Vírus vyčíňa najmä v USA, Brazíli či Rusku

Viac ako 263-tisíc obetí má na svedomí koronavírus SARS-CoV-2. Veľké počty nakazených denne pribúdajú v Brazílii či Rusku. Pozitívne testovaný bol aj hovorca brazílskeho prezidenta Otávio do Rego Barros. Celosvetovo sa ochorením Covid-19, ktoré koronavírus spôsobuje, infikovalo od začiatku pandémie viac ako 3,7 milióna ľudí.

07.05.2020 06:00 , aktualizované: 23:07
koronavírus, Brazília Foto: ,
Dcéra čaká na výsledky svojho otca, ktoré majú určiť, či má alebo nemá chorobu COVID-19 v brazílskom Rio de Janeiro.
debata (273)

23:05 Od 11. mája sa v Nórsku znova otvoria školy, od 1. júna ich budú nasledovať bary. Kultúrne a športové podujatia s účasťou do 200 osôb budú povolené od 15. júna. Najvyššia futbalová súťaž sa začne 16. júna. Oznámil to vo štvrtok denník The Guardian s odvolaním sa na nórsku vládu.

Nórsko má oficiálne potvrdených 7995 prípadov nákazy koronavírusom a najmenej 209 ľudí ochoreniu Covid-19 podľahlo.

22:44 Parlamentné voľby v Sýrii sa neuskutočnia ani v máji, ale najskôr v júli. Príslušný dekrét o odklade hlasovania vo štvrtok podpísal sýrsky prezident Bašár Asad. Ide už o druhé posunutie termínu volieb v dôsledku obmedzení zavedených v boji proti šíreniu koronavírusu, informovala agentúra AP.

21:33 V Taliansku budú od 18. mája opäť povolené omše, krsty, svadby a pohreby, avšak len pod podmienkou dodržiavania špecifických pravidiel a hygienických predpisov. Vo štvrtok sa na tom dohodla vláda s biskupmi, uviedla agentúra AFP.

Podľa pravidiel vypracovaných odborníkmi si veriaci budú musieť zakrývať dýchacie cesty a sedieť alebo stáť v dostatočnom odstupe od ostatných. Prázdne budú aj sväteničky, v ktorých si veriaci tradične namáčajú prsty vo svätenej vode predtým, ako sa prežehnajú. Platiť bude tiež zákaz podávania rúk na znak pokoja, čo je jeden z tradičných liturgických úkonov počas bohoslužby.

21:28 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Bielorusku prekročil 20-tisíc, informovali dnes miestne médiá s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Na Ukrajine, ktorá má približne štyrikrát viac obyvateľov, úrady hlásia 13 691 potvrdených prípadov. Bielorusko ale podľa dostupných údajov vykonalo viac testov ako susedné krajiny (229 466 ku 151 569).

21:10 Saudská Arábia zriadila špeciálny policajný útvar, ktorého členovia budú v krajine dohliadať na dodržiavanie zákazu zhromažďovania viac ako piatich ľudí na verejnosti. Ide o opatrenie, ktoré má spomaliť šírenie nákazy koronavírusom, informovala dnes agentúra Reuters.

21:06 V Taliansku za posledný deň zomrelo po nákaze koronavírusom 274 ľudí. Je to takmer o sto menej ako v stredu, kedy krajina zaznamenala 369 mŕtvych s ochorením Covid-19. Celkom si už epidémia v krajine vyžiadala bezmála 30-tisíc obetí. S odvolaním sa na úrad civilnej ochrany o tom dnes informovala agentúra Reuters. Novo nakazených dnes pribudlo 1401, čo je takmer rovnako ako stredajších 1444.

20:59 Česká vláda vo štvrtok jednomyseľne schválila návrh dočasného špeciálneho zákona v súvislosti s pandémiou ochorenia Covid-19, ktorá dá ministerstvu zdravotníctva mimoriadne právomoci. Informoval o tom na Twitteri minister zdravotníctva ČR Adam Vojtěch.

„Umožní nám do konca roku 2020 promptne zavádzať cielené opatrenia v epidemiologicky najrizikovejších prevádzkach a zabrániť tak šíreniu koronavírusu,“ napísal Vojtech. Dodal, že opatrenia na základe tohto zákona bude vždy schvaľovať vláda. Musí tak urobiť do 48 hodín.

Ministerstvo zdravotníctva bude môcť po prijatí zákona rozhodovať napríklad o obmedzení konania hromadných udalostí, uzavretí kín, divadiel, nákupných centier, bazénov či kaderníctiev. Sú to podobné právomoci, aké ma minister zdravotníctva v súčasnosti v rámci zákona o verejnom zdraví.

