Európa uvoľňuje prísne opatrenia, Japonsko ide opačným smerom

Viaceré európske štáty začínajú zjemňovať opatrenia, ktoré prijali pre šírenie koronavírusu. Slovensko by tak malo urobiť od stredy. Japonsko varuje pred príliš skorým uvoľnením opatrení a samotné predlžuje núdzový stav. Počet registrovaných prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 od vypuknutia pandémie prekročil celosvetovo 3,5 milióna. Dianie sme sledovali online.

04.05.2020 05:30 , aktualizované: 23:21
debata (51)

23:20 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok večer ohlásil, že v krajine ruší obmedzenie, ktoré umožňovalo ľuďom len vo výnimočných prípadoch opustiť svoje bydlisko do vzdialenosti 100 metrov. Informovala o tom agentúra DPA.

22:28 Takmer polovica obyvateľov Británie pociťovala „veľkú úzkosť“, keď krajina prijala obmedzujúce opatrenia súvisiace s koronavírusom. Vyplýva to z údajov Národného štatistického úradu (ONS). Stupeň úzkosti bol najvyšší u približne 8,6 milióna ľudí, ktorých príjem sa znížil, ukázal týždenný prieskum dopadov krízy. Medzi najtvrdšie zasiahnutými sú pritom nájomníci a súkromní podnikatelia. Úroveň spokojnosti je rovnako na najnižšej úrovni od začiatku vedenia záznamov v roku 2011, informuje ONS.

21:59 Vo veku 71 rokov zomrel v nedeľu Dave Greenfield, klávesista britskej punkovej skupiny The Stranglers, u ktorého potvrdili nákazu koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Kapela na svojej oficiálnej webovej stránke oznámila, že Greenfield zomrel v nedeľu po tom, ako bol hospitalizovaný pre problémy so srdcom. Počas pobytu v nemocnici mu diagnostikovali aj ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobené novým koronavírusom.

21:54 V americkom štáte New York v nedeľu na komplikácie súvisiace s ochorením Covid-19 zomrelo 226 ľudí, čo je ďalší výrazný pokles dennej bilancie. Za sobotu zomrelo 280 nakazených.

Novú bilanciu dnes podľa agentúry Reuters oznámil newyorský guvernér Andrew Cuomo. V New Yorku, ktorý je epidémiou najviac zasiahnutým štátom USA, takisto klesá počet hospitalizovaných ľudí s Covidom-19 a tiež počet závažných prípadov, ktoré vyžadujú intubáciu.

21:47 Česká vláda schválila v pondelok návrh ministra dopravy a priemyslu Karla Havlíčka, v súlade s ktorým sa od 11. mája obnoví železničná aj autobusová doprava do zahraničia. Vláda v pondelok tiež rozhodla, že od rovnakého dátumu budú môcť do ČR prichádzať aj cudzinci z krajín mimo EÚ, musia sa však preukázať negatívnym testom na koronavírus, informuje portál Novinky.cz.

21:24 Francúzsky Senát v pondelok neodobril vládny plán na uvoľnenie opatrení prijatých v súvislosti s epidémiou ochorenia Covid-19 v krajine. Informoval o tom spravodajský portál RTL.

Dolná komora parlamentu, Národné zhromaždenie, tento plán schválila minulý utorok. V Senáte ho neodobrili socialisti a komunisti a klub strany Republikáni (LR) sa hlasovania zdržal. Portál RTL uviedol, že obe hlasovania mali skôr symbolický význam a nebudú mať vplyv na realizáciu vládneho plánu, s ktorou sa začne 11. mája.

20:45 Svet sa musí zjednotiť vo vývoji a zdieľaní nástrojov v boji s koronavírusom, ktorý tu s nami bude ešte dlho. Povedal to dnes generálny tajomník Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na pravidelnej tlačovej konferencii WHO. Ďalší zástupca organizácie Mike Ryan označil americké tvrdenia o pôvode vírusu v laboratóriu v čínskom Wu-hane za špekulácie.

