Pellegrini: Vláda chce čistky v štátnej správe pod rúškom boja proti vírusu

Opozičný Smer nepodporí v pléne Národnej rady (NR) SR novelu zákona o štátnej službe ani návrh na jej prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní. Žiada vládu, aby ju do parlamentu ani nepredkladala. Vyhlásil to podpredseda parlamentu a Smeru-SD Peter Pellegrini. Upozorňuje na snahu vlády urobiť čistky medzi štátnymi úradníkmi a na možné okliešťovanie práv ľudí pod rúškom boja proti novému koronavírusu.

06.05.2020 10:32 , aktualizované: 13:54
debata (1215)

VIDEO: Smer nepodporí novelu zákona o štátnej službe. Vláda chce čistky v štátnej správe pod rúškom boja proti vírusu, tvrdí Peter Pellegrini.

Video

„Je to zákon, ktorý má pod rúškom boja s pandémiou pomôcť urobiť vláde veľké čistky v celej štátnej správe,“ podotkol Pellegrini s tým, že sa dotýka viac ako 40 000 štátnych úradníkov. Upozornil na to, že novela nešla ani medzirezortným pripomienkovým konaním, a vyzval aj mimovládne organizácie, aby sa na legislatívnu úpravu pozreli.

Ide podľa neho o ďalší pokus vlády zneužiť situáciu, v ktorej sa Slovensko nachádza. Poznamenal, že je tiež v rozpore s programovým vyhlásením vlády. Pripomenul predvolebné sľuby koalície, že čistky robiť nebude a že chce zaviesť novú formu profesionality v štátnej správe.

Pellegrini tvrdí, že zákon by mal garantovať profesionalizáciu štátnej služby, odmeňovanie úradníkov, ale aj istoty, aby odborníci na úradoch prežili aj výmenu niekoľkých vlád. Mrzí ho, že keď sa vláde, premiérovi alebo ministrom niečo nedarí, obviňujú úradníkov zo sabotáže. Apeloval na vládu, aby od toho upustila.

Otázky o odchode sú predčasné

Pellegrini navrhne, aby sa snem Smeru konal v septembri. Otázky o svojom prípadnom odchode zo strany označil za predčasné. Smer máva pravidelný výročný snem v decembri. Na najbližšom sneme by mali členovia a delegáti strany voliť svojho predsedu. Záujem kandidovať do čela strany ohlásili Peter Pellegrini a súčasný predseda Smeru-SD Robert Fico.

Pellegrini na základe svojich nedávnych vyjadrení nevylúčil, že by po prípadnom neúspechu zo strany odišiel. Člen strany Erik Tomáš na tlačovke expremiéra doplnil, že je úplne prirodzené, ak každá strana po voľbách vyhodnocuje, ako by mala pokračovať ďalej. „Diskusia by sa však mala odohrávať vo vnútri strany. Verím, že dôjde k dohode, na základe ktorej bude jeden silný a jednotný Smer,“ priblížil Tomáš.

Chce prokurátora s praxou

Pellegrini sa na tlačovej konferencii vyjadril aj k zmene pravidiel na voľbu generálneho prokurátora. Vláda chce prostredníctvom svojho programového vyhlásenia docieliť, aby sa o túto funkciu mohli uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Podpredseda Smeru si týmto opatrením nie je istý. Podľa jeho slov by mal byť generálnym prokurátorom prokurátor s dlhoročnou praxou. „Považujem však za dobré, ak sa zmenou zákona rozšíri okruh ľudí, ktorí môžu navrhovať kandidátov na generálneho prokurátora, aby to neboli len poslanci NR SR,“ ozrejmil Pellegrini.

Taktiež povedal, že meniť zákon pre uľahčenie možnosti konkrétnym ľuďom uchádzať sa o tento post nie je správnou cestou na zvýšenie dôvery voči prokuratúre.

„Nemyslím si, že na generálneho prokurátora by sme mali dať človeka, ktorý prokurátorom nikdy nebol, a už tobôž nie, ak by sme kvôli nemu museli zákon meniť, aby sa vôbec mohol na takejto voľbe zúčastniť,“ povedal Pellegrini.