20:28 Fínska vláda vo štvrtok oznámila, že z preventívnych dôvodov bude najmenej do konca tohto týždňa pracovať na diaľku. Dvaja jej ministri sa totiž dostali do kontaktu s osobou, ktorá mala podozrenie na ochorenie Covid-19, uviedla agentúra Reuters.

Ministerka sociálnych vecí a zdravotníctva Aino-Kaisa Pekonenová a ministerka práce Tuula Haatainenová boli v utorok v tej istej miestnosti, ako osoba s podozrením na koronavírus. Obe ministerky sa v stredu stretli s niekoľkými ďalšími ministerskými kolegami.

20:12 Poľsko plánuje denne testovať okolo 1000 baníkov s cieľom zistiť rozsah šírenia koronavírusu v regióne Sliezska, kde došlo v posledných dňoch k vysokému nárastu počtu prípadov ochorenia Covid-19. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters. Začiatkom tohto týždňa bol v Sliezsku zaznamenaný najvyšší počet infikovaných (3025) a v regióne za uplynulých 24 hodín vykonali už 1494 testov.

19:27 Testy potvrdili nákazu koronavírusom u príslušníka americkej armády pracujúceho v Bielom dome. Prezident USA Donald Trump aj viceprezident Mike Pence preto absolvovali testy, ich výsledky však boli negatívne, informovala vo štvrtok televízia CNBC.

18:57 Počet úmrtí na nový koronavírus stúpol v Británii za uplynulých 24 hodín o 539 na 30 615. Informoval o tom v piatok na pravidelnom večernom brífingu vlády minister zahraničných vecí Dominic Raab. Za 24 hodín, do piatkovej deviatej hodiny dopoludnia, sa v Spojenom kráľovstve uskutočnilo 86 583 testov, čo je síce o 17-tisíc viac ako v predchádzajúci deň, stále je to však menej ako vládou stanovený cieľ 100-tisíc testov denne. Túto hranicu sa podarilo dosiahnuť zatiaľ len dvakrát – 30. apríla a 1. mája, pripomenula BBC.

Reprodukčný faktor vírusu (R0) sa podľa Raaba momentálne pohybuje v rozpätí 0,5 – 0,9, to znamená, že jeden infikovaný človek môže nakaziť menej ako jednu ďalšiu osobu. Británia tak môže začať premýšľať o ďalšej fáze uvoľnenia obmedzení, konštatoval Raab.

18:42 Do Budapešti vo štvrtok priletí lietadlo, ktoré zo Severnej Ameriky a Islandu privezie 120 občanov Maďarska. Okrem nich bude na palube aj 21 občanov Slovenska, štyria Česi, štyria Slovinci a dvajh Rakúšania, informoval v Budapešti minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Šéf diplomacie podľa agentúry MTI pripomenul, že repatriácia občanov Maďarska, ktorí zostali v zahraničí pre prísne obmedzenia v leteckej doprave zavedené z dôvodu pandémie koronavírusu, prebieha už tri mesiace. „Doposiaľ sme priviezli domov zo 116 krajín sveta 9529 Maďarov a pripravujeme ešte repatriáciu 624 ďalších,“ dodal Szijjártó.

18:09 Francúzsko začne od 11. mája uvoľňovať karanténne opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2. Tento proces bude prebiehať pomalšie v tzv. červených zónach, ktoré sú sústredené na severe a východe krajiny a zahŕňajú Île-de-France (región Paríža), Hauts-de-France, Grand Est a Bourgogne-Franche-Comté. Patrí k nim aj zámorské územie Mayotte ležiace neďaleko Madagaskaru v Indickom oceáne. Oznámil to vo štvrtok francúzsky premiér Édouard Philippe.

17:58 Japonsko vo štvrtok schválilo nasadenie experimentálneho antivírusového lieku remdesivir na liečbu pacientov s ochorením COVID-19. Ešte tento mesiac plánuje schváliť aj prípravok Avigan, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na japonskú vládu. Japonsko je druhou krajinou na svete, ktorá remdesivir schválila. Už 1. mája tak urobili Spojené štáty, ktorý toto liečivo schválil Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) na použitie v mimoriadnych prípadoch pre pacientov s „ťažkým“ priebehom ochorenia. Úrad tak urobil po tom, ako rozsiahla štúdia potvrdila, že u niektorých pacientov skrátil čas potrebný na vyliečenie o tretinu.