20:32 Sedem ľudí dnes prišlo o život pri havárii lietadla s prostriedkami v boji proti koronavírusu v juhosomálskej oblasti Bay. S odvolaním sa na zdroj v somálskych bezpečnostných zložkách a somálsku štátnu tlačovú agentúru o tom informovala agentúra Reuters. Podľa somálskych médií stroj patril spoločnosti African Express Airways.

19:59 Vo Francúzsku za posledných 24 hodín zomrelo ďalších 306 ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus. Je to dvojnásobne viac ako v nedeľu, kedy krajina zaznamenala 135 obetí. Celkový počet obetí v krajine s 67 miliónmi obyvateľmi presiahol hranicu 25-tisíc, uviedla dnes s odvolaním sa na zdravotnícke úrady agentúra Reuters.

Počet ľudí, ktorí zomreli s chorobou covid-19, k dnešnému dňu stúpol na 25.201 z nedeľných 24.895. Z vládnych dát vyplýva, že sa jedná o najvyšší nárast počtu obetí za posledné štyri dni.

19:43 V Taliansku sa za posledných 24 hodín potvrdilo ďalších 1221 prípadov nákazy koronavírusom, informovala dnes miestna civilná ochrana. Je to najmenej od 10. marca. Počet úmrtí s ochorením Covid-19 je za posledný deň (195) mierne vyšší, než bolo oznámené v nedeľu, kedy to bolo 174, čo bol ale najnižší údaj od polovice marca.

19:38 Prvý prípad koronavírusu sa vo Francúzsku vyskytol už minimálne koncom minulého decembra, teda takmer o mesiac skôr, než bolo ochorenie Covid-19 oficiálne zaznamenané. Podľa agentúry Reuters to vyplýva zo zistení parížskej nemocnice, ktorá podrobila spätnej analýze staré vzorky pacientov so zápalom pľúc.

Yves Cohen, vedúci resuscitačného oddelenia v nemocniciach Avicenne a Jean Verdier na severovýchodnom predmestí Paríža, povedal v nedeľu televízii BFM, že laboranti znovu otestovali vzorky 24 pacientov, ktorí boli v decembri a januári negatívne testovaní na chrípku. „Z tých 24 sme mali jedného s pozitívnym testom na Covid-19 z 27. decembra,“ uviedol s tým, že všetky vzorky boli kvôli vylúčeniu možnej chyby otestované hneď niekoľkokrát.

19:10 V Británii vzrástol počet mŕtvych s ochorením Covid-19 za deň o 288 na 28 734. Oznámil to dnes minister zdravotníctva Matt Hancock. Po tradične nižších nedeľných počtoch hlásených obetí ide o ďalší pokles a najnižší nárast od marca.

18:35 Európska komisia (EK) sa v pondelok zaviazala poskytnúť miliardu eur na podporu celosvetového úsilia na vývoj vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2. Uviedla to predsedníčka EK Ursula von der Leyenová krátko po spustení medzinárodného donorského podujatia (Coronavirus Global Response), ktoré exekutíva EÚ zorganizovala spoločne so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), Francúzskom, Nemeckom, Spojeným kráľovstvom a Saudskou Arábiou.

„Je to úsilie tímu Európa,“ opísala von der Leyenová záväzok EÚ počas svojho vystúpenia na videokonferencii, ktorá je súčasťou celosvetového darcovského maratónu. Cieľom toho maratónu je vyzbierať prvotnú sumu vo výške 7,5 miliardy eur. „Bude však treba viac. Dnešok je len začiatok globálneho darcovského maratónu,“ odkázala von der Leyenová, ktorá zároveň upozornila, že svet sa musí naučiť žiť s koronavírusom dovtedy, kým sa nepodarí vyvinúť vakcínu.

