Účtovanie 13 eur na deň v karanténe je podľa ministerstva v súlade so zákonom

Fyzické osoby musia podľa zákona uhradiť náklady, ktoré štátu vzniknú v súvislosti s umiestňovaním osôb do karanténnych zariadení. Uviedlo to Ministerstvo vnútra SR (MV SR) vo svojom stanovisku, ktoré zaslal tlačový odbor rezortu.

07.05.2020 10:38
debata (48)

Takúto povinnosť fyzickým osobám udeľuje zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. MV SR svojím stanoviskom reagovalo na kritiku verejnosti smerom k poplatku v hodnote 13 eur na deň, ktorý karanténne centrá účtujú do nich umiestneným osobám.

Rezort vnútra vysvetľuje, že poplatok 13 eur v sebe zahŕňa úhradu nákladov na poskytovanie raňajok, obedov a večerí v karanténnych centrách. Ubytovanie v týchto centrách je občanom poskytované bezodplatne.

Karanténne centrá boli zriadené v spolupráci samosprávnych krajov a MV SR. Slúžia pre občanov, ktorí sa napríklad vracajú na územie Slovenska z viacdenného pobytu v zahraničí. Občania umiestnení do karanténnych centier sú testovaní na prítomnosť koronavírusu a pozorovaní počas 14-tich dní. Opatrenie slúži ako prevencia proti šíreniu nákazy nového koronavírusu.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #koronavírus #karanténa