Komunikoval s Kočnerom. Šeliga vyzval na konanie voči sudcovi Mamojkovi

Predseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ivan Fiačan by mal začať disciplinárne konanie voči sudcovi Mojmírovi Mamojkovi. Vyhlásil to podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) na utorkovej tlačovej konferencii v súvislosti s medializovanou komunikáciou Mamojku a Mariana K. Zdôraznil, že Mamojka nie je schopný vyvodiť voči sebe zodpovednosť a odstúpiť z funkcie, preto by mal konať Fiačan. Podobne to vidí strana SaS. Podľa poslanca Alojza Baránika (SaS) Mamojka nemá čo robiť vo funkcii ústavného sudcu a mal by čo najskôr odísť.

05.05.2020 13:02 , aktualizované: 13:51
debata (352)

VIDEO: Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga hovorí o personálnej situácii v strane.

Video

„Sudca ÚS má spĺňať okrem odborných kritérií a kvalifikácie aj morálne kritériá. Navyše má nielen byť nezávislý, ale má sa aj javiť ako nezávislý. Pri Mojmírovi Mamojkovi máme o tomto veľké pochybnosti. Nehovoriac o tom, že je neprijateľné, aby Marian K., ktorý bol trestne stíhaný vo viacerých veciach, kontaktoval Mamojku,“ skonštatoval Šeliga s tým, že Mamojka to nepoprel a nenahlásil to predsedovi ÚS. Šeliga tvrdí, že takto znížil vážnosť sudcu ústavného súdu i ÚS ako takého, čo považuje za vážny disciplinárny prečin.

Šeliga poukázal na to, že návrh na disciplinárne konanie môže podať len predseda ÚS. Pripomenul, že už viackrát ho kontaktoval a za uplynulé obdobie podľa neho musel nazbierať dostatok podkladov na začatie konanie. Podotkol, že ak by Mamojku počas disciplinárneho konania predvolalo plénum ÚS, bol by pod prísahou a nemohol by klamať o tom, či sa s Marianom K. stretol. Poukázal na to, že Mamojka už potvrdil, že s ním bol v telefonickom kontakte.

Pochybnosti o nezaujatosti Mamojku má aj Baránik. Vyzval ho, aby odstúpil z funkcie sám. "Pre spoločnosť je absolútne neprijateľné, aby na poste ústavného sudcu bol niekto, o kom existujú takéto závažné pochybnosti, a je jedno, do akej miery sú opodstatnené. Tu totiž nejde o trestný proces, kde je prezumpcia neviny, ale o to, či sa Slovensko smie v prostredí EÚ považovať za právny štát, keď na vrchole jeho justičnej pyramídy je takýto spochybnený človek,“ uviedol.

Fiačan sa ešte nerozhodol

Ivan Fiačan sa zatiaľ nerozhodol, či podá, alebo nepodá návrh na začatie disciplinárneho konania proti Mojmírovi Mamojkovi. V utorok potvrdila hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

„Predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan citlivo vníma všetky medializované informácie týkajúce sa sudcu Mojmíra Mamojku a zastáva názor, že ku kvalifikovanému záveru o podaní či nepodaní návrhu na začatie disciplinárneho konania proti sudcovi ústavného súdu možno dospieť len po dôslednom preverení každej, aj novej skutočnosti. Návrh na začatie disciplinárneho konania musí byť totiž riadne odôvodnený. Preto pokračuje v kontinuálnom, systematickom a dôslednom získavaní a vyhodnocovaní podkladov pre svoje rozhodnutie v danej veci,“ uviedla Ferencová.

Informovala ďalej, že „návrh na začatie disciplinárneho konania možno podať do šiestich mesiacov odo dňa, keď sa subjekt oprávnený na jeho podanie dozvedel o skutočnostiach, ktoré nasvedčujú tomu, že sa sudca ústavného súdu dopustil disciplinárneho previnenia, alebo že u neho vznikla závažná skutočnosť, ktorá dôvodne znižuje dôstojnosť funkcie sudcu ústavného súdu, alebo ohrozuje dôveru v nezávislé a nestranné rozhodovanie ústavného súdu“.

Hovorkyňa 16. januára informovala, že predseda ÚS vykoná všetky úkony potrebné k prevereniu, či existujú dostatočné dôvody na disciplinárne stíhanie sudcu Mamojku. Stalo sa tak v súvislosti s výpoveďou Petra Tótha na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka. Tóth na súde deň predtým vyhlásil, že obžalovaný Marian K. v snahe dostať sa z väzby žiadal pomoc aj od Mamojku.

Tóth mal ísť osobne za ním v lete 2018 a odniesť mu kópiu podania na ÚS. Ústavný sudca to odmieta a tvrdí, že za ním nikto nebol a nikto ho neovplyvňoval. Argumentuje aj tým, že senát ÚS, ktorého bol členom, v septembri 2018 odmietol ako zjavne neopodstatnenú sťažnosť Mariana K. týkajúcu sa jeho väzby.

Vo februári Denník N s odvolaním sa na policajné odpočúvanie informoval, že Mamojka si písal s Marianom K. v júni 2018, dva týždne pred jeho zadržaním políciou. Podnikateľ si so sudcom dohadoval termín stretnutia. Podľa reakcie Mamojku k stretnutiu nedošlo a v komunikácii zrejme išlo len o „nejakú obchodno-právnu radu“.

Najnovšie v pondelok (4. 5.) viaceré médiá na základe správ z Threemy Mariana K. informovali, že podnikateľ sa pripravoval na stretnutie s Mamojkom na deň 14. júna 2018. Sudca stretnutie s ním popiera. Mariana K. zadržala polícia 20. júna 2018.

Kolíková je pripravená zaujať stanovisko

Ak bude ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) vidieť, že predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan nekoná voči Mojmírovi Mamojkovi, zaujme najneskôr v stredu (6. 5.) stanovisko. Kolíková to uviedla v utorok po menovaní sudcov v Prezidentskom paláci.

Ku konkrétnym otázkam súvisiacim s Mamojkom sa Kolíková špecificky nevyjadrila. Uviedla však, že každý sudca akéhokoľvek súdu musí mať kredit, že svoje poslanie vykonáva v súlade so zákonom a ústavou. „Ak takýto kredit stratí, tak je množstvo spôsobov, ako by mohol skončiť vo funkcii. Jeden zo spôsobov je vzdanie sa, jeden zo spôsobov je disciplinárne konanie a prípadne aj trestnoprávna zodpovednosť,“ informovala Kolíková.

Ako dodala, v prvom rade je to otázka na samotného Mamojku, ako sa s tým vyrovná, a taktiež na predsedu ÚS SR Fiačana.

352 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Mojmír Mamojka #Juraj Šeliga