Mamojku má riešiť šéf ÚS

Rozhodnutie o prípadnom začatí disciplinárneho stíhania ústavného sudcu Mojmíra Mamojku za jeho údajnú komunikáciu s obžalovaným podnikateľom Marianom K. a všetky s tým súvisiace procedúry, by Pellegrini ponechal na predsedu Ústavného súdu SR Ivana Fiačana. V tejto súvislosti kritizoval podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (Za ľudí), ktorý v utorok 5. mája na tlačovej konferencii vyzval Fiačana, aby proti Mamojkovi podal disciplinárny ná­vrh.

„Predseda ústavného súdu so svojím podriadeným určite komunikuje, takže buďme seriózni. Politici nemajú čo odkazovať sudcom, ako majú konať, a rovnako to platí aj naopak. Je to veľmi nebezpečná cesta, keďže sú to dve oddelené zložky moci,“ vyzval bývalý predseda vlády. Podotkol, že existuje aj prípad, v ktorom senát Mojmíra Mamojku rozhodol v neprospech Mariana K.

V pondelok (4. 5.) viaceré médiá na základe správ z Threemy Mariana K. informovali, že podnikateľ sa pripravoval na stretnutie s Mamojkom na deň 14. júna 2018. Sudca stretnutie s ním popiera. Mariana K. zadržala polícia 20. júna 2018. Vo februári informoval Denník N s odvolaním sa na policajné odpočúvanie, že si Mamojka písal s Marianom K. v júni 2018, dva týždne pred jeho zadržaním políciou. Podnikateľ si so sudcom dohadoval termín stretnutia. Podľa reakcie Mamojku k stretnutiu nedošlo a v komunikácii zrejme išlo len o „nejakú obchodno-právnu radu“.

Fiačan ešte nerozhodol, čo s Mamojkom. Naďalej pokračuje v kontinuálnom, systematickom a dôslednom získavaní a vyhodnocovaní podkladov na svoje rozhodnutie vo veci možného disciplinárneho stíhania.

Vláda okradla občanov

Ak Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR pochybila pri nákupe zdravotníckych pomôcok, mala by sa vyvodiť zodpovednosť. Povedal to Pellegrini v súvislosti s konštatovaním Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), že pri nákupe došlo k porušeniu zákona. Dodal, že úrad by sa mal pozrieť aj na nákup testov, ktoré súčasná vláda najskôr kritizovala a neskôr ich kúpila za vyššiu sumu. „Budem čakať, čo povie ÚVO aj na tento predražený nákup, ktorý v priamom prenose urobila vláda,“ podotkol.

Pellegrini pripomenul, že ešte kým bol predseda vlády, odporučili SŠHR aj iným orgánom uznesením určité metódy na nákup, pretože inak by sa nedal obstarať dostatok zdravotníckeho materiálu vzhľadom na situáciu s pandémiou nového koronavírusu. V tejto súvislosti podotkol, že nová vláda pri nákupe testov okradla slovenských daňových poplatníkov o pol milióna eur a je zvedavý, či aj toto ÚVO prešetrí a k akému záveru dôjde.

Poukázal i na nákup slovenských ventilátorov, ktoré označil za špičkové. Pýta sa, či sa uskutočnilo verejné obstarávanie a akým spôsobom sa nakupovali. „Ja to nenapádam, pretože takto to máme robiť v krízovej situácii – nakúpiť, čo je k dispozícii v nejakej kvalite a za cenu, aká je na trhu. Ale ak došlo k pochybeniu, treba sa pýtať, či k administratívnemu alebo inému,“ uviedol s tým, že si nechce nikoho zastávať a ani nikoho verejne odsudzovať.

ÚVO v stredu informoval o tom, že SŠHR pri nákupe zdravotníckych pomôcok za viac ako 12 miliónov eur, ktoré mala dodať spoločnosť Lacorp, postupovala v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. Hoci štátne rezervy mali právo vzhľadom na mimoriadnu situáciu využiť priame rokovacie konanie, nepostupovali podľa úradu v súlade so základnými princípmi verejného obstarávania, a to najmä princípom transparentnosti, princípom rovnakého zaobchádzania a princípom hospodárnosti a efektívnosti.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Smer #Peter Pellegrini #koronavírus #koronakríza