17:18 Škótska premiérka Nicola Sturgeonová vo štvrtok oznámila, že obmedzenie voľného pohybu osôb bude platiť ešte ďalšie tri týždne, prinajmenšom však do konca mája. Uviedla to spravodajská televízia CNN. Podľa Sturgeonovej sa reprodukčné číslo (R0) nového koronavírusu pohybuje okolo hodnoty 1, čo znamená, že infikovaný človek nakazí v priemere jednu ďalšiu osobu. Uvoľňovanie opatrení v tomto čase by preto podľa nej bolo „veľmi riskantné“.

17:16 Grécko od 18. mája opäť otvorí pre verejnosť aténsku Akropolu a ďalšie staroveké pamiatky, ktoré na dva mesiace uzavreli v dôsledku pandémie koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters. Znovuotvorenie pamiatok je súčasťou zmierňovania prísnych karanténnych opatrení, ktoré sa v Grécku začali postupne uvoľňovať od 4. mája. Gréci už môžu napríklad bez obmedzení opúšťať svoje domovy; otvorené sú i kaderníctva a mnohé obchody.

17:04 Britská vláda vo štvrtok varovala, že pripravované uvoľnenie reštriktívnych opatrení, zavedených v Anglicku v súvislosti s pandémiou koronavírusu, bude len veľmi limitované a opatrné. Informovala o tom televízia Sky News. Britský premiér Boris Johnson členom svojho kabinetu prisľúbil, že k uvoľňovaniu opatrení bude pristupovať „s maximálnou opatrnosťou“. Podľa Johnsonovho hovorcu budú zmeny, ktoré sa majú v Anglicku uplatniť od budúceho týždňa, len „veľmi obmedzené“. Obmedzenia pohybu a sociálnych kontaktov sú v platnosti už približne sedem týždňov.

15:45 Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí odobralo akreditáciu dvom ruským novinárom po ich reportážach o epidémii koronavírusu v Bielorusku. Informoval o tom v stredu hovorca ministerstva, ktorého citovala agentúra AP. Reportér Alexej Krunišin a kameraman Sergej Panasiuk pracujú pre ruskú štátnu televíziu Prvý kanál. Bieloruské ministerstvo dôvod rozhodnutia neuviedlo. Vedenie televízie ho označilo za „neodôvodnené“.

14:24 Irán hlási za uplynulých 24 hodín ďalších 68 úmrtí na infekčné ochorenie COVID-19, čím sa celkový počet obetí v krajine zvýšil na 6486. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu iránskeho ministerstva zdravotníctva Kijánúša Džahánpúra. Hovorca povedal, že za posledných 24 hodín zaznamenali ďalších 1485 nových prípadov infekcie. Koronavírusom sa tak v Iráne celkovo nakazilo už 103 135 ľudí, 82 744 pacientov sa z ochorenia vyliečilo.

13:06 Za uplynulých 24 hodín zaznamenali v Španielsku 213 ďalších úmrtí v súvislosti s novým koronavírusom, čo v porovnaní s údajmi zo stredy (244) znamená mierny pokles. Celkovo tak v Španielsku vo štvrtok evidovali 26 070 obetí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Pozitívne výsledky tzv. PCR testov malo doteraz 221 447 ľudí, z ktorých sa 128-tisíc zotavilo. Odborníci sa domnievajú, že pandémia v Španielsku kulminovala 2. apríla, keď za 24 hodín zomrelo 950 ľudí.

11:57 Počet obetí s ochorením COVID-19 spôsobeným novým koronavírusom prekročil vo štvrtok v Európe hranicu 150-tisíc. Vyplýva to z bilancie tlačovej agentúry AFP, vychádzajúcej z oficiálnych údajov jednotlivých štátov.

11:50 Britská vláda vo štvrtok oznámila, že prehodnocuje opatrenia obmedzenia pohybu zavedené v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Cez víkend sa očakáva oznámenie o ich zmiernení, píše agentúra AFP. Povoliť by sa mohlo napríklad neobmedzené vonkajšie cvičenie alebo pikniky. Za sprísnených podmienok by sa takisto mohli otvoriť terasy barov a reštaurácií. Ľudia by v tomto prípade museli dodržiavať odstup najmenej dva metre.