18:03 Podpredsedovia Európskeho parlamentu (EP) pre komunikáciu Othmar Karas a Katarina Barleyová v pondelok vyzvali členské štáty Európskej únie, aby urobili viac pre informovanie verejnosti o krokoch Únie v rámci boja proti pandémii nového koronavírusu. Nemecká europoslankyňa z frakcie socialistov a demokratov (S&D) a rakúsky poslanec z rodiny Európskej ľudovej strany (EPP) v spoločnej výzve upozornili, že podpora informovanosti a komunikácia sú kľúčovými nástrojmi pre zvládnutie súčasnej zdravotníckej a hospodárskej krízy spôsobenej pandémiou koronavírusu. Barleyová a Karas označili za prvoradé, aby všetky vnútroštátne orgány členských krajín jasne a konzistentne informovali verejnosť o potrebných opatreniach na zamedzenie šírenia vírusu, a to najmä vtedy, keď sa začína uvažovať o procese uvoľňovania obmedzení.

17:29 Minulý týždeň doviezlo do Maďarska 32 lietadiel z Číny a desať kamiónov z rôznych európskych letísk množstvo ochranných prostriedkov. Vyhlásil to v pondelok – v rámci hodiny otázok v parlamente – maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Maďarsko má podľa neho v súčasnosti k dispozícii už takmer 100 miliónov rúšok, 620 pľúcnych ventilácií a 2,5 milióna testov na nový druh koronavírusu. Okrem toho má Maďarsko pripravených 56 miliónov rukavíc a ochranných odevov. „Všetky ochranné prostriedky dovezené z Číny vyhovujú predpisom a sú vhodné na ochranu proti nákaze koronavírusom,“ dodal Szijjártó, podľa ktorého dovoz ochranných prostriedkov pokračuje aj tento týždeň.

16:50 Slovensko prispeje na vývoj vakcíny proti koronavírusu 750-tisíc eur, vyhlásil minister zahraničných vecí Korčok. Viac sa dočítate TU.

15:50 Čínska štátna televízia CCTV v pondelok zaútočila na ministra zahraničných vecí USA Mikea Pompea. Ten v nedeľu vyhlásil, že existuje „veľké množstvo“ dôkazov o tom, že nový koronavírus pochádza z laboratória v čínskom meste Wu-chan, odkiaľ sa do sveta rozšírila súčasná pandémia infekčnej choroby COVID-19. Pompeo týmto svojím vyhlásením ešte viac vystupňoval napätie medzi oboma štátmi, konštatovala agentúra AFP. CCTV v pondelok označila tvrdenia amerického ministra za „choré a neurčité“. Americká spravodajská televízia CNN v pondelok citovala čínsky štátny denník Global Times, ktorý na uvedené výroky reagoval v úvodníku, keď napísal, že Pompeo, inak aj bývalý riaditeľ americkej tajnej služby CIA, „ohromil svet neopodstatnenými obvineniami“.

15:21 Bohoslužby sa budú môcť od 6. mája konať za prísnych hygienických opatrení a s obmedzeným počtom ľudí. Vzhľadom na výsledky testovania na ochorenie COVID-19 to v pondelok oznámil premiér Igor Matovič (OĽaNO). Viac o tom, za akých podmienok opäť umožnia bohoslužby, sa dočítate tu.

14:53 Ďalších 63 repatriantov, ktorých v utorok (28. 4.) prijali do Liečebno-rehabilitačného strediska Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) v Omšení v okrese Trenčín, počas uplynulého víkendu negatívne testovali na nový koronavírus. Repatriantov tak prepustili do domácej karantény. Uviedol to v pondelok ZVJS na svojej facebookovej stránke. Išlo už o tretiu skupinu Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia, ktorých umiestnili v Omšení. Zatiaľ ani u jedného Slováka umiestneného v spomínanom stredisku nepotvrdili nákazu novým koronavírusom.

14:38 Spojené kráľovstvo odmieta komentovať správy o tom, že Čína podľa dokumentu tajných služieb klamala o prepuknutí pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters. Podľa Australian Saturday Telegraph aliancia tajných služieb známa ako Five Eyes v 15-stranovom dokumente uviedla, že Čína zámerne potlačila alebo zničila dôkazy o prepuknutí pandémie nového koronavírusu. „Každý deň dostávam spravodajský súhrn z našich agentúr z celého sveta. Nevyjadrujem sa k jednotlivým súhrnom správ, k tomu, čo som videl a čo som nevidel. Bolo by to nesprávne,“ uviedol pre rádio BBC britský minister obrany Ben Wallace.

13:57 Život v Holandsku sa v pondelok večer o 20.00 h zastaví, aby si Holanďania mohli v Deň spomienok pripomenúť pamiatku všetkých svojich padlých vo vojnách alebo počas mierových operácií od skončenia druhej svetovej vojny. Tento rok sa to však v dôsledku pandémie nového koronavírusu udeje bez davov ľudí na hlavnom amsterdamskom námestí, uviedol spravodajský server DutchNews.nl. Každý rok sa pri tejto príležitosti na námestí Dam v centre Amsterdamu zhromaždia davy ľudí, aby sledovali, ako kráľ spolu s kráľovnou a ďalšími vysokopostavenými politikmi a hodnostármi ukladajú veniec k pamätníku padlým holandským vojakom.

13:55 Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že v priebehu minulého týždňa doručili cez systém rescEU do Španielska, Talianska a Chorvátska dodávky ochranných rúšok typu FFP2. Išlo o materiál dodaný z vôbec prvej spoločnej európskej rezervy zdravotníckeho vybavenia, ktorá vznikla v apríli na pomoc krajinám postihnutým pandémiou nového koronavírusu. Pred dvoma týždňami cez rescEU ako súčasť mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany zaslali do Talianska prvú dávku rúšok typu FFP2. Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v správe pre médiá spresnil, že exekutíva EÚ nepretržite pracuje na tom, aby vybudovala rezervu zdravotníckeho vybavenia v rámci systému rescEU.

13:06 Česko vyvíja vlastnú vakcínu na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom, oznámil v pondelok minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Vývoj je zatiaľ v prvej fáze. Očkovaciu látku vyvíjajú spolu český Štátny zdravotný ústav, Ústav hematológie a Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM). Dostupná by mohla byť o niekoľko mesiacov. Viac sa dočítate TU.

13:03 V Maďarsku obnovia zdravotnú starostlivosť v obvodných, zubných a odborných ambulanciách, kam sa pacienti budú musieť na vyšetrenie prihlásiť telefonicky. Obnovia sa aj niektoré formy transplantačných zákrokov, ako aj jednodňová chirurgia, oznámil v pondelok šéf rezortu ľudských zdrojov Miklós Kásler. V relácii verejnoprávnej televíznej stanice M1 minister zdôraznil, že lekári budú môcť vyšetriť za hodinu štyroch pacientov, pričom po každom z nich bude nutné dezinfikovať ambulanciu.

13:00 V Taliansku sa v pondelok po dvoch mesiacoch celoštátnej domácej karantény obnovil rušnejší život. Do práce sa mohlo vrátiť 4,4 milióna Talianov a obmedzenia pohybu sa zmiernili. Taliansko bolo prvou západnou demokratickou krajinou, ktorá sa v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu uzavrela, pripomenula tlačová agentúra AP. Ľudia môžu navštíviť svojich príbuzných a vyjsť si na prechádzku.

Po celej krajine sa obnovili práce na staveniskách a vo výrobných podnikoch. Reštaurácie a zmrzlinárne upratovali a pripravovali sa na „výdaj cez okienko“. Prevádzka vo vnútri barov a reštaurácií, ako aj znovuotvorenie predajní a kaderníctiev sa neočakáva ešte niekoľko týždňov, závisí to od dodržiavania sociálneho odstupu a hygienických pokynov. Talianom úrady nariadili nosiť ochranné masky v uzatvorených priestoroch a vo verejnej doprave.

