V pondelok pribudli ôsmi infikovaní, 98 ľudí sa vyliečilo

V pondelok potvrdili osem nových prípadov ochorenia Covid-19. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií. Celkovo tak Slovensko eviduje 1421 ľudí pozitívnych na toto ochorenie. Počet obetí koronavírusu zostal nezmenený na čísle 25.

05.05.2020 09:39 , aktualizované: 18:28
Testovanie, koronavírus. Foto: ,
Laboratóriá urobili v pondelok 2 060 testov. Celkovo tak otestovali už takmer 100-tisíc vzoriek.
debata (99)

Laboratóriá urobili v pondelok 2 060 testov. Celkovo tak otestovali už takmer 100-tisíc vzoriek. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 98 osôb, uzdravilo sa spolu už 741 ľudí.

Ako informoval permanentný krízový štáb na korona.gov.sk, hospitalizovaných je 159 pacientov (nárast v porovnaní s nedeľou o 9), z toho u 39 bol koronavírus potvrdený. V slovenských nemocniciach je s ochorením Covid-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti aktuálne šesť osôb, na umelej pľúcnej ventilácii je jeden pacient. Hodnota kĺzavého mediánu je aktuálne 4. Nové prípady ochorenia v pondelok zaznamenali v Nitrianskom (5) a Žilinskom (3) kraji.

Testovanie v domovoch seniorov v bratislavskom Ružinove bolo negatívne

Žiadny z klientov ani zamestnancov oboch domovov seniorov v bratislavskom Ružinove nebol pozitívne testovaný na COVID-19. Vyplýva to z výsledkov testovania v Ružinovskom domove seniorov (RDS) na Sklenárovej ulici a v domove dôchodcov na Pažítkovej ulici. Otestovaných bolo 650 ľudí. Pre TASR to uviedol starosta Ružinova Martin Chren.

„Na základe dnešných výsledkov z poslednej vlny testovania sme veľmi radi, že môžeme oznámiť, že všetci klienti a zamestnanci ružinovských domovov dôchodcov sú testovaní negatívne na COVID-19,“ skonštatoval Chren s tým, že obavy boli najmä v prípade zariadenia na Sklenárovej ulici, ktoré je najväčším svojho druhu na Slovensku. „Mali sme obrovský strach, ale sme šťastní, že testovanie dopadlo dobre,“ zhodnotil.

V ďalších týždňoch bude mestská časť pokračovať v preventívnom testovaní zamestnancov týchto zariadení podľa starostu kvalitnými rýchlotestami na protilátky, ktoré zakúpil miestny úrad. „Aby sme si boli istí, že naozaj robíme maximum a chránime životy a zdravie klientov našich domovov dôchodcov,“ doplnil Chren.

Ako prví podstúpili testovanie PCR testami v druhej polovici apríla prevažne imobilní klienti na Pivoňkovej ulici. S testovaním sa pokračovalo v Ružinovskom domove seniorov na Sklenárovej ulici, pod ktoré spadá zariadenie na Pivoňkovej. Následne testovanie prebehlo aj v domove dôchodcov na Pažítkovej ulici.

Samospráve pomohla finančne s testovaním iniciatíva MiddleCap Help.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #koronavírus