11:43 Aj napriek koronavírusovej pandémii oslávilo Bulharsko v stredu vojenskou prehliadkou svoj Deň ozbrojených síl, známy tiež ako Deň odvahy. Ukážky vzdušných a námorných síl sa zároveň uskutočnili na oslavu svätého Juraja, patróna ozbrojených síl, informuje tlačová agentúra DPA. Vzhľadom na ochranné opatrenia zavedené za účelom prevencie šírenia koronavírusu sa vojenská prehliadka po prvý raz nekonala v centre hlavného mesta Sofia. Aktivity sa uskutočnili na lokalite vojenskej univerzity v meste Veliko Tarnovo, na leteckej základni na juhu krajiny a v Čiernom mori pri meste Varna.

10:40 Island epidémiu koronavírusu už takmer potlačil, keď sa 97 percent nakazených uzdravilo a v krajine od minulého týždňa pribudli len dva prípady nákazy. V stredu o tom podľa agentúry Reuters informovala vláda tohto severského štátu. Vláda uviedla, že 57 percent ľudí s pozitívnym výsledkom testu na koronavírus bolo v čase, keď sa u nich nákaza preukázala, už v izolácii.

10:30 Hraničné kontroly, karanténne opatrenia a obmedzenie premávky letov v dôsledku pandémie koronavírusu majú vplyv na zvyšovanie cien nelegálnych drog a zároveň je ťažšie sa k nim dostať. Uviedol to v správe zverejnenej vo štvrtok Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC), píše agentúra Reuters.

„Mnohé krajiny vo všetkých regiónoch hlásili celkový nedostatok niektorých druhov drog na úrovni predaja v malom množstve, ako aj nárasty cien či zníženie čistoty drog,“ píše sa v správe. V dôsledku toho užívatelia drog prechádzajú na inú návykovú látku, ako napríklad z heroínu na syntetické opiáty. Stúpa aj počet ľudí, ktorí nastúpia na liečbu drogovej závislosti.

10:10 Z dôvodu zmierňovania opatrení v súvislosti s pandémiou budú na oddeleniach cudzineckej polície od pondelka 11. mája rozšírené úradné hodiny. Stránky budú vybavovať v pondelok a v piatok od 08:00 do 14:00 a v stredu do 17:00. Opatrenia týkajúce sa ochrany zdravia pred šírením ochorenia Covid-19 – ochrana tváre, rúško, selekcia a kontrola osôb prichádzajúcich na stránkové pracovisko, ostávajú naďalej v platnosti.

9:44 Počet úmrtí s ochorením COVID-19 stúpol v Maďarsku vo štvrtok o desať prípadov na celkových 383. V uplynulých 24 hodinách potvrdili nákazu koronavírusu v 39 prípadoch. Príslušníci armády vydezinfikovali už vyše 800 domovov dôchodcov v krajine. Podľa aktuálnych údajov krízového štábu je počet aktívnych nakazených dovedna 967, z nich 241 je v Budapešti a v Peštianskej župe. Po vyliečení z ochorenia prepustili z nemocníc 801 ľudí. V súčasnosti je hospitalizovaných 968 pacientov, z ktorých 50 je napojených na pľúcnu ventiláciu.

9:26 Slovensko patrí medzi krajiny s najmiernejšími opatreniami proti šíreniu koronavírusu v súvislosti s obmedzením pohybu a aktivít vnútri krajiny. Zároveň patrilo medzi prvé krajiny Európskej únie (EÚ), ktoré obmedzenia začali zavádzať, vrátane povinnosti nosiť rúško. Vyplýva to zo štúdie Centra pre verejnú politiku (CVP), ktorá porovnávala epidemiologické opatrenia v krajinách EÚ, Nórsku, Spojenom kráľovstve a Švajčiarsku.

V prípade opatrení na ochranu hraníc sa Slovensko ocitlo v najprísnejšej kategórii. Dôvodom je umiestňovanie ľudí prichádzajúcich zo zahraničia do povinnej karantény.

9:15 V Česku evidujú 7 979 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Z choroby COVID-19 sa vyliečilo 4 214 ľudí. Počet úmrtí dosiahol do štvrtkového rána 263. Urobených bolo 286 821 testov. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24. V rámci uvoľňovania karanténnych opatrení česká vláda povolila od 11. mája okrem iného konanie spoločenských, športových a kultúrnych akcií do počtu 100 účastníkov. Otvoria sa tak divadlá, kiná či cirkusy a budú sa môcť uskutočniť aj svadby.

8:38 Pevninská Čína za stredu, rovnako ako tomu bolo v utorok, hlási dva prípady koronavírusu. Obaja novo nakazení pricestovali do krajiny zo zámoria. Úrady evidujú tiež šesť ďalších ľudí, ktorí síce koronavírusovú infekciu majú, jej príznaky sa u nich však neprejavili.

