu v boji proti pandémii koronavírusu. Informovala o tom v stredu Európska komisia. Finančná pomoc bola zmobilizovaná v spolupráci s Európskou investičnou bankou (EIB). Z vyčleneného balíka sa majú financovať naliehavé zdravotné a humanitárne potreby vyvolané pandémiou, ako aj sociálna hospodárska obnova krajín západobalkánskeho regiónu.

12:57 Belgicku sa naďalej darí udržiavať klesajúci trend úmrtí a hospitalizácií súvisiacich s chorobou COVID-19. Uviedla to v stredu agentúra Belga. Za uplynulých 24 hodín bolo v nemocniciach prijatých 174 pacientov a 340 prepustili. V súčasnosti je hospitalizovaných 4050 pacientov, z toho 797 na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Česi v Bruseli si myslia, že je čas pomôcť ich hostiteľskej krajine. Navrhli sme šiť rúška pre Ixelles, pretože tu máme naše dve veľvyslanectvá, pre Belgicko a Európsku úniu, a nachádza sa tu aj České kultúrne centrum,“ uviedla Pánek Jurková

12:50 Bratislavská Karlova Ves testovala zamestnancov miestneho úradu, všetky výsledky sú negatívne. V dnešnej tlačovej správe o tom informoval hovorca mestskej časti Branislav Heldes. „Ani jeden z 50 testovaných zamestnancov miestneho úradu mestskej časti Bratislava – Karlova Ves nebol pozitívne diagnostikovaný na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 v organizme. Mestská časť sa rozhodla otestovať vytypovaných zamestnancov preventívne,“ vysvetlil hovorca.

12:35 Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 325 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus, čím sa ich celkový počet zvýšil na 24 275. S odvolaním sa na aktualizované údaje španielskeho ministerstva zdravotníctva o tom v stredu informovala agentúra AFP. Denný prírastok je o čosi vyšší ako v utorok, keď pribudlo len 301 nových úmrtí. Napriek tomu je ale streda v poradí už šiestym dňom, v ktorom zo Španielska hlásili menej ako 400 obetí ochorenia COVID-19, všíma si AFP.

12:27 Poľsko s platnosťou od 4. mája zmierni karanténne opatrenia, ktoré boli zavedené v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 a opätovne povolí otvorenie hotelov a nákupných centier. Vláda taktiež zvažuje, že od 6. mája otvorí aj materské školy. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie poľského premiéra Mateusza Morawieckého o tom informovala agentúra Reuters.

12:16 Mesto Trenčín dočasne zrušilo výber dane za užívanie verejného priestranstva od majiteľov letných terás. Úpravou všeobecne záväzného nariadenia o miestnych daniach o tom na dnešnom rokovaní mestského zastupiteľstva rozhodol poslanecký zbor. Podľa vedúcej ekonomického útvaru Mestského úradu v Trenčíne Márie Capovej chce mesto týmto spôsobom zmierniť negatívne ekonomické následky koronakrízy. Dopady tejto zmeny na mestský rozpočet vyčíslili na 30-tisíc eur.

12:09 Turisti budú v Grécku vítaní už počas tohto leta, budú však musieť rešpektovať pravidlá zachovávania spoločenského odstupu zavedené počas pandémie koronavírusu. Povedal to v stredu grécky minister turizmu Harry Theocharis. „Chceme, aby ľudia prišli do Grécka,“ povedal pre britskú rozhlasovú stanicu BBC. „Samozrejme, že prijmeme preventívne opatrenia týkajúce sa požiadaviek pred cestovaním, ale aj samotného spôsobu, akým cestujeme, spôsobu, akým (v krajine) sa v krajine zdržiavame. Budú sa uplatňovať pravidlá spoločenského odstupu,“ uviedol ďalej Theocharis.

11:41 Počet osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Rusku za uplynulých 24 hodín o 5 841. Celkovo sa tam týmto potenciálne smrtiacim patogénom dokázateľne infikovalo 99 399 osôb. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie ruského krízového centra o tom informovala agentúra TASS.

