Súd zahrnul do dokazovania v kauze vraždy Kuciaka i správy z Threemy

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) prerušil hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej do 18. mája, keď bude predvolaný brat Mariana Kočnera, Ivan Kočner. Pojednávanie bude potom pokračovať 19. mája a 1., 17. a 19. júna.

30.04.2020 09:25 , aktualizované: 17:05
debata (158)

19. mája sa chce súd oboznamovať o správach z aplikácie Threema. V júnových termínoch budú vypovedať znalci. Vo štvrtok popoludní sa pred prerušením pojednávania čítali listiny súvisiace s autami Aleny Zsuzsovej.

Tá používala dve rôzne autá, z ktorých jedno slúžilo podľa splnomocnenca Zlatice Kušnírovej Romana Kvasnicu ako odmena za zorganizovanie vraždy novinára. Kvasnica ďalej argumentoval, že bolo auto zakúpené pár mesiacov po vražde s tým, že jej prvé auto bolo bez vysvetlenia predčasne splatené. Obžalovaný oponoval tým, že bola v čase kúpy na auto mimoriadna zľava, ktorá mala časové obmedzenie.

Verzia, že bolo auto odmenou za zorganizovanie vraždy, korešponduje s výpoveďou Zoltána Andruskóa, ktorý bol za vraždu právoplatne odsúdený na 15-ročný trest. Naopak, to podľa Kvasnicu odporuje svedeckej výpovedi Jozefa D., ktorý je svedkom aj v kauze vraždy Kuciaka, aj v kauze falšovania zmeniek.

Okrem toho je obvinený v kauze Technopol Servis. Jozef D. v januári na súde trval na tom, že bol biely mercedes zakúpený ako auto, ktoré malo slúžiť na produkciu relácie Na pranieri, v ktorej sa Marian Kočner pokúšal diskreditovať novinárov.

Threema ako dôkaz

Senát Špecializovaného trestného súdu zahrnul dnes do rozsahu dokazovania správy zo šifrovanej aplikácie Threema vrátane správ medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou. Podľa splnomocnencov poškodených majú dokazovať, že Marian Kočner je objednávateľom vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

V aplikácii si Marian Kočner písal aj so svojou spoluobžalovanou Alenou Zsuzsovou jazykom, ktorý splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic nazval šifrou. Debata o vražde novinára mala byť vykonávaná aj prostredníctvom odkazov na sneh alebo cez vypadávanie zubov. Správy o stave chrupu Aleny Zsuzsovej z jej zdravotnej poisťovne sú súčasťou spisu, rovnako ako správy o počasí vo Veľkej Mači v čase vraždy.

Autenticitu Threemy spochybňoval obžalovaný aj v konaní vo veci falšovania televíznych zmeniek. Orgánom činným v trestnom konaní vyčítal najmä procesný spôsob, ako sa k Threeme dostali, a spochybňoval svedka Petra Tótha, ktorý telefóny s Threemou polícii odovzdal. Senát v kauze zmeniek však Mariana Kočnera neprávoplatne odsúdil a v zdôvodnení rozsudku argumentoval aj zisteniami z Threemy.

Už na začiatku pojednávania avizovala predsedníčka senátu Ružena Sabová, že sa vo štvrtok Threema čítať nebude. Senát tak k tomu musí pristúpiť na iných termínoch pojednávania.

Kočner: Kuciakove články ma neohrozovali

Marian Kočner, obžalovaný v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, tvrdí, že Kuciakove články neohrozovali jeho podnikanie ani jeho osobu. Hovoril o tom na štvrtkovom hlavnom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.

„Je zrejmé, že v roku 2017 zavraždený Ján Kuciak nahrádzal prácu orgánov činných v trestnom konaní,“ uviedol splnomocnenec Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica. Marian Kočner povedal, že Kuciak nebol prvým novinárom, ktorý odkryl viaceré kauzy, či už Donovaly alebo kauzu televíznych zmeniek. Dodal, že v Kuciakových článkoch bolo veľa neprávd.

„Je mi úprimne ľúto, čo sa stalo Jánovi Kuciakovi a čo sa stalo jeho priateľke. Nikdy snáď nikto nemôže uveriť tomu, že som nechal odpraviť týchto ľudí zo sveta len pre to, že Ján Kuciak o mne písal,“ uviedol obžalovaný.

Marian Kočner tvrdí, že by nič nezískal, keby Kuciak prestal písať, a dodal, že by bolo za ním ďalších 100 novinárov. „Vražda novinára znie svetom viac ako vražda pápeža. Len úplný idiot by nemohol predpokladať, čo sa z niečoho takého stane,“ uzavrel Marian Kočner.

Na súde sa prehrával aj už medializovaný telefonát medzi Marianom Kočnerom a Jánom Kuciakom, v ktorom obžalovaný obviňoval Kuciaka, že píše na objednávku. „Ale môžete si byť istý, že začnem sa vám osobne, pán Kuciak, špeciálne venovať,“ povedal mu Marian Kočner.

Články Jána Kuciaka

V kauze vraždy Jána Kuciaka sa vo štvrtok na Špecializovanom trestnom súde čítali úryvky z článkov zavraždeného novinára. Predsedníčka senátu Ružena Sabová čítala o kauzách Donovaly, Technopol Servis, televízne zmenky a iné.

Články Jána Kuciaka sú súčasťou dôkazov a podľa obžalobnej verzie dokazujú motív Mariana Kočnera objednať si Kuciakovu vraždu. Tento motív dopĺňajú aj výpovede Kuciakových kolegov z portálu Aktuality.sk.

Tí na súde v januári zhodne vypovedali, že Kuciak Kočnera ohrozoval a zapríčinil aj jeho opätovné trestné stíhanie, keď upozornil na chyby pri vyšetrovaní kauzy podvodov s DPH v lyžiarskom stredisku Donovaly.

Po Kuciakovom článku prípad odňali bývalému vyšetrovateľovi Štefanovi Jombikovi, ktorý podľa splnomocnenca Kuciakovcov Daniela Lipšica pracoval v prospech obžalovaného. Mariana Kočnera po Kuciakovom článku v kauze obvinili.

Predsedníčka senátu Sabová avizovala pred pokračovaním v dokazovaní, že sa vo štvrtok nebude čítať komunikácia cez aplikáciu Threema. Urobila tak po tom, ako sa Kočner sťažoval, že má mať strana poškodených dopredu informácie o dokazovaní, ktoré on nemá. Sabová ho ubezpečila, že zo strany senátu ani pracovníkov súdu informácie neunikajú, a doplnila, že poradie dokazovania ide podľa obžaloby a je predvídateľné.

Vo štvrtok by sa mala na súde prehrávať aj tlačová konferencia televízie TA3 z roku 2017, počas ktorej Kuciak konfrontoval Mariana Kočnera s otázkami o jeho obchodných aktivitách na Donovaloch.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Tomáš Szabó, neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Kočner si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka