Otvorenie zoo privítali najmä deti

Trvalo 55 dní, kým mohli zoologické záhrady otvoriť opäť brány pre návštevníkov. V stredu si zvieratá mohli prísť pozrieť ľudia do všetkých štyroch zoologických záhrad na Slovensku – do Bratislavy, Košíc, Bojníc a do Spišskej Novej Vsi. Radosť z otvorenia prekazilo iba počasie.

07.05.2020 06:20
zoologická záhrada, Bratislava, ťava Foto: ,
Kŕmenie tiav v bratislavskej zoologickej záhrade.
debata (1)

VIDEO: V košickej zoo pribudli zvieratá.

Video

Prísne bezpečnostné pravidlá zaviedli všetky zoo, okrem rúšok platí zákaz zhromažďovania, otvorené nie sú pavilóny v interiéroch, na viacerých miestach umiestnili dávkovače s dezinfekčnými roztokmi. Otvorené sú aj bufety či zooshopy, do ktorých môžu ľudia vchádzať len po jednom. Toto pravidlo platí aj pri návšteve toaliet.

Zlé počasie odradilo návštevníkov navštíviť zoo, no na zvieratá v Košiciach sa prišli pozrieť Lenka Bartková s dcérkou Elou. Dievčatko sa tešilo na papagáje, no zaujali ho aj tulene či mláďa ťavy.

„Návštevníci sa po areáli môžu pohybovať len v jednom smere. Vodidlom sú pre nich biele šípky vedúce návštevníckou trasou. Odporúčame, aby si všímali najmä značenie na križovatkách a smerovanie k dočasnému východu, ktorým sa stal zamestnanecký vstup. Novou službou pre návštevníkov je rúškomat umiestnený hneď za vstupom,“ priblížila podmienky v košickej zoo hovorkyňa Eva Malešová. Požičovňa detských vozíkov a automaty na krmivo sú až do odvolania mimo prevádzky. „Obľúbené komentované kŕmenie tučniakov a tuleňov sme zrušili, no nechceli sme úplne ukrátiť návštevníkov a zvažujeme, že zachováme túto aktivitu aspoň pri malpách, kde je výbeh dostatočne vzdialený od návštevníkov a lavičky,“ doplnila Malešová.

V košickej zoologickej záhrade pribudli nové mláďatá, malé antilopy, kosmáče bieločelé či mláďa ťavy. „Niektoré zvieratá si užívali pokoj od návštevníkov, napríklad rysy. Ovce a kozy kamerunské sa z ľudí tešia, pretože sú spoločenské. Zvieratá boli v kontakte s ošetrovateľmi počas zatvorenia zoo, neočakávame preto nejaké problémy a situácie, ktoré by im mohol spôsobiť návrat návštevníkov,“ konštatoval zoológ Patrik Pastorek.

Národná zoo Bojnice tento rok bola zatvorená už po druhýkrát, pretože od konca januára do začiatku marca bola v karanténe pre vtáčiu chrípku. Dopoludnia ju prišla navštíviť viac ako stovka záujemcov.

„Nápor očakávame až počas víkendu, ľudia sa telefonicky informujú, či budeme mať otvorené. Novinkou je sprístupnenie hlavného vstupu, ktorý bol od minulého roku pre rekonštrukciu priľahlej budovy uzatvorený,“ prezradil hovorca Jaroslav Slašťan. Doplnil, že okrem štandardných opatrení bude zoo pravidelnými hláseniami v rozhlase informovať svojich návštevníkov o povinnosti dodržiavania opatrení a podávať im potrebné informácie.

Spišskonovoveská zoologická záhrada nie je otvorená celoročne, plánovala otvoriť 1. apríla, no opatrenia proti šíreniu koronavírusu zasiahli aj túto najmenšiu zoo na Slovensku.

„Prišli nejakí ľudia, najmä rodiny s deťmi. Predpokladám, že pre zlé počasie v prvý deň k nám príde iba niekoľko desiatok návštevníkov. Tešiť sa môžu na samičku pumy americkej, ktorú sme k nám priviezli počas zimy,“ verí riaditeľka zoo Jana Dzuriková. Aj v tejto zoo platí prísny zákaz dotýkať sa a kŕmiť zvieratá.

Vonkajšie expozičné časti sú sprístupnené aj v bratislavskej zoo. Najmä deti môžu navštíviť aj DinoPark, zatiaľ však nefunguje 3D kino, detské tetovanie a predaj zmrzliny.

VIDEO: Bratislavská zoo je opäť otvorená.

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #zoo