12:59 Za uplynulých 24 hodín zaznamenali v Španielsku 164 nových úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom. Ide o rovnaký počet, aký evidovali aj 3. mája. Celkovo tak v Španielsku v pondelok evidovali 25.428 obetí pandémie, čo je štvrtý najvyšší počet na svete – po Spojených štátoch, Taliansku a Británii. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

12:29 V Belgicku sa v pondelok začala prvá fáza národného plánu postupnej dekarantenizácie spoločnosti, čo sa deje v súvislosti s poklesom počtu obetí choroby Covid-19, ako aj poklesom počtu ľudí nakazených koronavírusom. Uviedla to tlačová agentúra Belga. Úrady aj napriek tomu vyzvali ľudí, že najlepšie je zostať doma a ak sa dá, pracovať na diaľku. Väčšina obchodov zostáva zavretá. Okrem predajní potravín a najnovšie aj záhradníckych centier a obchodov so stavebninami v pondelok začali fungovať aj galantérie a obchody s tkaninami, aby mali ľudia prístup k látkam na výrobu ochranných masiek.

12:00 Juhokórejská vláda sprísnila karanténny proces pre zahraničných pracovníkov, keďže importované prípady nakazených koronavírusom SARS-CoV stále zostávajú hrozbou pre krajinu. Informovala o tom v pondelok agentúra Yonhap. Zahraniční pracovníci, ktorí sa vrátia z krátkej cesty zo zahraničia, by si mali vopred zabezpečiť domácu karanténu a informovať o tom úrady ešte pred vstupom do krajiny, uviedlo ministerstvo práce. Pracovníci, ktorí to nedodržia, pôjdu do vládneho karanténneho zariadenia.

11:25 Japonský premiér Šinzó Abe v pondelok predĺžil núdzový stav v krajine, vynútený pandémiou koronavírusu, až do konca mája. Vláda zároveň varovala, že je príliš skoro na rušenie obmedzení. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. „Predlžujem obdobie núdzového stavu, ktoré som vyhlásil 7. apríla, až do 31. mája. Týka sa to všetkých prefektúr v krajine,“ oznámil premiér po zasadnutí o opatreniach proti koronavírusu.

11:23 Grécko začalo v pondelok postupne rušiť prísne opatrenia, ktoré 42 dní obmedzovali život obyvateľov, aby sa tak zastavilo šírenie nového koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Gréci od pondelka rána už nemajú obmedzenia v dôvodoch, ktoré ich oprávňovali opustiť svoj domov. Už nemusia poslať SMS ani mať pri sebe vlastnoručne napísané čestné vyhlásenie, že majú povolený dôvod nachádzať sa mimo bydliska.

11:19 Spúšťanie prevádzky pre pacientov, ktorí majú lekárom predpísanú kúpeľnú liečbu, začínajú počas mája slovenské kúpele individuálne. Pre TASR to povedal predseda dozornej rady Asociácie slovenských kúpeľov a predseda predstavenstva Kúpeľov Nimnica František Halmeš. Začiatok nabieha postupne. Napríklad Piešťany a Bojnice začali s prevádzkou 4. mája, Rajecké Teplice rozmýšľajú o konci mesiaca, Bardejov a Lúčky spustia prevádzku 11. a 12. mája, v Nimnici začneme postupne spúšťať prevádzku 18. mája, povedal Halmeš.

10:50 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Rusku ďalších 10 581 pozitívne testovaných na koronavírus. Federálny krízový štáb v pondelok ďalej podľa agentúry TASS informoval, že celkový počet nakazených vo všetkých regiónoch sa zvýšil na 145 268. Ochoreniu doposiaľ podľahlo 1 356 ľudí a viac ako 18-tisíc pacientov sa uzdravilo. Približne 5 352 nových infikovaných pacientov nevykazuje žiadne symptómy. Platnosť obmedzení súvisiacich s pandémiou predĺžili v krajine do 11. mája.

10:30 Za uplynulých 24 hodín zomrelo v Maďarsku na ochorenie Covid-19 ďalších 11 starších pacientov, celkový počet obetí nákazy koronavírusom stúpol na 351, informoval v pondelok krízový štáb na stránke koronavirus.gov.hu. V krajine sa začali maturitné skúšky.

Počet potvrdených prípadov nákazy vzrástol do pondelka na 3 035, pričom 63 percent infikovaných evidujú v Budapešti a v Peštianskej župe. Hospitalizovaných je 1027 pacientov, z nich 55 je napojených na pľúcnu ventiláciu.

9:48 Úrady vo všetkých 63 provinciách Vietnamu v pondelok znovu otvorili školy po vyše trojmesačnej prestávke zameranej na zastavenie šírenia koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Vo Vietname nehlásili v pondelok žiadne nové prípady ochorenia COVID-19 a ani úmrtia súvisiace s ním. Krajina už 18 deň po sebe nezaznamenala ani žiadny komunitný (miestny) prenos koronavírusu.

9:15 Česko eviduje 7 781 prípadov nákazy koronavírusom, 3 592 ľudí sa vyliečilo, 249 osôb s ochorením COVID-19 zomrelo. Informovala o tom v pondelok na svojej webovej stránke spravodajská televízia ČT24. V nedeľu uskutočnili v ČR 3 667 testov, čo je približne o polovicu menej ako v pracovných dňoch. Pozitívnych bolo 26 z nich.

8:21 Južná Kórea hlásila v pondelok osem ďalších prípadov nákazy koronavírusom, pričom všetky boli prinesené zo zahraničia. Ázijská krajina zaznamenáva spomaľovanie v pribúdaní nových infekcií, preto sa chystá na ďalšie uvoľnenie obmedzení v sociálnom styku, trvajúcich 45 dní. Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Johhap. Počet úmrtí stúpol o dve na 252.

7:40 Nový Zéland nezaznamenal za posledných 24 hodín žiadny nový prípad ochorenia Covid-19, a to po prvý raz od 11. marca, informovali v pondelok tamojšie zdravotnícke úrady. Agentúra DPA poznamenala, že Nový Zéland zmiernil prísne karanténne pravidlá 29. apríla. Vláda rozhodne o ďalšom uvoľnení obmedzení 11. mája. Krajina zaznamenala celkovo 1 487 prípadov ochorenia.

7:20 Vďaka zlepšeniu kvality ovzdušia v čase pandémie za uplynulý mesiac zomrelo v Európe o 11-tisíc ľudí menej na následky znečistenia vzduchu. Viac v tomto článku.

7:06 Počet registrovaných prípadov nákazy koronavírusom od vypuknutia pandémie prekročil celosvetovo 3,5 milióna. V pondelok ráno o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá pri svojom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov. Po celom svete bolo zaznamenaných najmenej 3 500 517 naka­zených vrátane 246 893 mŕtvych. Európa s viac ako 1,5 milióna prípadmi nákazy a vyše 143 000 úmrtiami je najviac postihnutým kontinentom.

Viac ako 1,1 milióna infikovaných a 67 000 mŕtvych hlásili v Spojených štátoch. Počet aktuálnych prípadov nákazy vo svete je podľa predpokladov odborníkov vyšší, pretože mnoho krajín robí testy iba v najvážnejších prípadoch alebo u pacientov vyžadujúcich si hospitalizáciu.

6:40 Francúzsko v nedeľu spresnilo, že osoby, ktoré prichádzajú z krajín Európskej únie, krajín ležiacich v schengenskom priestore alebo z Británie, nemusia ísť v súvislosti s koronavírusom do karantény. Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran informoval, že vláda navrhla predĺžiť stav zdravotnej núdze v krajine až do 24. júla. Počet ľudí, ktorí zomreli na koronavírusovú infekciu vo Francúzsku, vzrástol v nedeľu o 135 na 24 895. Je to najnižší denný nárast od 22. marca.

