Parlament odvolal predsedníčku Úradu na ochranu osobných údajov Pötheovú

Parlament odvolal Soňu Pötheovú z funkcie predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov SR. Za jej odvolanie hlasovalo 81 poslancov. Návrh predložila do Národnej rady SR vláda a po výzve ľudskoprávneho výboru parlamentu.

29.04.2020 18:44
Soňa Pőtheová Foto: ,
Soňa Pötheová na archívnej snímke.
debata (42)

Problém týkajúci sa Pötheovej vznikol po tom, čo Úrad na ochranu osobných údajov SR žiadal od Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku pod hrozbou pokuty informáciu o tom, kto mu poskytol video, na ktorom sa podnikateľ Marian Kočner a bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka rozprávajú o kauze Gorila. Predsedníčka úradu Pőtheová v minulosti spolupracovala s obžalovaným podnikateľom Kočnerom.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pred plénom parlamentu uviedla, že úrad na čele s Pötheovou sa spreneveril svojmu poslaniu, keď žiadal od investigatívnych novinárov, aby prezradili svoj zdroj informácií, a to súčasne so sankciou desať miliónov eur. Ministerka zdôraznila, že sa tým jasne zasiahlo do práv novinárov a fakticky došlo k ich zastrašovaniu. Kolíková vníma návrh na odvolanie Pőtheovej ako odkaz, že ak sa inštitúcie, ktoré majú slúžiť ochrane základných práv a slobôd, spreneveria, táto vláda vie k tomu zaujať principiálny postoj.

Grendel: Mala sa angažovať aj v kauze Čistý deň

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) doplnil, že nové vedenie úradu by malo vykonať hĺbkový audit rozhodnutí doterajšieho vedenia. Medializovaná komunikácia Pőtheovej s Kočnerom podľa neho nie je jej jediný prešľap. Podotkol, že sa mala angažovať aj v kauze resocializačného zariadenia Čistý deň.

Podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) na stredajšom tlačovom brífingu po hlasovaní parlamentu skonštatovala, že Pőtheová namiesto toho, aby slúžila občanom, si písala s Kočnerom. Pripomenula tiež, že Pőtheová novinárov šikanovala a vyhrážala sa im pokutou. „Časy, kedy na úradoch boli takíto ľudia, musia skončiť,“ dodala.

Spis s názvom Gorila zverejnil na internete anonym v závere roka 2011. Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Holúbek v ňom opisuje odposluchy zo stretnutí v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave, kde sa údajne v rokoch 2005 a 2006 schádzali viacerí verejní funkcionári z čias druhej vlády Mikuláša Dzurindu so spolumajiteľom finančnej skupiny Penta Jaroslavom Haščákom.

Parlament odsúhlasil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o novele zákona o Súdnej rade SR. Novela umožňuje, aby sa zasadnutia rady mohli uskutočniť aj online spôsobom. Návrh tiež rieši zastupovanie predsedu súdnej rady v čase, keď jeho funkcia a funkcia podpredsedu nie je obsadená. V takom prípade zákon stanovuje, že povinnosti šéfa súdnej rady dočasne prevezme vekovo najstarší člen súdnej rady.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Marian Kočner #úrad na ochranu osobných údajov #Soňa Pőtheová