Korčok: Obete druhej sv. vojny si uctíme, ak ukončíme všetky prebiehajúce konflikty

Najlepšie si obete druhej svetovej vojny uctíme tak, že urobíme všetko pre to, aby sa skončili všetky prebiehajúce konflikty. Uviedol to minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) po stretnutí s veľvyslancami siedmich krajín, ktoré sa podieľali na oslobodení Slovenska. Prijal ich pri príležitosti 75. výročia od ukončenia druhej svetovej vojny.

07.05.2020 21:49
Ivan Korčok Foto:
Vľavo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok počas príhovoru pri príležitosti prijatia rezidentných vedúcich zastupiteľských úradov štátov, ktorých občania sa podieľali na oslobodení Slovenska pri príležitosti 75. výročia ukončenia II. svetovej vojny 7. mája 2020 v Bratislave.
debata (174)

„Nezabúdame na príslušníkov všetkých národov, ktoré bojovali v radoch Červenej armády a rumunskej armády a pri oslobodzovaní Slovenska položili svoje životy,“ povedal Korčok.

Počas druhej svetovej vojny boli pošliapané základy demokracie, ľudských práv, medzinárodného práva, štátnej zvrchovanosti a územnej celistvosti. „Ostatné roky ukazujú, že porušovanie týchto princípov nie je ani zďaleka vecou minulosti, a to vrátane v našom najbližšom susedstve,“ poznamenal šéf rezortu diplomacie.

Súčasťou úcty obetiam vojny musí byť podľa Korčoka obhajoba pravidiel a princípov medzinárodného práva, ktoré boli ukotvené v Charte OSN a vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv.

Korčok pripomenul že v súčasnosti je potrebné odmietať ideológie šíriace nenávisť a netoleranciu. „Súčasné ukotvenie SR v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii je našou slobodnou voľbou, ktorá nám vytvára podmienky pre prosperitu a bezpečnosť,“ uviedol minister.

Tiež povedal, že slovenská skúsenosť s hrôzami vojny a životom v neslobode je apelom k tomu, aby sa ľudia usilovali o medzinárodnú spoluprácu, v ktorej budú hodnoty demokracie, právneho štátu a rešpekt medzinárodného prá­va.

174 debata chyba
Viac na túto tému: #diplomacia #druhá svetová vojna #Ivan Korčok