8:05 Počet potvrdených prípadov koronavírusu sa v Nemecku za posledných 24 hodín zvýšil o 1 284 na celkových 166 091, informovala vo štvrtok agentúra Reuters. V krajine zároveň zaznamenali ďalších 123 úmrtí, čím počet obetí stúpol na 7 119, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), zverejnených vo štvrtok ráno.

7:42 Rumunský ústavný súd v stredu rozhodol, že pokuty, ktoré počas aktuálne platného núdzového stavu udelila polícia občanom za porušenie obmedzení pohybu prijatých pre pandémiu koronavírusu, boli v rozpore s platným zákonom. Rumunsko vyhlásilo ešte v polovici marca stav núdze, v súlade s ktorým prijalo opatrenia na spomalenie šírenia vírusu. Tamojšia polícia odvtedy udelila pokuty za porušenie týchto obmedzení približne 300 000 ľuďom.

7:22 Srbský parlament ukončil v stredu po 52 dňoch stav núdze vyhlásený pre pandémiu koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie premiérky Any Brnabičovej, podľa ktorej boli podmienky na zrušenie stavu núdze splnené. Srbská vláda zaviedla v polovici marca jedny z najprísnejších karanténnych opatrení v Európe.

6:50 Známy britský streetartový umelec Banksy si v čase pandémie koronavírusu uctil zdravotníckych pracovníkov prostredníctvom nového diela v nemocnici v meste Southampton. Banksy zverejnil nové dielo v stredu na svojom účte na Instagrame. Čierno-biela maľba zobrazuje malého chlapca, ktorý kľačí na zemi vedľa košíka s hračkami, kde ležia odložení zvyčajní superhrdinovia ako Superman či Batman. Tých chlapček nahradil novou hrdinkou – bábkou zdravotnej sestry, ktorú drží v ruke.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

. . Game Changer

Príspevok, ktorý zdieľa Banksy (@banksy),

Ako informovala spravodajská stanica BBC, Banksy údajne nemocnici nechal odkaz so znením „vďaka za všetko, čo robíte“. „Verím, že (táto maľba) toto miesto trochu rozjasní, hoci je len čierno-biela,“ dodal. Maľba s rozmerom jeden meter štvorcový a pomenovaná „Game Changer“ (Ten, čo mení pravidlá), zostane v miestnej nemocnici do jesene a následne pôjde do dražby a zisk bude venovaný britskej Národnej zdravotnej službe (NHS).

6:22 Hovorca brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara Otávio do Rego Barros bol pozitívne testovaný na koronavírus. Oznámila to v stredu jeho kancelária, píše agentúra Reuters. Bolsonarov 59-ročný hovorca sa momentálne nachádza v karanténe vo svojom príbytku a nemá žiadne symptómy ochorenia COVID-19. Na výsledky testov, ktoré potvrdia alebo vyvrátia prítomnosť nákazy, čakajú vo svojich domovoch aj ďalší zamestnanci tlačového oddelenia.

6:11 Turecko sa pripravuje na spustenie plošného testovania 150 000 občanov za účelom zistenia skutočného rozsahu koronavírusovej pandémie medzi populáciou. Informovala o tom agentúra AP. Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca v stredu oznámil, že testovanie by malo prebiehať prostredníctvom tzv. PCR testov.

6:00 Globálna bilancia pandémie choroby COVID-19 v stredu opäť stúpla o ďalšie tisíce nakazených a mŕtvych. Zo Spojených štátov bolo v súvislosti s chorobou hlásených viac ako 73 000 úmrtí, pričom posledný denný prírastok obetí opäť prekonal hranicu dvoch tisíc. Stovky nových obetí ohlásili Španielsko, Francúzsko, Taliansko aj Británia, kde už oficiálne bilancie prekonali 30-tisícovú hranicu, zatiaľ čo Brazília ohlásila najvyšší denný nárast obetí od začiatku epidémie, prekročil 10-tisícovú hranicu.

Vrchol epidémie stále čaká Rusko, ktoré štvrtý deň za sebou zaznamenalo viac ako 10 000 nových nakazených a celkovo ich je už registrovaných 165 929. Bilancia úmrtí sa drží na relatívne nízkej úrovni. Celkovo doteraz v krajine podľa krízového štábu zomrelo 1 537 infikovaných. Podľa svetových spravodajských agentúr už úrady globálne chorobe COVID-19 pripisujú viac ako 258 000 obetí.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

273 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus