V piatok nepribudol na Slovensku žiadny nový prípad koronavírusu

V piatok nepotvrdili žiadny nový prípad ochorenia Covid-19. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe. Počet ľudí pozitívnych na toto ochorenie je tak na Slovensku stále 1 455. Laboratóriá urobili v piatok takmer 4-tisíc testov. Celkovo tak otestovali už vyše 118-tisíc vzoriek.

09.05.2020 09:44 , aktualizované: 16:09
Novosad koronavírus kostol dezinfekcia Foto:
Na snímke dobrovoľný hasič dezinfikuje priestory rímskokatolíckého chrámu Matky ustavičnej pomoci v obci Novosad v okrese Trebišov.
debata (317)

Chorobe nepodľahla žiadna ďalšia osoba, Slovensko tak stále eviduje 26 úmrtí pacientov s pozitívnym testom na Covid-19. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 14 osôb, uzdravilo sa spolu už 919 ľudí.

Ako informoval permanentný krízový štáb na korona.gov.sk, počet hospitalizovaných pacientov opäť klesol, aktuálne je ich 111. Z toho u 23 bolo ochorenie Covid-19 potvrdené. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú štyri osoby, na umelej pľúcnej ventilácii je jeden pacient. Hodnota kĺzavého mediánu je stále na hodnote štyri.

Krajčí: Podcenenie vírusu môže priniesť druhú vlnu epidémie

V protiepidemi­ologických opatreniach sa bude musieť na Slovensku pokračovať až do vyvinutia vakcíny proti koronavírusu. Zabránenie jeho šírenia je predovšetkým na zodpovednosti ľudí. Myslí si to minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Uviedol to počas návštevy v Univerzitnej nemocnici v Martine.

Vírus sme prakticky úplne eliminovali, no je stále tu, na území Slovenska, i keď je veľmi silno potlačený. Pokiaľ budú ľudia zodpovední, tak verím, že v takomto stave by sme mohli zotrvať aj ďalej, skonštatoval minister.

Ako dodal, uvoľňovaním opatrení a nezodpovednosťou ľudí by mohla nastať nekontrolovateľná fáza reprodukcie vírusu medzi obyvateľmi. Ak ľudia budú podceňovať zákernosť vírusu, musíme byť pripravení aj na to, že nastúpi druhá vlna epidémie. A tá je úplne reálna, zdôraznil Krajčí.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

317 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus