Z viac ako 5-tisíc testov pribudlo 7 nových prípadov Covid-19

Na Slovensku pribudlo za utorok sedem nových prípadov koronavírusu, celkový počet pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19 tak stúpol na 1391. Laboratóriá vykonali 5472 testov, ide tak o rekordný počet odobratých vzoriek za jeden deň. Celkovo bolo na Slovensku uskutočnených 81 338 testov. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

29.04.2020 09:41 , aktualizované: 16:50
debata (250)

V utorok zomreli ďalší dvaja pacienti, celkovo tak Slovensko eviduje 22 úmrtí osôb s koronavírusom. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 61 pacientov, celkový počet uzdravených tak je 484.

Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19 je na Slovensku 53, z toho 8 sú na jednotke intenzívnej starostlivosti, žiadna osoba nie je napojená na umelú pľúcnu ventiláciu.

Kĺzavý medián dosiahol dnes hodnotu 6, v prípade, že do 6. mája nedosiahne úroveň 100, začne sa ďalšia fáza postupného otvárania ekonomiky. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) však v tejto súvislosti navrhol, aby sa pristúpilo k rýchlejšiemu uvoľňovaniu opatrení pre naštartovanie ekonomiky.

Psychologická pomoc v čase koronakrízy

Občianske združenie IPčko spúšťa špecializovanú krízovú linku pomoci pre všetkých ľudí, ktorí potrebujú okamžitú psychologickú pomoc v situácii, do ktorej sa dostávajú vplyvom koronavírusu.

Naživo: Brífing pri príležitosti spustenia špecializovanej Covid-19 – Krízovej linky pomoci.

„Vysoký nárast kontaktov na našej linke dôvery IPčko.sk už prekročil jej kapacity, preto sme sa rozhodli rozšíriť tím našich psychológov o ďalších 20. Uvedomujeme si, ako súčasná situácia zasiahla naše rodiny a pre mnohých je toto obdobie veľmi náročné,“ povedal na stredajšom brífingu programový riaditeľ online linky IPčko.sk Marek Madro.

Linka je primárne určená pre mladých ľudí, ktorí sa na ňu často obracajú, pretože sa cítia osamotení, uvažujú o samovražde, stretávajú sa s domácim násilím alebo majú iné rodinné problémy.

Podľa Madra je toto obdobie mimoriadne náročné pre zdravotníkov a iných pracovníkov v prvej línii, pre ľudí, ktorí prichádzajú o prácu, aj pre obete násilia. „Aj tí u nás hľadajú podporu a pomoc. Nikto nevie, ako dlho bude situácia trvať a my psychológovia vieme, čo môže takéto dlhé obdobie obmedzení spôsobiť nášmu duševnému zdraviu,“ dodal psychológ.

Krízová linka pomoci je dostupná nepretržite na www.krizovalinkapomoci.sk a ponúka anonymnú a bezplatnú pomoc v krízových situáciách, ktoré vznikajú v súvislosti s ochorením Covid-19, prostredníctvom chatu, emailu a videoporadenstva. Vďaka podpore z Nadácie Slovenskej sporiteľne a Nadácie Orange psychológovia, sociálni pracovníci a špeciálni pedagógovia poskytujú aj telefonické poradenstvo na čísle 0800 500 333.

„V karanténe na ľudí pôsobia nové stresové faktory a často o nich potrebujú s niekým hovoriť,“ hovorí prezidentka Slovenskej komory psychológov Eva Klimová. Možnosti psychologickej starostlivosti v osobnom kontakte sú momentálne obmedzené a ľudia v strese podľa nej nevedia, kam sa majú obrátiť. Na Slovensku je podľa nej akútny nedostatok krízových liniek.

Problematika duševného zdravia na Slovensku si podľa zástupcov združenia IPčko vyžaduje systematické koncepčné riešenie, ďalšie strategické kroky aj aktívnu participáciu štátu.

© Autorské práva vyhradené

250 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #koronavírus #Covid-19