Čaputová žiada o vysvetlenie incidentu v Krompachoch

Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala policajného prezidenta Milana Lučanského o vysvetlenie incidentu v rómskej osade v Krompachoch, kde mal policajt v pondelok počas služby zbiť päť detí.

29.04.2020 11:32 , aktualizované: 19:17
debata (351)

„Incident považujem za zlyhanie, ktoré je potrebné vyšetriť. Milan Lučanský prisľúbil, že incident dôkladne prešetrí policajná inšpekcia. V takých náročných podmienkach, aké spôsobuje karanténa ľudí žijúcich v chudobných obydliach, je obzvlášť dôležité konať nielen zákonne, maximálne profesionálne, ale najmä ľudsky,“ uviedla prezidentka.

Na to, že policajt mal zbiť päť detí v rómskej osade v Krompachoch, upozornila Únia Rómov na Slovensku. „Žiadame, aby bol tento incident riadne vyšetrený, aby sa nezamietol pod koberec“, uviedol počas brífingu predseda Únie Rómov na Slovensku František Tanko. Zároveň dodal, aby bol incident vyšetrený nezávislou komisiou, nakoľko Únia Rómov už podľa jeho slov nemá dôveru v nestrannosť zo strany inšpekcie ministerstva vnútra SR.

Video: Brífing predsedu Únie Rómov na Slovensku.

Tanko zároveň vyzval na osobné stretnutie s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO), ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO) a ombudsmankou Máriou Patakyovou, kde by sa tento incident prešetril.

Incident rieši inšpekcia ministerstva vnútra

Tlačový odbor Úradu vlády (ÚV) SR pre TASR spresnil, že incident začala inšpekcia ministerstva riešiť na základe podnetu poradcu premiéra pre rómske komunity Petra Polláka. ÚV tvrdí, že podľa rezortu sú informácie, ktoré o konflikte šíri Únia Rómov na Slovensku výrazne odlišné od skutočnosti. „Násilie na deťoch je citlivá a neprípustná vec, preto budeme celý prípad aj naďalej veľmi pozorne sledovať. ÚV čaká na podrobnú správu o tom, čo presne a ako sa stalo,“ konštatuje tlačový odbor.

Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková považuje policajný zásah proti deťom za neprimeraný a neadekvátny. Bučková vyzýva policajtov, aby zodpovedne zvažovali použitie svojich oprávnení a donucovacích prostriedkov.

„Osobne mi je ľúto, že pribúda počet sporných policajných zásahov voči príslušníkom rómskych komunít. Verím, že v Krompachoch išlo o skratové konanie príslušníkov polície voči rómskym deťom, pretože takéto zákroky neprispievajú k zvýšeniu dôvery v políciu,“ povedala.

Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity plánuje hľadať čo najefektívnejšie spôsoby pre spoluprácu so zástupcami polície, aby sa predchádzalo napätým situáciám a zvýšila sa dôvera Rómov k polícii.

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva vyzvalo policajného prezidenta Milana Lučanského, aby preveril skutočnosti vo veci zbitia detí a aby prijal opatrenia, ak sa postup polície v osade potvrdí.

„Ani súčasná situácia a vyhlásený núdzový stav nedávajú autoritám mandát na tak závažný zásah do ľudských práv a dôstojnosti občanov, akým je neprimerané použitie sily a násilia," podotkol Tomáš Földes, ktorý je dočasne poverený vedením strediska. Dodáva, že karanténne opatrenia v rómskych komunitách sú nastavené veľmi krehko.

Rada vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť so znepokojením vníma, že dochádza k zásahom ľudských práv mnohých ľudí a skupín. Apeluje na vládu a ostatné orgány a inštitúcie, aby dôsledne, počas trvanie mimoriadnej situácie, dodržiavali ľudské práva a slobody.

Únia Rómov spustila aj petíciu za vyšetrenie incidentu v Krompachoch.

© Autorské práva vyhradené

351 debata chyba
Viac na túto tému: #policajt #Krompachy #Únia Rómov Slovenska #Zuzana Čaputová