11:14 Nemecká vláda predĺžila v stredu platnosť varovania pred vycestovaním do zahraničia z dôvodu pandémie koronavírusu až do polovice júna. Informoval o tom časopis Spiegel s odvolaním sa na príslušný návrh ministerstva zahraničných vecí, ktorý jednotlivé ministerstvá schválili krátko pred zasadnutím vládneho kabinetu. V návrhu sa uvádza, že zavedené cestovné varovania platia „až do odvolania, najmenej však do 14. júna“. Pred týmto termínom má dôjsť k opätovnému prehodnoteniu situácie, a to v úzkej spolupráci so susednými európskymi krajinami.

11:08 Brífing pri príležitosti spustenia špecializovanej Covid-19 – Krízovej linky pomoci.

Viac si prečítate: Z viac ako 5-tisíc testov pribudlo 7 nových prípadov Covid-19

10:37 Mnohé krajiny nevenovali v počiatočnej fáze pandémie koronavírusu dostatočnú pozornosť radám medzinárodných organizácii. V správe, ktorú v stredu zverejnil Nemecký inštitút obranných a strategických štúdií, to tvrdí zdravotnícky expert Christian Haggenmiller. „Táto kríza ukázala, že v závislosti od politickej kultúry, viaceré krajiny čiastočne ignorovali alebo dokonca popierali prvotné varovné signály,“ povedal Haggenmiller a za ukážkový príklad v tomto smere označil Spojené štáty.

10:01 Španielska vláda predstavila v utorok štvorfázový plán uvoľňovania opatrení v oblasti obmedzenia pohybu osôb, ktoré boli zavedené z dôvodu pandémie koronavírusu. K takzvanému „novému normálu“ sa krajina podľa premiéra Pedra Sáncheza chce vrátiť do konca júna. Informovala o tom spravodajská stanica BBC. Sánchez povedal, že každá fáza bude trvať približne dva týždne a celý proces uvoľňovania opatrení potrvá najmenej šesť týždňov. Predpokladá, že celý proces bude trvať najviac osem týždňov.

9:37 Na Slovensku pribudlo sedem nových prípadov ochorenia COVID-19. Celkovo tak máme 1 391 pozitívne testovaných ľudí na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 5 472 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií. Viac sa dočítate: Z viac ako 5 tisíc testov pribudlo 7 nových prípadov Covid-19

9:28 Veľká časť nemeckých firiem vníma krízu vyvolanú pandémiou koronavírusu ako existenčné hrozbu. Informuje o tom v stredu ekonomický inštitút Ifo na základe aprílového prieskumu. Vyše 29 percent oslovených firiem predpokladá, že ak zostanú obmedzenia ekonomiky zachované, prežijú najviac tri mesiace. Takmer 53 percent sa domnieva, že za súčasných podmienok nevydržia dlhšie ako šesť mesiacov. „Sú to varovné čísla, ktoré signalizujú prichádzajúcu vlnu bankrotov,“ uviedol Klaus Wohlrabe, hlavný výskumník inštitútu ifo.

8:59 Hlavné mesto Litvy Vilnius plánuje majiteľom barov, kaviarní a reštaurácií zadarmo poskytnúť vonkajšie verejné priestory na umiestnenie stolov v dvojmetrovej vzdialenosti predpísanej v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu. Informoval o tom denník The Guardian. Pre terasy kaviarní a reštaurácií bude k dispozícii 18 verejných priestranstiev vo Vilniuse vrátane Katedrálneho námestia, uviedla mestská radnica. Ďalšie lokality by mali pribudnúť s blížiacim sa letom. Majitelia podnikov tento krok predstaviteľov mesta privítali – o ponuku už prejavilo záujem viac než 160 z nich.

8:49 Prešovský samosprávny kraj prijal vo svojich internátoch ďalších navrátilcov zo zahraničia. Do štátom nariadenej karantény putovalo v uplynulých dňoch v rámci štyroch školských zariadení v kraji takmer 250 repatriantov. Ako pre agentúru SITA konkretizovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová, krajská samospráva eviduje v Poprade 124 ubytovaných, v Bardejove 43, vo Svidníku 40 a vo Vranove nad Topľou 39 repatriantov, ktorí sa vrátili na Slovensko prevažne z Anglicka, Rakúska, Nemecka i Ukrajiny. Kapacity vyčlenené PSK na ubytovanie repatriantov sú tak opäť takmer plné.

