Poslanci ukončili diskusiu k programovému vyhláseniu

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu po piatich dňoch ukončili diskusiu k programovému vyhláseniu vlády (PVV). Do diskusie sa prihlásilo viac ako 70 rečníkov, niektorí napokon nevystúpili. Okrem poslancov v pléne rečnili aj niektorí ministri a vedenie parlamentu. Hlasovať o PVV a zároveň o dôvere vláde majú zákonodarcovia vo štvrtok o 11.00 h.

29.04.2020 17:39
NR SR: Rokovanie 6. schôdze PVV Foto: ,
Atmosféra počas rokovania 6. schôdze NR SR o programovom vyhlásení vlády SR.
debata (39)

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) sa v tejto súvislosti na tlačovej konferencii pred budovou NR SR poďakoval všetkým poslancom za odbornú a kultivovanú diskusiu. „Programové vyhlásenie vlády je jasnou odpoveďou na témy, ktoré trápia spoločnosť a zároveň je reakciou na súčasnú koronakrízu na Slovensku. Je to jedno z najobsiahlejších a najlepších programových vyhlásení, aké som kedy čítal. V tejto súvislosti sa chcem poďakovať poslancom naprieč celým politickým spektrom, že sa rokovanie, až na pár výnimiek, konalo v pokojnom duchu. Nemuseli sme nikoho napomínať či vykazovať z pléna,“ uviedol Kollár.

Vládny program predložil na šiestu schôdzu parlamentu premiér Igor Matovič (OĽaNO) v pondelok (20. 4.). Poslancov vyzval, aby sa nepozerali na jednotlivé priority PVV ako na priority konkrétnej strany, ale aby ho brali ako spoločný záväzok. Zdôraznil, že vládna koalícia má vďaka ústavnej väčšine šancu dramaticky zmeniť Slovensko. Zároveň kritizoval predchádzajúcu vládu, ktorá podľa neho prispela k strate dôvery občanov v kľúčové štátne inštitúcie a spravodlivosť.

Prioritami PVV sú zodpovedný prístup k verejným financiám, boj s korupciou a transparentnosť, zabezpečenie rovnosti pred zákonom a zvýšenie dôvery v štát, ale aj včasná a kvalitná zdravotná starostlivosť, vzdelanie, vytvorenie atraktívneho podnikateľského prostredia, zvýšenie potravinovej sebestačnosti či spravodlivý systém podpory poľnohospodárov. PVV deklaruje rovnosť príležitostí, ambíciu znížiť regionálne rozdiely a zvýšiť ochranu životného prostredia. PVV hovorí aj o dosiahnutí vyrovnaného rozpočtu do roku 2024 za predpokladu, že po kríze príde k zotaveniu svetovej ekonomiky.

  • Poslanci schválením vládneho programu vyslovia dôveru vláde. Kabinet premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) potrebuje získať aspoň 76 hlasov poslancov zo 150. Koalícia má v pléne 95 hlasov.
  • Nateraz je známe vyjadrenie poslankyne Jany Cigánikovej (SaS), ktorá uviedla, že za vládny program hlasovať nebude. Prekáža jej, že do programového vyhlásenia sa dostal prísľub zaviesť unitárny systém zdravotného poistenia. Fakticky to znamená, že by fungovala len jedna zdravotná poisťovňa.
  • Za programové vyhlásenie vlády nebudú hlasovať ani opozičné strany Smer a ĽSNS.

Po vystúpení premiéra sa dokumentom zaoberali parlamentné výbory, ktoré ho odporučili schváliť. Diskusiu k PVV začali poslanci v stredu (22. 4.) popoludní. Expremiér Peter Pellegrini (Smer) vládnemu programu vyčítal, že nereflektuje na aktuálnu krízovú situáciu v súvislosti s pandémiou koronavírusu a nestavia si ciele do budúcna. Tvrdí, že opatrenia v PVV sú mimo dostupných zdrojov, spochybnil ambíciu vyrovnaného rozpočtu. V súvislosti s niektorými opatreniami v PVV upozornil na policajný štát a udavačstvo za odmenu. Dokumentu vyčíta, že opomína širšie sociálne opatrenia a vyhliadky do budúcna.

Opozičný Smer navrhol doplniť uznesenie parlamentu k PVV. Kabinet by mal podľa neho predložiť snemovni vypracovanú stratégiu postupu transformácie slovenskej spoločnosti a ekonomiky po kríze v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Snemovňa by mala tiež vysloviť znepokojenie nad neadekvátnym zohľadnením predvolebných prísľubov vlády občanom. Smer chce, aby sa vláda zaviazala k zachovaniu zavedených sociálnych opatrení a sociálneho dialógu na celoštátnej úrovni.

Poslancov čaká na šiestej schôdzi ešte návrh na odvolanie predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov, ako aj dva návrhy, o ktorých majú rokovať v skrátenom režime, a to návrh zákona o štátnej štatistike a návrh zákona o Súdnej rade.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #programové vyhlásenie vlády #nová vláda #vláda Igora Matoviča