V utorok spravili takmer päťtisíc testov. Osem bolo pozitívnych

V utorok potvrdili osem nových prípadov ochorenia Covid-19. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií. Celkovo tak Slovensko eviduje 1 429 ľudí pozitívnych na toto ochorenie. Počet obetí koronavírusu zostal nezmenený na čísle 25.

06.05.2020 09:37 , aktualizované: 15:48
testovanie, koronavírus, Foto: ,
Testovanie na koronavírus u ľudí priamo z okna auta.
debata (83)

Laboratóriá urobili v utorok 4 742 testov. Celkovo tak otestovali už takmer 105-tisíc vzoriek. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 21 osôb, uzdravilo sa spolu už 762 ľudí.

Ako informoval permanentný krízový štáb na korona.gov.sk, hospitalizovaných je 167 pacientov (nárast v porovnaní s pondelkom o 8), z toho u 37 bol koronavírus potvrdený. V slovenských nemocniciach sú s ochorením Covid-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti aktuálne štyri osoby, na umelej pľúcnej ventilácii sú dvaja pacienti. Hodnota kĺzavého mediánu je aktuálne 4. Nové prípady ochorenia v utorok zaznamenali v Žilinskom (3), Banskobystrickom, Trenčianskom (po 2) a Prešovskom (1) kraji.

Zamestnanci a klienti DSS sv. Martina zostávajú v karanténe

V Domove sociálnych služieb (DSS) Dom svätého Martina v Martine potvrdilo testovanie po 14 dňoch pozitívne výsledky na ochorenie COVID-19 u siedmich zamestnancov a 11 klientov. Podľa prednostu Okresného úradu (OÚ) v Martine Marcela Maťovčíka zostávajú zamestnanci aj klienti DSS v karanténe ďalšie dva týždne.

„Zamestnanci ani klienti, ktorí sa v DSS momentálne nachádzajú, nevykazujú príznaky ochorenia. Ale obávam sa, že môžeme mať komplikáciu s personálom. Lebo je to už takmer mesiac, čo boli zamestnankyne odlúčené od rodín. Teda poznali len cestu do práce, v práci a na internát. Takže ideme konzultovať, čo tam urobiť a aké sú možnosti stiahnuť nejaký personál,“ povedal Maťovčík.

Nákaza koronavírusom sa pôvodne potvrdila u 25 klientov a 11 členov personálu martinského DSS. V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) hospitalizovali celkovo deväť klientov DSS. „Jeden klient zostáva hospitalizovaný, štyroch klientov sme prepustili do starostlivosti DSS. A štyria klienti, žiaľ, ochoreniu podľahli,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová.

Ministerstvo spravodlivosti: Používanie elektronických náramkov by bolo v rozpore so samotnou karanténou

Používanie elektronických náramkov ako alternatívy povinnej štátnej karantény by bolo v rozpore so samotným dôvodom karantény. Pre TASR to uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Rezort spravodlivosti navyše disponuje výrazne menším počtom náramkov ako je repatriantov.

Spôsob, akým sa používajú monitorovacie náramky na sledovanie väzňov vo výkone trestu, prípadne obvinených vo výkone väzby, by mohol podľa rezortu spravodlivosti odporovať zmyslu karantény. Pri elektronickom monitorovaní totiž musí byť umožnený vstup do domácnosti, v ktorej by sa karanténa vykonávala, čo podľa rezortu zvyšuje riziko ohrozenia verejného zdravia. Okrem toho musia byť k dispozícii ľudia, ktorí by okamžite realizovali na dennej báze miestne šetrenia, inštalácie a prípadne aj servisné úkony.

Ďalším problémom je podľa rezortu aj počet samotných zariadení. Momentálne má ministerstvo spravodlivosti k dispozícii približne 850 zariadení, ktoré sú technicky vhodné na overovanie prítomnosti osoby v jeho obydlí. V povinnej štátnej karanténe sa v súčasnosti nachádza podľa tlačového oddelenia ministerstva vnútra približne 3200 ľudí v 65 zariadeniach.

Elektronické náramky navrhovali ako alternatívne riešenie aj predsedovia Prešovského a Trenčianskeho samosprávneho kraja Milan Majerský a Jaroslav Baška, ktorí navrhovali aj sledovanie prostredníctvom telefónov. S nimi súhlasil po stretnutí SK8 v pondelok aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) tvrdí, že povinná štátna karanténa v zariadeniach je v súčasnosti najefektívnejšie ochrana zdravia a životov ľudí na Slovensku. Alternatívu prístupu nevylučuje, podmieňuje to však minimálne rovnako bezpečným riešením.

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #koronavírus