8:35 Výročné Všečínske zhromaždenie ľudových zástupcov by malo zasadnúť v máji po tom, ako bol pôvodný termín jeho zasadnutia po prvý raz za celé desaťročia presunutý pre pandémiu koronavírusu. V stredu o tom informovala agentúra AFP. Čínska vláda oznámila presunutie zasadnutia jednokomorového parlamentu – prvé od čias kultúrnej revolúcie zo 60. rokov – ešte vo februári, keď krajina čelila epidémii koronavírusu, z ktorej sa neskôr stala globálna pandémia. Zasadnutie parlamentu, plánované na 22. mája, je preto podľa AFP prejavom sebavedomia zo strany Pekingu, že má nákazu v krajine už pod kontrolou.

8:15 So sumou 59 000 eur počítal v tomto roku rozpočet mesta Trnava za prenájom pozemkov pre letné i celoročné exteriérové sedenia kaviarní a reštaurácií. Plnenie tejto kapitoly sa však zníži na minimum. Mestskí poslanci na utorkovej schôdzi zastupiteľstva schválili návrh znížiť ho na jedno euro za celé obdobie nájmu v tomto roku. Urobili tým ústretový krok k prevádzkam, ktoré museli byť z dôvodu rozhodnutia vlády SR povinne zatvorené. Nájomné jedno euro bude za obdobie nájmu od 1. marca do ukončenia doby nájmu v roku 2020. V rozpoč­tovanej sume boli zarátané aj nedoplatky za predchádzajúce roky, pokuty a sankcie.

7:09 Nemecko v utorok zaznamenalo 1304 nových prípadov nákazy koronavírusu, čo je o 160 viac ako za pondelok. S odkazom na informácie Inštitútu Roberta Kocha (RKI) o tom informovala agentúra Reuters. Rast oproti predchádzajúcemu dňu RKI zaznamenal aj v bilancii mŕtvych, v utorok komplikáciám súvisiacim s chorobou covid-19 podľahlo 202 ľudí, o deň skôr ich bolo 163. V Nemecku, ktoré má 83 miliónov obyvateľov, sa doteraz nakazilo 157 641 ľudí, z ktorých 6115 zomrelo.

6:26 Brazília, najviac zasiahnutá juhoamerická krajina v súvislosti s koronavírusovou pandémiou, zaznamenala už vyše 5000 úmrtí na ochorenie COVID-19. Informovala o tom v noci na stredu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Počas uplynulých 24 hodín nemocnice zaevidovali rekordných 474 úmrtí, pričom počet infikovaných sa zvýšil na 71 886, uviedlo ministerstvo.

5:50 Čína v utorok zaznamenala 22 nových prípadov nákazy, o deň skôr ich bolo šesť. Doteraz bola v pevninskej Číne, ktorá nezahŕňa Hongkong a Macao, potvrdená choroba covid-19 u 82 858 ľudí. Žiadne nové úmrtia rovnako ako za pondelok nebolo hlásené, a tak oficiálne bilancia počtu obetí súvisiacich s nákazou v najľudnatejšej krajine sveta zostala na 4633. S výnimkou jedného boli všetky utorkové prípady infekcie zaznamenané u ľudí, ktorí do Číny pricestovali zo zahraničia

5:30 Zdravotné komplikácie súvisiace s koronavírusom si podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa vyžiadali v Spojených štátoch viac mŕtvych ako počet amerických obetí vojny vo Vietname, kde v 60. a 70. rokoch minulého storočia padlo 58 318 Američanov. USA sú najhoršie postihnutou krajinou sveta, doteraz sa tu nakazilo vyše milióna ľudí, z ktorých 58 365 zomrelo. Zapojenie USA do bojov vo Vietname trvalo v 60. a 70. rokoch minulého storočia zhruba desať rokov. Prvú obeť súčasnej infekcie USA oznámili koncom februára. Po dvoch mesiacoch bilancia mŕtvych, u ktorých bola diagnostikovaná choroba covid-19 spôsobená koronavírusom, prekonala počet amerických obetí konfliktu vo Vietname.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

100 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus