Gašparovič ho nevymenoval. Čentéš je opäť pripravený kandidovať na šéfa prokuratúry

Zástupca riaditeľa trestného odboru Generálnej prokuratúry SR a vysokoškolský pedagóg Právnickej fakulty Univerzity Komenského Jozef Čentéš je pripravený kandidovať na funkciu generálneho prokurátora SR. "Kandidatúru prijmem, keď budem cítiť podporu politického spektra," povedal v pondelok.

04.05.2020 13:50 , aktualizované: 17:20
debata (23)

V súvislosti s kandidatúrou ho už podľa jeho slov oslovili. „Nebudem konkretizovať kým, nebolo by to korektné,“ uviedol Čentéš. Mandát súčasného generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára sa končí v júni.

Čentéša Národná rada SR za vlády Ivety Radičovej v roku 2011 zvolila za šéfa prokuratúry. Vtedajší prezident Ivan Gašparovič ho odmietol vymenovať, zdôvodnil to pochybnosťami, ktoré sprevádzali voľbu v parlamente, ako aj to, že ako prokurátor skartoval výpoveď vtedajšieho poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) o korupcii v politike. Čentéš sa obhajoval, že išlo o omyl.

Parlament s väčšinou poslancov Smeru-SD napokon zvolil v júni 2013 za generálneho prokurátora Čižnára, ktorého Gašparovič vymenoval. Ústavný súd SR v Košiciach v decembri 2014 však zrušil rozhodnutie Gašparoviča nevymenovať Čentéša. Zároveň ÚS SR konštatoval, že nevymenovaním za generálneho prokurátora došlo k porušeniu základných práv Čentéša na prístup k voleným a iným verejným funkciám, ako aj na vstup do verejných služieb svojej krajiny za rovnakých podmienok.

Návrh sťažovateľa vrátiť vec prezidentovi SR na ďalšie konanie, súd zamietol. Čentéšovi priznal súd finančné odškodnenie v sume 60.000 eur, väčšinu daroval detskému hospicu. „Mne išlo len o dokázanie, že postupom bývalého prezidenta SR bolo porušené moje právo k verejnej funkcii – stať sa generálnym prokurátorom SR,“ zdôraznil Čentéš.

Šantu zatiaľ neoslovili

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta nemá oficiálnu vedomosť o tom, že by bol medzi možnými kandidátmi koalície na post generálneho prokurátora. Uviedol to s tým, že má v tejto súvislosti skôr informácie z médií, kandidatúru by za správnych okolností neodmietol.

Šanta uviedol, že prípadnú ponuku by dôsledne zvažoval, jeho rozhodnutie by záviselo aj od toho, ktorý subjekt a za akých okolností by ho oslovil. „Pokiaľ by to bol naozaj subjekt relevantný, ktorý naozaj chce bojovať proti korupcii a ďalšej trestnej činnosti a chce budovať právny štát so všetkým nasadením, potom by som asi nemal dôvod povedať nie,“ povedal prokurátor.

Šantovo meno spomenul v pondelok predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ako jedného z možných kandidátov na post generálneho prokurátora. Okrem neho Kollár hovoril o Šantových kolegoch z ÚŠP Marošovi Žilinkovi alebo Vasiľovi Špirkovi. Potvrdil však, že sa diskutuje aj o mene advokáta Daniela Lipšica.

Ján Šanta dozoroval v minulosti viacero mediálne známych káuz. Obžalobu podával v kauze falšovania televíznych zmeniek na Mariana K., daňového podvodníka Mikuláša Varehu alebo Jozefa Majského z kauzy nebankoviek.

Žilinka: Je predčasné vyjadriť sa

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Maroš Žilinka sa zatiaľ nevyjadril k tomu, či sa bude uchádzať v nadchádzajúcich voľbách o funkciu generálneho prokurátora SR, respektíve bude kandidovať.

„Nateraz pokladám za predčasné sa v tejto veci vyjadriť,“ uviedol Žilinka, ktorý figuruje medzi menami možných kandidátov, ktorí by mohli nahradiť súčasného generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorému sa končí v júni funkčné obdobie.

Žilinka pôsobil v rokoch 2005 až 2010 ako zástupca riaditeľa odboru ekonomickej kriminality ÚŠP. Následne od júla 2010 do apríla 2012 bol štátnym tajomníkom Ministerstva vnútra SR. V súčasnosti je riaditeľom odboru ekonomickej kriminality ÚŠP.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Jozef Čentéš #Maroš Žilinka #Ján Šanta