6:20 V Spojených štátoch v nedeľu večer evidovali 67 680 úmrtí. Za 24 hodín od sobotňajšieho večera bilancie narástla o 1450 mŕtvych, čo je len o tri prípady menej oproti sobotňajšiemu prírastku. Americký prezident Donald Trump vo vysielaní televízie Fox News uviedol, že očakáva 80 000 až 90 000 obetí epidémie v USA. Vysokú americkú bilanciu prezident Trump v nedeľňajšom televíznom vystúpení príliš nekomentoval a namiesto toho „si zvolil výrazne optimistické ladenie“. „Myslím, že sme zachránili milióny životov,“ vyhlásil šéf Bieleho domu, ktorý čelí kritike za to, že hrozbu dlho zľahčoval, a za nepripravenosť USA na pandémiu.

5:50 Čína v januári potláčala informácie o závažnosti epidémie spôsobenej koronavírusom a o jeho nákazlivosti, aby si mohla vytvoriť zásoby zdravotníckeho materiálu potrebné pre boj proti nákaze. Podľa agentúry AP prišlo s takýmto obvinením americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti (DHS) v zatiaľ neuverejnenej správe vypracovanej minulý týždeň. Čína údajne na začiatku roka dramaticky posilnila dovoz tvárových rúšok a ďalších ochranných pomôcok (viac v článku USA vinia Čínu, že tajila informácie o víruse a skupovala rúška).

5:40 Počet známych prípadov nákazy koronavírusom v Brazílii prekročil 100 000 po tom, čo miestne ministerstvo zdravotníctva v nedeľu oznámilo, že infekcia sa za 24 hodín preukázala u ďalších 4 588 ľudí. Juhoamerická krajina s 210 miliónmi obyvateľov eviduje od začiatku šírenia vírusu 101 147 nakaze­ných, z ktorých 7025 umrelo. Bilancia obetí od soboty narástla o 275, informovala agentúra Reuters.

5:30 V Európe sa v pondelok začína dôležitá fáza uvoľňovania prísnych opatrení, ktoré krajiny prijali s cieľom utlmiť šírenie koronavírusu. Niektoré štáty s uvoľňovaním reštrikciou ešte len nesmelo začínajú, napríklad Rakúsko alebo Nemecko už postupne otvárajú aj školy. Návrat k normálu bude ale veľmi pomalý a obmedzenia pohybu a kontaktov medzi ľuďmi v Európe len tak nezmizne. Po takmer dvoch mesiacoch prakticky domáceho väzenia oddnes môže zhruba 60 miliónov Talianov prvýkrát vyraziť na prechádzku alebo si zabehať. Obnovuje sa priemyselná i poľnohospodárska výroba, väčšina obchodov však zostane uzatvorená a reštaurácie a bary smie až do júna ponúkať iba donáškové služby či jedlo so sebou.

V Španielsku sa začalo uvoľňovanie obmedzenia vychádzania už cez víkend a svoje živnosti budú môcť znovu otvoriť niektorí drobní podnikatelia, ako napríklad holiči. Zákazníkov však môžu vpúšťať iba po jednom. V Nemecku a Rakúsku niektoré deti po týždňoch opäť vyrazia do školy. V Poľsku nemusia po návrate do vlasti do 14 dňovej karantény občania, ktorí pracujú alebo študujú v Nemecku, na Slovensku, v Českej republike alebo v Litve. V Poľsku sa otvárajú aj hotely, obchodné centrá či knižnice, v Maďarsku dokonca aj reštaurácie, ak budú hosťov obsluhovať vonku. Do Maďarska možno opäť podnikať služobné cesty z Českej republiky, Slovenska, Nemecka, Rakúska či Poľska.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

51 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus